Indiferent că alegi un city break sau o vacanță exotică în destinații îndepărtate, bagajul de mână este nelipsit din călătoriile tuturor. Pe lângă actele de identitate, documentele de călătorie și aparatul foto sau laptopul, există și câteva obiecte pe care nu avem voie să le luăm în bagajul de mână și pe care ar fi bine să le lași acasă, pentru a nu le pierde la controlul de securitate din aeroport.
Iată care sunt obiectele pe care NU ai voie să le iei cu tine în bagajul de mână:
1. Recipiente mai mari de 100 ml
De când călătoritul a devenit un hobby pentru multe persoane, au început să apară în magazine o varietate mare de recipiente de 100 ml fie goale, pentru a fi umplute de către tine acasă, fie prestabilite cu produs de la diverse branduri.
Cele mai des întâlnite produse în recipiente mici sunt parfumul, șamponul, gelul de duș, deodorantele spray sau spumă de ras pentru bărbați. Așadar, există multe variante prin care poți înlocui recipientele mari cu miniaturi, pentru a nu risca să fie confiscate la controlul de securitate din aeroport. Chiar dacă poate fi tentant să îți cumperi parfumuri sau geluri de duș cu arome interesante din vacanța ta în Bali, spre exemplu, dacă acestea depășesc 100 mililitri, nu vor fi acceptate în bagajul de mână. Va trebui fie să le muți în bagajul de cală, fie să renunți la ele.
2. Arme de foc
Orice obiect ce poate fi considerat periculos sau care ar putea pune în pericol viața cuiva de la bordul aeronavei, este strict interzis în bagajul de mână. Aici sunt incluse toate tipurile de armă de foc, cum ar fi pistoale, revolvere, puști, sau chiar obiecte de jucărie ce ar putea imita o astfel de armă, precum pistoale de jucărie, imitații și replici de arme de foc. Aceste tipuri de obiecte sunt periculoase și în viața de zi cu zi, iar în avion sunt complet interzise, pentru a fi evitate situații de criză, în care se recurge la amenințări sau atacuri violente în timpului zborului.
3. Dispozitive cu electroșocuri sau spray-uri inflamatorii
Pe lista lucrurilor interzise din aeronave trebuie incluse și dispozitivele destinate șocului. Tot în această categorie trebuie menționate substanțele chimice care vin sub forma de recipient sub presiune, precum sprayurile cu piper, spray-uri de capsicum, gaze lacrimogene, spray-uri acide și spray-uri respingătoare pentru animale. Chiar dacă multe persoane călătoresc cu o anume frică atunci când vine vorba de un oraș străin în care turiștii sunt ținta principală pentru hoți, iar spray-ul cu piper reprezintă o soluție des întâlnită de apărare, acesta nu poate fi transportat în bagajul de mână, deoarece se află pe lista obiectelor interzise - dacă ții neapărat să îl iei cu tine, include-l în bagajul de cală.
4. Obiecte ascuțite
Cu siguranță obiectele ascuțite fac parte din categoria de obiecte interzise în bagajul de mână pe care îl luăm în cabină, deoarece, la fel ca și celelalte de mai sus, pot pune în pericol viața oricăruia dintre pasageri sau însoțitori de zbor. În această categorie sunt incluse lamele de ras, foarfece cu lame mai mari de 6 cm, săbii, cuttere, topoare, freze, fierăstraie, sau echipamente de arte marțiale cu vârf ascuțit.
Chiar dacă acestea nu fac parte din rândul obiectelor pe care le-ai lua cu tine în mod normal într-o vacanță, este important să le iei în considerare și să fii atent la mărimea lamelor foarfecelor, în cazul în care ai una în bagaj.
5. Unelte de lucru
Uneltele pentru muncitori fac și ele parte din categoria obiectelor care pot fi utilizate pentru a provoca răni sau pentru amenințarea celorlalți pasageri de la bord, motiv bine întemeiat pentru ca acestea să fie interzise în bagajul de mână. Pentru a evita problemele la controlul de securitate, asigură-te că NU incluzi în bagajul de mână șurubelnițe, ciocane, dalte, burghie sau alte unelte asemenea.
6. Materiale explozive
Printre cele mai periculoase obiecte pe care le-am putea pune în bagajul de mână sunt materialele explozive, care sunt interzise cu desăvârșire. Din categoria acestora, putem menționa: muniție, artificii, canistre fumigene și cartușe ce produc fum, detonatoare și siguranțe, replici sau imitații de dispozitive explozive, dinamite etc.
Această listă de obiecte interzise în bagajul de mână este reglementată de Uniunea Europeană, dar trebuie să iei în considerare că acestea pot varia chiar și de la o țară la alta, cu atât mai mult dacă urmează să vizitezi o destinație exotică. Verifică regulile impuse de țara în care urmează să călătorești pentru a fi sigur că bagajul tău de mână este în ordine.
La final, avem și un TIPS pentru tine de la consultanții DAL Travel: la plecarea din Portugalia, chiar dacă recipientele mai mari de 100 ml sunt interzise în bagajul de mână, este totuși permis să iei cu tine o sticlă de vin local - acest lucru impulsionează turismul viticol al Portugaliei, cu mețiunea unui zbor direct.