• Acasa
  • Oferte Africa de Sud
Circuit cu insotitor

2095 EURO

29.12.2019 - 09.01.2020

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

2390 EURO

15.05.2020 - 30.05.2020

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

2390 EURO

24.05.2020 - 08.06.2020

VEZI OFERTA
Africa de Sud - o ţara în care se trăieşte o altfel de viaţă. Nici una din  provinciile acestei ţări nu seamănă cu cealaltă. Străbătând Africa de Sud de la Vest la Est şi de la Nord la Sud  călătorului i se înfăţişeaza o lume întreagă într-o singură ţară. Fie că preferă plajele întinse sau doreşte să viziteze oraşe, sau alege să facă trekking prin deşert sau vrea să-şi delecteze privirea cu unele dintre cele mai frumoase exemplare ale faunei locale în rezervaţii, sau doreşte să deguste rafinate vinuri şi sa servească din arta culinară africană, Africa de Sud le are pe toate.

Turistul care alege Africa de Sud ca destinaţie de călătorie pare să aibă o misiune dificilă în faţa atâtor oferte. Cu atât mai mult cu cât Africa de Sud este un tărâm foarte intins. Nu mai puţin de 1.221.037 km² ca suprafaţă (locul 25 în lume), si o lungime a coastei maritime la Oceanul Atlantic si Oceanul Indian de 2798 km.Totul depinde doar de timpul avut la dispoziţie. Şi mai trebuie ceva avut în vedere, mai ales dacă nu se călătoreşte în grup organizat, deci într-un circuit ofertat de o agenţie de turism.  Deşi există şosele bune şi chiar foarte bune, oraşele nu sunt deservite de reţele sigure de transport in comun. De aceea, călătoriile aeriene între marile metropole de pe ambele coaste sau de la o coastă la alta  reprezintă alegerea cea mai potrivită.

Pentru amatorii de extravaganţe dar şi cu bani mulţi, o călătorie cu Blue Train sau una dintre excursiile de pe linia Rovos Rail, care durează o zi sau două între Cape Town şi Pretoria constituie un minunat prilej de a admira peisajele stând comod în propriul fotoliu, în condiţiile unui confort de lux.

Din experienţele sud-africane nu trebuie să lipsească: panorama oraşului Cape Town văzută de pe Table Mountain, un safari big five, degustările de vinuri in Winelands, o întâlnire cu colonia de pinguini pitici în Golful Boulders (nu departe de Cape Town) o incursiune in trecutul tumultos al Africii de Sud, vizitând insula Robben (lângă Cape Town), sau cartierul Soweto ( lângă Johannesburg), oraşelele şi plajele de pe Garden Route, munţii Drakensberg cu fantasticul Canion Blyde River şi arta rupestra Sari, o vizită în Parcul Naţional Krűger şi de ce nu o plimbare cu maşina in dezolantul desert Kalahari. Şi ar mai fi un motiv anume, întâlnirea cu tradiţiile şi populaţiile tribale, care duc o viaţă simplă, în armonie cu ritmurile naturii.

Aşadar, sunt o mulţime de motive de a vizita Africa de Sud.

Obiective turistice în Africa de Sud

Este foarte greu să descrii o ţară în care se vorbesc 11 limbi oficiale, cu oraşe zgomotoase, unde se îngrămădesc hoteluri şi mall-uri luxoase dar şi zone sărace, demne lumea a treia, o ţară care se mândreşte cu un relief variat, din care nu lipsesc munţii acoperiti de vegetaţii luxuriante, savanele, plajele dar şi platourile semi-deşertice  şi chiar deşertul.
Poate cea mai sugestivă descriere a Africii de Sud este cea luând în considerare provinciile ei şi oraşele mari


Cape Town şi Peninsula

Port maritim situat pe coasta de vest , într-un minunat golf cu ape albastre, la poalele unor culmi stâncoase, cu aer cosmopolit, cu siguranţă  cel mai european oraş al Africii de Sud, plin de viaţă. Este un oraş  cu o istorie veche, de trei secole. Beneficiind de un climat mediteraneean blând, cu veri nu excesiv de  călduroase şi plaje albe însorite, pline de viaţă  şi ierni în care peisajul pare o gravură ceţoasa, cu dealuri şi vii dezgolite şi case din care se înalţă fumul din sobe încălzite cu lemne, Cape Town este un oraş binecuvântat şi datorită incredibilului şi fastuosului Table Mountain, care oferă călătorului un peisaj fabulos.
Câteva lucruri este păcat a fi ratate pentru o şedere chiar scurtă in Cape Town. Este vorba de o plimbare pe Freedom Walk, pentru a vedea ce a însemnat oraşul atunci  cand a fost întemeiat la începutul in secolul al 18-lea de Jan van Riebeeck, sau de o plimbare pe Victoria er Alfred Waterfront, pentru a admira forfota de aici,  de o călătorie cu ferry-ul până la Robben Island, insula-inchisoare unde a fost încarcerat Nelson Mandela,  de o plimbare cu telecabina până pe vârful Table Mountain,  sau de o ascensiune cu telefericul  până la Cape Point, cel mai frumos promontoriu din lume,  extremitatea sud-vestică a continentului african, unde valurile reci al Oceanului Atlantic izbesc peninsula dinspre vest, în timp ce apele mai calme şi mai calde ale Oceanului Indian scaldă plajele pe partea de est, de   o vizită la charismaticii şi spiritualii pescari din Kalk Bay, cu bărcile lor colorate şi cu poveştile lor şi mai colorate, de a vedea celebrul Castle of Good Hope (Castelul Bunei Speranţe) din Cape Town, dar şi de  o plimbare prin superba Gradina Botanica Kirstenbosch. Nu trebuie de asemenea ratată întâlnirea cu Colonia de pinguini pitici în Golful Boulders.
Gurmanzii pot  încerca mâncărurile Cape Malay, artă culinară sud-africană autentică , in cartierul Bo-Kasp.
In sfârşit, un apus de soare african pe una dintre numeroasele plaje din Cape Town constituie un moment unic.

Coasta de Vest

Zona aflată la nord de Cape Town este de o frumuseţe aparte. Rezervată şi discretă, explodează în timpul  primăverii  australe, in lunile septembrie şi octombrie, când întreg peisajul cunoaşte o nebunie de culori odată cu înflorirea plantelor salbatice. Este o zonă viticolă în care orăşelul Darling, aflat la 73 km de Cape Town, parcă leneveşte printre numeroase  podgorii şi lanuri de grâu. Aici, are loc în luna septembrie un interesant Festival al florilor sălbatice, timp în care iubitorii de flori pot vedea unele dintre cele mai rare şi mai frumoase plante cu bulbi.
Pe Coasta de Vest găsim şi Drumul vinului din Swartland, sau Ținutul Negru, denumit aşa datorită tufişurior endemice de renosterbos, care se înnegresc în timpul iernii.
In sfârşit, Coasta de Vest este paradisul delicateselor marine: raci de mare, suculenţii melci abalone, midii, peştii uscaţi şi săraţi, stridiile West Coast, şi aceasta nu este tot.


Western Cape

Este de departe cea mai populară destinaţie sud-africană. Se întinde de la Cape Town, de a lungul aşa numitei Garden Route până la Plettenberg Bay şi Winelands, două regiuni care conferă Africii de Sud o savoare deosebită.
Winelands (Ținuturile Vinului) sunt răspândite în jurul a trei oraşe istorice:Stellenbosch, Franschoek si Paarl. Vizitatorii descoperă o zonă care produce vinuri nobile, dar care are frumuseţea ei naturală.
Ferma de struţi din Oudtshoorn, prima fermă comercială de acest gen din Africa de Sud, înfiinţată în 1869, peşterile Cango Caves, sau trenul Outeniqua Choo - Tijoe, ultimul tren cu abur, complet funcţional, din Africa de Sud, care de a lungul unui traseu de 51 km oferă minunate privelişti sunt, alături de podgoria de la Stellenbosch,  sunt principalele atracţii turistice ale zonei.


Eastern Cape

Este locul de naştere al lui Nelson Mandela, Steven Biko si al altor eroi naţionali, dar cu siguranţă şi cea mai variată provincie a Africii de Sud. Este comoara încă nedescoperită în totalitate a Africii de Sud. Se afla cuprinsă între râurile Umtamvuna din Kwa Zulu Natal şi Storma din Garden Route, către vest şi urcă, în nord către graniţa cu misteriosul regat Lesotho. Provincia mai include şi două bantustane, Ciskei şi Transkai, aparţinând majoritar culturii shosa.
Oraşul cel mai cunoscut din zonă este Port Elisabeth. Este căutat pentru plajele sale de nisip însorite şi sigure. Cu numeroase clădiri cu arhitectură colonială, este în prezent al cincilea oraş ca mărime din Africa de Sud. Pentru cei curioşi să afle istoria oraşului există un traseu numit Donkin Heritage Park.
In apropiere de Port Elisabeth există două  parcuri naţionale: Addo Elephant National Park, populat în prezent de peste 450 de exemplare de pachiderme, dar şi de rinoceri, lei, leoparzi şi bivoli africani şi Mountain Zebra National Park ( în Karoo), cu peste 350 de exemplare de zebră.
East London este poarta de intrare în zona relativ nedezvoltată din Eastern Cape. Oraşul căruia i se mai spune şi Buffalo City , este  singurul port de apă dulce din Africa de Sud. Există un traseu intitulat Eastern Cape African Heartland Journeys ( www.ajj.co.zu) prin această zonă.
In partea de nord a provinciei se întinde Wild Coast (Coasta Salbatică), o regiune puţin populată, dar de o frumuseţe sălbatică. De a lungul a 150 km aici pot fi întâlnite dealuri împădurite, dar şi faleze abrupte, dune pline de vegetaţie şi plaje nisipoase. Amatorii de drumeţii pot petrece câteva zile în satele triburilor shosa, descoperind ritualurile lor, dormind in colibele cu acoperişuri din stuf şi servind bere din porumb preparată în casă.


Durban şi KwaZulu-Natal

KwaZulu-Natal, denumită pe scurt de localnici KZN, este provincia nord-estica a Africii de Sud, învecinată la nord cu Mozambic. Este un adevărat paradis sub-tropical ce oferă o fărâmă din adevărata Africă de Sud. Solul roşu, arborii de acacia cu coroanele lor plate, căldura si umiditatea, întreg peisajul reprezintă parcă o avanpremieră pentru ţinuturile exotice aflate mai la nord, Kenya şi Mozambic.
Durban, este inima cosmopolită a KZN şi al treilea oraş ca mărime din Africa de Sud. Este unul dintre cele mai aglomerate porturi. Numit aşa dupa guvernatorul britanic din seolul al 19-lea, sir Benjamin D’Urban, a fost poreclit la un moment dat „ultimul avanpost al Imperiului Britanic”, iar clădirile în stil victorian sunt o amintire a acelor timpuri.
Sunt multe atracţii turistice în Durban, dar un răsărit de soare peste Oceanul Indian, văzut din Durban, este cu siguranţă o experienţă încântătoare şi un vis pentru amatorii de fotografii. Apoi, Golden Mile (Mila de Aur) - o esplanadă şi o plajă cochetă, lungi  de 6 km, ce se desfăşoară paralel cu cartierul de afaceri. Aici se află şiruri-şiruri de hoteluri luxoase. O atracţie a esplanadei o reprezintă plimbările cu ricşele, vopsite strident, conduse de un trăgător, îmbrăcat într-un costum african colorat.
Ce nu ar mai trebui ratat în Durban? O vizită la Durban Botanic Garden, în Districtul Indian, cea mai mare comunitate indiană din afara Asiei, Killie Campbell Museum of African Collection sau Umgeni River Bird Park, cotat printre cele mai complete crescătorii şi refugii ornitologice din lume.
La jumătatea distanţei dintre Durban şi Pietermaritzburg se află un loc denumit poetic Valley of Thousand Hills (Valea celor o mie de dealuri). Aici, populaţia zulu continuă să locuiască în sate tradiţionale. Interesant şi palpitant în acelaşi timp este un tur nostalgic al văii, care durează circa o oră , cu un tren Umgeni Steam Railways. Călătoria se face de a lungul uneia  dintre cele mai abrupte porţiuni de cale ferată din Africa de Sud, timp in care se străbate şi unul dintre cele mai vechi tuneluri africane. Intr-unul din satele zulu, se poate servi o masă tradiţională şi asista la dansurile specifice locului.


Mpumalanga

Este provincia care deţine unele dintre cele mai apreciate bogăţii ale Africii de Sud, între care cea mai importanta este Parcul Naţional Krűger. Sunt încă trei  atracţii ale acestei provincii, anume:Canionul Blyde River, Pilgrim’s Rest şi, luate împreună, rezervaţiile de vânătoare private.
In inima lowveld-ului, zona aflată la o altitudine cuprinsă între 150 şi 600 de metri se ascunde cea mai mare rezervaţie de vânătoare din Africa de Sud, Parcul Naţional Krűger. Are o suprafaţă de aproximativ de 20.000 km², o lungime de 352 km, de a lungul frontierei cu Mozambic şi o lăţime de 64 km. Se spune  că iarna când vegetaţia este mai rară decât in timpul verii şi dimineaţa devreme , sunt cele mai prielnice momente de a fotografia animalele.
Dincolo de Krűger se află Canionul Blyde River. Având o lungime de aproximativ 50km canionul este al doilea  ca mărime din Africa şi al treilea din lume, după Grand Canyon din Colorado (SUA) şi Fish River Canyon din Namibia. „Panorama Route” este una dintre cele mai frumoase magistrale din Africa de Sud, având în vedere că străbate regiunile sălbatice din îndepărtaţii munţi Drakensberg (Munţii-Dragon). Aici poate fi întâlnită adevărata Africă, cea neîmblânzită. De a lungul a 965 km peisajul este de o frumuseţe sălbatică şi pustie absolut uluitoare. De a lungul Canionului Blyde River, săpat de râurile Blyde şi Treur  pot fi întâlnite câteva curiozităţi ale naturii precum: God’s Window (Fereastra lui Dumnezeu) sau  Bourkes Luck Pot Holes (Puţurile Norocoase ale lui Bourke). Canionul este extraordinar de spectaculos, sculptorul ce se numeşte natura întrecându-se parcă pe sine, creând în timp, peisaje  fabuloase.
Dacă vrei să retrăieşti trecutul trebuie să mergi în Pilgrim’s Rest, dincolo de Krűger. Intregul oraş este un monument naţional,  o adevărată fosilă vie. Călatorul este proiectat aici în timp, in vremurile goanei după aur. Există aici două obiective, ce merită a fi vizitate: House Museum, o incursiune în stilul de viaţă al ultimei părţi a periodei victoriene şi War Memorial (Memorialul Războiului Burilor). Şi un ultim amănunt interesant. Oraşul găzduieşte anual, în septembrie South African Gold Panning Championships  (Campionatul sud-african al căutătorilor de aur). Poţi căuta aurul de la Diggins Museum sau poţi căuta aur doar pentru tine.
In nordul îndepărtat al Africii de Sud, la graniţa cu Zimbabwe şi Botswana se află Regatul Mapungubwe, unul dintre cele mai importante sit-uri arheologice din această ţară, aflat in Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 2003. Golden Rhino (Rinocerul de Aur) este cea mai importantată piesă descoperită aici. El poate fi admirat la Mapungubwe Museum din Pretoria.


Johannesburg şi Pretoria

Pe fundalul vast şi neîmblânzit al Africii de Sud, Johannesburg se manifestă ca o metropolă alertă şi cosmopolită, în timp ce Pretoria, capitala ţării, este un oraş liniştit.


Johannesburg

Este capitala provinciei Gauteng (Loc de Aur, în limba sotho) şi se află în top 40 al celor mai întinse zone metropolitane din lume. Din nefericire, oraşul mai deţine  o performanţă. Cunoaşte o criminalitate foarte ridicată. Deci, cel mai bine Johannesburg trebuie vizitat într-un cadru organizat. Dacă totuşi vă aventuraţi singuri trebuie avute în vedere nişte precauţii (vezi rubrica „sfaturi practice”) Locurile care merită a fi vizitate sunt:Districtul Central de Afaceri, Carlton Centre,  cu turnul Hillbrow Tower  de 223 m, cel mai înalt din Africa, care oferă o minunată panoramă asupra oraşului, Standard Bank Gallery, cu o splendidă colecţie de artă sud-africană contemporană, cartierul de lux Sandton, cu cea mai scumpă milă pătrată din Africa, Hyde Park şi Rosebank, suburbia nordică cu aer multicultural.
Nu departe de Johannesburg se află Sun City. Inaugurat oficial în 1979, Sun City a devenit în scurt timp un simbol internaţional al sentimentelor antiapartheid, iar artişti americani şi britanici au întrerupt boicotul, cântând aici. In prezent, Sun City este practic un parc de distracţii, ideal pentru vacanţe relaxate, cu grădini luxuriante şi jeturi de apă, dar şi cu extraordinarul Palace of the Lost City (Palatul Oraşului Pierdut), rupt parcă din basme, decorat cu fresce pictate manual care ilustrează scene din viaţa animalelor precum şi din diferite culturi africane.Alturi de Palat, Valley of the Waves (Valea Valurilor), un parc acvatic cu valuri artificiale reprezintă una din ţintele preferate ale celor ce vin să se relaxeze în Sun City.
Soweto reprezintă un loc cu conotaţie istorică. Construit în anii’50 de către guvernul apartheid ca o suburbie dormitor a Johannesburg-ului, pentru populaţia de culoare, a devenit ulterior teatrul unor confruntări sângeroase, între negrii şi reprezentanţii apartheid-ului. In prezent, Soweto este un simbol al luptei împotriva apartheid-ului. Există aici un muzeu, Pieterson Memorial Site and Museum, care comemorează acele evenimente, In sfărşit, Orlando West, un cartier din Soweto este singurul din lume unde au locuit doi laureaţi ai premiului Nobel pentru Pace, Nelson Mandela şi arhiepiscopul anglican Desmond Tutu.


Pretoria

La doar o jumătate de oră de Johannesburg se află Pretoria, o capitală elegantă şi liniştită. Aşezata în mijlocul unui peisaj încântător, plin de văi şi dealuri, i se mai spune şi Jacaranda City, asta datorită numeroşilor arbori jacaranda ( copacul violet) ce mărginesc străzile şi care în timpul verii sunt plini de flori mov .
Pretoria, dincolo de a fi capitala administrativă a Africii de Sud, este un oraş universitar. Aici funcţionează Universitatea Africii de Sud, Universitatea Tehnologică Tshwane, dar şi Consiliul pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială. Prezenţa în oraş a unui număr mare de studenţi îi conferă acestuia şi o atmosferă vibrantă. Pretoria Central, dominată de Statuia lui Paul Krűger din Church Square, este inima oraşului.. De aici se poate usor ajunge la Burgers Park, frumoasa grădină în stil victorian, la Paul Krűger Museum sau la Transvaal Museum of Natural History. Cel mai faimos obiect din acest muzeu este „craniul doamnei Ples” (prescurtarea cuvântului Plesianthropus, care înseamnă „aproape om”). Este porecla ce a fost dată  acestui craniu descoperit în 1947, într-o peşteră din apropiere. Ce mai merită de  vizitat in Pretoria?  Pretoria Art Museum, Union Building, locul de unde Nelson Mandela a rostit primul său discurs în calitate de preşedinte al noii Africii de Sud, după abolirea apartheid-ului, Gradina zoologică naţională şi nu în ultimul rând Monumentul şi muzeul  voortrekkerilor. Acesta este dedicat miilor de voortrekkeri (pionieri) plecaţi din Colonia Capului, între 1834 şi 1854, căzuţi în luptă, pentru a-şi recăpăta independenţa pierdută în faţa britanicilor. Monumentul are o mare încărcătură nu numai ideologică ci şi istorică.  
In apropiere de Pretoria se află  mina de diamante Cullinan. Este a treia ca valoare a diamantelor găsite aici dintre minele sud-africane. Mina este complet funcţionala şi oferă turnuri de vizitare la suprafaţă sau în adâncime. Aici a fost descoperit diamantul Cullinan, cel mai mare diamant brut găsit vreodată, având 3106,75 carate (627,35 grame). Originalul a fost tăiat în nouă pietre mari, din care cea mai renumită este  Steaua Africii (Star of Africa). Se află în prezent în posesia coroanei britanice.


Northern Cape

Este cea mai mare, dar şi cea mai nepopulată dintre provinciile Africii de Sud. Se întinde către sud de  la râul Garlep (Orange) şi este mărginită la vest de apele reci ale Oceanului Atlantic. Zona este preponderent deşertica sau semi-deşertica, fiind un ţinut secetos, arid şi aspru, ocolit bineînţeles de traseele turistice. Aici se afla Kimberley, odinioară capitala mondială a diamantelor, deşertul Kalahari, tărâm dezolant,  populat doar de  siluetele  boababilor şi al câtorva triburi de momazi sari, dar şi ţinutul boşimanilor Khoisan, descendenâii străvechii populaţii sangoa, care s-a aflat pe aceste locuri, începând din paleoliticul tarziu, ducând o existenţă de tip vânători-culegători.
In partea de nord a provinciei se află Namaqualand, un ţinut sterp, dar care atrage numeroşi vizitatori, în special datorita  dealurilor cu floare de cupru, şi ciudatelor oraşe miniere. Aici se află Coasta Diamantelor (Diamond Coast), o zonă în pare parte restricţionată, dar şi cu locuri  accesibile turistilor, dornici de aventură si senzaţii tari.
 

Sfaturi de călătorie în Africa de Sud

Vize

In baza datelor oficiale, cetăţenii români pot călători în Africa de Sud în baza unei vize de intrare obligatorii, care se obţine numai de la misiunile Africii de Sud acreditate în străinătate şi se acordă, de regula , cu o valabilitate de 3 luni. Deci perioda de sejur nu poate depăşi 90 de zile.
Începând cu 01 iunie 2010 cetăţenii români care tranzitează Africa de Sud cu destinaţia Lesotho, Swaziland, Namibia, Zimbabwe, Botswana sau Mozambic, sunt nevoiţi să obţină o viză de tranzit sud africană.
Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Africa de Sud, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile sud-africane. (http://www.ambasada.ro/legislatie/tara/8/africa-de-sud.html)
Dintre actele necesare obţinerii vizei, a cărei procesare este de cca 3 săptămâni, obligatoriu nu trebuie să lipseasca extrasul de cont recent ( minim 2000 USD sau echivalentul în lei sau euro, pe ultimele 3 luni ), ştampilat de bancă.
De asemenea, este necesara prezenţa personală la Consulatul Africii de Sud din Bucureşti  (str. Stirbey Voda 26-28, sect. 1, Clădirea Union Business), în vederea depunerii actelor necesare vizei , la datele şi ora comunicate de agenţie. 

Când e bine de mers in Africa de Sud

Momentul depinde de unde vreţi să mergeţi sau  ce vreţi să faceţi. Majoritatea destinaţiilor sunt aglomerate în perioada vacanţelor şcolare, în lunile iunie şi iulie şi de la jumătatea lunii decembrie până la jumătatea lunii ianuarie. Pe de altă parte, trebuie avută în vedere clima.Cele mai multe precipitaţii cad vara ( ceea ce corespunde cu iarna în Europa). Climatul este mediteraneean, pentru zona Cape Town, cu temperaturi medii cuprinse între 16 şi 26 grade Celsius în ianuarie şi între 7 şi 18 grade Celsius în iulie şi subtropical, pentru zona Durban, cu temperaturi cuprinse între 21 şi 28 grade Celsius în ianuarie şi între 11 şi 23 grade Celsius în iulie.

Asigurarea

Este foarte important să vă faceţi o asigurare de călătorie împotriva întârzierilor , a anulării, pierderii sau furtului de bani şi bunuri, cât şi o asigurare medicală pentru caz de boală sau accident.
Reguli specifice
In afară de deţinerea unui paşaport valabil (exclus cel temporar), nu există vaccinuri obligatorii. Dacă totuşi există intenţia de a călători în zone mai îndepărtate, sunt recomandate vaccinurile împotriva hepatitei A şi a febrei tifoide.
In ceea ce priveşte introducerea de bunuri, este permisă introducerea următoarelor articole:
  • Recipiente conţinând 50 ml parfum sau 100 ml apă de toaletă
  • 1l de lichior sau alcool rafinat sau 2l de vin
  • 200 ţigarete sau 50 ţigări de foi
  • 200 g tutun
  • Alte bunuri care să nu depăşească valoarea de 3000 rand ( ZAR ), adica cca 190 euro
Este interzisă introducerea de narcotice şi de asemenea nu pot fi scoase bunuri ce depăşesc valoarea de 5000 rand, adica cca 320 euro

Sfaturi practice

Avertizare

Gărzile de securitate ale CID (Central Improvement District) în uniforme verde cu galben, se află la aproape fiecare colţ de stradă din zonele cu probleme. Chiar şi aşa, e bine să evitaţi a arăta ca turişti (de exemplu, nu bâjbâiţi cu harta deschisă în mână). Avertizarea nu este valabila doar pentru Johannesburg, dar şi pentru celelalte mari oraşe.
Deplasarea cu taxiul
Cuvantul taxi are doua semnificatii total distincte. Existâ în primul rând reţeaua de minibuse, care asigură transportul în comun, pe anumite trasee, de regulă  în marile oraşe, dar şi în afară, deloc utilizate de turişti . In al doilea rând, taxi înseamnă acelaşi lucru ca în tot restul lumii. Ele nu pot fi luate însă din stradă, ci doar din staţii special desemnate, fie în zona aeroporturilor, în centrul oraşelor sau în apropierea atracţiilor turistice. Desigur, pot fi comandate la hoteluri.

Bacşiş

Se dă peste tot. De exemplu, la restaurant ar trebui să lăsaţi  între 10 şi 15% din consumaţie, taximetriştilor cam 10% din valoarea cursei, cameristei de la hotel cam 50 rand pe zi, iar cărătorului de bagaje 5 rand (1 euro= cca 15 rand)
Telefoanele mobile
Este recomandat ca cei ce doresc să-şi folosească propriul telefon mobil să verifice în prealabil la reţeaua care le furnizează serviciile în ţara de origine, în cazul de faţă  România, dacă telefonul va funcţiona şi în Africa de Sud. Dacă nu, pot achiziţiona o cartela SIM cu un credit corespunzător, fie din aeroport, fie din supermarket-uri sau cafenele, sau pur şi simplu închiria un telefon cu abonament.

Internet

In Africa de Sud furnizarea internetului este în general  de bună calitate, conexiuni de acest tip şi WiFi fiind oferite în hoteluri.

Electricitate

Prizele sunt de 220-230 V AC, potrivite pentru ştecherele cu două şi trei picioruşe. De aceea, este bine de avut  un adaptor multifuncţional.

Banii

Moneda naţionala este randul (ZAR). Băncile care oferă servicii de schimb bancar au program de lucru între 9.00 am şi 3.30 pm în timpul săptămânii şi între 9.00 am şi 10.30 sau 11.00 am sâmbăta. Majoritatea hotelurilor şi restaurantelor acceptă plata cu cardurile de credit consacrate, respectiv Visa Dinners Club, Mastercard sau American Express.

Fus orar

Ora oficială în Africa de Sud este cu două ore înainte de Greenwhich Mean Time(GMT +2), deci este aceeaşi cu ora oficială în Romania.

Apa

In general, apa de la robinet este potabilă, dar este recomandabil a se folosi totuşi apa plată imbuteliata.

Urgenţe

Poliţie- 10111
Ambulanţa- 10177
Numărul naţional de urgenţă -107
Numărul de urgenţă apelabil de pe telefonul mobil- 112

Ambasada si consulatul României

Pretoria- Ambasada
117 Ch. St, Brooklyn
Pretoria 0181, P,O.Box 11295
Tel  0027 (12) /460-6941, 460-6940
Cape Town- Consulatul General
Helderberg House
24 Highwick Drive, c/r 53 Herschel Road, Kenilworth
Cape Town, 7708
Tel. 0027 (21)/761- 1781