Vacante individuale

de la 5320 Euro / persoană

VEZI OFERTA
Vacante individuale

de la 2990 / persoană

VEZI OFERTA
Vacante individuale

de la 5781 Euro / persoană

VEZI OFERTA
Vacante individuale

de la 4990 Euro / persoană

VEZI OFERTA
Vacante individuale

de la 4590 Euro / persoană

VEZI OFERTA
Vacante individuale

de la 5120 Euro / persoană

VEZI OFERTA

Rwanda, oficial Republica Rwanda, este o țară situată în Africa de Est, fiind una dintre cele mai mici țări de pe teritoriul continentului african. Situată la câteva grade sud de Ecuator, Rwanda se învecinează la nord cu Uganda, la est cu Tanzania, la sud cu Burundi și la vest cu Republica Democrată Congo. 

Primii locuitori de pe actualele teritorii ale Rwandei au fost etnicii Twa, un grup de vânători – culegători care s-au stabilit în această zonă între anii 8000 – 3000 î.Hr. Conform istoriei orale a țării, Regatul Rwanda a fost fondat în secolul al XIV – lea pe malul lacului Muhazi, la aproximativ 25 de kilometri de prezentul oraș Kigali. 

Deși populația Rwandei este alcătuită din numeroase grupuri etnice, dintotdeauna au existat trei grupări socio-economice: tutsi, hutu și twa. Tutsii au constituit întotdeauna un eșalon mic, dar proeminent și bogat al societății, Hutuții au reprezentat  fermierii tradiționali și majoritatea populației țării, în timp ce Twa au fost întotdeauna o minoritate marginalizată. Aceste grupuri au fost unificate însă în secolul al XIX – lea, când regele Kigeri Rwabuguri a reușit prima unificare statală. 

Totul s-a schimbat însă în anii 1920 odată cu sosirea coloniștilor belgieni. Istoria a consemnat acest episod belgian marcat de conducători aspri ce au folosit faimoasa tactică de dezbinare și cucerire pentru a-și păstra cât mai mult puterea. În timpul conducerii belgiene, aceștia au intensificat diviziunile socio – economice susținând financiar monoritatea Tutsi, populație ce în urma finanțării a devenit o adevărată marionetă a regimului belgian, în detrimentul populației majoritate Hutu, care a fost treptat stigmatizată. 

Valul decolonizării și-a făcut simțită influența si pe teritoriul continentului african, conducătorii belgieni fiind nevoiți să părăsească Rwanda și să cedeze puterea majorității tot mai mari și mai puternice a grupului Hutu. Această decizie a stârnit un val de violențe etnice ce a escaladat rapid în ceea ce a devenit cel mai negru episod din istoria Rwandei, genocidul din anul 1994. Desfășurat pe durata a 100 de zile, acest genocid ce a presupus implicarea organizației paramilitare Interhamwe formată din reprezentați Hutu atât de pe teritoriul Rwandei cât și din Uganda și Republica Democtratică Congo, s-a soldat cu un milion de victime ce au aparținut grupurilor etnice Tutsi și Hutu, dar și cu o lipsă certă de răspuns din partea comunității internaționale. 

În prezent, Rwanda a reușit să depășească acest moment tensionat din istoria țării, să își aline suferința dar și să ajungă la o reconciliere națională. Cuvintele “hutu” și “tutsi” sunt considerate cuvinte tabu, majoritatea locuitorilor afirmând pur și simplu că sunt rwandezi.               

Top Atracții Turistice în Rwanda

1.Artă și Arhitectură:

  • Memorialul Genocidului
  • Biserica Memorială Nyamata
  • Biserica Memorială Ntarama
  • Muzeul National al Rwandei 

2.Natură și peisaje:

  • Parcul Național Akagera
  • Parcul Național al Vulcanilor
  • Parcul Național Pădurea Nyungwe 

Tradiții și Evenimente:

  • Ceremonia de numire a gorilelor
  • Festivalul de Film Hillywood
  • Kigaliup! Festivalul de Muzică Rwandeză
  • Festivalul Artelor Azimuts 

INFO UTILE: 

  • Denumire oficială: Republica Rwanda
  • Capitala: Kigali
  • Limba oficială: kinyarwanda, swahili
  • Moneda: franc rwandez (RWF), 1 RWF = 0.001048 USD
  • Fus orar: GMT + 2
  • Electricitate: 230 V, frecvență 50 Hz, prize de tip european
  • Prefix ţară: + 250
  • Formă de guvernământ: republică prezidențială
  • Suprafaţa: 338 km2
  • Aşezare: în Africa de Est, se învecinează la nord cu Uganda, la est cu Tanzania, la sud cu Burundi și la vest cu Republica Democrată Congo
  • Populaţie: 12.374.397 locuitori
  • Alte limbi vorbite: engleză, franceză
  • Grupuri etnice: 85% Hutu, 14% Tutsi, 1% Twa
  • Religie: 49.5% protestanși, 43.7% romano – catolici, 2% musulmani, 0.9% martorii lui Iehova, 3.8% ireligioși
  • Greutăţi / măsuri: metric 

Top Oraşe de vizitat în Rwanda

  • Kigali - este capitala și cel mai mare oraș din Rwanda cu o  populație totală de 860.000 de locuitori. Orașul Kigali a fost fondat în anul 1907 de către exploratorul german Richard Kandt, în timpul ocupației germane începute în anul 1897. Kand a sosit în Rwanda în anul 1899 și s-a dedicat inițial explorării lacului Kivu și căutării sursei de izvorâre a Nilului. În anul 1907, Germania a decis separarea administrației Rwandei de cea din Burundi, declarând astfel orașul Kigali drept capitală oficială a țării. În prezent, orașul este centrul economic și cultural al țării, precum și un important centru de transport zonal, aici aflându-se totodată și reședințele princiapale și birourile președintelui Rwandei, precum și sediile ministerelor guvernamentale. Printre cele mai importante obiective turistice ale orașului Kigali, se numără: Memorialul Genocidului, Centrul Artelor Inema, Piața Kimironko, Casa Kandt, Turnul Kigali, Satul de Meșteșuguri Caplaki, Muzeul de Artă din Rwanda. 

Top Atracții Turistice în Rwanda

1.Artă și Arhitectură:

  • Memorialul Genocidului – Genocidul din Rwanda a avut loc în anul 1994, și este încă un episod proaspăt în amintirea celor care au supraviețuit. Ignorat de majoritatea comunităților internaționale, genociul s-a intins pe durata a 100 de zile, în decursul cărora aproximativ un milion de rwandezi au fost ucizi în mod brutal. Muzeul a fost ridicat în memoria acestor victime și totodată își dorește să clarifice cele întâmplate pentru toți cei care nu cunosc contextul evenimentelor din perioada respectivă. Muzeul este impărțit în trei secțiuni, fiecare tratând un aspect diferit al genocidului. O vizită aici este o adevărată experiență emoțională ce marchează adesea turiștii care decid să treacă pragul acestui muzeu.
  • Biserica Memorială Nyamata – situată chiar la sud de orașul Kigali, capitala Rwandei, acest memorial construit în forma unei biserici a fost ridicat pe locul în care au fost uciși zeci de mii de rwandezi. Un tur aici este adesea considerat o experienă înfiorătoare întrucât turiștilor le sunt prezentate toate semnele clare ale genocidului, de la găurile de glonț ce pot fi admirate pe întreaga suprafață a clădirii până la obiecte ce au aparținut victimelor.
  • Biserica Memorială Ntarama – situată la o distanță de doar 20 de minute față de Memorialul Genocidului Nyamata, Biserica Ntarama împărtășește o poveste similară cu acesta. Aceasta biserica, ca multe altele de pe teritoriul Rwandei, a fost locul uciderilor în masă în timpul genocidului, fiind transformată într-un mic tribut în memoria victimelor. Unele dintre cele mai emoționante părți ale memorialului le reprezintă zidul pe care este scris numele tuturor oamenilor care au fost uciși aici precum și obiectele de îmbrăcăminte ce au aparținut victimelor, care au fost păstrate în interiorul clădirii.
  • Muzeul National al Rwandei – este considerat a fi unul dintre cele mai fine muzee etnografice din regiunea estică a continentului african. Găzduind exponate fascinante și colecții impresionante de artefacte tradiționale, acest muzeu este locul ideal pentru a afla mai multe detalii despre această țară uimitoare și despre locuitorii săi. Muzeul expune întreaga istorie a Rwandei, de la parcursul său precolonial până la progresul său ca țară africană modernă. 

2.Natură și peisaje:

  • Parcul Național Akagera – deși pe teritoriul Rwandei se află numeroase parcuri naționale, unul dintre cele mai frumose și mai apreciate este cu siguranță Parcul Național Akagera. Acesta se întinde pe o suprafață de 1000 km2 și găzduiește unele dintre cele mai uimitoare specii de faună și floră din țară. Pe lângă numeroasele oportunități de trasee și drumeții prin parc, aici pot fi admirate peste 500 de specii diferite de păsări dar și animale precum lei, bivoli, zebre și gazele impala. De asemenea, este unul dintre cele mai bune locuri din Rwanda pentru a merge într-un safari.
  • Parcul Național al Vulcanilor – devenit faimos pentru ca a reprezentat timp de 20 de ani locul de cercetare al faimosului primatolog american Dian Fossey, Parcul Național al Vulcanilor este un obiectiv turistic extrem de apreciat pe harta Rwandei datorită multitudinii de activități pe care le oferă vizitatorilor. Cele mai importante atracții turistice ale parcului sunt reprezentate de grupurile de gorile și de cei mai uimitori vulcani ai Rwandei. Parcul este una dintre cele mai bune locații în care turiștii pot observa primatele.
  • Parcul Național Pădurea Nyungwe - construit pentru a proteja această pădure, a fost înființat în anul 2004 și acoperă o suprafață de 970 km2 de pădure de bambus, pajiști vaste și mlaștini. Parcul adăpostește o mare varietate de specii de animale, printre care 13 specii de primate (25% din totalul speciilor care se găsesc pe continentul african), 275 de specii de păsări, 1068 specii de plante, 85 de specii de mamifere, 32 de specii de amfibieni și 38 de specii de reptile. Pădurea ce atinge o altitudine de 3.000 de metri deasupra nivelului mării prezintă un interes deosebit datorită coloniilor de cimpanzei precum și datorită speciei Angola Colobus, o specie de maimuță dispărută din Angola datorită vânătorilor. 

Tradiții și Evenimente:

  • Ceremonia de numire a gorilelor – este un eveniment extrem de interesant din calendarul rwandez ce are loc anual, în luna iunie, în orașul Kiningi. Această ceremonie a fost influențată de o ceremonie similară a comunităților din Rwanda, în care membrii comunităților locale recomandă un nume pentru fiecare nou – născut. În cadrul acestei ceremonii însă, sunt oferite nume pentru toți puii de gorilă nou – născuți.
  • Festivalul de Film Hillywood – este un festival de film extrem de popular pe teritoriul Rwandei, care are ca scop principal prezentarea industriei cinematografice a Rwandei, o industrie aflată în continuă evoluție și schimbare, ce își dorește să rivalizeze cu cea a vecinilor din Nigeria. Pe parcursul întregului eveniment sunt organizate numeroase proiecții, ateliere și discuții despre filmele realizate de regizori și actori.
  • Kigaliup! Festivalul de Muzică Rwandeză – luna septembrie marchează sosirea celui mai animat festival de muzică în aer liber, organizat în orașul Kigali, capitala Rwandei. Evenimentul își propune să reunească artiști locali ce interpretează genuri diferite de muzică, înclusiv muzică populară tradițională, R&B, și muzică pop. Obiectivul principal este de a depăși diferitele genuri pe care aceștia le abordează în vederea creării unei comunități de artiști care să colaboreze pentru a forma o industrie muzicală a țării.
  • Festivalul Artelor Azimuts – este un eveniment desfășurat în luna octombrie ce încheie calendarul evenimentelor din Rwanda. Organizat sub forma unei celebrări a artelor, acest festival reunește dansatori, muzicieni, producători de teatru și artiști vizuali atât de pe teritoriul Rwandei cât și din străinătate. 

Ştiaţi că…

  • Rwanda este țara care conduce revoluția digitală din Africa. Inițiativa Smart Kigali va crea acces la internet wireless gratuit în autobuzele publice, în spitaluri, parcări de taxi, clădiri comerciale și restaurante, în timp ce un parteneriat cu compania Korea Telecom oferă acces 4G pentru 95% din populație.
  • Între 2001 – 2012, Rwanda a înregistrat o creștere reală a PIB-ului cu 8.1% anual.
  • Rwanda se mândrește cu cel mai înalt grad de reprezentare al femeilor în parlament, la nivel mondial. 64% din membrii parlamentului din Rwanda sunt femei.
  • Creșterea speranței de viață în Rwanda a crescut cu 10 ani în ultimul deceniu datorită imbunătățirilor considerabile ale sistemului medical.
  • Programul Girinka – prin care se oferă fiecărei familii sărace din Rwanda o vacă, a redus consdierabil malnutriția, a crescut productivitatea agricolă și a creat numeroase oportunități pentru dezvoltarea micilor afaceri.
  • În anul 2007, Rwanda a fost prima țară din lume care a legiferat interdicția absolută a pungilor de plastic. 

Informaţii Turistice Utile 

Clima Rwandei 

Deși este situată la doar câteva grade de Ecuator, Rwanda este caracterizată de un climat temperat, rezultat în mare măsură datorită altitudinii înalte a țării. Clima este structurată în trei sezoane distincte – un sezon uscat și două sezoane ploioase – și temperaturi variabile de la nord la sud, fiind mai scăzute în regiunea muntoasă din nordul țării, și mai calde în zona de sud. 

Sezonul uscat în Rwanda este cuprins între lunile iunie – septembrie și se mândrește cu cele mai călduroase temperaturi, cu valori maxime ce ajung până la 250C. 

Sezoanele ploioase, cuprinse între lunile martie – iunie și octombrie – decembrie sunt caracterizate de precipintații abundente și temperaturi răcoroase ce nu depăsesc maxime de 100C. 

Perioada recomandată pentru vizitarea Rwandei depinde în întregime de activitățile pe care doriți să le desfășurați. Sezonul uscat oferă condițiile perfecte pentru safari și observarea animalelor sălbatice în timp ce anotimpurile ploioase sut cel mai bun moment pentru a observa cimpanzeii în habitatul lor natural, majoritatea zonelor fiind verzi și luxuriante. 

Viza

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Rwanda, au nevoie de viza de intrare pe teritoriul acestei țări. Pentru obținerea vizei, este necesară deținerea pașaportului valabil minim 6 luni de la data începerii călătoriei. 

Vaccinuri 

Se recomandă tuturor turiştilor vaccinarea împotriva Hepatitei A şi a febrei tifoide întrucât aceştia se pot contamina la contactul cu mâncarea sau apa indiferent de locurile în care aceştia sunt cazaţi sau servesc masa. 

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul  Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor: www.cdc.gov

De asemenea, dacă tranzitaţi un stat afectat de febră galbenă, înainte de a ajunge în Rwanda  va trebui să fiţi în posesia unui certificat medical care să ateste faptul că aţi fost vaccinat împotriva acestei boli.

Siguranţă 

  • Pentru siguranţa turiștilor se recomandă să se evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Vă recomandăm să păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră, în special atunci când vă deplasați pe jos (s-au înregistrat furturi operate de motociclişti).
  • Păstrați însă la dvs. copii după documentele de călătorie, nu se știe când veți avea nevoie de acestea. 

Înainte de plecarea în călătorie 

  • Luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României în Kenya, acestea deservind şi Rwanda
  • În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Rwanda.
  • Lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră. 

Sfaturi de călătorie în Rwanda 

Şi pentru că turiştii informaţi se vor bucura mai mult de şederea lor, iată câteva sugestii: 

  • Zile însorite, luminoase necesită ochelari de soare care vă vor proteja
  • În timpul verii este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete. Chiar dacă temperaturile sunt în general blânde, veţi fi expuşi razelor puternice ale soarelui, de aceea vă sfătuim să luaţi cu dvs. loţiunea de protecţie solară cu care sunteţi obişnuiţi, pentru că dacă le veţi folosi pe cele locale, cu care nu sunteţi familiarizaţi, s-ar putea să aveţi reacţii adverse.
  • Aduceţi cu dumneavoastră aparatul foto şi camera de filmat, baterii suficiente şi toate accesoriile de care aveţi în general nevoie
  • Se recomandă încheierea unei asigurări medicale de călătorie, întrucât sistemul medical din Rwanda nu este unul exterm de performant.
  • Se recomandă folosirea frecventă a repelelerul contra țântarilor, având în vedere ca malaria este o boală extrem de răspândită pe întreg teritoriul Rwandei.