Croaziera

De la 1850 Euro / persoana

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1440 EURO + 2590 USD

13.02.2020 - 26.02.2020

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1380 EURO

12.07.2020 - 19.07.2020

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

990 EURO + 2690 USD

10.08.2020 - 24.08.2020

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

2740 EURO + 1430 USD

18.08.2020 - 31.08.2020

VEZI OFERTA
Canada - este o ţară mare, care oferă călătorului ce aleagă s-o străbată de toate:  un peisaj variat, cu lacuri strălucitoare, munţi stâncoşi, nesfârşite întinderi îngheţate, păduri seculare, cascade fabuloase, oraşe moderne dar şi  pline de istorie şi cultură,.într-un cuvânt  un pământ de vis. Nici o altă ţară din lume nu oferă un  asemenea peisaj  şi poate nici o altă ţara din lume nu are atâta grijâ de protecţia naturii ei.

Singurul dezavantaj al unei călătorii în Canada este vastitatea teritoriului ei, ceea ce face imposibilă familiarizarea cu frumuseţile ţării într-o singură vacanţă. Dar aşa cum spune şi titlul prezentării, nimic nu împiedică călătorul să petreacă şi o a doua vacanţă şi, de ce nu, chiar o a treia pe meleagurile Canadei.

Ca suprafaţă, Canada este a doua ţară din lume, după Rusia, întinzându-se din zona arctică, ţinuturile gheţurilor veşnice, până în zona cu climă temperată. De la cea mai nordică așezare umană din Canada (și din lume) care  este Baza forțelor militare canadiene CFS Alert localizată pe vârful nordic al Insulei Ellesmere - latitudine 82.5°N - la doar 834 kilometri de Polul Nord, până la paralela 52°N.  Ocupă extremitatea nordică a continentului  nord american, fiind mărginită de Oceanul Pacific la Vest şi de Oceanul Atlantic la Est.

Canada este un stat independent, fiind în acelaşi timp o democraţie parlamentară şi o monarhie constituţională extrem de bine articulate, în cadrul Commonwealth-ului britanic. Reprezentatul local al reginei Marii Britanii este Guvernatorul General al Canadei.

Ca organizare Canada  este un stat federal cu 10 provincii (Columbia britanica, Alberta, Saskatchewan, Manitoba, Ontario, Quebec, Noul Brunswick, Noua Scoţie, Insula Prinţului Edward, Terra Nowa & Labrador) şi 3 teritorii.(Yukon, Teritoriile de Nord-Vest şi Nunavut)

Interesant este faptul că această ţara are mai multe simboluri naţionale. In primul rând  celebra frunză de arţar care datează încă din sec. 18, ea fiind prezentă pe drapel, pe moneda de 1 cent şi pe stemă. Siropul de arţar este de asemenea strâns legat de identitatea naţională a Canadei. Apoi castorul, al cărui statut emblematic în heraldică este legat intrinsec de faptul că istoria economică a Canadei este bazată pe comerţul cu blănuri. După cum Poliţia Regală Călare şi hocheiul pe gheaţă sunt folosite adesea ca simboluri de unitate şi mândrie.


Diversitatea peisajului canadian

Pornind din zona de coastă a Atlanticului către Vest, ne întâlnim cu zona urbană a ţării, dominată de marile oraşe: Montreal, Quebec, Otawa, Toronto si Halifax. Ajungem apoi în zona Marilor Lacuri: Lacul Superior, Ontario, Huron şi fluviul Sfântului Laurenţiu. Este o regiune cu un farmec aparte, presărată cu  extrem de multe insule. Dincolo de aceasta zonă se află Manitoba, cu frumuseţea ei sălbatică, apoi regiunea preeriilor din centrul Canadei, cea mai importantă regiune agricolă a ţării, ţinutul bizonului şi patria primilor amerindieni. In continuare, spre Vest apare lanţul Muntţlor Stâncoşi, dominat de vârfuri de aproape 3000 de metri (Vf. Keele- 2974 m şi Vf. Mc Kenzie- 2774 m). Ajungem în sfârşit pe Coasta Pacificului, cu ţărmuri şi faleze uriaşe. Oraşele principale din această zonă sunt Vancouver şi Victoria.

Nordul Canadei este o regiune gigantică ce se întinde către Polul Nord, cu insule mari, împrăştiate pe întinderile de apă ale Atlanticului şi Pacificului. Sunt meleaguri pustii, ostile vieţii omului, îngheţate la temperaturi ce depăşesc – 30 grade Celsius iarna şi neprimitoare vara.
 

Atracţiile turistice ale Canadei

Există o paletă extrem de diversă de atracţii turistice, atât pentru călătorul care alege să faca un circuit prin Canada printr-o agenţie turistică cât şi pentru cei împătimiţi de drumeţii.


ESTUL CANADEI
PROVINCIILE MARITIME

Provinciile Maritime de pe coasta de est a Canadei: Labrador & Insula Terra Nova, Noul Brunswick, Noua Scoţie şi Insula Prinţului Edward, sunt o recomandare îndeosebi pentru îndrăgostiţii de natură şi drumeţii.

Sunt ţinuturile fiordurilor albastre în Terra Nova, a icebergurilor sclipitoare în apele coastelor Labradorului, al plajelor cu nisip mătăsos în Insula Prinţului Edward, a văilor şi câmpiilor fertile din Noua Scoţie, sau a peisajelor maritime inegalabile, cu mareele cele mai înalte din lume (amplitudine până la 15 m) în Noul Brunswick.

Accesul în regiune se poate face cu avioanele companiilor aeriene locale, pe căile rutiere cu automobilul sau autocarul şi în insule cu vaporaşe sau cu ferry.. Trebuie ţinut  însă seama de faptul că distanţele sunt mari şi zonele sunt slab populate, deci transportul nu este atât de facil ca în zonele dens populate.   

Halifax - capitala provinciei Noua Scoţie este cel mai mare oraş canadian de pe Coasta Atlanticului. A reprezentat una din porţile de intrare a emigraţiei europene pe teritoriul nord-american.

Câteva din atracţiile turistice întâlnite aici sunt:

- Fortul George – emblema oraşului, situat pe Colina Citadelei, domină oraşul
- Docul 21- comparat cu Insula Ellis din New York,
- Muzeul Maritim al Atlanticului - printre altele aici pot fi întâlnite obiecte recuperate după naufragiul Titanicului
- St Paul Church - cea mai veche biserica anglicană din Canada ( 1750)
- Galeria de Artă a Noii Scoţii
 

QUEBEC

Această provincie este teritoriul francofon cel mai întins din lume.

Capitala provinciei este Quebec, iar al doilea oraş important este Montreal, una dintre metropolele continentului nord-american.

Quebec - o modalitate practică şi plăcută de vizitare a oraşului este o plimbare pe jos, distanţele de parcurs nefiind deloc mari. Oraşul este practic împărţit în două: Basse-ville (Oraşul de jos) este oraşul vechi în timp ce La haute ville (Oraşul de sus) reprezintă inima Quebec-ului.. Oraşul de jos se intinde pe malul fluviului Saint- Laurent  (Sf. Laurenţiu) în timp ce oraşul de sus se află pe înălţimea falezei capului Diamant.
 

Atractii turistice

- Portul Vechi (Quai Saint- Andre) - excelent loc de promenadă şi agrement, împânzit de mici magazine şi restaurante. Este punctul de pornire al croazierelor pe fluviu şi spre cascada Monmorency
- Muzeul Civilizaţiilor - singurul muzeu din lume care a primit de trei ori distincţia de cel mai bine organizat muzeu şi premii pentru integrarea sa în peisajul urban.
- Piaţa Regală (Place Royale) – datează din 1673 şi îşi datorează numele unui bust al regelui Ludovic al XIV-lea aşezat aici în 1686
- Rue Petit- Champlain - cu locuinţe bine păstrate ale meşteşugarilor francezi din secolul 17.
- Terasa Dufferin - loc favorit de plimbare al localnicilor şi turiştilor deopotrivă. Accesul la terasa lungă podită cu lemn se face prin intermediul unui funicular ce porneşte  din Oraşul de Jos.
- Castelul Frontenac - de fapt un gigantic hotel, cu o arhitectură ce îmbină elementele romantice cu cele de factură medievală
- Piaţa Armelor (Place d’Armes)- odinioară teren de exerciţii pentru soldaţii francezi. Azi e înconjurată de clădiri monumentale, pitoreşti
- Strada Comorii (Rue du Tresor) - o pitorească străduţă pietonală, aflată lângă Piaţa Armelor, paradis al artiştilor ambulanţi, mereu înţesată de turişti şi localnici.
- Catedrala anglicană Holy Trinity - datează din 1804 şi este prima catedrala a cultului anglican construită în afara Angliei
- Mânăstirea Ursulinelor - găzduieşte cea mai veche şcoală de fete din America de Nord
- Bazilica Maica Domnului din Quebec (Basilique Notre-Dame – de Quebec) - ridicată în 1925, cu un décor interior extrem de bogat, sclipind de ornamente aurite şi vitralii somptuoase
- Citadela - fortăreaţa veche în stil Vauban este resedinţa Guvernatorului general al Canadei şi a Regimentului Regal 22. Zilnic, pe platoul Citadelei are loc fastuoasa ceremonie de schimbare a gărzii, prilej de admiraţie pentru turişti, dar si pentru localnici.
- Parcul Câmpului de Bătălie (Parc-des-Champs-de-Bataille)- creat în 1908  este unul dintre cele mai vaste parcuri urbane din America de Nord.

In împrejurimile Quebec-ului pot fi întâlnite , de asemenea câteva atracţii turistice:

- Sainte- Anne-de-Beaupre - bazilica închinată Sf Ana, protectoarea Quebec-ului
- Cascada Montmorency - nu atât de spectaculoasă ca Niagara, dar cu o înălţime mai mare decât aceasta ( 90 m)
- Insula Orleans - cu orăşelele şi satele ei pitoreşti
- Peninsula Gaspesie - loc aflat la vărsarea fluviului Sf Laurenţiu, preferat de turiştii amatori de peisaje sălbatice
- Insula Anticosti - preferată de pescari , de vânători, dar şi de cei ce doresc o întâlnire cu balenele, vizitatori obişnuiţi ai apelor golfului Sf Laurenţiu.

Montreal, este al doilea mare oraş al Canadei şi are o lozincă care sună semeţ: „Imi amintesc” Se referă în special la anul 1976, momentul când oraşul şi-a recâştigat faima de centru dur al francezilor nord-americani.
Oraşul este construit pe o insulă lungă de 50 km, aflată la confluenţa fluviilor Otawa şi Sf Laurenţiu, fiind amplasat pe  colina numită Muntele Regal (Mont Royal). Legătura insulei  cu malurile fluviului se face prin intermediul a 16 poduri şi a unui tunel  
Orientarea călătorului în această mare metropolă canadiană este facilă, denumirile străzilor lungi includ direcţia spre est (Est) sau vest (Vest).
 

Atracţii turistice

Un top al atracţiilor turistice oferite de Montreal  include:

- Montrealul vechi, constituit din: Piaţa Armelor, Bazilica Notre Dame, Muzeul de istorie al oraşului, Muzeul Marc–Aurele Fortin, pictorul reînnoirii picturii peisagistice canadiene, Castelul Ramczay şi Portul Vechi
- Centrul Montreal-ului cu Catedrala Maria Regina Lumii (Cathedrale Marie- Reine- du- Monde), Palatul Artelor (Place-des-Arts), pitorescul Cartier chinezesc, strada Sherbrooke, considerată cea mai frumoasă stradă a oraşului, cunoscută şi ca „strada milei pătrate aurite”, Universitatea Mc Gill, prima universitate de limba engleză din Canada, Catedrala Christ Church şi cele doua muzee, cel de Istorie Canadiană şi cel de Arte Frumoase
- Orasul subteran - vine să completeze o vizită făcută în Montreal. Este locul unde practic pe perioada iernii (cca 8 luni) se desfăşoara activitatea comercială dar şi cea culturala.  Pe o distanţă de 50 km se află  sute de magazine, hoteluri, restaurante, cinematografe,
- Oratoriul Sf. Iosif - un  grandios edificiu ridicat pe Mont Royal, întruchiparea visului fratelui Andrė Bessette (1845-1937), beneficiar al unei aureole de vindecător popular
- Oraşul Olimpic - Montreal a fost gazda Jocurilor Olimpice de Vară în 1976, anul când Nadia Comaneci a devenit prinţesa gimnasticii feminine, câştigând de o maniera categorică titlul  olimpic.
- Grădina Botanică - a treia din lume, dupa cea de la Londra şi Berlin.
- Insulele Sf Elena şi Notre Dame - celebrul Parc al Insulelor reprezintă locurile de distracţii ale oraşului. Aici  se află un Parc de distracţii (La Ronde), pavilioane expoziţionale, vestitul Cazino şi circuitul auto care găzduieşte Canadian Grand Prix.
 

ONTARIO

Provincia este mărginită la sud de Marile Lacuri iar în nord se întinde până la golful Hudson. In această provincie se află Otawa, capitala oficiala a Canadei, Toronto, cel mai mare oraş canadian, dar şi cel mai cunoscut loc de peleinaj turistic din America de Nord, cascada Niagara.


Otawa

Capitala oficială a Canadei nu este paradoxal o mare metropolă, este mai mult un oraş liniştit, cu un farmec patriarhal. Există chiar şi o glumă clasică legată de modul în care a fost ales oraşul drept capitală. Temându-se ca vecinii din sud, americanii ar avea vreodată intenţia de a invada Canada şi să cucerească prea uşor capitala, a fost aleasă Otawa, pentru că fiind mică ar fi trecut cu siguranţă neobservată de către invadatori.

Râul Otawa împarte practic oraşul în două:Otawa propriu zisă şi zona industrială (Hull).

Principalul punct de atracţie il reprezintă:

- Palatul Parlamentului - edificiu în stil neogotic, dominând oraşul de la înălţimea unei coline. A fost terminat în 1860. Turiştii pot  vizita sălile de şedinţă, galeria portretelor şi Biblioteca.

Oraşul mai găzduieşte o serie de muzee interesante precum: Galeria Naţionala a Canadei, Muzeul Trezoreriei, Centrul Naţional al Artelor, Muzeul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie, Muzeul Naţional al Aviaţiei.

In sfârşit, pentru cei ce doresc să ia pulsul vieţii cotidiene a oraşului, dar şi interesaţi în a găsi un suvenir o vizită în Piaţa Byward constituie un bun prilej.

In afara capitalei, la doar 200 km, puţin la scară canadiană, se aflţ câteva atracţii turistice interesante:

- Oraselul Kingston, cel ce a cunoscut o glorie efemeră. A fost timp de doar 3 ani (1841-1844) capitala Canadei. In prezent este un important Centru  pentru sporturile nautice
- Cele 1000 de insule - arhipelag de insule, risipite pe apele fluviului Sf Laurenţiu. Poate fi vizitat plecând din Kingston cu vaporaşul. Există doua variante de tururi: una scurtă de 1 oră şi una lungă de 6 ore. Atenţie însă, pentru turul lung este necesară viza de SUA, pentru că traseul străbate o parte a litoralului american.
- Parcul petroglifelor sau parcul pietrelor care te învaţă, considerat şi azi un loc sacru pentru indieni.Conţine peste 1000 de sculpturi executate de indieni cu 500- 1000 de ani în urmă. Se spune că aceste sculpturi înfăţişând animale, plante, oameni sau spirite erau folosite de bătrâni pentru a-i învăţa pe copii tainele naturii.
 

Toronto

Cu cei 4 milioane de locuitori Toronto este cea mai populată metropolă a Canadei. Este totodată centrul financiar al ţării şi cel mai modern oraş. Călătorul care ajunge aici nu poate să nu remarce una dintre cele mai bine organizate reţele de metrou din lume. Metroul circulă în regim normal până la ora 2 noaptea, fiind completat la suprafaţă de o reţea la fel de bine organizată de autobuze electrice, cu un confort deosebit.

Atracţiile turistice ale oraşului sunt:

- Cartierul Portului - un loc animat la orice oră, care oferă turiştilor posibilitatea închirierii de ambarcaţiuni cu vele , de a face croaziere cu vaporaşul pe lac, dar şi de a se relaxa la unul din numeroasele restaurante, baruri sau cafenele.
- CN Tower - emblemă a oraşului turnul reprezintă  una dintre cele  mai înalte construcţii autoportante din lume ( 553 m)
- Primul birou de poştă - deschis în 1834. Funcţionează şi in prezent. Activităţile aici se desfăşoară la fel ca în anul inaugurării, adică manual, spre deliciul vizitatorilor din epoca digitală.
- Bata Shoe Museum - muzeul  construit sub forma unei cutii de pantofi ilustrează o istorie interesantă  a pantofului de a lungul timpului.. Nu este o simplă grămadă de curiozităţi ci un loc unde în mod surprinzator, vizitatorul are prilejul de a urmări  o poveste interesantă  a unor oameni de demult, cu  obiceiurilor lor, a condiţiilor în care au trăit, a idealurilor lor estetice dar şi a vanităţii lor.
- Centrul orasului - organizat în jurul grădinii numită Parcul Reginei, include câteva edificii cu arhitectură interesantă: Primăria, Parlamentul , Universitatea şi muzee. Intre acestea din urmă, cel mai interesant este Art Gallery of Ontario, cu colecţiile de artă europeană din sec. 16-20, artă canadiana, artă contemporană să artă inuit.
- Little Italy - comunitatea italiană din Toronto este mai numeroasă chiar decât cea chineză.Mica Italie, aflată la marginea oraşului, este raiul pastelor şi al sosurilor, al brânzeturilor şi al vinurilor, dar şi al îngheţatelor preparate artizanal, cu gusturi inegalabile.  Totodata aici se găsesc magazine cu mărfuri italieneşti, pentru toate gusturile şi buzunarele.

In afara oraşului locurile cele mai interesante de vizitat sunt :

- Black Creek Village – un muzeu al satului, compus din cca 60 de case datând din sec. 19, alese de pe tot teritoriul regiunii Ontario şi, bineînţeles
- Zona Marilor Lacuri - cu orăşelul Niagara Falls şi  Cascada Niagara, visul tuturor tinerilor proaspăt căsătoriţi de oriunde ar veni ei, dar şi al milioanelor de oameni care vor să-şi  îndeplinească  acest vis. Spectacolul unic al cascadei, cu prăbuşirea celor 14 milioane de litri de apa pe minut de la o înăIţlime de peste 50 m, formând un imens zid de apă, poate fi văzut de pe maluri, dar şi făcând un tur cu celebrul vaporaş  Maid of the Mist (Fiica ceţii), care se apropie la o distanţă foarte mică de căderea de apă.
 

CENTRUL CANADEI   
REGIUNEA PREERIILOR

Cuprinde provinciile Manitoba, Alberta şi Saskatchewan.

Cele 3 provincii ocupă partea centrală a Canadei, alcătuind  cea mai fertilă zonă agricolă a ţării. Este un teritoriu imens, brăzdat de râuri, presărat cu parcuri naturale, cu lacuri ,cu oraşe si orăşele pitoreşti..

Oraşele mari sunt puţine: Winnipeg şi Regina, în sud, Saskatoon mai spre nord, şi Edmonton, cel mai nordic oraş al regiunii..

In partea de sud a regiunii, pe pământurile aride numite Badlands (Pământuri rele), în Red Deer  Valley a fost descoperit un adevărat tezaur, cuprinzând schelete de dinozauri.

Străbătând regiunea de la sud către nord călătorul face cunoştinţă pe rând cu:

- Winnipeg - oraş supranumit Poarta spre Vest, capitala provinciei Manitoba. Oraşul a cunoscut dezvoltare după 1881 odată cu apariţia căii ferate transcontinentale canadiene. Este şi în prezent un important nod al traficului feroviar transcanadian şi a celui pe ruta Canada-SUA. Este un oraş modern, care găzduieşte câteva muzee interesante, precum: Winnipeg Art Gallery, Manitoba Children's Museum sau Manitoba Museum of Man and Nature.
- Regina - capitala provinciei Saskatchewan este oraşul vestitei Poliţii Canadiene Călare. Aici există un muzeu înfăţişând istoria şi activitatea acestui corp de elită - RCMP Continental Museum, precum şi un Muzeu de Paleontologie (Royal Tyrell Museum of Paleontology), care oferă o prezentare interactivă extrem de interesantă a dinozaurilor
- Edmonton - capitala provinciei Alberta pe parcursul a 200 de ani a devenit mândria provinciei. Punctul central de atracţie îl reprezintă Bulevardul Jasper sau 101 Avenue. Alte puncte de interes sunt Aleea pietonală pietruită Rice Hoard Way, piaţa Churchill, Primăria cu acoperişul sub forma unei piramide de sticlă, Galeriile de artă Alberta, aleile pietonale subterane, Chinatown.


Munţii Stâncoşi

Inaintând spre Vestul provinciei Alberta călătorul se întâlneşte cu una dintre minunăţiile naturale ale provinciei - Munţii Stâncoşi. Parcuri naturale, păduri, râuri, lacuri, gheţari şi culmi maiestuoase alcătuiesc unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din America de Nord.

Ce merită de vizitat odată ajunşi in aceasta parte a Canadei ? In primul rând Calgary şi apoi oraşele din zona: Jasper, Banff şi Lake Louise.

- Calgary - este cel mai mare oraș din provincia Alberta plasându-se pe locul 5 în topul metropolelor canadiene. Un oraş modern, dominat în Downtown de zgârie-nori cu înălţimi ameţitoare. Ca puncte de atracţie sunt: muzeul Glenbow, cel  mai vestit din vestul Canadei, Olympic Park, construit pentru Jocurile Olimpice de iarnă din 1988, grădina zoologica, cu peste 1000 de exemplare de animale din toate colţurile lumii, între care se remarcă coloniile de pinguini, Stampede Park, un interesant parc cowboys.
- Jasper - este punctul terminus al şoselei Icefield Parkway, una dintre cele mai frumoase şosele montane din lume. Orăşelul se află situat în Parcul Naţional Jasper cel mai mare din Munţii Stâncoşi din Canada. În anul 1984, parcul a fost declarat monument UNESCO datorită peisajelor sale, formaţiunilor naturale aflate aici, dar şi datorită faunei şi florei incredibile.
- Banff - cel mai mare oraş din Parcul Naţional Banff. Este prima municipalitate încorporată într-un parc naţional canadian  situându-se la altitudinea de 1463 m şi este cea de-a doua localitate ca altitudine din ţară, prima fiind Lake Louise. Poate fi comparat cu o stațiune de munte austriacă sau elvețiană având în vedere peisajul, curățenia, ordinea și mai ales lipsa agitației chiar și într-un weekend de vară. Parcul Naţional Banff, cea mai veche rezervaţie naturală canadiană, declarata ca atare în 1885.
- Lake Louise este un orăşel mic. Este numit aşa dupa celebrul lac din vecinătatea sa. Este una dintre cele mai mari staţiuni pentru sporturile de iarnă din Canada.
 

VESTUL CANADEI
COLUMBIA BRITANICĂ

Este poate una dintre cele mai frumoase regiuni a Canadei. Se întinde către Vest dincolo de Munţii Stâncoşi, pănă la ţărmul Oceanului Pacific. Un adevarat paradis natural, cu climă blanda, în care se află unul dintre cele mai frumoase oraşe de pe continentul nord-american Vancouver.

Vancouver este cel mai mare oraş al provinciei Columbia Britanică (British Columbia) şi al treilea ca mărime din Canada. Vancouver este centrul regiunii metropolitane omonime, având împreună o populaţie de 2,3 milioane locuitori. Situat în  jumătatea de vest a Peninsulei Burrard, Vancouver, port maritim aşezat pe coasta oceanului Pacific, este mărginit la nord de Golfurile English Bay şi Burrard iar la sud de râul Frase.

Vancouver  este un oraş verde în adevăratul înţeles al cuvântului.

Cu numai 150 de ani vechime, oraşul nu oferă călătorului străvechi mărturii istorice, ci spectacolul unui oraş  ultramodern, aşezat într-un peisaj de o frumuseţe unică, în care oceanul şi muntele se îngemănează.

Yaletown, Chinatown şI cartierul Gastown reprezintă orasul aşa zis istoric. Ca o curiozitate Cartierul Chinezesc (Chinatown) , extrem de pitoresc este mai vechi decât însăşi oraşul.

Science World, muzeul dedicat lumii ştiinţei, Vancouver Gallery, cu o bogată colecţie de artă canadiană contemporană, dar şi internaţională şi în special Podul suspendat peste râul Capilano completează lista atracţiilor turistice ale Vancouver-ului.

Deşi este cel mai mare oraş al Columbiei Britanice, Vancouver nu este capitala provinciei. Capitala este oraşul Victoria, situat pe insula Vancouver. Aici pe malul Portului Interior (Inner Harbour) se află clădirea Parlamentului, cu o arhitectură somptuoasă, încununată de cupole şi Craigdarroch Castle, în prezent un  muzeu  ce prezintă viaţa unei familii bogate din Columbia Britanica. Interiorul este extrem de luxos şi decorat cu splendide vitralii Art Nouveau.


Sfaturi de călătorie în Canada   

Vize

Începând cu data de 1 mai 2017, cetățenii români care au deținut, în ultimii 10 ani, o viză de rezidență temporară în Canada și cei care dețin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA (non-immigrant visa) au posibilitatea de a intra / tranzita în Canada, pe calea aerului, în baza unei Autorizații de Călătorie Electronice (Electronic Travel Authorization – eTA), fără a mai avea nevoie de viză.

În baza eTA, cetățenii români care se află într-un din cele două situații mai sus menționate pot intra, fără vize, pe teritoriul Canadei, pentru o perioadă de maxim 6 luni, doar dacă scopul șederii este unul din următoarele:

- turism;
- vizită (vizitarea rudelor/prietenilor sau prospectarea oportunităților de derulare a afacerilor).

Pentru obținerea eTA, MAE recomandă accesarea următorului link: http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/questions-answers-by-topic.asp?st=16.7.2 Taxa pentru obținerea Autorizației de Călătorie Electronice este de șapte dolari canadieni și trebuie plătită în momentul completării aplicației online. În acest sens este necesar un card valabil de tipul: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES sau card de debit de tipul Visa Debit, JCB, Interac.

 Informatii suplimentare legate de condiţiile de călătorie se găsesc  accesând linkul:

https://www.mae.ro/travel-conditions/3678 - secţiunea Canada


Asigurarea

Este foarte important să vă faceţi o asigurare de călătorie împotriva întârzierilor, a anulării, pierderii sau furtului de bani şi bunuri, cât şi o asigurare medicală pentru caz de boală sau accident.

Primul lucru care se verifică la intrarea în Canada este existenţa unei asigurări medicale valabilă pe teritoriul canadian.

Este recomandat de asemenea să aveţi medicamentele uzuale pe care le folosiţi, întrucât eliberarea medicamentelor în Canada este extrem de restricţionată.
911 - număr unic de urgenţă pentru toate serviciile: pompieri, poliţie, salvare.
 

Când e bine de mers in Canada  

Momentul depinde de unde vreţi să mergeţi sau ce vreţi să faceţi. Pe de altă parte, trebuie avută în vedere clima.
In Canada, vara este destul de scurtă. Prin urmare este indicat să aveţi  în bagaj şi  haine  groase, în special dacă călătoria are loc în perioada noiembrie-mai. Verile sunt călduroase..In general, lumea se îmbracă sport în Canada. Atenţie – din bagaj nu trebuie să lipsească un spray împotriva insectelor. Țânţarii canadieni sunt recunoscuţi prin dimensiuni mari şi agresivitate crescută.
 

Reguli specifice

Reglementările vamale sunt destul de severe. Pot fi introduse articole de parfumerie, alcool şi ţigări pentru uz personal, dar valoarea lor nu trebuie să depăşească 200 dolari canadieni ..Articolele tehnice personale ( laptop, camere foto şi video)  trebuie declarate Este  interzisă introducerea de : seminţe, conserve, fructe proaspete, carne, legume.
Reglementarile oficiale sunt foarte stricte, indiferent că este vorba despre curăţenia dintr-un loc pentru picnic sau de regulile de circulaţie. Este bine să te informezi  înainte, deoarece amenzile sunt usturătoare.


Sfaturi practice

Banii

Moneda oficială este dolarul Canadian (CAD, 1 CAD=cca 2.7 lei). Nu există limite privind introducerea banilor in Canada privind  pentru sumele de bani cu care se intra in  pentru sumele de bani introduse în Canada. Recomandarea este de a face schimbul valutar în România, deoarece casele de schimb canadiene aplică o taxă oficială de schimb şi un comision, astfel încât  se adaugă cca 25% la cursul afişat. Cardurile American Express, Thomas Cook şi Visa sunt cele mai uzuale pe teritoriul canadian. Ca şi cecurile de călătorie în valută canadiană.
 

Călătoria pe teritoriul Canadei

Pentru cei cu dare de mână cursele aeriene locale sunt un mjloc rapid de transport.
Pe locul 2 la capitolul preţ şi comoditate este trenul. Există două mari companii VIA Rail si Amtrak (www.amtrak.com).
Unele drumuri nu merită făcute cu avionul, mai ales dacă esti turist, şi având în vedere că în Canada există trenuri, e adevărat de lux pe două rute unde natura s-a întrecut pe ea însăşi, ar fi păcat să nu alegeţi măcar o dată o vacanţă pe  una din aceste rute
E vorba în primul rând de Banff - Vancouver, un traseu ce însumează 1148 km. Serviciul Gold Leaf oferă una dintre puținele experiențe de cinci stele pe șine din America de Nord. Sunt mai multe rute ce trec prin Munții Stâncoși, dar clasicul traseu din Banff până în Vancouver încă mai captează imaginația călătorilor. Acesta este ultima parte din grandioasa expansiune a căilor ferate care au unit Canada în anii 1880.  Mijlocul lui octombrie este cel mai romantic de a calatori pe acest traseu. Roşul, portocaliul şi galbenul frunzelor contrastează interesant cu albul primei zăpezi căzute în această zonă muntoasă. O călătorie costă cca 1300 dolari canadieni de persoană.
A doua rută este Toronto - Vancouver. Traseul măsoară 4428 km şi durează 4 zile.Garnitura feroviară dispune de dormitoare, dotate cu tot confortul. Este unul din puţinele trenuri care are paturi duble, nu suprapuse. Preţul unui bilet este de cca 2900 dolari canadieni de persoană.
In sfârşit, a treia posibilitate, recomandată în special pe distanţe scurte, dar şi lungi este autobuzul.  Sunt două companii care operează  pe întreg teritoriul canadian, Greyhound Canada şi Voyager Colonial.
 

Telefoanele mobile

Sistemul de telefonie canadian este destul de sofisticat. Pentru convorbiri internaţionale este necesară o cartelă specială. Tarifele nu sunt mari, astfel încât pentru o şedere de o săptămână o cartelă de 10 dolari acoperă un număr suficient de convorbiri. Modul de operare este dificil: se apelează întâi o convorbire locală, apoi se tasteaza numărul statului în care vă aflaţi şi abia apoi se formează numărul înternaţional dorit. Există şi posibilitatea telefoanelor cu taxă inversă, aşa încât dacă nu reuşiţi altfel, oricând poate fi folosită această alternativă. Şi în Canada există numere gratuite care încep cu 800 sau 888. E-mail şi internet există peste tot, chiar şi în magazine

Cod telefonic internaţional
+1 (Canada)
 

Bacşişul

Şoferii de taxi aşteaptă întotdeauna un bacşiş de cca 10%, chelnerii se bucură şi ei de micile atenţii.


Electricitate

Pe întreg teritoriul Canadei, curentul electic este furnizat la o tensiune de 120 Volţi, iar ploturile sunt plate nu rotunde ca în România, aşa încât este nevoie de folosirea unui adaptor pentru alimentarea aparaturii electrice personale.
 

Fus orar

Canada are nu mai puţin de 6 tipuri de fus orar, din cele 24 existente în lume. Dacă veţi călători pe distanţe mari, va trebui să ţineţi  cont de acest inconvenient.

Ora Canadei pe coasta de Est este cu 7 ore în minus faţă de cea a României, iar pe coasta de Vest cu 12 ore mai puţin.

Modificările orei de vară şi iarnă au loc în prima sâmbătă din luna aprilie, cănd se adaugă o oră, şi în ultima sâmbătă a lunii octombrie, când ceasurile se dau în urmă cu o oră.

Puteţi obţine informaţii privind ora în Canada  accesând link-ul
http://oralocala.timein.org/canada/
 

Precizări lingvistice

Canada este o ţară bilingvă, limbile oficiale fiind engleza şi franceza. Deci dacă cunoaşteti bine una din  aceste două limbi, puteţi să vă descurcaţi   oriunde în Canada. Doar în  Quebec şi Montreal  este bine să folosiţi franceza.
 

Ambasada şi consulatul României

Adresa: Rideau Street 655 Ontario KI N6 A34  Otawa

Telefon: +16137893709

Fax: +161 378 943 65

Call center consular: + (1) (613) 558 1746

Există de asemenea servicii consulare la Toronto, Montreal şi Vancouver

TORONTO : 789 Don Mills Rd., unit 501, Toronto, ON, M3C 1T9.

Web: toronto.mae.ro

MONTREAL1010, rue Sherbrooke Ouest, bureau 610, etaj 6, H3A 2R7, Montreal, Québec

Call-Center consular: +1 514 876 1792, +1 514 876 1095, +1 514 8761095

VANCOUVER:   Suite 855, 555 Burrard Street, Two Bental Centre, Vancouver, British Columbia,cod poștal V7X 1M8, Canada

Web: vancouver.mae.ro