Jet lag-ul este o problemă temporară legată de somn, care îi poate afecta chiar și pe cei mai experimentați călători, atunci când pleacă în călătorii în destinații exotice, iar diferența de fus orar dintre orașul de plecare și cel de sosire este una sesizabilă. 

Acest lucru se datorează mecanismelor organismului nostru, respectiv a ritmului circadian (ceasul intern al omului), care trimite semnale către corpul tău atunci când e momentul să fii treaz sau să dormi. Jet lag-ul apare atunci când ceasul intern încă setat pe ora locului din care ai plecat și nu pe ora destinației în care ai ajuns. Cu cât traversezi mai multe fusuri orare, cu atât vei experimenta un jet lag mai mare - se spune că este nevoie de o zi pentru a te recupera după fiecare fus orar traversat.

Simptomele jet lag-ului

Printre cele mai comune simptome ale jet lag-ului, sunt oboseala accentuată pe timpul zilei, dificultatea de a adormi, probleme de concentrare, schimbări de dispoziție, dar și probleme gastrointestinale. Deși este ceva temporar, îți poate afecta serios vacanța, mai ales dacă mergi într-un circuit în care ai multe activități programate,motiv pentru care, agenții de turism DAL Travel s-au gândit să împărtășească sfaturi utile din experiența lor pentru a evita jet lag-ul. 


1.    Odihnește-te înainte de a călători
Dacă te gândești să aplici strategia de a merge obosit în vacanță pentru a putea dormi imediat cum ajungi acolo, află că nu funcționează, ba chiar accentuează jet lag-ul. Cel mai bun sfat este să te odihnești bine înainte de îmbarcarea în zborul lung până la destinație. 

2.    Ajustează-ți programul de somn
Dacă vei călători spre est (spre exemplu într-un circuit în China sau poate un sejur în Bali), încearcă să mergi la somn cu o oră mai devreme pentru câteva nopți înainte de vacanță. În schimb, dacă vei călători spre vest (într-un sejur în Republica Dominicană, ori poate un circuit în Cuba), încearcă să mergi la somn cu o oră mai târziu decât o făceai în mod normal.

3.    Respectă un program
Odată ajuns la destinație, setează-ți ceasul pe ora locală și încearcă să nu dormi decât atunci când este noapte acolo, indiferent de cât de obosit ești. Un alt lucru care te va ajuta va fi să iei mesele doar atunci când localnicii din destinația ta o fac - astfel ceasul tău intern va avea un indiciu în plus privind ora pe care ar trebui să o respecte.

4.    Hidratează-te 
Bea apă suficientă înainte, în timpul și după zborul de lungă durată, pentru a contra efectele aerului uscat din avion. Deshidratarea, fie că este ea din cauza lipsei de apă, ori din cauza consumului de alcool și/sau cafea, va accentua simptomele jet lag-ului.

5.    Încearcă să dormi în avion
Dacă pe timpul zborului este noapte în destinația în care vei ajunge, încearcă să dormi în avion - astfel vei fi mai odihnit când ajungi și vei putea să începi vizitarea celor mai importante obiective turistice. În schimb, dacă pe timpul zborului este zi în destinația ta, rezistă cât poți de mult dorinței de a dormi în avion. Într-un alt articolul de pe blogul DAL Travel am scris despre câteva idei de activități interesante pentru zborurile lungi (long haul). 


Te putem ajuta cu informații utile despre vacanțe sau chiar cu planificarea uneia? Contactează-ne