Călătorii sunt văzuți adesea ca ținte sigure pentru hoții de buzunare sau scamatori, ei fiind prezenți acum în orice țară din lume, fie că este ea în Europa de Vest sau în America de Sud.
Mulți dintre noi credem că nouă nu are cum să ni se întâmple așa ceva și că doar turiștii începători, care se arată dezorientați, pot fi păcăliți - însă adevărul este că și hoții au devenit de-a lungul timpului tot mai creativi, astfel că până și devoratorii de turism pot cădea în plasa lor.
Iată care sunt cele mai populare înșelătorii pentru turiști și cum le poți evita:
1. Furturi în transportul în comun
Într-o destinație nouă te poți simți copleșit atunci când trebuie să folosești transportul în comun, mai ales dacă nu înțelegi limba locală. Hoții pot profita de neatenția ta (sau chiar vor lucra în grupuri pentru a-ți distrage atenția) și te pot lăsă fără portofel, geantă, rucsac sau chiar telefon - de multe ori ei se poziționează chiar lângă ușile trenului/autobuzului și vor acționa chiar când ușile stau să se închidă pentru plecarea din stație. Până îți vei da seama ce s-a întâmplat, mijlocul de transport deja va fi în mișcare, iar hoțul va fi fugit cu bunurile tale în direcția opusă.
Cum să eviți: nu ține niciodată portofelul sau obiectele de valoare în buzunarele exterioare ale hainelor sau genților. Optează în schimb pentru o geantă cross body sau chiar o borsetă, care îți va oferi mai multă siguranță, și cel mai important: nu îți ține toate obiectele valoroase și documentele în același loc.
2. TukTuk gratis
Dacă alegi o vacanță în Asia de Sud Est, în țări precum Thailanda, Sri Lanka sau Indonezia, nu ai cum să ratezi o plimbare cu TukTuk-ul - din experiența noastră, aceasta este cea mai drăguță modalitate de a ajunge de la un obiectiv turistic la altul! Ai grijă însă la prețul acestor experiențe - dacă sunt foarte ieftine sau chiar gratuite, șoferul se va abate cu siguranță de la drum și va include în program și câteva magazine locale de la care el primește comisioane.
Chiar dacă nu vei avea de pierdut pe plan financiar, îți vei pierde întreaga zi blocat într-un tuktuk pe o rută aleasă de șofer și vei rata probabil multe obiective turistice importante.
Cum să eviți: stabilește din start traseul zilei cu șoferul, dar și un preț pe care tu îl consideri corect pentru întreaga experiență.
3. Curse de taxi supraestimate
Nu credem că este nicio surpriză să auzi de această înșelătorie, mai ales că ea se practică și în România, și nu doar pentru turiști. De la manipularea aparatelor de taxare pentru a arăta un tarif mai mare, la taximetriști care susțin că au aparatele stricate și cer tarife mult mai mari decât ar face cursa sau chiar taximetriști care profită că nu cunoști orașul și ocolesc foarte mult.
Cum să eviți: înainte de a te urca într-un taxi, întreabă la recepția hotelului cât ar trebui să coste o astfel de cursă, iar atunci când te urci, roagă taximetristul să pornească aparatul pentru a evita suprataxarea.
4. ATM-uri compromise
Așa cum spuneam la început, hoții au devenit din ce în ce mai creativi și, în loc să îți fure banii pe care îi ai la tine, îți pot fura datele cardului, lăsându-te rapid fără fonduri. În locurile foarte turistice, ATM-urile pot fi compromise cu dispozitive care îți pot citi datele cardului, iar o cameră video foarte mică, insesizabilă pentru oamenii de rând, va fi plasată pentru a-ți fura și PIN-ul cardului. De multe ori turiștii nici nu realizează că au fost victimele unui furt, până când nu-și verifică extrasele de cont, de cele mai multe ori după ce se întorc deja acasă.
Cum să eviți: inspectează ATM-ul înainte de a introduce cardul. Dacă vezi ceva ce nu ar trebui să fie acolo, mergi la un alt ATM sau chiar în interiorul băncii pentru a-ți finaliza tranzacția.
5. Apeluri false din partea hotelului
Cum funcționează: ești sunat în camera de hotel de cineva care pretinde că face parte din echipa hotelului și ți se spune că este o problemă cu cardul tău de credit, rugându-te să le oferi prin telefon datele de pe card. Nu face asta, căci vei rămâne rapid fără fonduri.
Cum să eviți: Nu oferi niciodată date personale prin telefon - dacă există vreo problemă cu facturarea, mergi și rezolvă în persoană, la recepție.
Recomandarea noastră, dacă ești o persoană care își dorește să călătorească mai mult, dar nu-ți place să îți asumi foarte multe riscuri, este să călătorești alături de un grup cu însoțitor - astfel, vei fi însoțit în călătoria ta de un consultant turistic cu experiență, care îți va oferi suport 24/7, iar întregul itinerariu va fi unul planificat în detaliu și testat înainte de agenția de turism și de partenerii locali, pentru a se asigura că nu prezintă niciun risc pentru turiști.
O călătorie, fie că este o vacanță de relaxare sau în scop de afaceri, poate fi de multe ori stricată în totalitate dacă ajungi să fii victima unui hoț de buzunare sau a unei scamatorii - sperăm așadar că te-au ajutat informațiile de mai sus și că vei fi mai prevăzător în următoarea vacanță!