Ziua
București – Paris – Mexico City
Plecare spre Paris cu compania Air France, zbor AF1809 (06:05 / 08:30), de unde se va pleca spre Mexico City cu zborul AF 178 (11:30 / 16:55). Întâlnire cu reprezentantul local, transfer privat pentru cazare la hotel 4*. La hotel veţi fi întâmpinaţi cu gustări tradiţionale mexicane: guacamole, chipsuri, brânză mexicană, o bere locală și fructe de sezon.
- Mic dejun, dejun tradițional la bordul unei bărci “Trajinera”
- Piața Tlatelolco - Piața “Trei culturi”
Muzeul de Antropologie
Piața tradițională din Coyoacan
Excursie pe canale în Xochimilco cu barca tradițională “Trajinera”
Mic dejun. Dimineaţa veți merge în Piața Tlatelolco din Mexico City, numită acum și Piața “Trei culturi”, care deține un loc special în istoria Mexicului. Denumirea „Trei culturi” este o recunoaștere a celor trei perioade ale istoriei mexicane reflectate de clădirile din piață: precolumbiene, coloniale spaniole și națiunea independentă. Veți vizita apoi unul dintre cele mai renumite muzee din lume și anume, Muzeul Național de Antropologie, care adăpostește una dintre cele mai mari colecții de artefacte pre-columbiene. Veţi avea ocazia să aflaţi aici și informaţii despre gastronomia și agricultura prehispanică. Veţi fi transferaţi apoi la Xochimilco unde veți face o excursie pe canale la bordul unei bărci “Trajinera”, o barcă tradițională din lemn, decorată cu multe culori, la bordul căreia veți fi serviți cu un dejun tradițional. Bărcile vor aluneca printre “chinampas”, niște parcele ca o insulă, construite de om, cu diverse întrebuințări, dar în principal folosite pentru culturi agricole de legume organice. După-amiază veţi face o oprire la piața tradițională din Coyoacan unde veți putea cumpăra churros, bomboane mexicane și porumb fiert numit „esquite”, un preparat delicios, fiert cu o frunză aromatică, ciocolată caldă sau cafea mexicană. Întoarcere pentru cazare la hotel 4*.
Ziua
Mexico City – Teotihuacan – Puebla
- Situl Teotihuacan
Bazilica Fecioarei din Guadalupe
Mic dejun. Această excursie de o zi vă va oferi posibilitatea de a descoperi centrul spiritual al Mexicului prin vizitarea a două dintre cele mai importante obiective turistice ale acestei țări: Altarul Fecioarei din Guadalupe și Situl Arheologic Teotihuacan, renumit pentru piramidele sale impresionante. Ne vom deplasa apoi spre Teotihuacan, unul dintre cele mai impresionante oraşe ale lumii străvechi, ridicat de azteci în anul 100 î.Hr. pe o suprafaţă de 30 km2 şi care număra în perioada pre-hispanică peste 200.000 de locuitori. Vom vizita Piramida Soarelui (a treia ca mărime din lume) înaltă de 63 m, Piramida Lunii, de unde vom avea cea mai bună panoramă asupra sitului arheologic, Piramida Şarpelui cu Pene, Calea Morţilor (Calle de los Muertos), iniţial cu o lungime de 4 km, flancată de temple, palate şi pieţe, Piramida Jaguarilor, Palatul Quetzal, Tepantitla şi Templul Quetzalcoaltl. Pe drumul de întoarcere către Mexico City, vom face o oprire la Bazilica Fecioarei din Guadalupe, sfânta patroană a Mexicului, celebru loc de pelerinaj pentru întreaga Americă Latină, situat pe colina Tepeyac din nordul orașului. Altarul Fecioarei din Guadalupe a fost construit în anul 1531 după ce un țăran a avut viziunea unei fete înconjurate de lumină, aceasta cerând ca o biserică să fie ridicată în onoarea ei. Aceasta a fost indentificată ca fiind Fecioara Maria și, în cinstea ei, a fost ridicat altarul, un minunat exemplu de artă barocă spaniolă ce a devenit rapid unul dintre cele mai importante locații de pelerinaj pentru romano-catolicii din întreaga lume. Dejunul va fi inclus. Veți gusta o băutură locală numită “pulque”, făcută din suc fermentat de agave. Foarte asemănătoare berii, “pulque” are o concentraţie mică de alcool. În timpurile străvechi, numai stăpânii sau bătrânii și cei care urmau să fie sacrificați puteau să consume alcool, deoarece beția era o infracțiune ce a fost pedepsită sever. Plecare spre Puebla pentru cazare la hotel 4*.
- Piața Zocalo din Puebla
Catedrala
Capela Rosario
Experiențe gastronomice: prepararea specialităților “mole” și “chile en nogada”
Mic dejun. Puebla, este un oraş amplasat în mijlocul a doi vulcani impunători, care a fost declarat Patrimoniu Mondial de către UNESCO în anul 1987. În Puebla veţi învăța să pregătiţi “mole” (un sos principal al bucătăriei mexicane, care are ca ingrediente de bază: ardei iute, fructe, nuci). Cu 22 de ingrediente, “mole” este perla bucătăriei mexicane, un fel de mâncare ce rezultă din amestecul de ingrediente autohtone și spaniole. Există multe variațiuni ale acestei rețete, pentru că s-ar putea spune că fiecare familie are propria ei rețetă. Veţi putea pregăti celebra “chile en nogada” decorată cu culorile drapelului mexican. Acest fel de mâncare conține ardei poblano umpluți cu carne și fructe, care se servesc într-un sos de nuci cremos, cu semințe de rodie și pătrunjel deasupra. În Mexic sunt de obicei mâncați din luna iulie până în septembrie, când este sezonul rodiilor și al nucilor. Dejun inclus. În Puebla veți vizita piața principală Zocalo, Catedrala și Capela Rosario, după carevă veți îndrepta spre Veracruz unde veți vizita centrul orașului iar marți, joi și sâmbătă vă veți putea bucura de Nopțile de “Danzon” (stil de dans afro-mexican), o tradiție care reunește dansatori de toate vârstele, cu port tradițional și cantăreți tradiționali. Veţi lua cina într-un restaurant tradiţional, unde veţi avea ocazia să degustaţi un alt fel de mâncare mexicană savurosă, o „gordita”, o tortilă de porumb, cu sos de ceapă și brânză proaspătă, pur și simplu delicioasă. Cazare în Veracruz la hotel 4*.
Ziua
Veracruz – Tlacotalpan – Oaxaca
- Vizitarea orașului Tlacotalpan
Mic dejun. Veți vizita Tlacotalpan, un oraș declarat Patrimoniu Mondial de către UNESCO în anul 1998, în principal pentru arhitectura și amenajarea sa din epoca colonială. Orașul a fost înființat în anul 1550 pe ceea ce a fost inițial o insulă din Râul Papaloapan. Veţi putea admira monumentele sale istorice într-o plimbare printre arcade și case frumos colorate. Printre delicatesele din această zonă, veți gusta portocale umplute cu nucă de cocos sau o delicioasă pâine proaspăt coaptă cu cafea. Veți pleca apoi spre Oaxaca, "Nobilul Oraș Antequera", capitala statului Oaxaca ce se află sub protecția UNESCO din anul 1987. Pe traseu vă veţi opri în Capulalpam de Mendez pentru dejun și pentru a vizita un spital de medicină tradițională. Până la Oaxaca veți mai face o oprire pentru a încerca o quesadilla, iar dacă veți avea noroc și va fi sezonul ploios, veți putea mânca ciuperci proaspete la grătar. La Oaxaca, în capitala bucătăriei mexicane tradiționale, prima gustare vor fi lăcustele la grătar cu Guacamole (sos de avocado), însoţite de o degustare de “mezcal” o băutură puternică, cu aromă afumată făcută cu agave sălbatice. Mezcalul va fi servit în mod tradiţional, adică cu sare făcută din viermi și felii de portocale. Cină și cazare în Oaxaca la hotel 4*.
Ziua
Oaxaca – Monte Alban – San Martin Tilcajete – Oaxaca
- Situl arheologic Monte Alban
Vizitarea satului de artizani San Martin Tilcajete
Vizitarea Bisericii Santo Domingo de Guzman din Oaxaca
Mic dejun. Veți porni din Oxaca către Monte Alban unde veți putea admira vestigiile vechii capitale a culturii Zapotece, care a fost construită pe un deal situat la o distanță de 9 km față de orașul Oaxaca, din care s-a păstrat Piața centrală, delimitată de niște platforme, pe care se găsesc ruinele unor temple și locuințe. Dejunul vă va fi oferit într-un restaurant tradițional construit în aer liber, unde puteți gusta sos “mole”, un sortiment negru și “Tlayudas” sau pizza mexicană, niște tortillas uriașe crocante cu brânză, fasole și carne la grătar. Veţi pleca spre San Martin Tilcajete, unde veţi putea admira meşteşugul artizanilor care fac “alebrijes”, mici sculpturi manuale din lemn, mici figurine viu colorate ale unor creaturi fantastice, o artă populară mexicană. La întoarcere în Oaxaca, veţi face un tur pietonal spre „Zocalo” sau Piața Principală, iar în centrul istoric veți vedea numeroase construcţii importante din punct de vedere turistic: 26 de temple din epoca colonială, cinci mănăstiri și o mare varietate de structuri civile, care reprezintă stilurile arhitecturale din sec. al XVI-lea și al XX-lea, având astfel prilejul de a vizita Biserica Santo Domingo de Guzman. Cazare la hotel 4*.
Ziua
Oaxaca – Tlacolula de Matamoros – Teotitlan del Valle – Santa Maria del Tule – Oaxaca
- Vizită în Tlacolula de Matamoros
Vizitarea unui atelier de prelucrare lână în Teotitlan del Valle
Dejun la familia Velasco
Mic dejun. În această zi veţi pleca către Tlacolula de Matamoros, unde duminica este ziua de piață a uneia dintre cele mai fantastice și mai colorate piețe din Mexic, Piața Tlacolula. Aici veși ave timp liber la dispoziţie ca să exploraţi şi să faceţi cumpărături, după care veţi porni spre Teotitlan del Valle, unde veți putea admira modul în care localnicii prelucrează lâna și o vopsesc prin procese organice, folosind culoare naturală. Vă veți deplasa apoi spre Santa Maria del Tule unde veți lua dejunul într-un loc foarte special, la familia Velasco, originali din etnia chinanteco, renumiţi prin faptul că au păstrat rețeta care a fost transmisă din generație în generație, pentru “Caldo de Piedra”, în traducere, ciorba de piatră, o ciorbă din creveți, pește, ceapă, chili, roșii, coriandru și apă, care sunt puse crude în oală, unde sunt aruncate pietre roșii-fierbinți, creând un proces de gătire instant, dând o aromă rafinată. Întoarcere la Oaxaca pentru cazare la hotel 4*.
Ziua
Oaxaca – Mexico City – Paris
- Mic dejun, la bordul aeronavei
Mic dejun. Transfer la aeroportul din Mexico City pentru plecarea spre Paris cu compania Air France, zbor AF 179 (19:40 / 13:40).
Din Paris veți pleca spre Bucureşti cu zborul AF1588 (15:15 / 19:10).