Deși pelerinajele sunt cunoscute a fi călătorii cu o semnificație spirituală și morală bogată, pelerinajele moderne nu sunt neapărat dedicate doar acelor persoane religioase, ci mai degrabă celor care sunt interesate să afle despre istoria și cultura locului și celor care vor să își lărgească orizonturile.
Dacă îți surâde ideea de a intra pe o rută celebră de pelerinaj sau măcar de a include un astfel de loc sacru în circuitele turistice viitoare, află mai jos detaliile despre cele mai frumoase locuri de pelerinaj din Europa: 

1.    Vatican
Vaticanul este cel mai important oraș al catolicismului, fiind atât locul în care Papa își are reședința și din care își transmite binecuvântările, dar și locul în care se odihnesc moaștele celor doi apostoli Sfântul Petru și Sfântul Pavel, fiecare având dedicată câte o basilică monumentală - Basilica Sfântul Petru din Vatican și Basilica Sfântul Pavel în afara zidurilor.

Recomandare de vacanță în Vatican: City Break Roma

2.    Fatima (Portugalia)
În 1917, trei tineri păstori au susținut că au văzut-o pe Fecioara Maria într-o zonă numită Cova da Iria, un câmp din afara orașului Fatima ce aparținea familiei lor. Curând, pelerinii au început să vină în Fatima, mai întâi ilegal, până în anul 1930 când guvernul a construit aici un sanctuar. Până în prezent sanctuarul de la Fatima rămâne un loc foarte important de pelerinaj pentru catolici căci 9,4 milioane de pelerini au vizitat sanctuarul în 2017, atunci când 
s-a sărbătorit centenarul.

Recomandare de vacanță în Fatima: Circuit Portugalia

3.    Lourdes (Franța)
Sanctuarul de la Lourdes a devenit rapid cel mai mare centru de pelerinaj din Franța de când o fetiță de 14 ani a susținut că a văzut-o pe Fecioara Maria de 18 ori în anul 1858. La început, oamenii erau sceptici, însă oficialii bisericii catolice de la Roma au confirmat aceste apariții, astfel că au fost recunoscute drept miracole în anul 1862. De atunci, biserici și sanctuare au fost construite în apropiere de grota unde a fost văzută Fecioara Maria prima oară și milioane de pelerini din toată Europa au venit și continuă sa vină la Lourdes să le viziteze.

Recomandare de vacanță în Lourdes: Circuit Țara Bascilor

4.    Santiago de Compostela (Spania)
Camino de Santiago este probabil cea mai cunoscută rută de pelerinaj din Europa, peste 100.000 de persoane parcurgând-o anual spre orașul spaniol Santiago de Compostela. Ruta începe chiar de pe teritoriul Franței, din orășelul Saint-Jean-Pied-De-Port, având o lungime de peste 700 de kilometri, până la catedrala impunătoare în care se odihnesc moaștele Sfântului Apostol Iacob, cel care a adus creștinismul în Peninsula Iberică. Pe lângă importanța religioasă a rutei, faptul că a fost tranzitată de atât de mulți pelerini încă din Evul Mediu a dus la dezvoltarea a multor orașe spaniole, lăsând în urmă o moștenire culturală incredibilă.

Recomandare de vacanță în Santiago de Compostela: Circuit Spania - Franța - Portugalia

5.    Drumurile lui Mont Saint-Michel (Franța)
În Evul Mediu, pelerinii mergeau la statuia Sfântului Mihail care stă în vârful bisericii de pe Mont Saint-Michel pentru a se ruga la arhanghelul cunoscut pentru lupta lui împotriva forțelor răului. În prezent, pelerinii încă urmează același drum, mergând pe Les Chemins Du Mont-Saint-Michel, un drum de peste 300 kilometri din orașul Rouen, sau pe varianta puțin mai scurtă, de 160 de kilometri, ce începe din orașul Caen.   

Recomandare de vacanță în Mont Saint Michel: Circuit Normandia & Bretania


6.    Madonna del Ghisallo (Lombardia, Italia)
Această rută de pelerinaj este una ce abundă în priveliști încântătoare, capela Madonna del Ghisallo fiind situată pe malul celebrului Lac Como din Lombardia. Cei mai mulți pelerini parcurg acest drum pe două roți, micuța capelă fiind dedicată chiar protecției cicliștilor. 

Recomandare de vacanță în Madonna del Ghisallo: Circuit Lombardia și Marile Lacuri