Ziua
București – Istanbul – Ulan Bator
Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK1044 (09:55 / 11:20), de unde veți pleca spre Ulan Bator cu zborul TK 236 (18:25 / 07:50).
Sosire în Ulan Bator, capitala și cel mai mare oraș din Mongolia, al cărui nume se traduce “Eroul Roșu”. Considerat inima culturală, industrială și financiară a țării, orașul Ulan Bator este situat la o altitudine de 1.300 de metri într-o vale de pe râul Tuul și găzduiește 1,3 milioane de locuitori, aproximativ jumătate din populația țării. Orașul a fost fondat în anul 1639 ca un centru monahal budist nomad, schimbându-și locația de 28 de ori până să fie stabilit în locația actuală, în anul 1778. Întâlnire cu reprezentantul local, transfer privat și cazare la hotel 4*.
Ziua
Ulan Bator – Parcul Național Hustai
- Templu buddhist Gandan
Parcul Național Hustai
Observarea cailor sălbatici Takhi
Mic dejun. Veți începe ziua cu vizitarea Marelui templu buddhist Gandan, cea mai mare mănăstire activă din ţară, al cărui nume înseamnă “marele loc al bucuriei complete”, unde veți vedea o impresionantă statuie a lui Buddha ce măsoară 26 de metri înălțime. Dejun inclus. În cea de-a doua parte a zilei veți călători spre Parcul Național Hustai, renumit datorită cailor sălbatici asiatici “takhi”. În anul 1992 s-a înfiinţat aici o rezervaţie naturală cu o suprafaţă de 506 km2, care s-a transformat în anul 1998 în parc naţional cu scopul de a proteja ecosistemul pădurilor de stepă, extrem de fragil datorită exploatării agresive a acestui teritoriu, dar şi cu scopul de a reintroduce în acest areal protejat caii Przewalski, “takhi”. Deoarece din anul 1960 niciun exemplar din această rasă nativă mongoleză nu se mai găsea în sălbăticie în întreaga ţară, au fost aduse câteva exemplare de la o grădină zoologică din Olanda. Din fericire, astăzi parcul adăposteşte peste 300 de cai sălbatici din această specie salvată de la dispariţie. Datorită faptului că parcul ocupă un teritoriu vast, cu zone deşertice dar şi cu zone muntoase, veţi avea oportunitatea de a vedea şi alte animale sălbatice precum căprioare, cerbi, mistreţi, lupi, vulpi etc. şi variate specii de păsări precum vulturi, şoimi, berze, lebede etc.. Cină şi cazare în iurte turistice.
Ziua
Parcul Național Hustai – Karakorum
- Mănăstirea budistă Erdene Zuu
Mănăstirea Karakorum
Mic dejun. Veţi pleca spre Karakorum, oraş fondat în anul 1220 de către marele Ginghis Han, fostă capitală a Mongoliei timp de 140 de ani, loc important de oprire pe Drumul Mătăsii care uimea în trecut călătorii care veneau din Occident, cu bogăţiile sale, dar şi cu toleranţa religioasă, aici existând atât temple budhiste, moschei, dar şi biserici creştine. În anul 1388 oraşul a fost în mare parte distrus, iar din ruinele sale a fost ridicată Mănăstirea Erdene Zuu, în traducere “sute de comori”, celebră pentru cele 108 stupe, care simbolizează bobii din rosariul de rugăciune buddhist. Mănăstirea ridicată în perioada anilor 1585 - 1586, la ordinul bunicului lui Zanabazar, Abtai Han, după întâlnirea sa cu cel de-al III-lea Dalai Lama, când religia buddhistă tibetană a fost declarată religie de stat în Mongolia, este una dintre puţinele mănăstiri care au scăpat de distrugerile comuniste din anii 1930 şi se regăseşte pe lista Patrimoniului Universal UNESCO. Aici veţi vedea lucrările unice ale lui Zanabazar, primul lider al budiștilor mongoli, opere de o valoare inestimabilă ale artizanilor mongoli precum sculpturi, măşti de tam, aplice, broderii, statui din lemn şi bronz închinate zeilor, dar şi o colecţie de torgon burhan, picturi pe materiale care se pot rula, realizate în sec. XVI - XIX. Mai multe artefacte veţi vedea în muzeul din Karakorum unde sunt păstrate piese aparţinând clădirilor din vechiul oraş. Dejun, cină şi cazare în iurtă turistică.
- Deşertul Gobi
Râul Ongi
Templul Ongi
Mic dejun. Prima parte a zilei va fi dedicată călătoriei prin peisajele spectaculoase încărcate cu dealuri şi păşuni pentru a vă îndrepta spre Deşertul Gobi, o regiune vastă din sudul Mongoliei ce acoperă 30% din teritoriul ţării. Dejun pe traseu. Sosire în regiunea Ongi, situată în imediata apropiere a râului cu acelaşi nume, faimoasă pentru ruinele Templului Ongi, un complex de temple înfiinţat în anul 1660 format cândva din 30 de temple şi 4 mari universităţi budiste. Complexul a fost distrus în timpul epurărilor comuniste din anii 1930, fiind ulterior restaurat la iniţiativa unor călugări. În prezent, templul serveşte drept muzeu în care veţi putea afla mai multe informaţii despre istoria complexului. Transfer pentru cină şi cazare în iurte turistice.
Ziua
Stepa Ongi – Bayanzag
- Stepa Ongi
Flaming Cliffs
Mic dejun. Zi dedicată traversării peisajelor spectaculoase ce formează stepa Ongi, o regiune cu o lăţime de peste 80 km, situată în Deşertul Gobi. Sosire în jurul prânzului în regiunea Bayanzag, cunoscută sub numele de Flaming Cliffs, în traducere “stâncile în flăcări”, nume inspirat de culoarea roşie a stâncilor, una dintre cele mai populare atracţii turistice din Mongolia, ca urmare a descoperirilor făcute în anul 1921 de către paleontologul Roy Chapman, care a descoperit aici primul cuib cu ouă de dinozaur. Veţi avea ocazia să exploraţi împrejurimile şi dealurile roşiatice ale stepei mongole dar şi să admiraţi faimoşii arbori saxaul, specifici acestei zone. Dejun, cină şi cazare în iurte turistice.
- Deşertul Gobi
Dunele de Nisip Khongor
Vizitarea unei familii nomade de păstori de cămile
Plimbare cu cămila
Oaza Senuum Bulag
Râul Khongor
Dunele Dut Mankhan – Singing Dunes
Mic dejun. În această zi veţi călători prin sălbăticia deşertului Gobi pentru a ajunge în regiunea dunelor Khongor, unul dintre cele mai importante obiective turistice ale vacanţei dumneavoastră în Mongolia. Impresionantele dune de nisip alb se întind pe mai bine de 180 km, cel mai înalt punct atingând aprox. 300 m înălţime, şi este cunoscut sub numele de dunele Duut Mankhan. Sosire în tabără pentru dejun şi câteva ore de relaxare la poalele dunelor de nisip. În cea de-a doua parte a zilei veţi vizita o familie locală de păstori de cămile, prilej cu care veţi putea afla mai multe informaţii despre stilul de viaţă nomad şi despre simplitatea cu care se desfăşoară traiul de zi cu zi al acestora. Veţi avea ocazia să faceţi o plimbare cu cămila şi să exploraţi peisajele înconjurătoare, în timp ce aflaţi mai multe informaţii despre acest animal blând şi prietenos, Mongolia fiind unul dintre puţinele locuri din lume unde pot fi întâlnite cămilele bactriene, respectiv cămilele cu două cocoaşe. Ziua se va încheia cu o scurtă vizită pentru a admira Oaza Seruum Bulag, situată în imediata apropiere a râului Khongor şi nu în ultimul rând, cu o călătorie cu maşină până în cel mai înalt punct al dunelor de nisip, cunoscute sub numele de Singing Dunes - Duut Mankhan, nume inspirat de sunetele ciudate ca de motor de avion ce se aud atunci când vântul mătură dunele. Aici vă veţi bucura de o vedere panoramică spectaculoasă asupra întinderii vaste a deşertului. Dejun, cină şi cazare în iurte turistice.
- Parcul Naţional “Trei frumuseţi din Gobi”
Drumeţie prin Valea Yol
Mic dejun. În această zi veţi călători spre Valea Yol, situată în Parcul Naţional “Trei frumuseţi din Gobi”. Această vale plină de verdeaţă reprezintă una dintre principalele atracţii ale deşertului Gobi, fiind adăpostită de zidurile înalte de stâncă. La sosire, veţi face o scurtă drumeţie pentru a descoperi fauna şi flora locală dar şi pentru a vă bucura de peisajele spectaculoase de aici. Dejun, cină şi cazare în iurte turistice.
Ziua
Valea Yol – Ulan Bator – Parcul Naţional Terelj
Mic dejun. Transfer la aeroportul local pentru zborul local către Ulan Bator, capitala Mongoliei. La sosire, întâlnire cu reprezentantul local, alături de care veţi pleca spre Parcul Naţional Terelj, cel mai vizitat parc naţional din Mongolia, situat la o altitudine de 1600 m, un alt loc spectaculos, unde natura îmbină lanţurile muntoase din granit cu pitoreştile văi ale râurilor care străbat parcul, dintre care cele mai importante sunt Tuul, Terelj şi Baruunbayan. Diversitatea reliefului face ca parcul să adăpostească 250 de specii de păsări, urşi şi elani, pe stânci întâlnindu-se frecvent floarea de colţ, iar în văi, tot felul de alte flori sălbatice. Fenomenul de eroziune a făcut în timp ca multe formaţiuni stâncoase să aibă forme ce par sculptate, un exemplu de acest fel găsindu-se în apropierea intrării în parc, o stâncă înaltă de 24 m, care reprezintă o broască ţestoasă, “melkhi khad” sau o altă stâncă, cea a bătrânului care citeşte. Dejun, cină și cazare în iurte turistice.
Ziua
Parcul Naţional Terelj – Ulan Bator
- Statuia lui Ginghis Han
Tur de oraş Ulan Bator:
Piaţa Centrală Sukhbataar
Muzeul Naţional de Istorie
Spectacol cu muzică folclorică, modernă şi dansuri
Mic dejun. În această dimineață vă veţi întoarce în Ulan Bator. Pe traseu, veţi face o oprire în Tsojin Boldog pentru a vizita monumentul devenit emblematic pentru Mongolia, situat în valea râului Tuul, dedicat marelui cuceritor Ginghis Han, considerat întemeietorul naţiei, creatorul celui mai mare imperiu din istoria omenirii. Cea mai mare statuie a legendarului Ginghis Han, înaltă de 40 m, ridicată în anul 2008, este în acelaşi timp şi cea mai mare statuie ecvestră din lume. Se spune că statuia este orientată spre est, indicând locul naşterii acestuia şi a fost amplasată în locul în care, conform legendei, Ginghis Han a găsit un bici de aur pe care l-a considerat a fi un mesaj de la Tenger, zeul eternului cer albastru, bici care l-a inspirat în cuceririle sale, motivându-l să devină conducătorul clanurilor mongole. De altfel, o să observați când veți fi în apropierea statuii că acesta ţine în mâna dreaptă un bici aurit. Baza statuii o reprezintă o clădire circulară cu 36 de coloane care se presupune că i-ar reprezenta pe cei 36 de Hani ai Mongoliei, de la Ginghis Han până la Ligdan Han, în timp ce poarta de intrare a complexului a fost decorată cu statuile celor 9 generali „noyons” ai lui Ginghis Han. După sosirea în Ulan Bator, dejun la un restaurant local. În continuarea zilei, veţi merge într-un tur de vizitare al principalelor obiective turistice ale oraşului Ulan Bator: Piaţa Centrală Sukhbataar, obiectiv legat de independenţa dobândită în anul 1921 şi de numele celebrului revoluţionar Damdin Sukhbaatar, unde veţi putea admira şi frumoasa statuie în bronz a lui Ginghis Han, dar şi Muzeul Naţional de Istorie care adăposteşte vaste colecţii de exponate reprezentative pentru istoria Mongoliei. Veți încheia această seară magică cu un spectacol cu muzică folclorică, modernă şi dansuri. Cină şi cazare la hotel 4*.
Ziua
Ulan Bator – Istanbul – Bucureşti
- Mic dejun, la bordul aeronavei
Mic dejun. Transfer la aeroportul din Ulan Bator pentru zborul spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 237 (09:20 / 13:00), de unde veţi pleca spre București cu zborul TK1045 (18:50 / 20:10).