Circuit cu insotitor

1795 EURO

20.08.2020 - 28.08.2020

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

4480 EURO

23.08.2020 - 07.09.2020

VEZI OFERTA

Aurora Boreală, spa în Laguna Albastră, o excursie la impresionanta cascadă Gullfoss și o întrevedere cu balenele sunt câteva dintre principalele motive pentru a vizita Islanda.
 
O vacanță în Islanda trebuie să fie pe lista oricărui călător iubitor de natură, teritoriul țării fiind unul spectaculos, împânzit de fiorduri, gheizere și vulcani, canioane și cascade unice în lume.
 
Islanda este o ţară insulară, situată la joncţiunea dintre Oceanul Nord Atlantic şi Oceanul Arctic, fiind a 18-a insulă din lume ca mărime şi a doua din Europa, după Marea Britanie.
 
Teritoriul a fost populat începând cu anul 874 de vikingi şi moştenirea acestora este simţită pretutindeni, în special în mediul rural. Din anul 1262 până în 1845, Islanda a fost teritoriu norvegian, iar ulterior a fost sub conducerea Coroanei Daneze până în sec. XX. Țara şi-a obţinut independența în anul 1918, iar în 1944 a devenit Republică.
 
Islanda este una dintre cele mai dezvoltate şi bogate țări din lume, cu cele mai performante sisteme de învăţământ, sănătate şi asistență socială din lume. Islanda beneficiază pe deplin și de pe urma energiei termale, pe care o foloseste la încălzirea locuințelor şi furnizarea de apă caldă şi electricitate.
 

Top Atracții Turistice în Islanda
 

Artă și Arhitectură: Primăria din Reykjavik, Clădirea Parlamentului, Observatorul, Harpa, Centrul Vechi
Natură și peisaje: vulcani, gheizere, gheţari, tundră, lacuri, parcuri naturale, dintre care amintim: Eyjafjallajökull, Landmannalaugar, Laguna Albastră, Gullfoss, Geysir, Jökulsárlón și Dettifoss.
Experiențe: Aurora Boreală, echitaţie, drumeţii, baie în lacurile cu apă caldă
Evenimente: Spectacolul Vulcanilor în Reykjavik; Festivalul Internaţional de Film din Reykjavik; Festivalul de Muzică Islandeză din Reykjavik
 

Orașe de vizitat în Islanda

Reykjavik
Reykjavik este mai mare oraş al ţării, care numără aproximativ 115.000 de locuitori, aproape o jumătate din populaţia Islandei. Este de asemenea prima aşezare locuită din Islanda, numele său traducându-se ca “Golful Fumurilor”, cel mai probabil din cauza aburilor care se ridică deasupra izvoarelor fierbinţi.
 
Spre deosebire de alte capitale, aici lipsesc blocurile turn, însă vă veţi delecta observând arhitectura tradiţională nordică reprezentată prin casele sobre şi “reci”, dar şi de casele tipic islandeze viu colorate, motiv pentru care Reykjavik este supranumit “splendoarea minimalistă a Nordului”.
 
Orașul este înconjurat de fiorduri şi lacuri cu ape cristaline, dar este şi locul unde vulcanii se întâlnesc cu gheţarii, de aceea și peisajele vă vor fermeca cu siguranță.
 
Kópavogur
Este al doilea oraş ca mărime din Islanda şi este situat la sud față de Rekjavik, făcând parte din Regiunea Capitalei. Oraşul este în principal o zonă rezidenţială, dar are şi zone comerciale şi industriale.
 
Hafnafjordur
Al treilea oraş ca mărime din Islanda, situat la doar 10 km de Reykjavik, Hafnafjordur este şi port. Oraşul este cunoscut datorită Festivalului Vikingilor, care se desfăşoară anual şi adună pasionaţi ai culturii vikinge din toată lumea.
 
Hveragerdi 
Oraşul se află în partea de sud-vest a Islandei, în zona vulcanică situată deasupra faliei tectonice, iar numele acestuia se datorează izvoarelor calde aflate în împrejurimi, acestea fiind numite local Hverir. Hveragerdi este de asemenea renumit pentru produsele agricole (legume, fructe şi flori) cultivate în serele încălzite cu aburii din izvoarele termale aflate în apropiere.
 
Akureyri
Akureyri este un oraş situat în nordul Islandei, la doar 60 km de Cercul Arctic. Surprinzător pentru localizarea oraşului, temperaturile aici ajung vara până la 25 de grade Celcius, iar temperatura medie iarna se situează la 0 grade. Istoria oraşului este strâns legată de domeniul pescuitului. În ultimii ani s-a dezvoltat şi turismul în zonă, în mare parte datorită portului în care opresc şi nave de croazieră care aduc un număr considerabil de turişti, dornici să exploreze cea mai nordică zonă populată de pe Terra. Este un punct de plecare excelent pentru cei care vor să viziteze insula Grímsey sau cascadele Aldeyjarfoss, Goðafoss și lacul Mývatn.
 

Obiective turistice Islanda

 
Arta şi arhitectură în Islanda
 
Primăria oraşului Reykjavik este o clădire impunătoare, ridicată pe malul lacului Tjornin, care a fost gândită din start şi ca obiectiv turistic. Clădirea este relativ nouă, fiind dată în exploatare în anul 1988, dar povestea proiectării acesteia se întinde pe aproape 150 de ani.
 
Clădirea Parlamentului Islandei este unul dintre simbolurile oraşului. Primul Parlament al Islandei (şi primul sistem democratic din lume) a fost înfiinţat în anul 930 la Thingvellir, iar în 1881 acesta a fost mutat în Reykjavik, într-o clădire de bazalt.
 
Biserica Hallgrímur este clădirea care domină capitala Islandei. Având o înălţime de 73 m, este o biserică luterană faimoasă pentru arhitectura sa. Biserica are o acustică deosebită şi cu orga sa de 15 m crează locul ideal pentru desfăşurarea concertelor de muzică clasică sau muzică de orgă. Construcţia acesteia a început în anul 1946 şi a durat 50 de ani.
 
Harpa este clădirea Operei din Reykjavik. Aici se desfăşoară concerte şi spectacole, dar edificiul găzduieşte şi un important centru de conferinţe. Clădirea a fost inaugurată în anul 2011.
 
Observatorul Perlan a fost construit în anul 1988 şi este o construcţie modernă multifuncţională, fiind în acelaşi timp observator, centru de conferinţe, restaurant panoramic şi un important obiectiv turistic al capitalei. Domul cu cupola de sticlă argintie este așezat pe 4 rezervoare gigantice de apă ce conțin 4.000 de litri de apă din sistemul de geotermal al orașului.
 
Muzeul de minerale Petra din Stoovarfjorour oferă spre vizionare o spectaculoasă colecţie de pietre şi minerale.
 
Natură şi peisaje în Islanda
  
Ţara este dominată de gheţari şi vulcani, cu fiorduri şi gheizere, cascade şi lacuri glaciare.
 
Regiunea Geysir este faimoasă pentru izvoarele fierbinţi care se află aici. Termenul de “gheizer”, care denumeşte izvoarele fierbinţi, aici îşi are originea. Gheizerul Strokkur este unul dintre cele mai active gheizere din zonă şi oferă un minunat spectacol, aruncând la fiecare 5 – 6 minute un jet de apă fierbinte la o înălţime de peste 20 de metri.
 
Deildartunguhver este cel mai mare şi mai puternic izvor termal din Europa, cu o capacitate de 200 m/s şi o temperatură care poate ajunge la 100 ̊ C. Este cel mai mare “râu fierbinte” din lume.
 
Vulcanul Bardarbunga, cel mai mare din Islanda, este localizat sub gheţarul Vatnajokull. Este un vulcan activ care poate erupe în orice moment. De exemplu, în anul 2010, un nor de cenuşă provocat de erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajokull a provocat închiderea în mare parte a spaţiului aerian european timp de şase zile și peste zece milioane de persoane au fost afectate de acest eveniment.
 
Hvalfjörður, supranumit Fiordul Balenelor, este unul dintre cele mai lungi şi mai adânci fiorduri din Islanda.
 
Cascada Skogafoss este una dintre cele mai mari şi mai frumoase cascade din Islanda. Aceasta are o înălţime de 40 m şi se află pe râul Seljalandsa.
 
Gullfoss sau Cascada de Aur este una dintre cele mai impresionante cascade din Europa, fiind și cea mai vizitată. Este situată pe râul Hvítá, împărțită în alte două cascade, una în partea superioară, care are 11 metri înălțime, iar alta, situată în partea inferioară a cursului apei, cu o înălţime de 20 de metri. Cascada are o adâncime de 70 de metri și o deschidere de aproape 2500 de metri lungime. Când vremea este însorită, Gullfoss prezintă un spectacol feeric, din apele sale izvorând curcubee fascinante.
 
Laguna Jokulsarlon este locul unde puteţi admira aisbergurile de foarte aproape. Laguna s-a format în urmă cu 50 de ani şi de atunci suprafaţa sa s-a mărit de 4 ori. Pe lângă “dansul aisbergurilor”, laguna oferă şi un spectacol splendid datorită schimbării culorii bucăţilor de gheaţă în funcţie de culoarea cerului şi de momentul zilei.
 
Laguna Albastră, considerată a fi cea mai mare atracţie a Islandei, este renumită în întreaga lume pentru puterile sale vindecătoare. Laguna se află în mijlocul unui câmp de lavă rămas în urma activității vulcanice, iar apa fierbinte izvorăşte de la o adâncime de 2000 m.
 
Parcul Naţional Thingvellir face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind unul dintre cele mai frumoase şi mai interesante locuri de pe Terra, situat la intersecţia plăcilor tectonice Nord Americană şi Eurasiatică. Thingvellir ocupă un loc special în inima islandezilor, fiind locul de constituire a Parlamentului Islandez, Alþingi, cel mai vechi corp legislativ din lume, fondat în anul 930 e.n. Tot aici, islandezii și-au proclamat independența față de Danemarca în 1944, iar în anul 2000 au serbat 1000 de ani de la creștinizarea Islandei.
 
Parcul Naţional Skaftafell este o frumoasă oază verde aflată sub Oraefajokull, aici aflându-se cel mai înalt vârf muntos din Islanda, de o inegalabilă măreție și frumusețe.
 
Lucruri interesante despre Islanda

 • Islanda a pus bazele primului sistem democratic din lume în anul 930, care este funcţional şi în prezent.
 • Islanda nu are forţe armate, funcţia de apărare revenindu-i Pazei de Coastă.
 • Fenomenul spectaculos „Aurora Boreală” poate fi observat doar iarna, în lunile noiembrie şi decembrie.
 • În ciuda pasiunii islandezilor pentru modern şi tehnologia de ultimă oră, conform sondajelor aproximativ 80% dintre islandezi cred în elfi, troli şi stafii.
 • Aproximativ 14% din suprafaţa Islandei este acoperită de gheţari, iar 30% sunt câmpuri de lavă vulcanică.
 • Din punct de vedere geologic, Islanda este cel mai tânăr teren de pe Pământ. Suprafaţa Islandei este încă în creştere, ba mai mult, se poate observa cu ochiul liber. Cel mai nou teritoriu aparţinând ţării este insula Surtsey, care s-a ridicat din apele mării în urma unui erupţii subacvatice produse în anul 1963.
 • Peste 80% din energia electrică utilizată în Islanda este din surse regenerabile.
 • Islandezii nu au nume (nume de familie); se foloseşte numele tatălui cu specificaţia „fiu” sau „fiică” alături de prenumele persoanei. 
 • În Islanda nu există ţânţari.
 • În Islanda este ilegal să deţii şarpe, şopârlă sau ţestoasă pe post de animal de companie.
 • Berea a fost interzisă în Islanda până în anul 1989.

 
Informații turistice utile pentru o călătorie în Islanda
 
Perioada recomandantă pentru a vizita Islanda
 
Islanda este o ţară nordică, cu clima destul de răcoroasă. Totuşi, veţi observa că temperaturile nu sunt exagerat de scăzute, fiind o climă aproximativ similară cu cea din Alaska.
 
Perioada recomandată pentru vizitare este mai - octombrie. Din mai până în iulie este zi polară, când turiştii pot valorifica la maxim de timpul de şedere, beneficiiind de ziua continuă pentru vizite şi observarea gheţarilor. Din noiembrie până în februarie este noapte polară.
 
Viza Islanda
Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Islanda. Paşaportul trebuie să fie valabil minim 6 luni de la data încheierii călătoriei. De asemenea, puteţi călători doar cu cartea de identitate.
 
Vaccinuri
Pentru intrarea în Islanda nu este necesară vaccinare specială.
 
Siguranţa
Ţara este deosebit de sigură, nefiind semnalate incidente mai ales în raport cu turiştii. Utilizaţi în modul dvs. de conduită acelaşi bun simţ pe care-l folosiţi şi acasă.
 
Nume: Islanda
Capitala: Reykjavik
Limba oficială: islandeza
Monedă: Krona islandeză
Fus orar: UTC +0
Electricitate: 115V - 125V, 60 Hz, prize de tip european
Prefix ţară: + 354
Formă de guvernământ: Republică Unitară
Suprafață: aprox. 102,775km2
Aşezare: țară insulară situată în Oceanul Atlantic de Nord
Populaţie: aprox. 332,529 locuitori (estimat 2016)
Alte limbi vorbite: poloneză
Grupuri etnice: islandezi 93%, polonezi 3,5% şi altele
Greutăţi / măsuri: metric
 

Sfaturi de călătorie în Islanda

 
Şi pentru că turiştii informaţi se vor bucura mai mult de şederea lor, iată câteva sugestii:
 
Înainte de plecarea în călătorie
 

 • Luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României în cea mai apropiată țară în care avem reprezentanţă.
 • Asiguraţi-vă care este limita de bani pe care o puteţi retrage de la ATM-uri. Asiguraţi-vă că aveţi suficienţi bani la dumneavoastră.
 • Lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră.

 
Recomandări de călătorie Islanda
 

 • Islanda este o ţară nordică, așa că aveţi grijă să puneţi în bagaje şi haine groase, în special dacă călătoria se desfăşoară iarna. Totuşi nu uitați de costumul de baie de care aveţi nevoie în orice anotimp dacă vreţi să faceţi o baie în izvoarele termale, de exemplu la Laguna Albastră.
 • Dacă doriţi să exploraţi gheţarii şi vulcanii veţi avea nevoie de echipament adecvat şi încălţăminte rezistentă. Există magazine specializate care oferă echipament spre închiriere.
 • În timpul verii este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete, temperaturile de peste 25 de grade Celsius sunt ceva normal.
 • Aduceţi cu dumneavoastră aparatul foto şi camera de filmat, baterii suficiente şi toate accesoriile de care aveţi în general nevoie.
 • Un bacşiş de 10% este aşteptat în restaurante, dacă acesta nu este inclus în nota de plată. 

 

Oferte de vacanță în Islanda