Ziua
1
-
29.08.2021
Bucureşti – Munchen – Insula Sylt: Westerland
Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 11:30 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Lufthansa). Plecare spre Munchen cu compania Lufthansa, zbor LH 1651 (13:30 / 14:40) de unde se va pleca spre Westerland din Insula Sylt, cu zborul LH 2184 (17:50 / 19:20). Destinaţie favorită a celebrităţilor din lumea showbiz-ului, Insula Sylt face parte din arhipelagul insulelor Frisiene, zona de plajă din partea sa de vest, cu o lungime de 40 de km, făcând-o celebră în lumea iubitorilor surfingului. Transfer pentru cazare în Insula Sylt.
Ziua
2
-
30.08.2021
Insula Sylt: Westerland – Kampen – Keitum – List – Westerland
- Westerland
Kampen
Keitum
List
Mic dejun. Vom porni într-un tur al insulei care va include printre altele, oraşul Westerland, comparat adesea cu Miami Beach, Kampen, staţiunea preferată a multor celebrităţi precum Boris Becker, Claudia Schiffer sau Dieter Bohlen - fostul membru al formaţiei pop Modern Talking, Keitum, aşezarea vestită pentru căsuţele sale tradiţionale acoperite cu stuf şi List, cel mai nordic oraş al Germaniei. Cazare în Insula Sylt.
Ziua
3
-
31.08.2021
Insula Sylt – Insula Föhr: Wyk – Nieblum – Alkersum – Oldsum – Insula Sylt
- Insula Amrun
Turul insulei Föhr: Nieblum, Alkersum cu Muzeul de Artă
Oldsum
Wyk cu Muzeul Dr. Carl Haberlin
Mic dejun. Această zi va fi dedicată explorării insulei Föhr situată în imediata apropiere a insulei Sylt. Pentru aceasta vom lua un vaporaş din cel mai sudic port, Hornum şi după o scurtă escală în Insula Amrun, cea mai mică din Arhipelagul Frisian, tot cu un vaporaş, vom ajunge în orăşelul Wyk, principalul port al insulei Föhr. Turul insulei Föhr va include următoarele localităţi: Nieblum, renumită pentru casele sale tradiţionale acoperite cu stuf, Alkersum, cunoscut datorită Muzeului de Artă, care găzduieşte creaţiile expresioniste ale lui Emil Nolde şi ale lui Edvard Munch și Oldsum, vestit pentru frumoasele sale mori de vânt de inspiraţie olandeză. La finalul turului vom face o plimbare prin orăşelul Wyk, unde veţi putea vizita Muzeul Dr. Carl Haberlin, care, pe lângă secţiunile dedicate florei şi faunei insulare, prezintă date şi exponate legate de tradiţia vânătorii de balene, în trecut principala activitate a locuitorilor. Spre seară ne vom întoarce cu vaporaşul înapoi în Insula Sylt pentru cazare.
Ziua
4
-
01.09.2021
Insula Sylt – Niebull – Schleswig – Hamburg (199 km)
- Niebull
Tur panoramic Schleswig:
Domul Sf. Petri
Piaţa Primăriei
Castelul Gottorf
Tur panoramic și pietonal Hamburg:
Lacul Alster
Jungfernstieg
Hafencity
Portul
Filarmonica
Primăria
Kontorhausviertel
Biserica St. Michael
Mic dejun. Dimineața ne vom îmbarca în trenul care face legătura dintre Insula Sylt şi coasta vestică a provinciei germane Schleswig-Holstein şi într-o jumătate de oră, vom ajunge în Niebull, de unde vom fi preluaţi de autocarul cu care vom continua circuitul. Ne vom îndrepta spre Hamburg însă pe traseu vom face o oprire în Schleswig, numit şi “Oraşul Viking”, o localitate situată pe cel mai lung fiord al Mării Baltice. Vom face un tur panoramic şi pietonal al orașului, pe parcursul căruia vom admira Domul Sf. Petri și Piaţa Primăriei. Vom putea vizita Castelul Gottorf, celebru pentru interioarele sale superbe, pentru un exponat deosebit, un glob pământesc, realizat în urmă cu peste trei sute de ani, considerat primul planiglob construit din lume dar şi pentru grădina sa barocă. După amiază vom ajunge în Hamburg, unul dintre cele mai frumoase oraşe din ţară, „Poarta către lume a Germaniei”, al doilea ca mărime după Berlin şi cel mai mare port al Germaniei situat într-un peisaj idilic, la vărsarea râurilor Alster şi Bille în frumoasa Elba. Important membru al Ligii Hanseatice, în ciuda faptului că a fost grav afectat în timpul celor două războaie mondiale, Hamburgul a reuşit să îşi revină aproape în mod miraculos, investiţiile în infrastructură, în mass media şi în sectorul financiar, făcându-l să ocupe o poziţie fruntaşă în clasamentul celor mai bogate oraşe germane. Zestrea sa culturală şi artistică se bucură de o recunoaştere internaţională, două dintre cartierele sale, Speicherstadt şi Kontorhausviertel fiind incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Vom face un tur panoramic și pietonal prilej de a admira Lacul Alster, situat în inima oraşului, Jungfernstieg, cea mai renumită zonă de cumpărături, Hafencity, Portul, Filarmonica, Primăria construită în stil neorenascentist, zona Speicherstadt, considerată cel mai mare ansamblu de docuri din lume, precum şi Kontorhausviertel, renumit pentru clădirile sale expresioniste, celebre în întreaga lume. Vom vizita Biserica St. Michael, veche de peste 350 ani, al cărei turn baroc de 132 m reprezintă simbolul oraşului. Cazare în Hamburg.
Ziua
5
-
02.09.2021
Hamburg – Bremen – Lüneburg – Hamburg (270 km)
- Excursie la Bremen si Luneburg
Mic dejun. Timp liber pentru activități individuale în Hamburg sau opţional vizitarea a două dintre cele mai importante oraşe aflate în apropierea Hamburgului, Bremen şi Lüneburg. Supranumit Roma Nordului datorită rolului jucat în creştinarea Scandinaviei, Bremenul este renumit mai ales datorită poveştii “Cântăreţii din Bremen” scrisă de Frații Grimm. Deşi cele patru animăluţe şi-au găsit adăpostul înainte de a apuca să ajungă până aici, oraşul Bremen le-a păstrat vie memoria, monumentul dedicat lor aflându-se în principala sa piaţă, care este şi locul de unde veţi începe turul pietonal. Veţi vizita mai întâi Domul Sf. Petri care, având o vechime de peste 1200 ani, domină centrul oraşului. Apoi veţi admira două monumente incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, Primăria şi statuia lui Roland, eroul medieval devenit simbol al independenţei şi neatârnării oraşului. De aici vă veţi îndrepta spre Bottcherstrasse, o străduţă care deşi măsoară puţin peste 100 de metri, este un remarcabil exemplu de arhitectură care îmbină în mod unitar subiectivismul expresionismului cu senzualitatea Art Nouveau-lui. Deşi cele două stiluri au fost considerate decadente de către nazişti, construcţiile au supravieţuit datorită prezenţei de spirit a lui Ludwig Roselius, un întreprinzător bogat care a convins autorităţile să nu le demoleze, păstrându-le ca un exemplu de arhitectură ce nu mai trebuia să fie folosite niciodată de către arhitecţii educaţi la şcolile noului Reich. Al doilea oraş pe care îl veţi vizita va fi Lüneburg, un alt oraş hanseatic din landul Saxonia Inferioară, situat pe malurile râului Ilmenau, atestat în urmă cu 1.050 de ani, unul dintre cele mai fascinante locuri din nordul Germaniei. Acesta a deţinut o lungă perioadă de timp monopolul asupra extracţiei şi distribuţiei sării în zona de nord a Germaniei, produs de bază pentru conservarea heringilor aduşi din Marea Baltică şi consumaţi în perioada postului. Sarea a adus prosperitate oraşului, dar extracţia sa intensivă a dus la tasarea solului, astfel că în momentul de faţă, majoritatea clădirilor istorice sunt înclinate. Veți începe turul pietonal din Piaţa Am Sande, unde veți vizita biserica Sf. Johann, veți continua pe străduţa cu acelaşi nume, renumită pentru clădirile sale cu faţade de cărămidă care datează din perioada hanseatică şi veți ajunge în Piaţa Principală, unde veți admira clădirile Primăriei, ale Curţii de Justiţie şi ale fostului Palat Ducal, actualmente tribunal. După amiază vă veți întoarce în Hamburg pentru cazare. Seara va fi dedicată vizitării cartierului St. Pauli, celebru datorită vieţii de noapte, a districtului felinarelor roşii şi mai ales a străzii Reeperbahn, renumită pentru cluburile, discotecile şi restaurantele sale, dar şi pentru asocierea acesteia cu debutul formaţiei Beatles. Cazare în Hamburg.
Ziua
6
-
03.09.2021
Hamburg – Lübeck – Wismar – Rostock (200 km)
- Tur panoramic si pietonal Lübeck:
Poarta Holstentor
Piaţa Mare
Primăria
Catedrala
Castelul Rantzau
Spitalul Heiligen Geist
Tur panoramic si pietonal Wismar:
Centrul vechi
Biserica Sf. Maria
Fantana Wasserkunst
Mic dejun. În această zi vom străbate coasta de nord-est a ţărmului Mării Baltice, urmând ca spre seară să ajungem în apropierea insulei Rugen, cea mai mare insulă a Germaniei şi una dintre cele mai populare destinaţii turistice. Pe parcurs vom vizita oraşul Lübeck, situat strategic pe malul vestic al Balticii, unde se pare că a fost fondată Liga Hanseatică şi care a rămas pentru multă vreme locul principal al adunărilor importante. În timpul turului vom vedea că atmosfera medievală s-a păstrat în centrul vechi care a fost trecut integral pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1987. Aici, unde atmosfera este pe cât de veche, pe atât de vie, clădirile din sec. al XIII-lea continuă să fie locuite, iar străzile pavate în spirit medieval sunt înţesate de magazine, cafenele şi restaurante. Vom admira Poarta Holstentor, simbolul oraşului, vom trece pe lângă Salzspeicher, fostele depozite de sare şi vom ajunge în Piaţa Mare unde vom admira Primăria, considerată una dintre cele mai frumoase din întreaga Germanie, Catedrala din sec. al XII-lea, arhitectura magnifică a Castelului Rantzau şi Spitalul Heiligen Geist, cel mai vechi spital de pe teritoriul Germaniei. Pentru că Lübeckul este oraşul care a găzduit doi dintre marii titani ai literaturii germane, Thomas Mann şi Gunther Grass, la finalul turului pietonal vom putea vizita unul dintre muzeele dedicate acestora. Ne vom deplasa în continuare spre Wismar, unde vom admira construcții gotice și numeroase case de patrimoniu patrician, pentru care orașul vechi a fost inclus pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial din anul 2002. Clădirile din cărămidă dar și bisericile care păstrează stilul gotic, cu fațade din cărămidă, sunt particularitatea orașului, un stil architectural tipic pentru nordul Germaniei. Ne vom plimba prin centrul vechi, admirând când o biserică, când o construcție din cărămidă roșie, vom intra în Biserica Sf. Maria, ca în final să ajungem într-o piață imensă, al cărui punct central este Wasserkunst, o fântână elaborată din fier forjat importată din Olanda. De aici ne vom îndrepta spre Rostock, unul dintre cele mai importante porturi şi noduri comerciale germane de la Marea Baltică. Cazare în Rostock.
Ziua
7
-
04.09.2021
Rostock – Warnemünde – Stralsund (130 km)
- Rostock:
Poarta Kropeliner
Piaţa Nouă
Primăria
Biserica Sf. Maria
Warnemünde
Stralsund:
Centrul istoric
Piaţa Veche
Primăria
Biserica Sf. Nicolae
Piaţa Nouă
Biserica Sf. Maria
Mic dejun. În prima parte a zilei vom vizita Rostockul, care deşi în mare parte a fost distrus în timpul războiului, centrul său istoric cu clădiri cu faţade roşii din cărămidă sau pictate în culori pastelate, a supraviețuit și este cu totul deosebit. Vom începe cu Poarta Kropeliner, vom merge pe strada cu acelaşi nume, vom trece pe lângă cartierul universitar care găzduieşte cea mai veche universitate din zona Mării Baltice, vom ajunge în Piaţa Nouă unde se află clădirea Primăriei, construită într-un amestec de stiluri gotic şi baroc și vom vizita Biserica Sf. Maria, renumită pentru ceasul său. Ne vom deplasa apoi spre staţiunea turistică Warnemünde, celebră pentru plaja cu nisip fin, pentru farul său şi pentru restaurantele pescăreşti aflate de-a lungul canalului Alter Strom. În continuarea zilei vom pleca spre oraşul Stralsund, al doilea ca importanţă în Liga Hanseatică după Lübeck, prilej de a vedea cum arătau oraşele hanseatice la apogeul Hansei, în sec. al XIV-lea, căci cea mai mare parte a oraşului vechi a rămas neschimbată. Centrul medieval al oraşului este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, clădirile sale fiind celebre datorită stilului Backsteingotik - goticul construit din cărămizi - o trăsătură unică a zonei Mării Baltice. Vom vizita vechiul centru istoric, practic o insulă înconjurată de lacuri la vest şi de mare la est, care adăposteşte peste 800 clădiri, dintre care mai mult de 500 sunt înscrise pe lista monumentelor istorice. Vom porni din Piaţa Veche, unde se află Primăria, simbolul oraşului, vom intra apoi în Biserica Sf. Nicolae plină de tezaure de artă şi la final vom descoperi Piaţa Nouă, dominată la rândul ei de Biserica Sf. Maria, un alt superb exemplu de stil gotic construit din cărămidă, din turla căreia vom putea admira întreaga panoramă a oraşului. Cazare în Stralsund.
Ziua
8
-
05.09.2021
Stralsund – Insula Rügen: Putbus – Binz – Prora – Parcul Național Jasmund – Stralsund (110 km)
- Excursie in Insula Rügen: Putbus – Binz – Prora – Parcul Național Jasmund
Mic dejun. Timp liber dedicat vizitelor și activităților individuale sau excursie opțională pentru a descoperi cea mai mare insulă germană, Insula Rügen, denumită şi Insula Romanticilor, datorită piesajului său mirific care a atras de-a lungul timpului nenumărate personalităţi precum Otto von Bismarck, Thomas Mann sau Albert Einstein, fiecare dintre aceştia venind aici pentru a-şi căuta liniştea şi pentru a se bucura de peisajul sălbatic. Veți vizita întâi staţiunea Putbus, cea mai veche de pe insulă, renumită datorită clădirilor sale albe construite în stil clasic şi a grădinilor englezeşti. De aici, cu ajutorul unui trenuleţ vă veți îndrepta spre Binz, celebru datorită stilului Baderarchitektur - clădiri cu balcoane de lemn frumos traforate şi decorate cu fier forjat - precum şi pentru nisipul fin, scăldat de apa albastră a mării. Următoarea vizită o veți face în Prora, staţiunea unde Hitler a început construcţia celui mai mare hotel din lume, parte a campaniei “Kraft durch Freude”, menită să atragă de partea ideologiei naziste muncitorimea germană. Veți descoperi apoi Parcul Naţional Jasmund, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, frumuseţea sa fiind imortalizată în picturile lui Caspar David Friederich, al cărui principal punct de atracţie îl reprezintă Stubbenkammer, locul unde stâncile de calcar întâlnesc marea de culoarea jadului. După ce veți admira Königsstuhl, cel mai înalt promontoriu al insulei, vă veți întoarce în Stralsund pentru cazare.
Ziua
9
-
06.09.2021
Stralsund – Insula Usedom: Peenemunde – Heringdsorf – Berlin (300 km)
- Insula Usedom
Peenemunde:
Muzeul Istoric şi Tehnic
Muzeul U461
Heringsdorf
Mic dejun. Plecare spre Insula Usedom situată în Delta Oderului. Având o plajă cu o lungime de 42 km şi beneficiind de o medie de aproape 2000 de ore de soare pe an, nu este de mirare că această insulă este o atracţie turistică de prim rang. Pentru pasionaţii de istorie, ea este asociată cu baza de la Peenemunde, locul unde Wernher von Braun a construit celebrele rachete V-2, cu care Hitler spera să schimbe soarta războiului. Ulterior invenţiile lui Wernher von Braun au fost folosite de către Statele Unite pentru construcţia rachetei Saturn V, parte a programului spaţial Apollo care a dus primii oameni pe lună. Vom vizita Muzeul Istoric şi Tehnic, dedicat bazei aeronautice din timpul Germaniei Naziste, după care cei interesaţi vor putea să viziteze şi Muzeul U461, dedicat submarinelor, aflat în imediata apropiere. De aici vom merge, de-a lungul litoralului însorit al insulei Usedom, către Heringsdorf, cea mai cunoscută staţiune, unul dintre locurile favorite de petrecere a vacanţei al fostei familii regale germane. După amiază, ne vom îndrepta pentru cazare spre Berlin.
Ziua
10
-
07.09.2021
Berlin (50 km)
- Tur panoramic Berlin:
Unter den Linden
Poarta Brandenburg
Cartierul Sf. Nicolas
Reichstag (sediul Parlamentului)
Schloss Charlottenburg (exterior)
Piața Gendarmenmarkt
Insula Muzeelor cu Muzeul Pergamon, Muzeul Bode, Muzeul Vechi, Muzeul Nou și Vechea Galerie Națională
Alexanderplatz
Turnul Televiziunii
Checkpoint Charlie
Mic dejun. În prima parte a zilei vom explora capitala țării, un oraș verde, cu parcuri înconjurate de păduri și canale, cu numeroase palate, peste 170 de muzee și galerii de artă, teatre, opere, restaurante și pub-uri. Vom face un tur panoramic al orașului care va include celebrul bulevard Unter den Linden, conceput inițial ca un drum de călărie între palatul Berliner Schloss și terenurile regale de vânătoare din Tiergarten și transformat apoi într-o splendidă esplanadă regală de regii prusaci în sec. al XVIII-lea, Poarta Brandenburg, simbolul orașului, care a fost realizată în anul 1788 în stilul în care este construit Acropole din Atena; după cel de-Al doilea Război Mondial, aceasta a despărțit Berlinul de est de zona de vest până în anul 1989. Vom continua cu cartierul Sf. Nicolas, Reichstag (sediul Parlamentului), celebrul palat baroc Schloss Charlottenburg (exterior) care este o splendidă și elegantă operă de artă arhitecturală, completată de prezența riguroaselor și elegantelor grădini englezești, construită de către Frederick I pentru soția sa Sophie-Charlotte, Piața Gendarmenmarkt și Insula Muzeelor care adăpostește 5 muzee: Muzeul Pergamon, Muzeul Bode, Muzeul Vechi, Muzeul Nou și Vechea Galerie Națională. Vom face o oprire în Alexanderplatz unde vom admira Turnul Televiziunii, după care ne vom îndrepta spre Checkpoint Charlie, unul dintre cele trei puncte de control construite în diferite puncte ale zidului Berlinului de către forțele americane, la ordinul președintelui John F. Kennedy, prin care corpurile diplomatice și forțele aliate puteau intra în Berlinul de Vest. Istoria dramatică a zidului Berlinului ridicat în anul 1961 de către guvernul est-german, este documentată la Muzeul Porții de control Charlie, construită în anul 1963, prin fotografii și documente originale. După amiază timp liber pentru vizite individuale. Cazare în Berlin.
Ziua
11
-
08.09.2021
Berlin – Potsdam – Leipzig – Würtzburg (530 km)
- Potsdam:
Castelul Cecilienhof
Leipzig:
Piaţa Primăriei
Madlerpassage
Clădirea Bursei
Statuia lui Goethe
Biserica Sf. Nicolae
Cladirea Operei
Universitatea
Noua Primărie
Biserica Sf. Toma
Memorialul şi muzeul dedicate lui Johann Sebastian Bach.
Mic dejun. Plecare spre Potsdam, capitala landului Brandenburg, în apropierea căruia se află Castelul Cecilienhof, pe care-l vom vizita. Cunoscut ca locaţie a Conferinţei de la Potsdam, actul final al celui de Al II-lea Război Mondial, în cadrul căreia s-a decis şi împărţirea Germaniei, această reşedinţă construită în stil Tudor i-a găzduit pe ultimii membri ai familiei regale germane şi în anul 1990, împreună cu grădinile sale, a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ne vom deplasa în continuarea zilei spre Leipzig, cel mai mare oraș din Saxonia, un important centru economic şi comercial, care se mândreşte şi cu faptul că pe străzile sale s-au perindat unii dintre cei mai mari compozitori ai Germaniei. Rând pe rând, Bach, Schumann, Wagner, Mendelssohn au locuit şi au creat în acest oraş. Mai aproape de zilele noastre, pe când Leipzigul făcea parte din Germania Democrată, aici au avut loc masivele proteste anticomuniste care în final au dus la căderea Zidului Berlinului şi ulterior la Reunificarea ţării, motiv pentru care i s-a conferit ulterior titlul “Stadt der Helden” - Oraşul Eroilor. Vom face un tur pietonal pe parcursul căruia care vom porni din Piaţa Primăriei, vom trece prin Madlerpassage, considerată una dintre cele mai frumoase arcade comerciale, vom descoperi clădirea Bursei, unde se află statuia lui Goethe şi vom admira frumoasa faţadă a Cafe Riquet, decorată în stilul Art Nouveau. Vom trece apoi pe lângă Biserica Sf. Nicolae, ce îmbină într-un mod inedit arhitectura stilului romanic cu cea gotică și barocă, pe lângă Operă, unde se află şi statuia lui Richard Wagner, pe lângă Universitate, urmând ca ulterior să ajungem la Noua Primărie. La finalul turului vom trece pe lângă Biserica Sf. Toma, ajungând în cele din urmă la memorialul şi la muzeul dedicate lui Johann Sebastian Bach. Vom pleca apoi spre Würtzburg, oraş înfiinţat în sec. al VIII-lea ca episcopie, cu o lungă istorie legată de generaţiile de prinţi-episcopi care s-au aflat la conducerea sa. Cazare în Würtzburg.
Ziua
12
-
09.09.2021
Würzburg – Frankfurt – Bucureşti (120 km)
- Würzburg:
Catedrala romanică
Capela Schonborn,
Rezidenz,
Palatul episcopal (exterior),
Marktplatz cu Capela Fecioarei,
statuia Sf. Kilian
vechiul pod Main
Frankfurt :
Primăria
Historische Otzeile
Cartierul Römerberg
Mic dejun. Vom porni în explorarea Würzburgului, oraşul celor 100 de biserici care a fost întotdeauna şi un centru important al producţiei şi comercializării vinului. Vom avea prilejul de a admira Catedrala romanică cu Capela Schonborn, Rezidenz, Palatul episcopal din Würzburg, considerat unul dintre cele mai frumoase din sudul Germaniei, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO (exterior), Marktplatz cu Capela Fecioarei, statuia Sf. Kilian, patronul oraşului, vechiul pod Main, de unde se deschide o privelişte minunată către casele pictate în culori pastel, amplasate de-o parte şi de alta de-a lungul râului Main şi către viile care înconjoară oraşul. În continuarea zilei ne vom deplasa spre Frankfurt, principalul centru financiar al Germaniei, care are o importanță istorică deosebită, fiind creat de Napoleon, în timpul căruia a înflorit mai mult ca niciodată. Vom avea prilejul de a admira Primăria, locul marilor încoronări, Historische Otzeile, un adevărat muzeu în aer liber al arhitecturii tradiționale unde vom vedea cartierul Römerberg distrus în timpul bombardamentelor din anul 1944 și care a fost reconstruit după război păstrând arhitectura originală și vom admira un șir de case medievale din lemn. Timp liber pentru ultimele cumpărături până la ora transferului către aeroportul din Frankfurt, de unde se va pleca spre Bucureşti cu compania Lufthansa, zbor LH 1422 (20:50 / 00:10).
Ziua
13
-
10.09.2021
Bucureşti
Sosire la București la ora 00:10.