Circuit cu insotitor

4780 EURO

23.01.2025 - 08.02.2025

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

4580 EURO

20.03.2025 - 03.04.2025

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

3830 EURO

30.05.2025 - 09.06.2025

VEZI OFERTA
Vacante individuale

de la 4490 / persoană

VEZI OFERTA

Namibia, oficial Republica Namibia, este o țară din Africa de Sud ce se învecinează la nord cu Zambia și Angola, la est cu Botswana, la sud și est cu Africa de Sud în timp ce în vest este mărginită de Oceanul Atlantic.

Istoria timpurie a Namibiei a început o dată cu migrarea diferitelor grupuri din Africa. Primii locuitori ai Namibiei au fost vânătorii – culegătorii nomazi, pentru ca ulterior aceștia să fie urmați de triburile bantu Ovambo și Kavango care s-au stabilit în regiunea nordică, în timp ce partea sudică a fost ocupată de triburile Namaqua și Damara. Secolul al XVII – lea a adus instalarea populației Herero în partea de nord – vest a Namibiei, aceștia mai putând fi gășiti în aceste regiuni chiar și în zilele noastre.

Deși coloniștii europeni au pus piciorul pe teritoriul sud-african pe la jumătatea secolului XVI, datorită terenului accidentat și a deșertului Namib – extrem de inospitalier, aceștia nu au început ocupația europeană mai devreme de secolele XVIII – XIX. Zona a fost explorată de portughezi, germani, suedezi și britanici pentru ca în final, în anul 1884, Germania să declare oficial teritoriul Namibiei drept colonie germană, pentru a opri extinderea influenței britancilor în sud. Tertitoriul a fost cunoscut sub numele de Sudwestafrika, sau Africa de Sud – Vest, sub a cărei stăpânire germane a rămas și a cunoscut numeroase răscoale civile și o segregare rasială, baza apartheidului ce avea să se instaureze ulterior.

În timpul celui de-al doilea război mondial, sud – africanii au reușit să îî alunge pe germani și totodată să obțină controlul asupra țării, statul fiind administrat ca teritoriu de mandat al Ligii Națiunilor, chiar și după ce Liga Națiunilor a devenit oficial Organizația Națiunilor Unite.

În anul 1988, Africa de sud a fost de acord să cedeze Namibia locuitorilor săi, în conformitate cu Rezoluția 435 a ONU care prevedea un program de decolonizare pentru țară. La data de 21 martie 1990, Namibia și-a consilidat oficial poziția de stat independent prin alegerea ca președinte a lui Sam Nujoma.           

Top Atracții Turistice în Namibia

1.Artă și Arhitectură:

  • Alte Feste
  • Orașul Fantomă Kolmanskop 

2.Natură și peisaje:

  • Parcul Național Etosha
  • Canionul Râul Peștilor
  • Sossusvlei
  • Twyfelfontein 

Tradiții și Evenimente:

  • Festivalul Artelor Windhoek
  • Festivalul Stradal Enjando
  • Carnavalul Windhoek
  • Ziua Africii
  • Carnavalul Kuste
  • Ziua Eroilor 

INFO UTILE: 

  • Denumire oficială: Republica Namibia
  • Capitala: Windhoek
  • Limba oficială: africană, engleză, germană
  • Moneda: dolar namibian (NAD), 1 NAD = 0.0560 USD
  • Fus orar: GMT + 2
  • Electricitate: 220 V, frecvență 50 Hz, prize de tip african
  • Prefix ţară: +264
  • Formă de guvernământ: Republica prezidențială
  • Suprafaţa:615 km2
  • Aşezare: în Africa de Sud, se învecinează la nord cu Zambia și Angola, la est cu Botswana, la dus și est cu Africa de Sud în timp ce în vest este mărginită de Oceanul Atlantic.
  • Populaţie: 2.606.971 locuitori
  • Alte limbi vorbite: otjiherero, oshiwambo, rukwangali, setswana, silozi, kung, gciriku, thimbukushu
  • Grupuri etnice:5% ovambo, 9.2% kavango, 8% baster, 7% herero, 7% damara, 7% albi, 4.7% nama. 3.5% lozi. 3% san, 0.6% tswana, 0.5% alte grupuri etnice nespecificate
  • Religie: 43.7% Luterani, 4.4% Adventiști de Ziua a Șaptea, 17% Anglicani, 22.8% Romano – Catolici, 10.5% alte religii nespecificate, 1.5% ireligioși
  • Greutăţi / măsuri: metric

 Top Oraşe de vizitat în Namibia

  • Windhoek – este capitala și cel mai mare oraș al Namibiei, fiind situat în centrul țării, în zona platoului Khomas Highland, la o altitudine de aproximativ 1.700 de metri deasupra nivelului mării. Orașul găzduiește o populație totală de 431.000 de locuitori și este în continuă creștere. Orașul s-a dezvoltat pe locul unui izvor de apă termală folosit de comunitățile pastorale indigene, și a cunoscut o dezvoltare rapidă după ce Jonker Afrikaner, căpitanul Orlamului, s-a stabilit aici în anul 1840 și a construit o biserică pentru comunitatea sa. În deceniile următoare, numeroasele războaie și ostilități armate au dus la distrugerea orașului ce a fost construit pentru a doua oară ăn anul 1890 de către maiorul armatei germane, Curt von Francois, după colonizarea teritorilui de către Imperiul German. În prezent, Windhoek este centrul social, economic, politic și cultural al țării fiind și sediul tuturor intreprinderilor naționale și organismelor guvernamentale.

Top Atracții Turistice în Namibia

1.Artă și Arhitectură:

  • Alte Feste – cunoscută și sub numele de Cetatea Veche, această fortăreață este pricincipalul reper al capitalei Namibiei, Windhoek. Alta Feste este cea mai veche clădire din Windhoek, restul orașului luând practic naștere în jurul acesteia. Cetatea a servit drept sediu al forței militale coloniale germane și a fost construită la începutul anului 1890, fiind finalizată în totalitate de abia în anul 1915. Cetatea este formată dintr-o curte interioară străjuită de patru turnuri de apărare, iar în interior se află Muzeul Național al Namibiei, unde se află numeroase exponate ce spun istoria țării.
  • Orașul Fantomă Kolmanskop – în anul 1908, orașul Kolmanskop a fost înființat pentru a găzdui minerii care au fost aduși în zonă după ce un muncitor pe nume Zacharias Lewala a descoperit că solul de aici este bogat în diamante. Satul a fost construit în stilul unui oraș tradițional german, aici fiind ridicate și o școală, o sală de bal, un spital, un teatru, precum și primul tramvai din Africa. Declinul orașului a început după finalizarea primului război mondial, când minele de diamant au început să se epuizeze, ultimul locuitor plecând în anul 1956. Orașul a început să fie îngropat încet încet de nisipul deșertului Namib, iar pentru a-l vizita este nevoie de un permis special de acces. 

2.Natură și peisaje:

  • Parcul Național Etosha – este principala atracție turistică a Namibiei, ce adună anual sute de mii de turiști dornici să experimenteze adevăratul safari african. Situat în zona de nord a țării, Parcul Național Etosha a fost prima zonă conservată a Namibiei, fiind situat în depresiunea Etosha Pan, o depresiune de aproximativ 1.930 km2 formată din numeroase câmpii, pășune dar și păduri luxuriante. În timpul sezonului uscat, lacurile de mici dimensiuni devin locul preferat al unor animale splendide precum elefanți, girafe, lei și rinoceni. Parcul de mândrește și cu o serie de resorturi de lux aflate atât în parc cât și în afara acestuia, menite să ofere vizitatorilor cea mai autentică experiență de safari african pe care aceștia o pot trăi.
  • Canionul Fish River - este situat în sudul Namibiei și este consideral al doilea cel mai mare canion din lume. De asemenea, este cel mai mare canion din Africa precum și al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic al Namibiei, ce are forma unei râpe gigantice ce se întinde pe aproximativ 160 de kilometri lungime, 27 kilometri lățime, și 550 de metri adâncime. Acest canion a luat naștere în urma eroziunii râului Fish, cel mai lung râu din interiorul Namibiei, dând naștere unui platou deșertic, pietros. Pe lângă punctele de observație și o zonă de camping, canionul se poate lăuda și cu Ai – Ais, o stațiune de izvoare termale aflată la capătul inferior al râului, extrem de apreciată în rândul turiștilor.
  • Sossusvlei – o vizită în Namibia este incompletă fără a vedea deșertul care a dat numele acestei țări. Considerat a fi unul dintre cele mai vechi deșerturi din lume, acesta este situat în partea de sud a deșertului Namib, în Parcul Național Namib – Naukluft. Numele “Sossusvlei” este de origine mixtă și poate fi tradus în africană drept “mlaștină fără capăt”.
  • Twyfelfontein – reprezintă contribuția Namibiei la lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Acest situl arheologic cu gravuri preistorice în rocă se află în regiunea Kunene, și a fost realizat de vânători – culegători și mai târziu de ciobanii Khoikhoi care au locuit în zona acum 6.000 de ani. Aceste 2.500 de gravuri ilustrează ritualurile șamanice și sunt considerate a fi cea mai mare concentrație de gravuri în rocă din toată Africa. 

Tradiții și Evenimente:

  • Festivalul Artelor Windhoek – organizat anual în luna februarie, acest festival al artelor sărbătorește artiștii locali precum și munca acestora. Festivalul incurajează dezvoltarea artiștilor, ajutând localnicii să-și stabilească un nume în industrie. În intreaga capitală este organizată o mare varietate de evenimente, de la dans și teatru la expoziții de arte vizuale.
  • Festivalul Stradal Enjando - cunoscut și sub denumirea de Mbapira, Festivalul Street Enjando este un spectacol puternic de dans tradițional, completat de muzică live și costume naționale care se desfășoară în capitala Namibiei, Windhoek, în fiecare lună martie.
  • Carnavalul Windhoek - este cel mai mare eveniment cultural din Namibia ce se desfășoară în capitala țării, Windhoek. O rămășită a ocupației germane, acest festival este marcat de o atmosferă distinctă germană și se desfășoară anual în luna aprilie, fiind marcat de o serie de evenimente, inclusiv spectacole muzicale, un bal mascat, și un carnaval pentru cei mici.
  • Ziua Africii – este o sărbătoare a diverității raselor și oamenilor ce este organizată anual în luna mai pe întreg teritoriul Namibiei, și este un moment în care comunitățile locale se reunesc pentru a promova cooperarea și coexsistența pașnică.
  • Carnavalul Kuste – este un alt eveniment de influență germană desfășurat anual în luna august, organizat sub forma unei parade stradale cu muzică și numeroase standuri în care pot fi degustate preparate din bucătăria tradițională din Namibia.
  • Ziua Eroilor – este un festival tradițional extrem de important la nivel național ce are loc anual în luna august în orașul Okahandaja, și sărbătorește eforturile eroilor de război din Namibia printr-o serie de procesiuni militare și parade în costume tradiționale. 

Ştiaţi că…

  • Namibia găzduiește cea mai mare populație de gheparzi (aproximativ 3.000 de exemplare).
  • Țara și-a primit numele de la deșertul Namib, unul dintre cele mai vechi deșerturi din lume.
  • Namibia este a doua cea mai puțin dens populată țară din lume
  • În Nambia există o zonă de coastă numita Coasta Scheletului.
  • În ciuda populației extrem de scăzute, în Namibia se află 13 grupuri etnice diferite.
  • Namibia este prima țară din lume care a introdus în constituția sa obligativitatea protejării mediului înconjurător.
  • Namibia este una dintre cele două țări din lume care se poate mândri cu elefanți de deșert.
  • În Namibia poți face snowboarding printre dunele de nisip.
  • Dunele de nisip Sossusvlei sunt printre cele mai înalte dune de nisip din lume și unul dintre cele mai impresionante obiective turistice ale Namibiei.
  • În Namibia se află una dintre cele mai mari populații de rinoceri sălbatici din lume. 

Informaţii Turistice Utile 

Clima Namibiei 

Fiind situată la marginea sudică a Tropicului Capricornului, Namibia este caracterizată de o climă subtropicală cu cer senin si peste 300 de zile de soare pe an.

Cele mai calde luni ale anului sunt lunile ianuarie și februarie, când temperaturile medii din timpul zilei înregistrate în deșertul Namib pot atinge valori de până la 400C, iar noaptea pot ajunge aproape de limita înghețului. 

Iarna este cuprinsă între lunile iunie – august și aduce o climă uscată și răcoroasă cu temperaturi situate în jurul valorilor de 70C. 

În ciuda climatului său în general uscat, Namibia experimentează și două anotimpuri ploioase, în perioada septembrie – noiembrie și februarie – aprilie, când se înregistrează și cea mai mare cantitate de precicipații anuală. 

Mândrindu-se cu aproximativ 300 de zile de soare pe an, Namibia este o destinație turistică ce poate fi vizitată în orice perioadă a anului, mai puțin în lunile ianuarie și februarie, când se înregistrează cele mai ridicate temperaturi din an. 

Viza 

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Namibia au nevoie de viză la intrarea în această țară. Viza se obține la sosirea pe aeroport, pentru o perioada de maxim 90 de zile, cu ajutorul pașaportului valabil minim șase luni de la data intrării în țară. 

Vaccinuri 

Pentru o călătorie în Namibia se recomandă vaccinarea împotriva hepatitei A, febrei tifoide și a malariei. 

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul  Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor: www.cdc.gov .    

Siguranţă 

Pentru siguranţa turiștilor se recomandă să se evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării. 

Vă recomandăm să păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră, în special atunci când vă deplasați pe jos (s-au înregistrat furturi operate de motociclişti). Păstrați însă la dvs. copii după documentele de călătorie, nu se știe când veți avea nevoie de acestea. 

Înainte de plecarea în călătorie

  • România nu deține nicio formă de reprezentare diplomatică pe teritoriul Namibiei
  • În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Namibia
  • Asiguraţi-vă că ştiţi limita de bani pe care o puteţi retrage de la ATM şi PIN-ul cardului pe care urmează să-l utilizaţi.
  • În Namibia se poate folosi cardul doar în orașele mari.
  • Lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră. 

Sfaturi de călătorie în Namibia

Şi pentru că turiştii informaţi se vor bucura mai mult de şederea lor, iată câteva sugestii: 

  • Zile însorite, luminoase necesită ochelari de soare care vă vor proteja
  • În timpul verii este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete. Chiar dacă temperaturile sunt în general blânde, veţi fi expuşi razelor puternice ale soarelui, de aceea vă sfătuim să luaţi cu dvs. loţiunea de protecţie solară cu care sunteţi obişnuiţi, pentru că dacă le veţi folosi pe cele locale, cu care nu sunteţi familiarizaţi, s-ar putea să aveţi reacţii adverse.
  • Aduceţi cu dumneavoastră aparatul foto şi camera de filmat, baterii suficiente şi toate accesoriile de care aveţi în general nevoie
  • In general, un bacșiș de 10% este recomandat a se lăsa la sfârșitul notei de plată, dacă acesta nu a fost deja adăugat.