Highlights of Nepal & Bhutan


Acoperișul Lumii și Țara Dragonului Thunder

de la 3850 Euro / persoană Vezi detalii
A Pleci cand dorești!
Plecare din Bucuresti
11 zile
Acest program este o propunere ce include sugestiile noastre de traseu. Puteți să îl considerați punctul de plecare spre o calatorie ce poate fi personalizată conform dorințelor dumneavoastră, modificând numărul de zile, obiectivele turistice etc.
Kathmandu – Boudhanath – Paro – Thimphu – Trongsa – Gangtey – Paro – Kathmandu
1 poze

Mister, spiritualitate, oameni deosebiţi şi locuri de neuitat, într-o călătorie unică, într-un spaţiu numit pe drept „Acoperişul Lumii”. Un circuit între munţi şi zei, cu splendorile mistice ale unor civilizaţii milenare mai puţin accesibile, care vă va purta într-un spaţiu plin de farmec şi de autentic, pe pământul cel mai aproape de cer, cu temple budiste învăluite în mister şi privelişti care tăie răsuflarea. O expediţie care va începe pe înălţimile Himalayei, cu descoperirea Nepalului sacru, va continua între graniţele celui mai fericit regat din lume unde timpul pare să se fi oprit în loc, unde armonia arhitecturală a celebrelor dzong-uri bhutaneze cu natura este unică în lume. Bhutanul, adesea venerat ca „Țara Dragonului Thunder” sau „Druk Yul”, este încă considerat unul dintre ultimele „Shangri-La” din regiunea Himalaya, datorită terenului său montan spectaculos, a florei și faunei variate și mănăstirilor sale budiste unice. Această țară cu piscuri falnice, dealuri şi văi străbătute de sisteme fluviale, emană cu siguranță mult farmec. În Bhutan munții sunt magnifici, pădurea este densă, oamenii sunt încântători, aerul este pur, arhitectura te inspiră, religia este captivantă și arta este superbă. La fel ca imaginile atemporale din trecut, călătorul întâlnește gloria deplină a acestui ținut străvechi prin fortărețele sale strategice cunoscute sub numele de Dzongs, numeroasele temple antice, mănăstiri și stupe care punctează zona rurală, steaguri de rugăciune care flutură de-a lungul crestelor înalte, animale sălbatice care abundă în păduri dense, cascade albe, spumoase și zâmbetul cald al oamenilor săi prietenoși.


Top obiective

Artă şi arhitectură

Vizită la Kathmandu (Templul zeiței în viață „Kumari”, Templul Kal Bhairav, stupa budistă Swoyambhunath), stupa din Boudhanath, vizită la Thimpu (Poșta Națională, mănăstirea budistă Tashichhi Dzong, strada principală, piața, Memorialul Chorten, Kuensen Phodrang, Semtoka Dzong, stupa budistă Chendebji Chorten, Trongsa Dzong), vizită la Gangtey (Mănăstirea Gangtey Goempa sau Gangtay Goempa, școala de budism Nyingmapa, satul Semchubara, altarul, Khewa Lhakhang, școala comunității locale), vizită la Paro (Tachogang Lhakhang, Rimpung Dzong, Mănăstirea Taktsang - Cuibul Tigrului, Kichu Lhakhang, Muzeul Național din Ta Dzong)

Natură şi Peisaje

Râul Thimpu, Râul Wang Chu, Valea Thimpu, Motithang Taking Preserve - Grădina Zoologică Thimpu, Valea Wangdiphodrang, Râul Mangde Chu, Valea Phobjikha, Parcul Național Black Mountain, podul tradițional acoperit Nemi Zam, ruinele Drukgyel Dzong

Experienţe şi Distracţii

Străduţele pietruite și bazarele colorate din Kathmandu, întâmpinare de bun venit a turiștilor în Paro cu Khada tradițională (eșarfă albă), vizitarea centrului cocorului cu gât negru, interacționare cu localnicii și vizitarea caselor acestora în Gangtey, admirarea relicvelor și toiagului maestrului Thankthong Gyelpo în templele din Tachogang Lhakhang, vizită la Muzeul Național din Ta Dzong (armuri vechi, textile, picturi Thangka, timbre, monezi)


afiseaza itinerariul complet afiseaza itinerariul pe scurt
 • Ziua 1

  Bucureşti – Doha

  • Transport Avion
  • Cazare -
  • Mese La bordul aeronavei
  • Obiective și activități -
  • Opționale -
  Plecare spre Doha cu compania Qatar Airways, zbor QR 220 (23:30 / 05:05).
 • Ziua 2

  Doha – Kathmandu

  • Transport Avion, maşină
  • Cazare Hotel 3*
  • Mese Cină
  • Obiective și activități -
  • Opționale -
  Plecare din Doha spre Kathmandu cu zborul QR 646 (08:15 / 15:25). După formalităţile de viză de la aeroport, transfer pentru cină şi cazare în Kathmandu, capitala Nepalului, la hotel 3*.
 • Ziua 3

  Kathmandu – Boudhanath – Kathmandu

  • Transport Maşină
  • Cazare Hotel 3*
  • Mese Mic dejun, cină
  • Obiective și activități Vizită la Kathmandu:
   Templul Zeiţei în viaţă “Kumari"
   Templul Kal Bhairav
   Stupa budistă Swoyambhunath
   Vizită la Boudhanath
  • Opționale -
  Mic dejun. Vă veţi întâlni cu ghidul vorbitor de limba engleză şi veţi începe explorarea vechiului oraş Kathmandu străbătut de străduţe pietruite şi cu bazarele sale colorate. Veţi vizita Templul Zeiţei în viaţă “Kumari”, considerată a fi reîncarnarea "Zeiţei Virgine", după care veți vizita Templul Kal Bhairav şi împrejurimile sale. Turul va continua spre Swoyambhunath, situat în vestul Kathmandu, o stupă budistă cu o vechime de 2500 de ani, situată pe vârful unui deal, având pictaţi la baza vârfului, ochii lui Buddha, parcă privind asupra modului corect de comportament al locuitorilor văii. După-amiază veţi continua turul spre una dintre cele mai mari stupe din Nepal, în Boudhanath. Această stupă are forma unei "Mandale" şi este înconjurată de case şi mănăstiri unde locuiesc Rinpoche - călugării budişti. În jurul bazei stupei este un cerc format din 108 imagini ale lui Buddha şi 147 nişe conţinând tamburii rotativi ai credincioşilor. Cină şi cazare la hotel 3*.
 • Ziua 4

  Kathmandu – Paro – Thimphu

  • Transport Maşină, avion
  • Cazare Hotel 3*
  • Mese Mic dejun, cină
  • Obiective și activități Vizită în Thimpu:
   Poşta Naţională
   Mănăstirea budistă Tashichho Dzong
  • Opționale -
  Mic dejun. Dimineața transfer la Aeroportul Internaţional din Kathmandu pentru zborul spre Paro, în Bhutan. La sosirea în Paro veţi fi întâmpinaţi cu Khada tradiţională (eșarfă albă) de bun venit. Vă veți îndrepta apoi spre Thimphu, cândva un sat rustic situat în valea largă şi fertilă a râului Thimphu, în prezent capitala Bhutanului, plină de freamăt. Veţi vizita Poşta Naţională și Tashichho Dzong, mănăstire budistă, "fortăreaţa regiunii glorioase" cu ale sale case, ministere, Secretariatul Majestăţii Sale şi Sediul Centrului Manăstiresc. Mănăstirea a fost construită pe malul de vest al râului Wang Chu şi din punct de vedere istoric a fost sediul Druk Desi sau Dharma Raja a guvernului Bhutanului. După ce regii au preluat puterea în anul 1907 acest loc a fost folosit şi de rege, astfel încât Thimphu devine capitală de vară, înainte de a deveni capitală a Bhutanului pentru totdeauna. În cursul serii puteţi să vă plimbaţi şi să exploraţi strada principală din Thimphu şi piaţa din zonă. Cină şi cazare la hotel 3*.
 • Ziua 5

  Thimphu

  • Transport Maşină
  • Cazare Hotel 3*
  • Mese Mic dejun, cină
  • Obiective și activități Memorialul Chorten
   Statuia lui Buddha din Kuensel Phodrang
   Valea Thimpu
   Motithang Takin Preserve - Grădina Zoologică din Thimphu
   Semtokha Dzong
  • Opționale -
  Mic dejun. Veţi începe ziua vizitând Memorialul Chorten care a fost construit de cel de al treilea rege al Bhutanului, Maiestatea Sa Jigme Dorji Wangchuck, cunoscut ca şi ”tată al Bhutanului modern”, ce și-a dorit să ridice un monument care să poarte mesajul unei lumi a păcii şi prosperităţii, dar din păcate, acesta nu a putut să transpună în fapt această idee în timpul vieţii, atât din cauza presiunilor statului cât şi a altor responsabilităţi regale. După dispariţia prematură, în 1972, familia regală şi cabinetul său au reuşit să îndeplinească dorinţele sale şi au ridicat un memorial care îi va cinsti memoria şi va servi ca monument al păcii eterne, armoniei şi liniștii. Veţi continua cu Kuensel Phodrang, unde este cea mai mare reprezentare a lui Buddha şezând, având o înălţime de 51 m. Statuia se află pe vârful unui deal, cu vedere spre oraşul Timphu, unde se poate ajunge cu maşina, fiind la 15 minute de centrul oraşului. Kuensel se traduce prin totul este clar şi din acest loc, sigur vă veți bucura de o imagine frumoasă asupra ambelor maluri ale Văii Thimphu. Veți vizita apoi Motithang Takin Preserve, o mică grădină zoologică din Thimphu, un sanctuar natural pentru Takin, simbolul ţării. La început a fost o grădină zoologică dedicată și altor animale, însă ulterior, regele Bhutanului a decretat că este impropriu să fie ţinute animalele în captivitate aşa că animalele au fost eliberate şi grădina zoologică s-a închis, dar nu se ştie de ce Takin-ii au refuzat să părăsească zona şi să plece în pădurile din apropiere. În continuare veți vizita un important monument istoric, un mic dzong, Semtokha Dzong, cunoscut şi sub numele de Sangak Zabdhon Phodrang, în traducere având înţelesul de “Palatul Înţelesului Profund al Mantrelor Sacre”. Această fostă mănăstire budistă a fost construită în anul 1629, prima de acest fel construită în Bhutan de către Zhabdrung Ngawang Namgyal, unificatorul Bhutanului, care în prezent găzduieşte unul dintre cele mai importante institute pentru învăţarea limbii Dzongkha. Cină şi cazare la hotel 3*.
 • Ziua 6

  Thimphu – Trongsa

  • Transport Maşină
  • Cazare Hotel 3*
  • Mese Mic dejun, cină
  • Obiective și activități Valea Wangdiphodrang
   Stupa Chendebji Chorten
   Trongsa Dzong sau Cheokhor Rabdentse
  • Opționale -
  Mic dejun. În această zi veți călători de-a lungul văii Wangdiphodrang, cu o primă oprire la Chendebji Chorten, o stupă budistă situată la 2 km de satul Chendebji, despre care se crede că a fost construită pe locul unde un spirit rău a fost supus de Lama. Stupa are o structură mare, albă, foarte asemănătoare cu vestita stupă Boudhanath din Kathmandu, Nepal, al cărui altar a fost construit de Lama Shinda din Tibet, în sec. al XIX-lea. O altă caracteristică izbitoare a templului este reprezentarea ochilor pictaţi în cele patru puncte cardinale. Veți vedea în continuarea zilei Trongsa Dzong sau Cheokhor Rabdentse, unul dintre cele mai mari şi mai impresionante Dzong-uri din Bhutan, situat pe o stâncă cu vedere spre cheile râului Mangde Chu, construit pe locul unui templu, în anul 1543, de către Lama Drukpa. Această mare fortăreaţă supraetajată are în componenţă mai multe curţi, căi de acces și culoare, care sunt realizate urmând topografia crestei. În curtea de nord, în fiecare an, în cursul lunii decembrie sau a lunii ianuarie este organizat un TrongsaTsechu de cinci zile, un festival prin care se celebrează triumful budismului asupra forţelor răului. Cele mai impresionante trăsături ale festivalului sunt măştile dansatorilor şi prezentarea unui mare tablou al lui Guru Rinpoche şi a altor sfinţi sacri. Vă veți deplasa apoi spre Trongsa pentru cină şi cazare la hotel 3*.
 • Ziua 7

  Trongsa – Gangtey

  • Transport Maşină
  • Cazare Hotel 3*
  • Mese Mic dejun, cină
  • Obiective și activități Mănăstirea Gangtey Goempa sau Gangtay Goempa
   Valea Phobjikha
   Satul Semchubara
   Centrul cocorului cu gât negru
  • Opționale -
  Mic dejun. Veţi fi transferaţi spre Gangtay Goemba sau Gangtey Goempa, o importantă mănăstire - templu asociată cu şcoala de budism Nyingmapa, situată în frumoasa vale Phobjikha, loculul de iernat al cocorului cu gât negru tibetan. Mănăstirea a fost înfiinaţată în anul 1613 de către Peling Gyalse Rinpoche, nepotul marelui descoperitor de comori Trenton Pema Lingpa, care conform unei relatări, în timpul unei vizite în Valea Phobjikha, acesta a prevestit oamenilor că într-o zi descendenţii săi vor construi o mănăstire pe dealurile care înconjoară valea şi ea va deveni reşedinţa Tradiției Peling. Actuala dinastie conducătoare a Bhutanului este descendenta marelui Trenton Pema Lingpa, iar Valea Phobjikha, una dintre cele mai frumoase văi din Bhutan, locul rar întâlnitului cocor cu gât negru, care migrează din Tibet în Bhutan pe timpul iernii (din octombrie până în martie). Valea face parte din Parcul Naţional Black Mountain, unde o drumeţie de aproximativ două ore vă va da un sentiment tare plăcut, parcurgând cel mai frumos şi mai scurt traseu în natură din Bhutan. De pe coama dealului cu vedere spre Gangtey Goemba, se va coborî prin pajişti cu flori spre satul Semchubara şi de aici prin pădure, în valea deschisă. După ce veţi trece pe lângă un altar şi Khewa Lhakhang, veți ajunge la şcoala comunităţii locale, după care veţi vizita Centrul Cocorului cu gât negru. În continuare veţi putea interacționa cu localnicii, având posibilitatea de a intra în casele lor. Cină şi cazare la hotel 3*.
 • Ziua 8

  Gangtey – Paro

  • Transport Maşină
  • Cazare Hotel 3*
  • Mese Mic dejun, cină
  • Obiective și activități Templul Tachogang Lhakhang
   Rimpung Dzong - Paro
  • Opționale -
  Mic dejun. Dimineaţa veţi porni spre Paro, iar pe traseu veţi vizita Templul Tachogang Lhakhang care a fost fondat în sec. al XV-lea de către Thankthong Gyelpo, după ce a avut experienţa viziunii lui Guru Rimpochhe, Amitaba şi Avalokiteshvara, lângă acest loc. Se spune ca cei care au grijă de acest loc sunt în prezent descendenţii lui Thangtong Gyelpo. În templu veți vedea relicvele maestrului, inclusiv toiagul său. Conform tradiției și superstiției locului, aici vin cei care doresc să dea un nume de bun augur noilor născuţi sau aduc copiii care sunt binecuvântaţi cu o phurbă (pumnal ritualic), după care primesc un fir sacru. Vă veți deplasa în continuare spre Paro, unde veţi vizita Rinpung Dzong, cunoscut ca Paro Dzong sau fortăreaţa grămezii de bijuterii, situată strategic şi având o vedere spectaculoasă asupra văii, fiind constuită de Shabdrung Ngawang Namgyel în anul 1646, în prezent găzduind centrul mănăstiresc din Paro şi birourile administraţiei civile. Impozantul Rimpung Dzong, probabil cel mai cunoscut şi plin de simboluri Dzhong, este în prezent cel mai bun exemplu de arhitectură Dzong din lume, zidurile masive ale fortăreţei dominând valea. Accesul se va face printr-un pod acoperit tradiţional, numit Nemi Zam. Cină şi cazare la hotel 3*.
 • Ziua 9

  Paro

  • Transport Maşină
  • Cazare Hotel 3*
  • Mese Mic dejun, dejun, cină
  • Obiective și activități Mănăstirea Taktsang – Cuibul Tigrului
   Ruinele Drukgyel Dzong
   Kichu Lhakhang.
   Muzeul Naţional din Ta Dzong
  • Opționale -
  Mic dejun. În cursul dimineţii veţi face o drumeţie la Mănăstirea Taktsang cunoscută şi sub numele de Cuibul Tigrului. Se spune că Guru Rinpoche, părinte fondator al formei bhutaniene a Budismului Mahayana, a ajuns aici pe spatele unei tigroaice şi a meditat în această mănăstire. Mănăstirea Taktsang a suferit mari distrugeri în incendiul din anul 1998 şi lucrările actuale de restaurare sunt aproape finalizate. Dejun inclus pe traseu. Veţi vizita apoi ruinele Drukgyel Dzong, de unde cei din Bhutan au respins de multe ori armatele invadatoare din Tibet în sec. al XVII-lea, după care veți vizita Kichu Lhakhang. Ultima vizită a zilei va fi la Ta Dzong, care găzduiește Muzeul Naţional, ce deţine colecţii unice, de la armuri vechi la textile, picturi Thangka, timbre şi monezi. Cină şi cazare la hotel 3*.
 • Ziua 10

  Paro – Kathmandu

  • Transport Maşină, avion
  • Cazare Hotel 3*
  • Mese Mic dejun, cină
  • Obiective și activități -
  • Opționale -
  Mic dejun. Transfer la Aeroportul Internaţional din Paro pentru plecarea spre Kathmandu, unde veţi fi transferaţi pentru cină şi cazare la hotel 3*.
 • Ziua 11

  Kathmandu – Doha – Bucureşti

  • Transport Maşină, avion
  • Cazare -
  • Mese La bordul aeronavei
  • Obiective și activități -
  • Opționale -
  Transfer la Aeroportul Internaţional din Kathmandu pentru plecarea spre Doha cu compania Qatar Airways, zbor QR 653 (11:25 / 14:35), de unde veţi pleca spre Bucureşti cu zborul QR 219 (16:25 / 20:30).


Informatii tarif

de la 3850 Euro / persoană

 • Tariful este valabil pentru minim 2 persoane 
 • Tariful poate varia în funcţie de numărul de participanţi, perioada călătoriei, evenimente speciale, gradul de ocupare a avioanelor, hotelurilor etc. 


 • transport
  Avion
  Mașină
 • cazare
  9 nopți
 • mese
  Mic dejun: 8
  Dejun: 1
  Cină: 9

Servicii

Tariful include

- transport intercontinental cu avionul pe ruta: Bucureşti – Doha – Kathmandu și Kathmandu – Doha – Bucureşti cu compania Qatar Airways
- zbor local Paro – Kathmandu
- taxele de aeroport, combustibil, securitate şi serviciu pentru toate zborurile 
- bagaj de cală
- 9 nopţi cazare 
- mesele menționate în program 
- taxe parcare, taxe de autostradă, poduri, tunele etc.
- transferurile, tururile şi excursiile menţionate în program 
- ghizi și soferi locali vorbitori de limbă engleză
- asigurare în caz de insolvabilitate / faliment al agenţiei de turism
- BONUS: PACHET TURIST PLUS PREMIUM GENERALI care include Asigurare medicală, pe întreaga durată a programului, care acoperă o sumă maximă de 30.000 euro/pers. (cheltuieli medicale de urgență și/sau repatriere, însă care nu este menită a acoperi complicațiile sau recidivele bolilor/afecțiunilor de care dumneavoastră suferiți anterior începerii călătoriei) și Asigurarea STORNO de călătorie, care acoperă pierderile financiare cauzate de anulare, contracarând efectul penalizărilor aplicate, a cărei valoare storno acoperă până la 2000 euro/persoană (cu franșiză de 10%); acest mijloc de protecție financiară acoperă cele mai frecvente evenimente ce cauzează anularea călătoriei; se poate încheia turiștilor cu vârsta maximă de 74 ani împliniți


Tariful nu include

- taxele de oraş (unde se percep) se achită, la recepţia hotelurilor, individual
- alte servicii suplimentare decât cele menţionate, cheltuieli personale, băuturi etc.
- taxele de intrare la obiectivele turistice (muzee, catedrale etc) şi dacă este cazul, ghizii pentru acestea
- bacşişuri pentru ghizi, şoferi şi bagajişti
- excursiile opţionale se pot realiza cu un număr minim de participanţi, precizat de partenerii externi, tarifele acestora fiind informative; în funcţie de timpul disponibil, la faţa locului, se mai pot organiza şi alte excursii opţionale propuse de partenerul local


Acte necesare

- paşaportul valabil minim 6 luni de la întoarcerea în ţară. Paşaportul NU trebuie să fie temporar


Condiții de înscriere

- înscrierile încep din momentul lansării programului, cu plata unui avans min. de 50% din tarif şi se încheie la epuizarea locurilor 
- diferenţa de 50 %, se achită cu min. 45 de zile înainte de data plecării
- turistul va încheia cu agenţia « Contractul de prestări servicii turistice », la care prezentul program este parte


Observații

- agenţia nu se obligă să găsească partaj persoanelor care călătoresc singure
- agenţia nu răspunde în cazul refuzului autorităţilor de la punctele de frontieră de a primi turistul pe teritoriul propriu sau de a-i permite să părăsească teritoriul propriu
- prezentarea la aeroport se va face cu două ore înaintea zborului; agenţia nu răspunde în cazul refuzului îmbarcării turiştilor ca urmare a întârzierii acestora
- cazarea turiştilor, precum şi eliberarea camerelor se face în conformitate cu regulile hoteliere specifice fiecărei ţări
- clasificarea pe stele a unităţilor de cazare este cea atribuită oficial de ministerul de resort din ţările vizitate şi ca atare respectă standardele locale
- distribuţia camerelor la hoteluri se face de către recepţiile acestora; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolvă de către turist direct la recepţie în funcţie de disponibilităţi
- dacă hotelul este schimbat din motive care nu ţin de agenţie, va fi înlocuit cu un altul de aceeaşi categorie, aşa cum este precizat în program
- agenţia poate aloca un număr de locuri cu reducere în cazul anunţurilor promoţiilor tip early booking sau a ofertelor speciale, pentru o perioadă limitată de valabilitate; dacă acestea se epuizează înainte de expirarea perioadei anunţate, agenţia va opri promoţia fără un anunţ prealabil
- în derularea excursiei pot apărea situaţii de forţă majoră precum întârzieri în traficul aerian, blocarea aeroporturilor din raţiuni de securitate, schimbări de aeroporturi din raţiuni politice, greve, condiţii meteo nefavorabile etc.; în aceste cazuri agenţia se obligă să depună eforturi pentru depăşirea situaţiilor ivite; totodată, agenţia nu poate fi făcută răspunzătoare pentru suportarea unor cheltuieli suplimentare aferente
- agenţia nu-şi asumă responsabilitatea în cazul în care anumite obiective nu pot fi realizate din motive independente de aceasta
- conform legilor internaţionale, doar ghizii locali au dreptul să ofere explicaţii în interiorul muzeelor, monumentelor etc. 
- excursiile opţionale se efectuează la faţa locului cu agenţiile locale; sumele aferente acestor excursii nu se încasează în numele şi pentru agenţia DAL TRAVEL; tarifele excursiilor opţionale pot fi mai mari decât cele ale excursiilor care pot fi achiziţionate de la recepţia hotelurilor, sau din altă parte, aceasta datorându-se faptului că persoanele participante vor avea la dispoziţie un mijloc de transport care îi va duce şi îi va aduce la hotelul respectiv şi după caz, un ghid local; în tariful excursiilor opţionale nu sunt incluse intrările la obiectivele turistice vizitate
- agenţia nu poate fi făcută răspunzătoare de pierderea bagajelor sau a obiectelor personale, indiferent de cauză
- în cazul în care turistul întârzie sau renunţă la programul stabilit, nu poate avea nici o pretenţie privind rambursarea eventualelor despăgubiri
- agenţia nu va suporta costurile suplimentare datorate unor cauze naturale cum ar fi alunecări de teren, căderi masive de zăpadă şi evenimente politice neprevăzute, greve etc.
- copiii minori pot călători doar: a) însoţiţi de ambii părinţi; b) însoţiţi de unul dintre părinţi care să deţină acordul notarial al părintelui care nu călătoreşte (sau încredinţare prin hotărâre judecătorească definitivă, certificat de deces); c) însoţiţi de un adult cu certificat de cazier judiciar în original şi acordul notarial al ambilor părinţi; d) însoțitorii minorului sunt obligați să aibă certificatul de naștere în original al copilului minor, adițional pașaportului.
- copiii au nevoie de paşaport individual 
- vă rugăm să vă asiguraţi că documentele de călătorie, PAŞAPORTUL, nu prezintă urme de deterioare a elementelor de siguranţă şi sunt valabile minim 6 luni de la data terminării călătoriei
- pentru posesorii de paşapoarte temporare cu valabilitate de 1 an, este necesară obţinerea vizelor de la ambasada din Bucureşti; în cazul neobţinerii vizei se reţin penalizări pentru biletul de avion, asigurarea medicală şi cheltuielile agenţiei
- c/v excursiei poate fi achitată şi în lei la cursul BNR + 2%, din ziua ultimei plăţi
- prezentul document constituie anexă la « Contractul de prestări servicii turistice »