Dacă te gândești să încerci pentru prima dată experiența unui safari în Africa, probabil că ai destul de multe întrebări legate de acesta. Primul lucru pe care trebuie să îl știi este acela că un safari va fi una dintre cele mai organizate vacanțe pe care le vei alege vreodată. Există o serie de decizii cheie pe care va trebui să le iei și destul de multe alegeri pe care trebuie să le faci atunci când planifici un safari în Africa. Este necesar să stabilești care va fi locația, perioada, bugetul, dar și care sunt lucrurile esențiale de pus în bagaj. Pentru a-ți face munca mai ușoară, poți apela la o agenție de turism cu experiență, care te va ajuta să alegi itinerariul, transportul, dar și să rămâi în siguranță. Totuși, pentru aceia dintre voi care doresc să planifice o astfel de vacanță, pe cont propriu, specialiștii DAL Travel au pregătit câteva sfaturi esențiale. 

Iată 4 sfaturi pentru planificarea unui safari în Africa: 

1.    Alege perioada înțelept

Atunci când vorbim de un circuit în Africa, putem spune că timpul este extrem de important. Acest lucru înseamnă că alegerea unor date perfecte pentru călătorie va putea face diferența dintre un sejur extraordinar și unul mediocru. Există două sezoane principale care îți pot afecta planificarea vacanței:

●     Sezonul uscat

În timpul sezonului uscat ploile sunt reduse, iar temperaturile variază destul de mult între cald și rece. Tot atunci vegetația este rară și animalele trebuie să se lupte pentru supraviețuire. Deși căldura din timpul zilei poate face safariul inconfortabil, trebuie să știi că acesta este cel mai bun moment al anului pentru a observa vânatul și animalele care se strâng în jurul albiilor râurilor. De asemenea, fauna va fi mai ușor de observat și datorită copacilor și tufișurilor cu mai puțin frunziș. 

●    Sezonul ploios

Acest sezon va fi mai răcoros, iar peisajul verde și luxuriant. Sezonul ploios este văzut ca un “extrasezon” pentru safari, fiind mult mai greu de observat vânatul. De obicei, în acest sezon animalele beneficiază de surplus de apă, deci, nu mai este nevoie să călătorească până la albiile râurilor, iar vegetația abundentă va veni ca un impediment în observarea lor. 

2.    Locația 

Continentul este destul de întins, deci, vei avea destul de multe locații din care să alegi. Poți alege un safari în Kenya, unde te vei putea bucura de zonele neîmblânzite, de peisajele spectaculoase, dar și de animalele sălbatice, în mediul lor natural, care îți vor încânta privirea. Tot în Africa de Est, poți descoperi Uganda și Rwanda sau vestita Tanzania, perfecte pentru toți iubitorii de aventura, istorie și sălbăticie. Desigur, dacă dorești să trăiești “prezentul african” poți opta pentru un circuit în Africa de Sud, în care vei avea ocazia să descoperi și marile metropole, pe lângă lumea sălbatică și incursiunile în cadrul natural. Fiecare dintre acestea are destul de multe de arătat, deci, ce rămâne de făcut este să arunci o privire și să o alegi pe aceea care ți se potrivește cel mai bine. 
 

3.    Planifică-ți vizele

După ce decizi în ce locație vei merge pentru safari, va trebui să iei în considerare cerințele pentru viză. Pentru Africa de Sud, românii au nevoie de o viză, care poate fi obținută doar de la misiunile diplomatice ale Republicii Africa de Sud și se acordă pe o perioadă de 3 luni, având o taxă de 43 euro. Când vine vorba de Africa de Est, una dintre opțiuni este Viza Est Africană, cu o valabilitate de 90 de zile și un cost de 100 USD. Aceasta permite intrarea pe teritoriul Kenyei, Ugandei și Rwandei, ori de câte ori este necesar. Pentru Tanzania, cetățenii români nu vor avea nevoie de viză pentru o perioadă de 90 de zile, însă este necesar ca aceștia să dețină un pașaport valabil pentru încă minim 6 luni de la intrarea în țară, să prezinte dovada cazării, a resurselor financiare, dar și un bilet de întoarcere. 

4.    Ce nu ar trebui să lipsească din bagaj

Ziua de safari va începe înainte de răsăritul soarelui și se va încheia după apus, deci vei avea nevoie de haine cât mai confortabile și de culori neutre, care să nu atragă prea mult atenția. De asemenea, contrar așteptărilor, în Africa pot fi și temperaturi scăzute, deci, nu uita să ai la îndemână și o geacă sau o jachetă. Un alt element esențial este o șapcă sau pălărie, care să te protejeze de soare și tot pentru acest lucru te sfătuim să ai la tine și o cremă de protecție solară. Pe lângă acestea, recomandăm să ai cu tine camera foto pentru a imortaliza momentele unice pe care le vei petrece în acel loc, o lanternă, un rucsac și un spray împotriva insectelor.


Acestea sunt doar câteva sfaturi care te vor ajuta atunci când dorești să planifici un safari în Africa. Poți face acest lucru pe cont propriu, însă sfatul nostru este să apelezi la specialiști, mai ales dacă ar fi prima ta experiență de acest fel. Dacă ai nelămuriri sau dacă vrei să afli mai multe, poți apela oricând la o agenție de turism în București.