Probabil că ai simțit de multe ori nevoia de a călători, de a descoperi și explora noi locuri, de a admira peisaje spectaculoase sau de a te deconecta pentru un timp de la cotidian. Ei bine, fiecare dintre noi avem nevoie de aceste lucruri în viața noastră pentru că ne aduc, pe lângă împlinire sufletească și zâmbete, o mulțime de avantaje și beneficii care contribuie la dezvoltarea noastră personală - chiar și fără ca noi să conștientizăm acest lucru.

Da, călătoriile au puterea de a produce schimbări de ordin fizic și psihologic în fiecare dintre noi. Atunci când călătorești, nu doar vacanța în sine este importantă, ci și întreg procesul de planificare, explorare, provocările în fața căruia ești pus, oamenii pe care ajungi să îi cunoști, dar și întoarcerea acasă, la zona ta de confort, și inevitabila comparație între locurile vizitate și locul în care trăiești. Iar din momentul în care îți dai seama că toate acestea pot face minuni pentru tine, cu siguranță vei avea motivația să călătorești mai mult și chiar în locuri mai îndepărtate - iar noi te încurajam să urmezi acest instinct! Fie că alegi o vacanță individuală sau un circuit cu însoțitor, este important să faci acest pas și să te bucuri de toate avantajele pe care călătoritul ți le poate oferi.

 

 

Iată 5 avantaje ascunse ale călătoritului:

 

1. Te ajută să devii mai sănătos și să îți găsești pacea

 

Poate că nu te-ai gândit la acest lucru până acum, dar călătoriile îți pot îmbunătăți starea de sănătate, atât la nivel fizic, cât și la nivel mintal, fiind chiar unul dintre beneficiile fundamentale de care poți avea parte. Călătoriile ajută la scăderea riscului de atac de cord, la scăderea anxietății, dar și la dezvoltarea creierului. Atunci când călătorești într-o locație nouă este ca și cum ai da corpului și minții tale un răgaz, o pauză în care să îți recapeți energia, ceea ce îți va conferi puteri noi când vei dori să te întorci la activitățile tale de zi cu zi. Un corp sănătos, înseamnă o minte sănătoasă, deci stimularea pe care o poți obține în urma unei călătorii poate crește productivitatea și eficacitatea generală. De asemenea, dacă alegi un circuit cu însoțitor, în cadrul căruia activitățile sunt organizate foarte bine, vei avea ocupație cât e ziua de lungă, deci te vei menține în formă, explorând natura, admirând monumentele grandioase sau mergând la pas pe străduțele pitorești din orașe. Totodată, explorarea locațiilor, experiențele noi și ieșirea din zona de confort, pot crește nivelul de dopamină din creier, hormonul fericirii, ceea ce îți va da o stare mult mai bună de spirit.

2. Dezvoltă abilitățile de comunicare

 

Există persoane care adoră să călătorească datorită faptului că în acest mod au ocazia de a cunoaște noi popoare, noi culturi, cu obiceiuri și mentalități diferite. Conversațiile purtate cu oameni care aparțin altor culturi te vor face să obții perspective noi, vor schimba modul în care vizualizezi lumea și te vor ajuta să extinzi aria subiectelor pe care le poți aborda în conversațiile de zi cu zi. Călătoria este folositoare atât în vederea consolidării abilităților de comunicare eficientă, cât și a abilităților sociale, deoarece poți fi expus la diferite situații, opinii și perspective. Câteodată trebuie să fii destul de ingenios atunci când încerci să relaționezi cu localnicii, mai ales dacă alegi un sejur într-o țară în care poate că nu mulți cunosc o limbă de circulație internațională. Astfel, probabil că vei fi nevoit să folosești destul de mult gesturile până când vei învață câteva dintre cuvintele de bază și de ce nu, în acest timp poate că îți vei face și noi prieteni.

 

3. Deschide orizonturile

 

Atunci când călătorești vei avea ocazia să înveți destul de multe lucruri sau chiar să pui în practică teoria pe care poate că o știai deja. Toate aceste abilități dobândite te vor ajuta și mai apoi, în viața de zi cu zi. Gândește-te că vei trece prin diverse situații prin care poți progresa, precum planificarea unei călătorii, rezolvarea unei probleme sau utilizarea limbajului corpului pentru a comunica. Toate aceste situații vor fi de ajutor în dezvoltarea abilităților de organizare, de rezolvare a problemelor, a capacității de improvizație și nu numai. De asemenea, poate că ai avut ocazia să citești despre anumite locuri sau culturi, însă niciun articol sau documentar nu te pot pregăti suficient pentru senzațiile pe care le trăiești în realitate. Călătoriile îți permit să cunoști oameni de peste hotare, să descoperi stiluri noi, să încerci preparate gastronomice pline de arome distinctive, să mergi la pas printre ruine legendare sau piramide mărețe, lucruri care nu pot fi trăite în alt mod. Alege un circuit cu însoțitor oferit de o agenție de turism cu experiență și profită de toate aceste momente unice, pe care le poți experimenta și simți pe propria piele!

 

4. Regăsește-te

 

Călătoriile facilitează și procesul de introspecție, permițându-ți să te focusezi pe propriile stări emoționale. Atunci când ești departe de stresul vieții tale de zi cu zi, ai posibilitatea de a fi mult mai prezent și conștient de modul în care gândești și te simți. Alegând un sejur într-o destinație exotică vei putea să descoperi cum te simți în afara zonei tale de confort, înconjurat de oameni dintr-o cultură diferită. Vei începe prin a observa diferențele legate de comportament, maniere, obiceiuri, mentalitate, dar și reacțiile în situații specifice. Mai apoi, vei începe să compari, să evidențiezi aceste diferențe, iar astfel te vei înțelege mai mult pe tine, oferindu-ți oportunitatea de a reflecta asupra modului în care te simți și gândești. Mai mult de atât, din fiecare călătorie te vei întoarce un alt om, mai bogat, grație locurilor pe care ai ocazia să le vizitezi, poveștilor pe care le descoperi, dar și a experiențelor proprii, care te vor învață întotdeauna ceva nou.

 

5. Apreciază frumusețea și fragilitatea naturii

 

Dacă te vei scufunda în Laguna Albastră într-o vacanță în Islanda, vei explora terasele de orez într-un circuit în Vietnam sau te vei îndrăgosti de sezonul florilor de cireș într-un circuit în Coreea de Sud și Japonia, cu siguranță vei simți un sentiment de recunoștință pentru tot ce are de oferit planeta noastră. Călătoriile îți deschid noi perspective asupra minunilor absolut fabuloase ale Pământului, mai ales dacă le poți admira în realitate. Acestea ne arată cât de diversă este natura, dar și viața sălbatică, din lumea în care trăim și ne ajută să ne dezvoltăm dorința de a le proteja, dar și aprecia la adevărata lor valoare. Astfel, devenim mai responsabili și putem vedea mai bine care este rolul nostru în dezvoltarea unui viitor durabil.

 

Acestea sunt doar câteva dintre avantajele care vin împreună cu experiența călătoriilor, atunci când alegem să dăm curs nevoii noastre firești de a explora lumea. Dacă și tu vrei să te bucuri de toate aceste beneficii și nu numai, poți alege chiar acum un circuit cu însoțitor, în destinația dorită de tine.