• Acasa
 • Oferte Uzbekistan
Circuit cu insotitor

1150 EURO + 990 USD

28.12.2023 - 05.01.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

980 EURO + 950 USD

07.04.2024 - 15.04.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

995 EURO + 990 USD

28.04.2024 - 06.05.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

995 EURO + 990 USD

02.05.2024 - 10.05.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1450 EURO + 2420 USD

15.05.2024 - 31.05.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

980 EURO + 950 USD

23.05.2024 - 31.05.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1450 EURO + 2420 USD

21.08.2024 - 06.09.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

980 EURO + 990 USD

01.09.2024 - 09.09.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

980 EURO + 990 USD

05.09.2024 - 13.09.2024

VEZI OFERTA
Vacante individuale

de la 1650 Euro / persoană

VEZI OFERTA
Vacante individuale

de la 2050 Euro / persoană

VEZI OFERTA

Uzbekistan, oficial Republica Uzbekistan, este o ţară situată în centrul continentului asiatic ce se învecinează în nord şi vest cu Kazahstan, în sud cu Afghanistan şi Turkmenistan iar în vest cu Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Primele prezenţe umane în actualele teritorii uzbece, cunoscute în antichitate sub denumirile  de Transoxiana şi Turan, au fost stabilite în urmă cu mai bine de 10.000 de ani când aici au sosit primii colonişti nomazi iranieni, cunoscuţi sub numele de sciţi, aceştia punând bazele unora dintre cele mai importante regate în zone precum Khwarezm (sec VIII - VII î.Hr), Bactria (sec VIII - VI î.Hr), Sogdia (sec VIII - VI î.Hr), Fergana (sec III – VI d.Hr) şi Margian (sec III – VI d.Hr).

Ulterior, teritoriile au intrat sub stăpânirea Imperiului Iranian condus de dinastia Ahemenizilor, iar după o scurtă perioadă de stăpânire macedoneană, au revenit sub dominaţia Imperiului Parţilor iar mai apoi sub stăpânirea Imperiului Sasanid, unde vor rămâne până în secolul al VII – lea d.Hr, când Iranul va fi cucerit de arabi.

Secolul XIII va aduce invazia mongolă care va îşi va impune supremaţia în zonă dând astfel naştere unui nou imperiu, Imperiul Timurid, condus de Timur Lenk, care va stabili noua capitala a imperiului în oraşul Samarkand. În secolul XVI, teritoriile vor fi recâştigate de triburile uzbece care vor muta capitala de la Samarkand la Bukhara şi le vor împărţi în trei state: Hanatele Khiva şi Kokand şi Emiratul Bukhara.

La începutul secolului al XIX – lea teritoriile vor fi incorporate treptat de către Imperiul Rus, Tashkent devenind centrul politic al Turkestanului rus. În anul 1924 ia naştere Republica Socialistă Sovietică Uzbekistan, care îşi va declara independenţa la data de 31 august 1991, în urma dizolvării URSS-ului.

Top atracții turistice în Uzbekistan

1.Artă și arhitectură

 • Piaţa Registan
 • Mausoleum Emirului Gur
 • Palatul Ak Saray
 • Muzeul Librăriei Moyie Mubarek
 • Muzeul de Istorie al Poporului din Uzbekistan
 • Arca

 2.Natură și peisaje

 • Rezerva Bipsferei Nurutau – Kyzylkum

Tradiții și evenimente

 • Navruz
 • Boysun Bahori
 • Shark Taranalari
 • Ziua Independenţei

 INFO UTILE:

 • Denumire oficială: Republica Uzbekistan
 • Capitală: Tashkent
 • Limba oficială: limba uzbecă
 • Moneda: somul uzbec (UZS), 1 UZS = 0.000106 USD
 • Fus orar: GMT + 5
 • Electricitate: 220V, frecvenţă 50 Hz, prize de tip european
 • Prefix ţară: +998
 • Formă de guvernământ: Republică prezidenţială
 • Suprafaţa: 400 Km2
 • Aşezare: ţară situată în centrul continentului asiatic ce se învecinează în nord şi vest cu Kazahstan, în sud cu Afghanistan şi Turkmenistan iar în vest cu Kârgâzstan şi Tadjikistan.
 • Populaţie: 387.200 locuitori
 • Alte limbi vorbite: limba rusă, limba tadjikă
 • Grupuri etnice: 80% uzbeci, 5.5% ruşi, 5% tadjici, 3% kazahi, 2.5% karakalpak, 1.5% tătari, 2% alte grupuri nespecificate
 • Religie: 2% musulmani, 5.9% creştini, 1.9% - romano – catolici, zoroastriani
 • Greutăţi / măsuri: sistemul metric

 Top oraşe de vizitat în Uzbekistan

 • Tashkent – istoria capitalei uzbece, în traducere „Oraşul de Piatră”, începe acum 2200 de ani, pe vremea aceea aşezarea numindu-se Chach. Tashkent este capitala Uzbekistanului, cel mai mare oraș, având o populaţie de peste 2,2 milioane locuitori. Este centrul politic și administrative al țării, sediul Parlamentului și al Presidinției uzbece. Anexat de ruși în anul 1876, Tașkentul devine centru de gubernie iar în anul 1930 devine capitala nou-createi RSS Uzbece în cadrul URSS. In anul 1966 orașul a fost aproape in totalitate distrus de un cutremur, reconstrucția însemnând totodată și modernizarea și sistematizarea orașului. Astăzi este o capitală modernă, sediul celor mai multe universităță din țară și principalul nod de transport din regiune.
 • Khiva – „Oraşul Cetate” - este situat in regiunea Horezm, având o istorie extrem de veche, datând din primii ani ai erei crestine. Monumentele sale impresionante sunt grupate intre zidurile cetatii vechi iar minaretele marcheaza repere importante atat din punct de vedere istoric cat si geografic. Palate bogat decorate, medrese si o moscheee cu peste 200 de piloni, reprezinta principalele atractii pentru turisti. Din 1991 Khiva a fost introdus pe Lista Patrimoniului UNESCO
 • Bukhara - Este considerat „Oraşul-sfânt” al Asiei Centrale., datorită numărului impresionant de moschei şi madrase. Bukhara a fost in trecut un important centru comercial si religios, asezat pe Drumul Matasii. Partea veche a orasului s-a pastrat deosebit de bine, turistii putand sa vada cladiri din diverse perioade arhitectonice si stiluri diferite de decoratiuni viu colorate. Listat in Patrimoniul UNESCO din 1993, orasul atrage prin arhitectura musulmana si prin numeroasele magazine cu obiecte traditionale cum ar fi bijuterii filigranate, cutii pictate, broderii si ceramica. Denumirea localitatii semnifica „loc fericit” sau „loc norocos”. Printre cele mai frumoase monumente se numara mormantul lui Ismail Samani, fortareata Ark, medresa Chor Minor, complexul Liabi dar si Mausoleul Chashma – Ayub.
 • Samarkand – Este cea mai preţioasă nestemată a Uzbekistanului. Are o poveste multi-milenară, mai lungă decât a oricărui alt oraş uzbec. Întemeiat de către perși, orașul Samarkand a cunoscut o dezvoltare rapidă mai ales datorita așezării sale pe Drumul matăsii. In anul 329 i.Hr a fost cucerit de armatele macedonene ale lui Alexandru cel Mare iar apoi, in sec. al VII – lea de catre arabi. In timpul domniei lui Timur Lenk, Samarkandul devine capitală a vastului imperiu condus de acesta şi se îmbogățește cu numeroase construcții impunătoare care dăinuie până în prezent. Din 1925 pana in 1930 Samarkandul va fi din nou capitala pana când aceasta a fost mutată oficial în oraşul Taskent.Astazi, turistii pot admira monumente deosebite precum cele din Piata Registan, Moscheea Bibi Khanum, necropola Shakhi – Zinda, Mausoleul Gur – Emir, observatorul Ulugh Beg si Muzeul de Istorie a orasului

Top atracții turistice în Uzbekistan

1.Artă și arhitectură

 • Medresa Mohamed Amin Khan- o şcoală islamică, una dintre extrem de multele construite în întreaga zonă. De altfel, oraşele de vaza ale Asiei Centrale au fost nişte centre intelectuale de prim ordin, dovadă şi zecile de medrese care se găsesc în fiecare oraş. Medresele sunt, în general, şcoli islamice în care în zilele noastre se studiază aproape exclusiv Coranul, dar, pe vremuri, erau adevărate universităţi în care, pe lângă Coran, se studiau şi ştiinţe precum matematica, astronomia, istoria etc.
 • Piaţa Registan - Este considerată una dintre cele mai frumoase pieţe din lume.Pe cele trei laturi ale ei, se află nişte clădiri absolut superbe, cu acele faţade monumentale, tapetate de sus până jos cu faianţă albastră. Atunci când ajungi prima oară în faţa acestei pieţe, nu poţi să nu cazi în contemplarea ei … cu aparatul  foto în mână sau nu. Cele trei clădiri din piaţă nu sunt moschei ci medrese. Mai întâi medresa din dreapta (Sher Dor – a Leului). Este faimoasă datorită imaginilor nu prea islamice de pe faţadă. Este vorba de fapt de figura unor tigri (mă rog, ar fi trebuit să fie lei, dar n-a ieşit!) şi un soare… sunt simboluri zoroastriene care cum necum au devenit şi simboluri shiite. Populaţia din zonă a fost în general sunită, dar regele care a construit-o avea niste aplecări spre shiism… şi a vrut s-o spună sus şi tare. Următoarea medresă, cea din fund i se spune Tilla-Kari (sau “acoperită in aur”) . Interiorul părţii sfinte a fost placat în aur. Nu se ştie cât aur mai e acuma, dar în mod cert, interiorul străluceşte precum mult prea preţiosul material. Dar cea mai interesantă parte a medresei  este  mica expoziţie de poze din perioada pre-sovietică a Samarkandului – cu medresele parţial căzute, cu faţadele stricate şi cu un bazar imens care se întindea din medresă în medresă. Ultima clădire, medresa Ulugbek, cea din stânga este şi cea mai veche, a fost construită de Ulugbek, împăratul-astronom, nepotul şi urmaşul lui Timur Lenk. Dacă pasiunea lui Timur era să vadă oameni ucişi, mult sânge şi munţi de capete de om, Ulugbek a fost un tip mult mai paşnic. In lunga sa domnie (1411 – 1449), Ulugbek a menţinut pacea, a încurajat artele şi mai ales studiul. El însuşi a predat matematica în medresa construită de el unde pe lângă Coran se studia, desigur astronomia (pasiunea imperială), filozofia şi poezia. Ulugbek a calculat cel mai corect cât durează un an (doar Copernic l-a corectat cu câteva secunde un secol mai târziu) şi a compilat o listă de aproape 1000 stele. Prestigiul său a ajuns până în Europa unde timp de secole a fost văzut ca unul dintre cei mai importanţi astronomi. Moscheea din medresa Ulugbek este singura operaţională din piaţă
 • Mausoleum Emirului Gur - locul unde sunt îngropaţi marele Timur, principalul său sfătuitor şi doi dintre fii lui. Fără a avea dimensiunea clădirilor din Sharhisabz, moscheea Gur-E-Amir seduce prin culori, prin geometrie, prin frumuseţea faianţelor.Nu este imensă, nu este sfidătoare, nu te striveşte, Dar atrage privirea.
 • Palatul Ak Saray – este situat în oraşul istoric Shahrisabz, fiind un alt sit înscris pe lista Patrimoniului Mondiala al UNESCO din Uzbekistan. Palatul se află în oraşul unde s-a născut temutul conducător Timur Lenk, acesta fiind popular cunoscut şi sub numele de Palatul Alb din Oraşul Verde. Ak Saray, palatul de vară al lui Timur Lenk a fost proiectat cu scopul de a fi cel mai mare dar şi cel mai grandios dintre palatele sale, acesta impresionând prin dimensiunea complexului în sine cât şi a structurilor interioare, fiind pentru multă vreme cel mai mare din Asia Centrală. Deşi o mare parte a palatului se află în ruină, încă se păstrează câteva structuri care sugerează încă fosta măreţie a palatului Ak Saray.
 • Muzeul Bibliotecii Moyie Mubarek – este considerat cel mai important sit istoric din capitala Uzbekistanului, Tashkent. Despre acest muzeu se spune că este cel mai important sit islamic întrucât legendele locale susţin că aici ar fi fost găsit cel mai vechi Coran, cartea sfântă a musulmanilor, Coranul Osman (sau Uthman) despre care se crede că ar fi datat din secolul al VII – lea. De asemenea, tot aici este găzduită o colecţie de peste 20.000 de cărţi şi aproximativ 3.000 de manuscrise rare.
 • Muzeul de Istorie al Poporului din Uzbekistan – este un alt obiectiv turistic extrem de important ce nu ar trebui ratat întrucât oferă o lecţie amănunţită despre istoria Asiei Centrale, cunoscută în mod tradiţional, din antichitate şi până în zilele noastre sub denumirea de Turkestan. Colecţia de artefacte de aici include o statuie a lui Buddha ce provine din templul din Termez, precum şi exponate ce povestesc istoria mai recentă a Uzbekistanului, în special care implică ocupaţia sovietică din secolul XX.
 • Arca – este un alt sit aflat pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, situat în orașul Bukhara din fosta regiune istorică Transoxania. Renumita Arca din Bukhara este cea mai veche construcție a orașului și își are începuturile încă din secolul al V-lea când a fost construită și ocupată. Practic un oraș în oraș, fortăreața a servit pe lângă structură militară și ca reședință a câtorva curți regale din afara regiunii Buhkara. Edificiul de dimensiuni impresionante a fost folosită drept fortăreață până în anul 1920 când a trecut sub stăpânirea Rusiei. În prezent, este unul dintre cele mai apreciate și vizitate obiective turistice ale orașului Bukhara găzduind un muzeu în care este prezentată toată istoria fortăreței, încă de la construcția acesteia din secolul al V – lea.
 • Moscheea Timur – Bibi-Khanym – cândva cea mai mare moschee din lume. A fost construită ca o surpriză de către nevasta chinezoaică al lui Timur cât timp el bântuia prin lume şi tăia capete şi a fost finalizată cu puţin înainte de moartea sa. Evident şi aici e o legendă cum că arhitectul ar fi cerut ca în schimbul clădirii s-o sărute pe Bibi-Khanym, dar ar fi muşcat-o. Timur a descoperit şi evident i-a tăiat căpăţâna. Se pare ca este doar o legendă. Primul arhitect a fost într-adevăr executat, dar pentru o  delapidare de marmură adusă cu greu tocmai din India. Oricum, moscheea a fost construită în doar 5 ani cu foarte mari eforturi

 2.Natură și peisaje

 • Rezervația Biosferei Nurutau – Kyzylkum – deși Uzbekistanul se poate mândri cu o serie de parcuri naționale, Rezervația Nurutau – Kyzylkum este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat. Situată între deșertul și munții Uzbekistanului central, rezervația primește anual sprijinul Fondului ONU pentru Dezvoltare fiind un habitat natural pentru un număr impresionant de specii din fauna și flora țării, inclusiv specii pe cale de dispariție precum berbecul Kyzylkum, vulturul cu barbă neagră, vulturul auriu, ienupărul din Asia Centrală precum și migdalul Bukhara. Parcul ofersă de asemenea numeroase posibilități de divertisment precum drumeții și sesiuni de călărit.

Tradiții și evenimente

 • Navruz – semnifică de fapt sărbătorirea Anului Nou Iranian, un eveniment ce are loc anual în data de 21 martie. Este un eveniment extrem de așteptat de uzbeci ce presupune organizarea a numeroase sărbători atât la nivel familial cât și la nivelul comunităților locale.
 • Boysun Bahori – este considerat cel mai mare dar și cel mai semnificativ eveniment din punct de vedere cultural, având loc anual în munții Boysun din provincia Surkhandarya. Festivalul datează din vremurile pre-islamice și prezintă o serie de spectacole de dans, costume, cântece, povestiri și alte tradiții locale ce au trecut testul timpului. Evenimentul are o mare însemnătoate în istoria și cultura regiunii încât UNESCO a numit spațiul cultural Bozsun drept capodoperă intangibilă a patromoniului oral al umanității.
 • Shark Taranalari – este un eveniment cunoscut și sub denumirea de Festivalul Internațional de Muzică din Uzbekistan. Desfășurat pentru prima data în anul 1997 în orașul Samarkand, festivalul a atras de-a lungul anilor un număr tot mai mare de interpreți și participanți.
 • Ziua Independenţei – este sărbătorită anual la nivel națioanal pe data de 1 septembrie și este o comemorare a zilei în care Uzbekistanul și-a câștigat independența și suveranitatea în urma ocupației sovietice. Sărbătoarea presupune organizarea a numeroase spectacole la nivel național, cel mai important moment fiind cel din Parcul Național Alisher Navoiy din Taskent unde președintele țării se adresează națiunii printr-un discurs.

Ştiaţi că …

 • Regiunea actualului Uzbekistan a fost parte a unora dintre cele mai puternice imperii ale lumii: Imperiul Persan și Imperiul Mongol.
 • În Uzbekistan se află cea mai mare mină de aur deschisă din întreaga lume. Aceasta este situată în deșertul Qizilqum și produce anual peste 62 tone de aur.
 • Uzbekistan se poate mândri cu 5 situri aflate pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO
 • În Uzbekistan se află cea mai mare populație dintre toate cele cinci țări din Asia Centrală, foste membre ale Uniunii Sovietice.
 • Uzbekistan găzduiește două parcuri naționale și nouă rezervații naturale
 • Uzbekistanul este al doilea producător de bumbac la nivel mondial și a patra țară din lume în ceea ce privește depozitele de aur.

Informaţii turistice utile

Clima Uzbekistanului

Clima în Uzbekistan variază în funcţie de sezoane, zone geografice şi altitudine, zonele desrtice fiind deosebit de calduroase vara iar zonele montane deosebit de reci iarna.

Iarna - sezonul incepe in noiembrie si se termina in martie, cu temperaturi negative in aproape toate zonele tarii.

 Vara - sezonul uscat se întinde între lunile iunie şi august când ploaia este aproape absenta, iar temperaturile sunt mari, adesea peste 40°C.

Primavara si toamna  - temperaturile pot varia mult intre zi si noapte dar vremea este placuta pentru vizitare. 15°C - 25°C

Ţinând cont de toate aceste aspecte, cea mai bună perioadă pentru a vizita Uzbekistanul este de la sfârşitul lunii martie până la sfârşitul lunii mai si din septembrie pana in noiembrie..

Viză

Intrarea pe teritoriul acestui stat este permisă în baza unui pașaport valabil cel puțin trei luni, anterior datei de intrare în țară.

Începând cu data de 1 februarie 2019, cetățenii români pot intra pe teritoriul Republicii Uzbekistan fără viză, pentru o perioadă de 30 de zile. În cazul în care perioada de ședere depășește 30 de zile, este necesară obținerea unei vize.

Vaccinuri

Pentru intrarea în Uzbekistan nu se cer anumite vaccinuri.

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul  Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor: www.cdc.gov.

Siguranţă

Tara este deosebit de sigura, nefiind semnalate incidente mai ales in raport cu turistii. La metroul din Tashkent sunt verificate gentile si bagajele si nu este permis fotografiatul sau filmatul.

Utilizaţi în modul dvs. de conduită acelaşi bun simţ pe care-l folosiţi şi acasă!

Înainte de plecarea în călătorie

 • Luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României în cea mai apropiata tara in care avem reprezentanta
 • Atentie! In Uzbekistan nu puteti retrage bani de la ATM-uri. Asigurati-va ca aveti suficienti bani la dumneavoastra
 • Lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră.

Recomandări

 • Zile însorite, luminoase necesită ochelari de soare care vă vor proteja şi de praful de pe unele porţiuni de drum.
 • În timpul verii, este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete. In zona desertica poate fi un indice UV ridicat
 • Aduceţi cu dumneavoastră aparatul foto şi camera de filmat, baterii suficiente şi toate accesoriile de care aveţi în general nevoie. La majoritatea obiectivelor turistice se platesc taxe pentru filmat si fotografiat (aprox. 1$ la fiecare obiectiv)
 • Un bacşiş de 10% este aşteptat în general în majoritatea restaurantelor, aceasta fiind practică locală.