Ziua
1
-
12.02.2022
Bucureşti – Dubai – Karachi
Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 20:30 (în fața ghişeului de îmbarcare al companiei Fly Dubai). Plecare spre Dubai cu compania Emirates, zbor EK 2380 (22:50 / 05:45), de unde se va pleca spre Karachi cu zborul EK 600 (07:30 / 10:35), operat de compania Fly Dubai.
Ziua
2
-
13.02.2022
Karachi
- Hotel Pearl Continental 5* (sau similar 5*)
- Tur pietonal:
Moscheea Tooba
Mausoleul Naţional
Muzeul Naţional al Pakistanului
Galeria Etnologică
Piaţa Imperială
Sosire în Karachi unde după formalităţile de intrare, vom fi transferați pentru cazare la hotel. După o pauză de odihnă și dejun vom pleca în explorarea oraşului Karachi, cel mai mare oraş al ţării, capitala provinciei Sindh şi unul dintre cele mai importante centre industriale şi comerciale, cunoscut pentru varietatea sa culturală, pentru liberalismul, secularismul şi toleranţa religioasă a locuitorilor săi. Pe parcursul turului panoramic şi pietonal vom vizita cele mai importante obiective: Moscheea Tooba, situată în cartierul rezidenţial aparţinând angajaţilor armatei pakistaneze, renumită pentru faptul că este cea mai mare moschee din lume al cărui dom nu se sprijină pe pilaştri, Mausoleul Naţional, cea mai mare atracţie a oraşului, care adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale lui Muhammad Ali Jinnah, întemeietorul Pakistanului, Muzeul Naţional al Pakistanului, celebru pentru Galeria Coranurilor care adăposteşte nu mai puţin de 300 exemplare ale Cărţii Sfinte, pentru sălile care conţin artefacte produse de vechile civilizaţii ale Indusului, precum şi sculpturi aparţinând culturii Gandhara, specifice nord-vestului ţării şi care se remarcă prin trăsături pregnant helenistice, moştenire rămasă de pe urma expediţiei lui Alexandru cel Mare şi pentru sigiliile descoperite în situl arheologic de la Mohenjo Daro. În interiorul muzeului vom vizita de asemenea şi Galeria Etnologică care prezintă tipologii antropologice caracteristice tuturor regiunilor Pakistanului, precum şi secţiunea care conţine obiecte personale care au aparţinut personalităţilor politice şi culturale ale ţării. La finalul turului vom vizita Piaţa Imperială, un centru comercial construit în perioada colonială, vestit pentru condimentele, fructele şi textilele de foarte bună calitate ce se pot cumpăra aici. Cină la un restaurant local urmată de transfer pentru cazare la Hotel Pearl Continental 5* (sau similar 5*).
Ziua
3
-
14.02.2022
Karachi – Chaukhandi – Bhambore – Thatta – Hyderabad
- Hotel Indus 4* (sau similar 4*)
- Necropola islamică de la Chaukhandi
Situl arheologic Bhambore
Necropola Makli
Mic dejun. Plecare spre Hyderabad, pe parcurs descoperind însă câteva obiective importante pentru care regiunea Sindh este vestită. Primul obiectiv pe care îl vom vizita va fi necropola islamică de la Chaukhandi, una dintre primele din ţară, ridicată imediat după instaurarea dominaţiei mughale din sec. al XVI-lea, şi care conţine monumente funerare cu decoraţii elaborate, specifice sudului provinciei. Vom descoperi apoi situl arheologic Bhambore, vechi port atât la Râul Indus cât şi la mare, care se presupune că este acelaşi cu locul de unde a plecat expediţia lui Alexandru cel Mare pentru a descoperi gura de vărsare a Indusului. După dejun ne vom îndrepta către următorul obiectiv al acestei zile, oraşul Thatta, alt port fluvial important care, având o vechime de peste cinci milenii, este menţionat atât de cronicile lui Alexandru cel Mare, cât şi de către portughezii care l-au descris drept cel mai bogat oraş al orientului. Ulterior, acesta avea să devină un important centru al puterii mughale, a cărui influenţă se vede în structura Moscheii, ridicată de către împăratul Shah Jahan, iniţiatorul construcţiei Taj Mahalului din Agra. În apropiere de Thatta se află Dealurile Makli unde vom vedea cea mai mare necropolă din lume, Necropola Makli. Aceasta a fost ridicată acolo unde un sfânt sufit, sheikul Hamad Jamali, a primit revelaţia extazului mistic şi, comparând locul cu oraşul sfânt Mecca, s-a decis să înființeze un khanquah, un loc de rugăciune sufit, unde a fost ulterior şi îngropat. De-a lungul anilor, în jurul mormântului s-au construit aproape un milion de morminte al căror stil sincretizează elemente hinduse, jaine, şi mughale, astfel devenind un adevărat muzeu în aer liber, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1981. Ne vom deplasa apoi spre Hyderabad, pentru cină și cazare la Hotel Indus 4* (sau similar 4*).
Ziua
4
-
15.02.2022
Hyderabad – Hala – Bhit Shah – Larkana
- Sambara Inn 3* (sau similar 3*)
- Centrul de producție a ceramicii Hala
Drumul misticilor sufiţi
Mausoleul din Bhit Shah
Maouseul din Sehwah
Mic dejun. Ne vom îndrepta spre localitatea Hala, un renumit centru de producere al ceramicii, precum şi al obiectelor frumos glazurate făcute din lut. Având o posibilă origine în oraşul chinez Kashghar, dar suferind o puternică influenţă persană, tehnica Kashi Kari de decorare a ceramicii a devenit una tradiţională, specifică Pakistanului, obiectele produse de meşteşugarii locali bucurându-se de apreciere şi pe plan internaţional. De aici ne vom continua drumul pe unul dintre traseele cele mai încărcate de spiritualitate ale Pakistanului, aşa numitul drum al misticilor sufiţi. Dejun pe parcursul vizitelor. Îmbinând linia melodică a cântecelor qawwali cu tradiţia ezoterică mistică a islamului, aceştia au insuflat credinţei o notă de spiritualitate, bazată pe legătura nemijlocită cu divinul, devenind călăuze pentru o mare parte a populaţiei locale, mausoleele lor transformându-se în adevărate locuri de pelerinaj. Primul dintre acestea se află în localitatea Bhit Shah şi îi este dedicat lui Shah Abdul Latif Bhittai, un mistic sufit care a trăit în prima jumătate a sec. al XVIII-lea şi care este considerat unul dintre cei mai mari poeţi de limbă sindh. Pentru a ajunge la al doilea mausoleu vom traversa Indusul, urmând ca în localitatea Sehwah să vizităm lăcaşul de cult unde se află rămăşiţele pământeşti ale lui Lal Shabaz Qalandar, alt sfânt sufit, venerat pentru înţelepciunea sa, pentru miracolele pe care le-a făcut, dar şi pentru faptul că a contribuit în sec. al XIII-lea, după invazia mongolă, la propovăduirea islamului în această provincie. Spre seară vom ajunge în Larkana, pentru cină și cazare la Sambara Inn 3* (sau similar 3*).
Ziua
5
-
16.02.2022
Larkana – Mohenjo Daro – Ghari Khuda Beiksh – Sukkur
- Hotel One 3* (sau similar 3*)
- Situl arheologic Mohenjo Daro
Mausoleul dedicat familiei Bhuto
Mic dejun. În această zi vom descoperi unul dintre cele mai importante situri arheologice din Pakistan, ruinele oraşului antic Mohenjo Daro. Având o vechime de aproape cinci milenii, aparţinând civilizaţiei Harappa care a dominat valea Indusului, contemporan cu marile oraşe ale Egiptului Antic, acesta uimeşte şi în prezent prin planificarea riguroasă şi prin existenţa unei reţele de canalizare cu totul remarcabilă, redescoperirea sa în sec. al XIX-lea constituind o revelaţie pentru istorici. Vom vedea Marea Stupă, Grânarul, Baia Ritualică, ne vom plimba printre ruinele străzilor şi ale caselor construite din cărămidă din lut ars, după care vom avea ocazia să admirăm în interiorul muzeului special amenajat, sigilii, jucării şi obiecte care au aparţinut locuitorilor acestor ţinuturi. După dejun ne vom îndrepta spre micuţa localitate Ghari Khuda Beiksh, unde vom vizita mausoleul dedicat familiei Bhuto, unde se află rămăşiţele lui Zulfikar Bhuto preşedintele şi primul ministru al ţării, precum şi ale fiicei sale Benazir Bhuto, ambii fiind executaţi pentru opiniile lor politice. Ne vom deplasa în continuare spre Sukkur pentru cină și cazare la Hotel One 3* (sau similar 3*).
Ziua
6
-
17.02.2022
Sukkur – Deşertul Kholistan – Fortul Derawar – Bahawalpur
- Hotel One 3* (sau similar 3*)
- Tur panoramic Sukkur
Deşertul Kholistan
Fortul Derawar
Mic dejun. Dimineaţa vom face un scurt tur panoramic al oraşului Sukkur, situat pe malul vestic al Indusului, bun prilej pentru a descoperi partea veche, tradiţională a oraşului, zona nouă, iniţial ridicată ca un avanpost fortificat de către britanici, precum şi de a traversa măreţul fluviu pe unul dintre cele două poduri care îl traversează, unul datând din vremea ocupaţiei britanice, iar celălalt, construit după obţinerea independenţei ţării. De aici ne vom îndrepta spre Deşertul Kholistan, parte a mai marelui deşert Thar, unde pe drum, cu puţin noroc, vom întâlni triburi nomade care în această perioadă a anului traversează întreaga zonă. După dejun vom vizita impozantul fort Derawar a cărui gigantică structură ridicată în urmă cu peste un mileniu de către un conducător de origine hindusă, Raja Dahir, este vizibilă de la o mare distanţă. Aici vom avea oportunitatea de a-i cunoaşte pe localnicii de origine ariană, extrem de prietenoşi, de a admira portul local foarte frumos colorat al femeilor şi de a aprecia chipurile dârze, călite în luptă ale bărbaţilor. Vom ajunge apoi pentru cină şi cazare în Bahawalpur la Hotel One 3* (sau similar 3*).
Ziua
7
-
18.02.2022
Bahawalpur – Uch Sharif – Multan
- Hotel Ramada 4* (sau similar 4*)
- Mausoleul lui Bibi Jawindi
Mausoleul Sheikh-ului Rukn-ud-Din Abul Fath
Mausoleul sfântului Bahauddin Zakariya şi cel ale şahului Yusuf Ghardezi
Mic dejun. Vom continua explorarea provinciei Punjab, îndreptându-ne spre Uch Sharif, un oraş care a fost întemeiat de către Alexandru cel Mare în urmă cu peste 2300 de ani. Devenind o bază de prim rang al sultanatului Delhi, întemeiat în India la începutul cuceririi islamice, localitatea s-a dezvoltat ca un important centru politic şi administrativ, atrăgând foarte mulţi învăţaţi musulmani, majoritatea dintre ei aparţinând ordinelor mistice sufite. Aceştia au lăsat o importantă moştenire culturală, oglindită în zilele noastre în zestrea arhitecturală foarte bine păstrată. Vom vizita mausoleul lui Bibi Jawindi, o structură octogonală acoperită cu o cupolă aurie şi decorată cu un superb model alcătuit din plăci de faianţă de culoare albastră de factură central-asiatică. Dejun pe parcursul vizitelor. Ne vom îndrepta apoi spre Multan, supranumit „Oraşul Sfinţilor”, unul dintre cele mai importante centre culturale şi economice ale sudului provinciei Punjab, unde după ce vom descoperi bazarul, ne vom îndrepta spre Mausoleul Sheikh-ului Rukn-ud-Din Abul Fath, eminentul Sfânt Sufi cunoscut mai degrabă sub numele de Rukn-e-Alam (Stâlpul lumii), ce provenea dintr-o mare familie sufită din ordinul Suharwardiyya. Mausoleul, o clădire colosală de mare interes ca arhitectură și design din Asia Centrală, care domină oraşul datează din sec. al XIV-lea, merită fotografiat în lumina caldă a apusului. Vom vizita de asemenea Mausoleul sfântului Bahauddin Zakariya şi cel ale şahului Yusuf Ghardezi. Cină şi cazare în Multan la Hotel Ramada 4* (sau similar 4*).
Ziua
8
-
19.02.2022
Multan – Harappa – Lahore
- Hotel Four Point by Sheraton 4* (sau similar 4*)
- Situl arheologic Harappa
Muzeul local
Mic dejun. Plecare spre Lahore, capitala Punjabului, urmând însă ca pe parcurs să ne oprim pentru a vizita cel mai important sit arheologic al civilizaţiei văii Indusului, Harappa. Datând din epoca bronzului, deci având o vechime de aproape cinci milenii, ceea ce îl face contemporan cu centrele urbane mesopotamiene, Harappa a fost un oraş cu o economie bazată pe agricultură şi pe schimburi comerciale, având dimensiuni mari şi o structură ierarhică bine definită, rod al unei standardizări care străbătea toate straturile societăţii. Oraşul era înconjurat de fortificaţii foarte solide, cu un plan urban bine structurat a cărei amploare se poate vedea cel mai bine dintr-un punct de perspectivă aflat în exterior. După vizitarea sitului arheologic, vom descoperi cele mai importante artefacte în Muzeul local, unul dintre cele mai interesante din întreaga ţară. Dejun în timpul vizitelor. Un alt obiectiv pe care îl vom vizita va fi gara oraşului, care datează din timpul ocupaţiei britanice, construită din ignoranţă din cărămizile sitului arheologic, vechi de peste patru milenii. Spre seară vom ajunge în Lahore pentru cină și cazare la Hotel Four Point by Sheraton 4* (sau similar 4*).
Ziua
9
-
20.02.2022
Lahore
- Hotel Four Point by Sheraton 4* (sau similar 4*)
- Muzeul Naţional
Fortul Lahore
Baradari
Zona Palatului Jahangir
Zona privată a palatului Shah Jahan’s
Moscheea Badshahi
Samadhi al Maharaja Ranjit Singh
Guru Arjun Dev
Poarta Delhi
Grădinile Shalimar
Moscheea Wazir Khan
Bazarul Anarkali
Mic dejun. În această zi vom explora capitalei regiunii Punjabului, al doilea oraş ca mărime al ţării, vechea capitală a Imperiului Mogul, cunoscut pentru deschiderea sa, caracterul său progresiv precum şi pentru cosmopolitismul tradiţiilor sale. Vom vizita Muzeul Naţional din Lahore, cel mai vechi muzeu din Pakistan, care deține multe galerii unde sunt prezentate artefacte din perioadele Gandhara, Buddhist, Jain, Mogul și Colonial. Vom vizita apoi Fortul Lahore, care datează din timpul împăratului Akbar, aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, unde vom vedea etapele de dezvoltare ale arhitecturii mogule. Vom vedea Baradari, construit de Akbar cel Mare, zona Palatului Jahangir cu grădinile și iazurile sale, Dewan-i-Khas, construit de Shah Jahan, regele care a construit Marele Imperiu Mogul, după care vom vizita zona privată a palatului Shah Jahan’s, Pavilionul Naulakha și Sheesh Mahal, holul palatului Oglinzilor. După dejun vom vedea în fața fortului Moscheea Badshahi sau Moscheea regală, cu arhitectura mogulă, construită în sec. al XVII-lea de crudul împărat Aurangazeb, lângă care se află mausoleul filozofului și poetului Iqbal, după care vom vedea în apropiere un alt complex interesant de clădiri, Samadhi al Maharaja Ranjit Singh și Guru Arjun Dev, ambele morminte din aur solid datând din epoca sikh. Vom porni în continuare într-un tur panoramic şi pietonal, prilej de a descoperi printre altele Poarta Delhi, Grădinile Shalimar, edificate în timpul lui Shah Jahan, cel mai prolific împărat moghul, Moscheea Wazir Khan, considerată ca fiind una dintre cele mai frumos împodobite din întreaga ţară. Vom încheia ziua cu vizitarea bazarului Anarkali. Cină și cazare în Lahore la Hotel Four Point by Sheraton 4* (sau similar 4*).
Ziua
10
-
21.02.2022
Lahore – Khewra – Peshawar
- Hotel Pearl Continental 5* (sau similar 5*)
- Mina de sare Khewra
Moscheea Badshahi
Mic dejun. În prima parte a zilei ne vom îndrepta spre Khewra pentru a vizita Mina de sare Khewra, una dintre cele mai mari atracţii turistice ale ţării, a doua ca mărime din lume, cu 18 nivele și aprox. 40 km de tuneluri subterane, renumită pentru extragerea celebrei sări de Himalaya. Istoria ei datează încă din anul 326 î.Hr. când Alexandru cel Mare a dat bătălia cu Raja din Porus pe maul râului Jhelum. Ne vom bucura de interiorul său superb pe care îl vom vizita cu ajutorul unui trenuleţ electric, vom descoperi Moscheea Badshahi construită cu ajutorul cărămizilor de sare, vom păşi pe podul de sare şi ne vom lăsa copleşiţi de uimire în Palatul Oglinzilor, format din cristale roz de sare. Dejun la pachet. De aici ne vom deplasa spre Peshawar, capitala regiunii Khyber Pakhtunkhwa, unul dintre cele mai vechi oraşe locuite fără întrerupere din Pakistan și din Sudul Asiei. Cină și cazare în Peshawar la Hotel Pearl Continental 5* (sau similar 5*).
Ziua
11
-
22.02.2022
Peshawar – Taxila – Islamabad
- Hotel Marriott 5* (sau similar 5*)
- Muzeul Oraşului Peshawar
Bazarul Qissa Kawani
Mohabat Khan Mosque
Bhir Mound
Muzeul arheologic din Taxila
Mic dejun. Dimineața vom vizita Peshawar Museum - Muzeul Oraşului care se mândreşte cu o importantă colecţie de statui Gandahara. Situat în valea cu acelaşi nume, la est de trecătoarea Khyber prin care au pătruns în India aproape toate armatele invadatoare venite dinspre est, oraşul Peshawar a fost rând pe rând, parte a imperiului Kushan, stăpânit de către dinastii hinduse, de către luptătorii musulmani, în special de către conducătorii mughali, a devenit ulterior un important centru sikh, pentru ca în cele din urmă să fie cucerit de către Imperiul Britanic, care îl va stăpâni până la dobândirea independenţei ţării în anul 1947. Vom descoperi tot acest sincretism cultural vizitând vibrantul bazar Qissa Kawani cu secţiuni dedicate mirodeniilor, obiectelor din cupru, hainelor tradiționale, bijuteriilor. Vom vizita apoi unul dintre cele mai importante lăcaşuri de cult, Mohabat Khan Mosque, o superbă creaţie a artizanilor şi constructorilor mughali. De aici ne vom îndrepta spre Taxila, unul dintre cele mai importante oraşe ale Indiei antice datorită poziţiei sale strategice pe marile rute comerciale care uneau estul cu vestul. Având o vechime de aproape 5000 ani, oraşul a fost rând pe rând cucerit de Alexandru cel Mare, stăpânit de către imperiile din nordul Indiei, devenit centru de răspândire al budismului sub Împăratul Ashoka, pentru a cădea pradă invaziei hunilor în sec. al V-lea. În anul 1980, situl arheologic a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Vom vizita Bhir Mound, prima aşezare pre-achmenidă din Taxila, după care vom vedea Sirkap, situl arheologic din apropiere, construit după o planificare tipică greacă, unde vom descoperi stupa ridicată într-un stil sincretic indo-grecesc şi încununată de altarul cu simbolul imperial al unui vultur bicefal. Vom vedea apoi în Jaulian ruinele stupei şi mănăstirii budiste care datează din sec. al II-lea, un minunat prilej pentru a recapitula istoria zbuciumată şi tumultoasă care a marcat aceste locuri situate în calea tuturor migraţiilor care se îndreptau spre mult râvnitele bogăţii ale Indiei. Vom vizita apoi Muzeul arheologic din Taxila renumit pentru colecţia sa de sculpturi, bun prilej pentru a descoperi artefactele dezgropate de către arheologi de-a lungul timpului. Dejun în timpul vizitelor. Ne vom deplasa apoi spre Islamabad, capitala Pakistanului, oraş nou, planificat riguros pentru a înlocui fosta capitală Karachi în urmă cu o jumătate de secol, cunoscut pentru standardul ridicat de viaţă, siguranţă şi pentru peisajul urban în care abundă spaţiile verzi. Cină și cazare în Islamabad la Hotel Marriott 5* (sau similar 5*).
Ziua
12
-
23.02.2022
Islamabad – Rawalpindi – Islamabad
- Hotel Marriott 5* (sau similar 5*)
- Tur pietonal:
Pir Sohawa
Grădina Shakarparian
Moscheea Faisal
Monumentul Pakistanului
Piaţa Democraţiei
Muzeul Lok Virsa
Raja Bazaar
Mic dejun. Această zi va fi dedicată în întregime vizitării modernei şi cosmopolitei capitale a Pakistanului, Islamabad şi a oraşului geamăn Rawalpindi, două orașe contrastante din punct de vedere cultural, istoric și al planificării urbanistice. Rawalpindi este un oraș vechi, cu străduțe înguste și bazaruri pline de culoare, în timp ce Islamabadul este un oraș modern, singurul oraș sistematizat din Pakistan, construit la începutul anilor ’60 pentru a deveni capitală în locul Karachi-ului, cu clădiri moderne și bulevarde largi. Vom porni într-un tur panoramic şi pietonal pe parcursul căruia vom descoperi atracţiile majore locale, de la Pir Sohawa, celebra staţiune turistică aflată în imediata vecinătate, la Grădina Shakarparian, parcul de unde ne vom bucura de o fantastică panoramă asupra oraşului, continuând cu Moscheea Faisal, în formă de cort, a şasea ca mărime din lume, construită în anul 1976 din donaţiile oferite de către Regele Faisal al Arabiei Saudite şi al cărui nume îl poartă, care găzduiește și o universitate specializată în filozofie islamică și drept. Vom admira Monumentul Pakistanului care celebrează unitatea ţării, construit în stilul arhitectural mughal, vom străbate Piaţa Democraţiei, situată în apropierea Parlamentului, Palatului Prezidenţial şi a Curţii Supreme de Justiţie pakistaneze. Vom vizita Muzeul Lok Virsa, dedicat păstrării tradiţiilor istorice şi culturale ale acestei ţări, după care vom putea achiziționa ultimele suveniruri înainte de întoarcerea în țară din Raja Bazaar. Cină şi cazare în Islamabad la Hotel Marriott 5* (sau similar 5*).
Ziua
13
-
24.02.2022
Hotel Marriott 5* (sau similar 5*).
Plecare spre Dubai cu compania Emirates, zbor EK 613 (09:00 / 11:35), de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul EK 2379 (18:15 / 21:50), operat de compania Fly Dubai.