980 EURO + 1670 USD Vezi detalii
27.11.2023
04.12.2023
8 zile
Vandut
Erbil – Lacul Dokan – Sulaimaniya – Halabja – Tawella – Rawanduz – Akre – Lalish – Alqosh – Dohuk – Lacul Mosul – Amedi
11 poze

Acoperind o parte din pământurile care au zămislit cele mai vechi aşezări pe care le-a cunoscut omenirea, zona locuită de către etnicii kurzi se întinde pe teritoriul actual al Turciei, Siriei, Iranului şi Irakului. Dintre toate aceste ţinuturi, singurul care se bucură în prezent în mare parte de autonomie şi de beneficiile pe care le aduce cu sine democraţia, este Kurdistanul irakian, provincia pe care vă îndemnăm să o vizitaţi alături de noi. Acest program inedit vă va duce în locuri în care până nu de mult puteaţi călători doar cu puterea imaginaţiei. Veţi descoperi un popor cu o cultură şi cu tradiţii surprinzătoare, păstrate intacte în ciuda prigoanei cu accente de genocid la care a fost supus în timpul regimului dictatorial al lui Saddam Hussein şi pentru care înlăturarea tiraniei a adus cu sine o renaştere spirituală şi materială. Veţi descoperi aşezări care amintesc de poveştile celor 1001 de nopţi, precum Koya sau Erbilul, veţi cunoaşte religii cu rădăcini pre-islamice şi zoroastriene precum yazidismul şi veţi vizita nenumărate oraşe care îşi conservă cu mândrie rădăcinile antice, asiro-babiloniene, moştenite de la imperiile care au creat primele civilizaţii umane, vechea Mesopotamie. Un circuit şi o lume pe care niciun adevărat devorator de turism nu trebuie să le rateze.


Top obiective

Artă şi arhitectură

Amna Suraka - Red Prison, monumentul dedicat victimelor din Halabja, Hamilton Road, Castelul Khanzad, Citadela cu cele 4 turnuri rotunde, Cetatea Akre, Mănăstirea Mar Mattai, Mănăstirea Rabban Hormizd, Dohuk: Moscheea, Templul focului zoroastrian, Citadela Erbil, Moscheea Jalil Khayat, Muzeul Civilizațiilor

Natură şi Peisaje

Lacul Dokan, Râul Micul Zab, Munții Goyje, Cascada Gali Ali Beg, Râul Rawanduz, Cascada Bekhal, Lacul Mosul, Barajul Saddam

Tradiţii şi evenimente

Satul Tawella

Experienţe şi Distracţii

Sulaimaniya: Bazarul, urcare pe Munții Goyje, urcare până în vârful muntelui la Pank Resort, Dansul Dervish, bazarul din Dohuk, bazarul din Erbil, vizite în magazilele de arme, testare ținute de peshmerga


afiseaza itinerariul complet afiseaza itinerariul pe scurt
 • 1
  27.11.2023

  Bucureşti – Viena – Erbil

  • Transport Avion, autocar
  • Cazare Hotel Erbil View 5* (sau similar 5*)
  Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 04:30 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Austrian Airlines). Plecare spre Viena cu compania Austrian Airlines, zbor OS 788 (06:40 / 07:20), de unde se va pleca spre Erbil cu zborul OS 829 (10:05 / 15:50). După sosirea în capitala Kurdistanului ne vom întâlni cu ghidul local care ne va însoți în timpul transferului pentru cazare la Hotel Erbil View 5* (sau similar 5*).
 • 2
  28.11.2023

  Erbil – Lacul Dokan – Sulaimaniya

  • Transport Autocar
  • Cazare Hotel Khan Saray 4* (sau similar 4*)
  • Mese Mic dejun, dejun
  • Obiective și activități Lacul Dokan
   Râul Micul Zab
   Sulaimaniya:
   Amna Suraka - Red Prison
   Bazarul
   Urcare pe Munții Goyje
  Mic dejun. Plecare spre Lacul Dokan, cel mai mare lac din Kurdistan, sitat pe Râul Micul Zab, creat urmare a construcției barajului hidroelectric Dukan. Cu o suprafață de 270 km2, lacul crează peisaje spectaculoase ce ne vor încânta. Ne vom îndrepta spre faimosul oraș Sulaimaniya, unde vom vizita Amna Suraka - Red Prison, în traducere Închisoarea Roșie, locul în care Saddam Hussein a întemnițat mii de civili kurzi, supunându-i la torturi groaznice. Între timp clădirea a fost transformată într-un muzeu despre istoria poporului kurd. Vom vizita în continuare și alte locuri de interes din oraș, ne vom plimba prin cel mai mare bazar din regiunea Kurdistan și pentru o vedere panoramică a orașului la apus, vom urca pe Munții Goyje. Dejun în timpul vizitelor. Cazare în Sulaymaniya la Hotel Khan Saray 4* (sau similar 4*).
 • 3
  29.11.2023

  Sulaimaniya – Halabja – Tawella – Erbil

  • Transport Autocar
  • Cazare Hotel View 5* (sau similar 5*)
  • Mese Mic dejun, dejun
  • Obiective și activități Monumentul dedicat victimelor din Halabja
   Satul Tawella
  Mic dejun. Dimineața vom pleca spre Halabja, fostul oraș antic Khar-Khar, locul unde s-au desfășurat atacurile cu arme chimice în masă asupra poporului kurd în timpul conducerii lui Saddam, un adevărat genocid. Vom vizita monumentul dedicat victimelor, după care vom merge spre satul Tawella, locul de baștină al șeicilor Tavil, care au stabilit relații strânse cu sultanii Imperiului Otoman și care datorită influenței lor în Kurdistan, au avut un număr mare de adepți, câștigând recunoaștere în Imperiul Otoman și Imperiul Qajar (actualul Iran). Aceștia au susținut și promovat excelența morală, au plantat sute de copaci, au cultivat grădini și au interzis tăierea copacilor pe pământurile lor. Dejun în timpul vizitelor. În apropiere vom putea admira frumoasa cascadă Ahmad Awa, după care ne vom întoarce la Erbil unde ne vom caza la Hotel View 5* (sau similar 5*).
 • 4
  30.11.2023

  Erbil – Rawanduz – Erbil

  • Transport Autocar
  • Cazare Hotel View 5* (sau similar 5*).
  • Mese Mic dejun, dejun
  • Obiective și activități Hamilton Road
   Castelul Khanzad
   Citadela cu cele 4 turnuri rotunde
   Cascada Gali Ali Beg
   Râul Rawanduz
   Cascada Bekhal
   Urcare până în vârful muntelui la Pank Resort
  Mic dejun. În această zi vom urma celebrul Hamilton Road, considerat pe scară largă ca una dintre cele mai mari realizări inginerești din sec. al XX-lea, ce a fost proiectat de inginerul neo-zeelandez Archibald Hamilton, între anii 1928 și 1932. Drumul șerpuiește prin peisaje incredibile, canioane, chei, râuri și munți, prin una dintre cele mai frumoase zone din Kurdistan. Pe traseu ne vom opri pentru a admira Castelul Khanzad, construit în sec. al XVI-lea în perioada Imperiului Soran, foarte bine conservat. Vom vedea pe vârful unui deal citadela cu cele 4 turnuri rotunde dispuse în fiecare colț al său. Ne vom îndrepta apoi spre Rawanduz, oraș situat în apropierea granițelor cu Iranul și Turcia, într-o zonă de un pitoresc aparte, fiind înconjurat de munți și văi, cascade și cel mai adânc defileu din Orientul Mijlociu. Pe traseu ne vom opri în mai multe puncte de panoramă, vom avea prilejul de a admira Cascada Gali Ali Beg, alimentată de Râul Rawanduz, situată într-una dintre cele mai muntoase zone din regiune, în faimoasele chei ale Soranului, care are cursuri de curgere rapidă și mini cascade. Aceasta este cea mai înaltă cascadă din Kurdistan și din întreg Irakul, cu o înălțime de aprox. 12 m, fiind cunoscută și prin imaginea sa de pe bancnota de 5000 de dinari irakieni. La o distanță de 10 km față de orașul Rawanduz vom putea admira Cascada Bekhal, o altă nestemată ascunsă a regiunii. Vom urca până în vârful muntelui la Pank Resort pentru a surprinde cele mai frumoase peisaje spre canion. Întoarcere la Erbil pentru cazare la Hotel View 5* (sau similar 5*).
 • 5
  01.12.2023

  Erbil – Akre – Erbil

  • Transport Autocar
  • Cazare Hotel View 5* (sau similar 5*)
  • Mese Mic dejun, dejun
  • Obiective și activități Cetatea Akre
   Dansul Dervish
  Mic dejun. Dimineața ne vom deplasa spre orașul Akre, construit pe latura unui lanț muntos de către prințul kurd Zand în anul 580 î.Hr.. Akre este bogat în situri istorice, cum ar fi temple, statui și clădiri antice, iar izvoare minerale pot fi găsite în apropierea orașului. Vom vedea Cetatea Akre, construită de Prințul Zand și cascadele din apropierea orașului. Dejun în timpul vizitelor. Vom avea posibilitatea de a vedea cu ochii noștri celebrul dans Dervish, total diferit de ceea ce ați văzut în alte țări - aici dansul are o conotație eminamente sacră. Întoarcere la Erbil pentru cazare la Hotel View 5* (sau similar 5*).
 • 6
  02.12.2023

  Erbil – Lalish – Alqosh – Dohuk

  • Transport Autocar
  • Cazare Hotel Kristal 4* (sau similar 4*)
  • Mese Mic dejun, dejun
  • Obiective și activități Mănăstirea Mar Mattai
   Mănăstirea Rabban Hormizd
  Mic dejun. Plecare spre nordul Kurdistanului, cu o primă oprire în Lalish, faimosul loc al yazidilor, un grup religios, de etnie kurdă, a căror credință este un sincretism între islam și vechile religii persane, cu precădere, zoroastrismul. Legenda spune că aici, pe micuțul munte s-a oprit Arca lui Noe, devenind astfel locul sacru al yazidilor. Ritualurile antice ale acestora sunt fascinante, însă au atras atenția grupării ISIS, care a început să-i persecute, învinuindu-i că sunt supuși Satanei, iar pe de altă parte, musulmanii au început să-i hăituiască și să-i desconsidere. Acesta a fost un motiv în plus pentru ca lumea să cunoască mai bine această comunitate religioasă kurdă din nordul Mesopotamiei. Traseul zilei ne va duce în continuare la aprox. 20 km distanță față de Mosul, unde se află Mănăstirea Mar Mattai (Sf. Matei), recunoscută ca fiind una dintre cele mai vechi mănăstiri creștine din lume, ce datează din anul 363. Mănăstirea a fost construită din porunca regelui asirian Senrahib, fiind în prezent una dintre cele mai vechi mănăstiri funcționale din întreaga Mesopotamia. În interiorul acesteia se află locul de odihnă a mai multor patriarhi ortodocși sirieni, aceasta fiind considerată un important sanctuar de către credincioși. Ne vom deplasa apoi către Alqosh, vechi oraș din Asiria Antică care făcea parte din vechiul regat Nineveh, actualul Mosul din Irak, care se mândrește cu mormântul profetului Nahum, cel care a prevăzut sfârșitul Imperiului Asirian. Vom vizita în continuare, la 3 km distanță față de Alqosh, Mănăstirea Rabban Hormizd, înființată în anul 640, încorporată în muntele în care există și o serie de peșteri, unde conform legendelor, au trăit 600 de călugări. Aceasta aparține Bisericii Catolice Caldeane care se află în deplină comuniune cu Sfântul Scaun și cu restul Bisericii Catolice și este condusă de Patriarhul Catolic Caldean de la Babilon. Accesul la mănăstirea considerată ca fiind unul dintre cele mai importante locuri religioase din Kurdistan se poate face urcând 150 de trepte. Dejun în timpul vizitelor. Seara vom ajunge la Dohuk, unde ne vom caza la Hotel Kristal 4* (sau similar 4*).
 • 7
  03.12.2023

  Dohuk – Lacul Mosul – Amedi – Erbil

  • Transport Autocar
  • Cazare Hotel View 5* (sau similar 5*)
  • Mese Mic dejun, dejun
  • Obiective și activități Dohuk:
   Bazarul
   Moscheea
   Templul focului zoroastrian
   Lacul Mosul
   Barajul Saddam
  Mic dejun. În prima parte a zilei ne vom plimba prin bazarul din Dohuk, vom vizita moscheea și templul focului zoroastrian din Dohuk, după care ne vom îndrepta spre Lacul Mosul pentru a vedea Barajul Saddam, cel mai mare din Irak, construit pe Râul Tigru. Ne vom deplasa în continuare spre „Orașul din cer” cunoscut sub numele de Amedi, situat la înălțime, pe un platou montan, un oraș micuț cunoscut pentru izvoarele termale, care în perioada Imperiului Asirian, se numea Amediya. Orașul care datează din sec. XXV-lea î.Hr. a fost locuit până la sfârșitul sec. al VII î.Hr., odată cu căderea Imperiului Asirian. Conform legendelor, aici ar fi locul unde magii biblici au observat steaua din cer care i-a condus în pelerinajul către Betleem. Dejun în timpul vizitelor. Ne vom întoarce la Erbil unde ne vom caza la Hotel View 5* (sau similar 5*).
 • 8
  04.12.2023

  Erbil – Viena – București

  • Transport Avion
  • Mese Mic dejun
  • Obiective și activități Erbil:
   Citadela Erbil
   Bazarul
   Moscheea Jalil Khayat
   Muzeul Civilizațiilor
  • Opționale Vizite în magazilele de arme
   Testare ținute de peshmerga
  Mic dejun. Această zi o vom dedica explorării orașului Erbil, cunoscut în istoria antică ca Arbela, în prezent capitala Kurdistanului Irakian. Vom vizita Citadela Erbil cea mai veche așezare din lume, locuită continuu, inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Ne vom plimba prin faimosul bazar, o adevărată incursiune în istoria Mesopotamiei antice și a culturii acestui popor, prin descoperirea condimentelor orientale, a covoarelor multicolore, a obiectelor manufacturate în mod tradițional, a gustului ceaiurilor și kebabului tradițional. Cei care vor dori vor avea ocazia de a intra în câteva magazine de arme și de a încerca niște ținute de peshmerga. În continuarea zilei vom vizita cea mai frumoasă moschee din Kurdistan, Jalil Khayat, moschee islamică sunită finalizată în anul 2007, după care vom vizita Muzeul Civilizațiilor din Erbil. Transfer la aeroport pentru plecarea spre Viena cu compania Austrian Airlines, zbor OS 830 (16:45 / 18:50), de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul OS 878 (21:15 / 23:50).


Informatii tarif

980 EURO + 1670 USD / loc în camera dublă; Supliment single: 290 EURO

tarif cu toate taxele incluse, valabil pentru un grup minim de 15 turiști; pt. 11-14 turiști, tariful se va majora cu 190 euro/pers.


 • transport
  Avion
  Autocar
 • cazare
  5 nopți în Erbil
  1 noapte în Sulaimaniya
  1 noapte în Dohuk
 • mese
  Mic dejun: 7
  Dejun: 7
 • ghizi
  Însotiţor DAL Travel
  Ghizi locali
 • marime grup
  15

Servicii

Tariful include

- transport intercontinental cu avionul pe rutele: Bucureşti – Viena – Erbil şi retur cu compania Austrian Airlines
- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru zborurile intercontinentale (pot suferi modificări)
- transport intern pe toată durata circuitului cu vehicul adaptat la nr. de turişti
- 7 nopţi cazare în hoteluri de 4*
- mesele menționate în program: 7 mic dejunuri şi 7 dejunuri
- taxele de intrare la obiectivele menționate
- transferurile, tururile şi excursiile menţionate în program
- ghid local vorbitor de limbă engleză
- conducător român de grup
- asigurare în caz de insolvabilitate / faliment al agenţiei de turism

NOTĂ: Taxele de aeroport incluse în tarif sunt cele valabile la data lansării programului. În situația majorării de către compania aeriană a acestor taxe până la data emiterii biletelor de avion (biletele se emit cu 7-14 zile înainte de plecare), agenția își rezervă dreptul de a modifica tariful excursiei conform cu noile valori ale acestor taxe.


Tariful nu include

- taxa de viză Kurdistan: 80 usd/pers.
- alte servicii suplimentare decât cele menţionate, cheltuieli personale, băuturi etc.
- bacşişuri: 50 euro/pers., pentru ghizi şi şoferi, mai puţin pentru bagajişti (se vor achita conducătorului de grup cel târziu la sosire); bacşişurile nu se referă şi la excursiile opţionale
- excursiile opţionale care se pot realiza cu un număr minim de participanţi, precizat de partenerii externi

IMPORTANT! Recomandăm încheierea unei Asigurari MEDICALE și STORNO de călătorie. Astfel se poate acoperi riscul de pierderi financiare cauzate de anulare, contracarând efectul penalizărilor aplicate. Acest mijloc de protecție financiară acoperă cele mai frecvente evenimente ce cauzează anularea călătoriei, INCLUSIV riscurile din categoria evenimentelor asigurate Covid-19.
Dacă aveți nevoie de asistență pentru a vă alege asigurarea de călătorie potrivită, echipa noastră de consultanți vă stă la dispoziție.


Acte necesare

- pașaport valabil minim 6 luni de la data încheierii călătoriei. NU SE ACCEPTĂ PAȘAPORT TEMPORAR


Condiții de înscriere

- înscrierile încep din momentul lansării programului, cu plata unui avans min. de 30% din tarif şi se încheie la epuizarea locurilor
- diferența de până la 50% din valoarea totală a pachetului de servicii se achită cu 60 de zile înainte de data plecării
- diferența de până la 100% din valoarea totală a pachetului de servicii se achită cu 30 de zile înainte de data plecării
- turistul va încheia cu agenţia « Contractul de prestări servicii turistice », la care prezentul program este parte
- în momentul semnării « Contractului de prestări servicii turistice », turistul îşi asumă plata diferenţei stipulată în program în cazul neîntrunirii grupului minim de turişti

NOTĂ:
Având în vedere epidemia SARS-COV 2 este posibil ca unele reglementări de călătorie să se modifice până la data plecării sau după începerea călătoriei, independent de voința agenției DAL TRAVEL (cum ar fi: controlul stării de sănătate, obligativitatea de autoizolare după întoarcerea în România, măsuri suplimentare de igienă și formalități vamale). Agenția DAL TRAVEL nu poate fi făcută răspunzătoare, aplicându-se termenii și condițiile contractuale standard.


Observații

- conducătorul de grup poate modifica programul acţiunii în anumite condiţii obiective, inclusiv ordinea în care se vizitează obiectivele turistice
- agenţia nu se obligă să găsească partaj persoanelor care călătoresc singure
- agenţia nu răspunde în cazul refuzului autorităţilor de la punctele de frontieră de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite să părăsească teritoriul propriu
- prezentarea la aeroport se va face cu două ore înaintea zborului; agenţia nu răspunde în cazul refuzului îmbarcării turiştilor ca urmare a întârzierii acestora
- conducătorul de grup se va asigura că programul se desfăşoară conform itinerarului prezentat, va oferi asistenţă în situaţii de urgenţă, va traduce prezentarea ghizilor locali, va oferi informaţii referitoare la excursiile opţionale şi la itinerar cu observaţia că nu are calificarea şi atestarea legală de ghid turistic
- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face în conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecărei ţări
- clasificarea pe stele a unităţilor de cazare este cea atribuită oficial de ministerul de resort din ţările vizitate şi ca atare respectă standardele locale
- distribuţia camerelor la hoteluri se face de către recepţiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolvă de către turist direct la recepţie în funcţie de disponibilităţi şi la cererea sa, va fi asistat de conducătorul de grup
- dacă hotelul este schimbat din motive care nu ţin de agenţie, va fi înlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat în program
- agenţia îşi rezervă dreptul de a modifica valoarea taxelor de aeroport, în cazul în care valoarea acestora este schimbată de compania aeriană
- agenţia poate aloca un număr de locuri cu reducere în cazul anunţurilor promoţiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioadă limitată de valabilitate; dacă acestea se epuizează înainte de expirarea perioadei anunţate, agenţia va opri promoţia fără un anunţ prealabil
- în derularea excursiei pot apărea situaţii de forţă majoră precum întârzieri în traficul aerian, blocarea aeroporturilor din raţiuni de securitate, schimbări de aeroporturi din raţiuni politice, greve, condiţii meteo nefavorabile etc.; în aceste cazuri agenţia se obligă să depună eforturi pentru depăşirea situaţiilor ivite; totodată, agenţia nu poate fi făcută răspunzătoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente
- aşezarea turiştilor în autocar se va face începând cu bancheta a doua, în ordinea înscrierilor
- agenţia nu-şi asumă responsabilitatea în cazul în care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta
- conform legilor internaţionale, doar ghizii locali au dreptul să ofere explicaţii în interiorul muzeelor, monumentelor etc.; altfel, conducătorii de grup vor oferi explicaţii turiştilor doar în afara obiectivelor turistice; ghizii locali pot fi angajaţi contra cost doar cu acordul turiştilor interesaţi de ghidajul acestora
- excursiile opţionale se efectuează la faţa locului cu agenţiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se încasează în numele şi pentru agenţia DAL TRAVEL; tarifele excursiilor opţionale pot fi mai mari decât cele ale excursiilor care pot fi achiziţionate de la recepţia hotelurilor, sau din altă parte, aceasta datorându-se faptului că persoanele participante vor avea la dispoziţie un mijloc de transport care îi va duce şi îi va aduce la hotelul respectiv, ghidul excursiei şi după caz, un ghid local; în tariful excursiilor opţionale nu sunt incluse intrările la obiectivele turistice vizitate
- agenţia nu poate fi făcută răspunzătoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauză
- în cazul în care turistul întârzie sau renunţă la programul stabilit, nu poate avea nici o pretenţie privind rambursarea eventualelor despăgubiri
- agenţia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecări de teren, căderi masive de zăpadă şi evenimente politice neprevăzute, greve etc.
- copiii minori pot călători doar: a) însoţiţi de ambii părinţi; b) însoţiţi de unul dintre părinţi care să deţină acordul notarial al părintelui care nu călătoreşte (sau încredinţare prin hotărâre judecătorească definitivă, certificat de deces); c) însoţiţi de un adult cu certificat de cazier judiciar în original şi acordul notarial al ambilor părinţi; d) însoțitorii minorului sunt obligați să aibă certificatul de naștere în original al copilului minor, adițional pașaportului și/sau cărții de identitate
- copiii au nevoie de paşaport individual
- vă rugăm să vă asiguraţi că documentele de călătorie, PAŞAPORTUL, nu prezintă urme de deterioare a elementelor de siguranţă şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminării călătoriei
- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesară obţinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; în cazul neobţinerii vizei se reţin penalizări pentru biletul de avion, asigurarea medicală şi cheltuielile agenţiei
- c/v excursiei poate fi achitată şi în lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plăţi
- prezentul document constituie anexă la « Contractul de prestări servicii turistice »Ce spun turistii nostri?