Circuit cu insotitor

2380 EURO

29.04.2024 - 15.05.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1670 EURO 1340 EURO

20.05.2024 - 27.05.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1670 EURO 1340 EURO

27.05.2024 - 03.06.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1980 EURO

28.05.2024 - 06.06.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1670 EURO 1340 EURO

03.06.2024 - 10.06.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1980 EURO

04.06.2024 - 11.06.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1670 EURO 1590 EURO

10.06.2024 - 17.06.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1380 EURO

15.06.2024 - 23.06.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1280 EURO

17.06.2024 - 24.06.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1690 EURO 1390 EURO

18.06.2024 - 25.06.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1690 EURO 1340 EURO

25.06.2024 - 02.07.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1640 EURO

04.07.2024 - 11.07.2024

VEZI OFERTA

Italia, oficial Republica Italiana, este o ţară situată în partea central sudică a Europei fiind formată din Peninsula Italică şi câteva insule aflate în Marea Mediterană. Italia se învecinează la nord cu Austria şi Elveţia, la nord – est cu Slovenia, la nord – vest cu Franţa, dar şi cu San Marino şi Vatican, două enclave independente.

Istoria Italiei începe cu faimoasa legendă a gemenilor Romulus şi Remus, fondatorii Romei în anul 753 î.Hr, deşi datele istorice au stabilit faptul că începuturile imperiale ale oraşului precum şi perioada sa de expansiune ar fi avut cu adevărat în jurul anului 350 î.Hr, în urma cuceririi acesteia de către Imperiul Etrusc, o fostă mare putere din bazinul Mării Mediteraneene. Imperiul Roman a reuşit să îşi impună dar şi să îşi menţină supremaţia în toată zona Europei de Vest timp de peste 800 de ani, până la căderea sa în anul 475 d.Hr, ulterior Italia devenind un teritoriu divizat în numeroase oraşe-stat.

În perioada medievală dar şi în Evul Mediu, în teritoriile italiene s-a menţinut aceeaşi fărâmiţare statală care a dus la intensificarea conflictelor interne precum şi la înmulţirea invaziilor diferiţilor atacatori europeni. Oraşele precum Veneţia, Florenţa şi Genova au devenit ulterior mari puteri locale, bogăţia lor stimulând marii artişti ai Renaşterii care s-au remarcat în aceste oraşe, transformându-le în adevărate centre artistice ale Europei.

De la sfârşitul secolului al XVI –lea şi până în anul 1796, Italia va fi împărţită între marile puteri europene, până la sosirea trupelor lui Napoleon în nordul teritoriilor, trupe care vor înlătura prezenţa austriecilor din oraşe precum Milano şi Sardinia. După secole de numeroase conflicte, secolul al XIX – lea va aduce pentru prima dată ideea de unitate în Italia, sub conducerea lui Garibaldi. Ultimii paşi către unificarea Italiei vor avea loc între anii 1860 – 1861, în timpul domniei regelui Victor Emmanuel I.

Top Atracții Turistice în Italia

1.Artă și Arhitectură:

 • Bazilica Sf. Petru
 • Muzeul Vaticanului şi Capela Sixtină
 • Colosseum
 • Marele Canal din Veneţia
 • Bazilica San Marco din Veneţia
 • Muzeul Uffizi din Florenţa

2.Natură și peisaje:

 • Pompei
 • Amalfi şi Positano

 Tradiții și Evenimente:

 • Carnavalul
 • Ziua Postului San Giuseppe
 • Festivalul San Marco
 • Calendimaggio
 • Festivalul Toscan al Soarelui

INFO UTILE:

 • Denumire oficială: Republica Italiană
 • Capitala: Roma
 • Limba oficială: italiană
 • Moneda: euro
 • Fus orar: GMT + 1
 • Electricitate: 220V, frecvenţă 50 Hz, prize de tip european
 • Prefix ţară: +39
 • Formă de guvernământ: Republică parlamentară
 • Suprafaţa: 301.340 km2
 • Aşezare: în partea central sudică a Europei, formată din Peninsula Italică şi câteva insule aflate în Marea Mediterană. Italia se învecinează la nord cu Austria şi Elveţia, la nord – est cu Slovenia, la nord – vest cu Franţa, dar şi cu San Marino şi Vatican, două enclave independente.
 • Populaţie: 60.359.546 locuitori
 • Alte limbi vorbite: engleză, franceză, spaniolă
 • Grupuri etnice: 91.5% italieni, 8.5% ale grupuri etnice nespecificate
 • Religie: 78% Romano – Catolici, 15% ireligioşi, 7% alte religii nespecificate
 • Greutăţi / măsuri: metric

Top Oraşe de vizitat în Italia

 • Roma – este capitala Italiei şi cel mai populat oraş al ţării găzduind o populaţie totală de aproximativ 2.879.750 locuitori, dar şi al treilea cel mai populat oraş al Uniunii Europene. Oraşul este situat în regiunea central – vestică a Peninsulei Italiene şi este adesea definit drept capitala a două state datorită prezenţei oraşului Vatican (cea mai mică ţară din lume), la limitele oraşului Roma. Roma se poate mândri cu o istorie ce se întinde pe mai bine de 28 de secole deşi în mitologia romană fondarea oraşului datează din jurul anului 753 î.Hr. Teritoriile oraşului au fost locuite cu multă vreme înainte, ceea îl face unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa locuite continuu. Oraşul a ocupat succesiv rolul de capitală a Regatului Roman, a Republicii Romane şi a Imperiului Roman fiind considerat totodată şi primul oraş imperial şi metropolă a lumii. Cunoscut sub denumirea de „Oraşul Etern” şi mai târziu „Caput Mundi” sau capitala Statelor Papale, Roma a devenit centrul cultural şi artistic al lumii fiind locul unde au început Renaşterea Italiană şi mai târziu stilul baroc şi cel neclasic. Printre cele mai importante obiective turistice ale oraşului se numără: Bazilica Sf. Petru, Colosseum, Panteonul, Muzeul Doria Pamfilia, Forumul Roman, Colina Palatină, Circo Massimo, Bazilica Santa Maria Maggiore, Fontana di Trevi, Piaţa Navona, Vila Borghese, Trastevere, Castelul Sant Angelo, Vaticanul, Vila Borghese, Piaţa Sf. Petru, Piaţa Venezia.
 • Florenţa – situat în centrul Italiei, acest oraş este capitala regiunii Toscana şi găzduieşte o populaţie totală de 1.520.000 de locuitori dacă se ia în considerare şi zona metropolitană. Florenţa a fost un centrul al comerţului şi finanţelor europene medievale şi unul dintre cele mai bogate oraşe din acea epocă, fiind adesea considerat drept „Atena Evului Mediu” şi locul de naştere al Renaşterii. Istoria politică a oraşului a cunoscut numeroase perioade turbulente, inclusiv perioada puternicii familii de Medici, precum şi numeroase revoluţii religioase. De asemenea, oraşul a fost şi casa unora dintre cei mai importanţi artişti italieni, precum: Dante Alighieri, Petrarca, Giovanni Boccaccio, Niccolo Machiavelli şi Francesco Guicciardini. Printre cele mai importante obiective turistice ale oraşului, se numără: Catedrala Santa Maria del Fiore, Galeria Uffizi, Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio, Piaţa Michelangelo, Bazilica Sfintei Cruci, Grădinile Boboli, Capela Medici.
 • Veneţia – este un oraş din nord – estul Italiei şi capitala regiunii Veneto. Oraşul este situat pe un grup de 118 insule mici care sunt separate prin canale fiind legate între ele prin peste 400 de poduri. Numele oraşului derivă de la Veneţi, vechii locuitori ai regiunii până în secolul al X –lea. Oraşul a fost capitala Regiunii Veneţia pentru mai bine de un mileniu, între anii 697 -1797 şi a fost o importantă putere financiară şi maritimă în Evul Mediu şi Renaştere, precum şi un important centru de comerţ al mătăsii, cerealelor,condimentelor şi obiectelor de artă din secolele XIII – XVII. În urma războaielor napoleoniene şi a Congresului de la Viena, Veneţia a fost anexată de către Imperiul Austriac până în anul 1866 când a devenit parte a Regatului Italiei în urma unui referendum. Printre cele mai importante obiective turistice ale oraşului se numără: Palatul Dogilor, Piaţa San Marco, Bazilica San Marco, Marele Canal, Podul Rialto, Laguna.
 • Napoli – dominat de panorama conului vulcanic Vezuviu, încă activ, centrul oraşului Napoli este înscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO pentru cei 2.500 de ani de istorie care se reflectă într-o linie arhitecturală neîntreruptă în care pot fi admirate atât influenţele greceşti cât şi cele romane. Pe lângă numeroasele biserici ce conţin elemente arhitecturale din secolele IV – V, aici se află şi faimosul Castel del Ovo, construit sub forma unei mănăstiri fortificate din secolul al XI – lea.

Top Atracții Turistice în Italia

1.Artă și Arhitectură:

 • Bazilica Sf. Petru – cel mai mare şi cel mai important dintre toate lăcaşurile de cult ale creştinătăţii, construcţia Bazilicii Sf. Petru a început în anul 1506 pe locul de înmormântare al Sfântului Petru, apostol şi primul episcop al Romei, al cărui mormânt se află sub egida altarului principal. Splendida catedrală a fost finalizată în 120 de ani, la ridicarea acesteia aducându-şi contribuţia cei mai mari artişti ai Italiei: Michelangelo, Bernini, Raphael şi Bramante. Piesa centrală a bazilicii o reprezintă faimoasa sculptură a lui Michelangelo, Pieta.
 • Muzeul Vaticanului şi Capela Sixtină – este locul unde se află şi reşedinţa papală, faimosul Palat Apostolic închis publicului, cu excepţia renumitei Capele Sixtine, una dintre cele mai importante capodopere ale lui Michelangelo, cu frescele sale pictate pe tavan şi cu faimoasa scena a Judecăţii de Apoi. Muzeul Vaticanului este considerat a fi unul dintre cele mai mari muzee din lume, adăpostind colecţii superbe de sculpturi şi artă din antichitate şi până în secolul al XIX – lea, clasificând istoria civilizaţiei umane.
 • Colosseum – situat în inima Italiei Antice, aceasta structură este cel mai mare amfiteatru roman din toate timpurile, şi cel mai vizitat obiectiv turistic al Italiei. Construit în anul 72 d.Hr din ordinul împăratului Vespasian, starea actuală a acestuia, parţial în ruină, se datorează în mare parte cutremurului din anul 1349 şi a cutremurelor ulterioare ce au avut loc de-a lungul secolelor. Iniţial, Colosseum-ul a fost locul faimoaselor lupte între gladiatori, pentru ca ulterior acesta să devină locul unde au fost executaţi sute de creştini.
 • Marele Canal din Veneţia – este considerat cel mai romantic loc din Veneţia, rămânând neschimbat de la construcţia sa, cu mai bine de 600 de ani în urmă. Canalul se află în Insulele Rialtine, cea mai mare lagună, şi este mărginit de palate renascentiste spectaculoase. Este atracţia principală a Veneţiei, o plimbare cu gondola aici fiind o experienţă ne neratat.
 • Bazilica San Marco din Veneţia – este unul dintre cele mai mari exemple de arhitectură bizantină. Biserica se află în Piaţa San Marco, în imediata apropiere a Palatului Dogilor, faimoşii conducători ai Republicii Veneţiene. Bogăţia şi opulenţa designului său au simbolizat atât vasta bogăţie cât şi puterea oraşului italian între secolele XI – XVIII, iar faţadele sale bogat ornamentate au fost rezultatul schimburilor comerciale înfloritoare pe care Veneţia le făcea cu Orientul.
 • Muzeul Uffizi din Florenţa – este găzduit în renumitul palat construit pentru Cosimo I de Medici în anul 1560, aici aflându-se cea mai mare colecţie de artă renascentistă din întreaga lume. Pe lângă faimoasele lucrări Primăvara şi Naşterea lui Venus ale lui Botticelli, aici se mai află şi numeroase lucrări ale celor mai titani ai Renaşterii: Michelangelo, Rafael, Giotto, Titian şi Caravaggio.

2.Natură și peisaje:

 • Pompei – cândva un înfloritor oraş roman aflat în imediata apropiere a portului Napoli, oraşul Pompei a fost distrus într-o clipă de un nor piroclastic masiv în timpul erupţiei Vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr. În prezent înscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, comorile sale arhitecturală precum şi numeroasele rămăşite umane descoperite aici pot fi admirate în Muzeul din Napoli, în timp ce plimbările pe străduţele sale pietruite oferă sentimentul timpului oprit în loc. În acea noapte, peste 20.000 de oameni au murit în doar câteva minute, oraşul şi toate rămăşitele fiind conservate intacte de către lava vulcanică.
 • Amalfi şi Positano – splendida coastă Amalfi se află în Peninsula Sorrentino, la o scurtă distanţă de oraşul Sorrento. Înscrise pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO pentru frumuseţea de neegalat, cele două oraşe situate pe coasta oceanului cu străduţele lor abrupte şi casele pictate în culori vii sunt unele dintre cele mai importante destinaţii turistice ale Italiei. Regiunea a devenit populară datorită renumitului scriitor John Steinbeck.

Tradiții și Evenimente:

 • Carnavalul – este un eveniment cu mare tradiţie din Italia ce are loc în luna februarie, cu 40 de zile înainte de începerea Săptămânii Pascale. Veneţia este renumită pentru paradele care se desfăşoară aici dar şi pentru balul său mascat, în timp ce în Ivrea, festivalul se încheie cu un concurs de aruncat portocale.
 • Ziua Postului San Giuseppe – cunoscută popular sub numele de Ziua Tatălui, acest festival din luna martie îi este dedicat Sfântului Iosif, soţul Fecioarei Maria.
 • Festivalul San Marco – îi este dedicat Sfântului Marcu, patronul Veneţiei, şi este organizat anual la sfârşitul lunii aprilie în piaţa cu acelaşi nume. Întreaga zi este marcată de numeroase procesiuni stradale, concerte şi numeroase spectacole cu focuri de artificii.
 • Calendimaggio – este un festival organizat anual în luna mai, o reconstituire a vieţii italiene medievale renascentiste, în care două tabere ale oraşului concurează pentru a oferi cele mai bune concerte, spectacole, procesiuni şi concursuri de îndemânare din acea perioadă.

 Ştiaţi că…

 • Roma este un oraş cu o istorie de veche de peste 2.000 de ani.
 • Italia este una dintre cele mai tinere ţări vest – europene.
 • Ultimul rege al Italiei a domnit doar 36 de zile.
 • Italia s-a aflat sub un regim dictatorial pentru aproape 20 de ani.
 • Ziua Naţională a Italiei se numeşte Sărbătoarea Republicii şi este sărbătorită anual în data de 2 iunie.
 • În Fontana di Trevi turiştii aruncă anual peste 1.000.000 de euro.
 • 13 dintre cele 38 de piese ale lui Shakespeare se desfăşoară în Italia.
 • Aventurile lui Pinocchio au fost publicate pentru prima dată într-un cotidian italian.
 • Italia este ţara cu cele mai multe situri înscrise pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.
 • Capela Sixtină este vizitată de peste 20.000 de turişti în fiecare zi.
 • Italia este ţara unde se află singurii trei vulcani activi ai Europei.
 • Vaticanul, aflat în Roma, este cea mai mică ţară din lume.
 • Conform statisticilor, Italia este a cincea cea mai vizitată ţară din lume.
 • Primul termometru a fost inventat de inventatorul italian Santorio Santorio.
 • Prima banca din lume a fost înfiinţară în Italia, Banca San Giorgia din Genova, în anul 1149.
 • Italia este cel mai mare producător de vinuri din lume.

Informaţii Turistice Utile

Clima Italiei

Având în vedere lungimea şi topografia ţării, nu este surprinzător faptul că vremea în Italia variază considerabil, chiar şi între regiunile situate pe aceeaşi latitudine. O mare parte din nordul Italiei, cu excepţia zonelor alpine, este caracterizat de un climat subtropical umed, în timp ce zona de coastă Ligur şi peninsula florentină se bucură de o climă mediteraneană.

În timpul verii, vremea din Italia este mult mai stabilă, majoritatea regiunilor beneficiind de căldură, soare şi temperaturi ridicate, în special în zonele centrale şi de sud. În medie, maximele se situează în jurul valorilor de 23 – 260C şi umiditate scăzută.

Primăvara şi toamnă în Italia sunt două anotimpuri caracterizate de instabilitate, în care zilele calde şi însorite pot alterna cu perioadele reci şi umede. În zonele sudice se înregistrează temperaturi ce ajung în jurul valorilor de 370C, în timp ce în nord acestea ajung în jurul valorilor de 26 – 320C.

Cele de mai sus fiind menţionate, putem afirma faptul că Italia este o destinaţie ce poate fi vizitată în orice moment al anului, în funcţie de tipul de vacanţă pe care doriţi să o aveţi.

Viza

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Italia. Intrarea în Italia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Vaccinuri

Pentru intrarea în Italia  nu se cere dovada unor vaccinări speciale. Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul  Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor: www.cdc.gov .

Siguranţă

Italia este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Înainte de plecarea în călătorie

 • Luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României Italia.
 • Asiguraţi-vă că ştiţi limita de bani pe care o puteţi retrage de la ATM şi PIN-ul cardului pe care urmează să-l utilizaţi.
 • Lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră.

Sfaturi de călătorie în Italia

Şi pentru că turiştii informaţi se vor bucura mai mult de şederea lor, iată câteva sugestii:

 • Zile însorite, luminoase necesită ochelari de soare care vă vor proteja
 • În timpul verii este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete. Chiar dacă temperaturile sunt în general blânde, veţi fi expuşi razelor puternice ale soarelui, de aceea vă sfătuim să luaţi cu dvs. loţiunea de protecţie solară cu care sunteţi obişnuiţi, pentru că dacă le veţi folosi pe cele locale, cu care nu sunteţi familiarizaţi, s-ar putea să aveţi reacţii adverse.
 • Aduceţi cu dumneavoastră aparatul foto şi camera de filmat, baterii suficiente şi toate accesoriile de care aveţi în general nevoie.
 • Deşi în Italia lăsarea unui bacşiş nu este o practică comună, un procent de 10 – 15% din suma totală a serviciilor poate fi adăugat la nota de plată.