City Break

de la 440 Euro / persoană

VEZI OFERTA

Serbia, oficial Republica Serbia, este o țară situată în regiunea Balcanilor centrali, în sudul Câmpiei Panoniei, la răscrucea drumurilor dintre Europa Centrală și Europa de Sud – Est. Serbia se învecinează în nord cu Ungaria, în nord – est cu România, în sud – est cu Bulgaria, în sud cu Macedonia de Nord, în vest cu Croația și Bosnia și Herțegovină, în sud – vest cu Muntenegru, dar și Albania prin teritoriul Kosovo – un permanent loc de conflict între cele două țări pentru stabilirea frontierei. 

Despre primii coloniști ai Serbiei, istoria a stabilit că locuitorii popoarelor Vina și Starcevo au fost primii locuitori din jurul actualului oraș Belgrad, încă din perioada neolitică. Despre poporul Vinca, legendele spun că acesta ar fi creat unul dintre cele mai vechi sisteme de scriere din lume. Următoarele secole, teritoriile Serbiei au fost măturate de numeroase invazii, cea mai importantă fiind invazia din secolul al XI – lea î.Hr. când comunitatea Kale – Krsevica a devenit punctul cel mai nordic al vastului imperiu format de Alexandru cel Mare. 

În anul 167 î.Hr, teritoriile Serbiei au fost cucerite de Imperiul Roman, orașul Sirmium devenind unul dintre cele mai puternice orașe ale Imperiului. Tot în aceasta perioadă a fost construită și celebra Cetate din Belgrad, ce a servit drept tabără militară romană în peste 140 de războaie care au zguduit capitala Serbiei în următorii 2.000 de ani. 

În anul 1217 ia naștere Regatul Independent al Serbiei, al cărui teritoriu se va extinde până în sudul Greciei actuale, până în anul 1346 când va atinge apogeul puterii sale. În anul 1459, regatul este cucerit de către Imperiul Otoman sub a cărui supremație va rămâne pentru următoarele patru secole. 

O serie de revolte interne organizate între anii 1804 – 1815 au condus la recăpătarea independenței țării, însă aceasta nu a fost cunoscută ca națiune independentă decât mult mai târziu, în anul 1878, după încheierea războiului ruso – turc. 

Începutul secolului XX va aduce cel mai cunoscut eveniment din istoria Serbiei, anul 1914 fiind marcat de asasinarea arhiducelui Ferdinand, moment ce va duce la începerea invaziei austro – ungare, invazie care ulterior s-a transformat în al Doilea Război Mondial.  Încheierea războiului a dus la contopirea Serbiei și a teritoriilor slave din jur într-o singura națiune, Iugoslavia, care va fi transformată într-o țară comunistă în anul 1946 de către mareșalul Josip Broz Tito, care a abolit monarhia.  Anii ’90 au adus prăbușirea blocului comunist în Europa de Est, și ieșirea din Iugoslavia a Sloveniei, Croației, Macedoniei și Bosniei și Herțegovinei în anul 1990, pentru ca ulterior, în anul 2006, Serbia să părăsească și ea această uniune, devenind astfel un stat independent.                

Top Atracții Turistice în Serbia

1.Artă și Arhitectură:

  • Fortăreața Belgrad
  • Orașul Diavolului
  • Turnul Craniilor
  • Gamzigrad – Romuliana
  • Mănăstirea Studenica 

2.Natură și peisaje:

  • Parcul Național Fruska Gora
  • Parcul Național Tara
  • Lacul Palic
  • Ada Ciganlija 

Tradiții și Evenimente:

  • Festivalul de Film
  • Festivalul Berii din Belgrad
  • Festivalul Muzicienilor Stradali
  • Festivalul de Muzică din Belgrad 

INFO UTILE: 

  • Denumire oficială: Republica Serbia
  • Capitala: Belgrad
  • Limba oficială: sârbă
  • Moneda: dinar sârbesc (RSD), 1 RSD = 0084 Euro
  • Fus orar: GMT + 1 / GMT + 2
  • Electricitate: 230 V, frecvență 50 Hz, prize de tip european
  • Prefix ţară: + 381
  • Formă de guvernământ: Republică parlamentară
  • Suprafaţa: 88.361 km2
  • Aşezare: în regiunea Balcanilor centrali, în sudul Câmpiei Panoniei, la răscrucea drumurilor dintre Europa Centrală și Europa de Sud – Est. Serbia se învecinează ăn nord cu Ungaria, în nord – est cu România, în sud – est cu Bulgaria, în sud cu Macedonia de Nord, în vest cu Croația și bosnia și Herțegovină, în sud – vest cu Muntenegru,
  • Populaţie: 6.963.764 locuitori
  • Alte limbi vorbite: maghiară, bosniacă, albaneză, croată, slovacă, română, bulgară
  • Grupuri etnice: 83.3% sârbi, 3.5% maghiari, 2.1% romani, 2% bosniaci , 8% alte grupuri etnice nespecificate
  • Religie: 22% creștini, 3.1% musulmani, 1% protestanți, 1.1% ireligioși, 5% alte religii nespecificate
  • Greutăţi / măsuri: sistemul metric 

Top Oraşe de vizitat în Serbia

  • Belgrad – cunoscut și sub numele de “Orașul Alb”, orașul Belgrad este capitala și cel mai mare oraș al Serbiei, situat la confluența râurilor Sava și Dunăre, la răscrucea Câmpiei Panoniei și a Peninsulei Balcanice. Orașul găzduiește o populație totală de 1,7 milioane de locuitori, aproximativ un sferit din populația totală a Serbiei. Belgrad este unul dintre cele mai vechi orașe ale Europei, fiind și locul uneia dintre cele mai vechi culturi preistorice din Europa, cultura Vinca, care a evoluat în zona Belgradului în mileniul al VI – lea î.Hr. De-a lungul secolelor, teritoriile sârbe s-au aflat sub stâpânirea câtorva dintre cele mai importante imperii ale lumii: Imperiul Bizantin, Imperiul Franc, Imperiul Bulgar, Imperiul Ungar, Imperiul Otoman. În prezent, orașul Belgrad este un oraș vibrant, plin de viață, recunoscut pentru viața de noapte efervescentă, dar și pentru numeroasele atracții turistice pe care le găzduiește, printre care amintim: Fortăreața Belgrad, Parcul Kalemagdan, Templul Sfântului Sava, Strada Knez Mihailova, Muzeul Nicolae Tesla, Piața Republicii, Ada Ciganlija, Muzeul Național, Avala.
  • Novi Sad – situat în partea de sud a Câmpiei Panoniei, orașul Novi Sad este al doilea cel mai mare oraș al Serbiei, ce găzduiește o populație totală de 341.625 de locuitori. Orașul a fost fondat în anul 1694, când comercianții sârbi au format o colonie peste Dunăre, în Cetatea Petrovaradin, un post militar de importanță strategică.  În următoarele secole, orașul s-a transformat într-un important centru de comerț și fabricație, precum și într-un important centru de cultură, fiind adesea numit de locuitori “Atena Serbiei”. Orașul a fost devastat în urma revoluției din anul 1848, pentru ca ulterior să fie reconstruit și restaurat. În prezent, împreună cu capitala sârbă Belgrad, Novi Sad este un important centru industrial și financiar pentru economia Serbiei. Printre cele mai importante obiective turistice ale orașului Novi Sad, se numără: Fortăreața Petrovaradin, Parcul Dunării, Muzeul Voievodina, Galeriile Matica Srpsk, Sinagoga Novi Sad, Dunavska, Muzeul Orașului Novi Sad. 

Top Atracții Turistice în Serbia

1.Artă și Arhitectură:

  • Fortăreața Belgrad – considerată reperul orașului Belgrad, fortăreața a fost construită inițial pentru a servi drept tabără militară romană în secolul I. De-a lungul timpului, cetatea a trecut prin 38 de incendii, ale căror urmări pot fi observate pe pereții cetății. În anul 1760, în timpul ocupației Imperiului Otoman, au fost adăugate fortificații exterioare, ajungând la structura ce poate fi admirată în prezent.
  • Turnul Craniilor – cele 58 de cranii care formează acest turn, situat de-a lungul drumului istoric dintre Constantinopol și Sofia, aparțin rebelilor sârbi care au fost uciși din ordinul Sultanului Otoman Mahmud al II – lea, în timpul bătăliei de la Cegar din anul 1809. Craniile au fost montane astfel, sub forma unui turn, pentru a oferi un avertisment oricui ar îndrăzni să se opună Imperiului Otoman.
  • Gamzigrad – Romuliana - este una dintre cele mai impresionante structuri construite în timpul Imperiului Roman, pe teritoriile Serbiei. Complexul este format dintr-un palat construit din ordinul împăratului Caius Valerius Galerius Maximianus, între secolele III – IV, palatul fiind numit la acea vreme Palatul Felix Romuliana, după numele mamei împăratului, Romula. Complexul a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, aici putând fi admirate și numeroase bazilici, temple, fortificații și chiar și o stațiune balneară.
  • Mănăstirea Studenica – situată în centrul Serbiei, este formată dintr-un complex de două biserici construite în marmură albă, Biserica Regelui și Biserica Fecioarei. Construite în secolul al XII – lea, aceste biserici sunt recunoscute pentru frescele bizantine, picturile și decorațiunile ce s-au păstrat aproape intacte de mai bine de șapte secole. Este considerată a fi cea mai importantă mănăstire din Serbia, aici fiind îngropat și Ștefan Nemanja, întemeietorul statului sârb. 

2.Natură și peisaje:

  • Ada Ciganlija – această insulă situată pe râul Sava a devenit rapid cel mai popular loc de relaxare din Begrad, atrăgând peste 300.000 de vizitatori în timpul weekend-urilor de vară. Insula se mândrește cu o plajă ce se întinde pe o distanță de patru kilometri, de-a lungul lacului artificial Sava.
  • Parcul Național Fruska Gora – denumit cel mai adesea “bijuteria Serbiei” datorită zonelor pitorești, acest parc national curpinde și cel mai înalt vârf muntos din Serbia. Pe lângă numeroasele oportunități de drumeție, ciclism și alpinism, aici se află și cele mai faimoase repere ale parcului, 35 de mănăstiri construite între secolele XV – XVI.
  • Parcul Național Tara – situat la granița țării cu Bosnia și Herțegovina, de-a lungul cursului râului Drina, parcum poartă numele unula dintre cele mai importante obiective turistice pe care il găzduiște, cel mai adânc canion din Europa, dar conține și numeroase păduri, cascade și peșteri.
  • Orașul Diavolului – aceste 202 piramide de piatră care se întind de-a lungul râului Tuta din sudul Serbiei reprezintă o adevărată minune a naturii, luând naștere în urma unui proces de eroziune de-a lungul secolelor. Tot aici se află și două izvoare naturale de apă, numite Fântâna Roșie și Apa Diavolului, a căror apă minerală naturală este de până la 1.000 de ori mai acidă decât apa potabilă.
  • Lacul Palic – este unul dintre cele mai importante locuri din Serbia, fiind renumit pentru puterile tămăduitoare ale apelor sale. Situat în regiunea Subotica, lacul a atras numeroși vizitatori înstăriți din întreaga lume, încă de la începutul secolului al XIX – lea. În prezent, în jurul lacului au fost amenajate o serie de plaje, restaurante, hoteluri, facilități sportive precum și o grădină zoologică. 

Tradiții și Evenimente:

  • Festivalul de Film – este un eveniment organizat pe durata a opt zile în luna iunie, în orașul Novi Sad, în care sunt prezentate peste 150 de proiecții de film.
  • Festivalul Berii din Belgrad – este un eveniment organizat anual în luna august, în capitala Serbiei, Belgrad. Festivalul este organizat pe perioada a patru zile, timp în care sunt organizate numeroase concerte cu muzică live dar și degustări a celor peste 30 de soiuri de bere artizanală.
  • Festivalul Muzicienilor Stradali – organizat pe durata a patru zile în luna septembrie, acest eveniment reunește cu fiecare ediție peste 150 dintre cei mai talentați muzicieni stradali din întreaga lume, pentru o serie de spectacole stradale de neuitat.
  • Festivalul de Muzică din Belgrad – este cel mai important festival de muzică clasică din Serbia, ce este organizat anual în luna octombrie. Deși accentul este pus pe muzica tradițională balcanică, orchestrele și soliștii din întreaga lume participa la o serie de concerte care se desfășoară în cele mai importante locații din capitala Serbiei. 

Ştiaţi că…

  • Serbia exportă peste 30% din zmeura mondială.
  • Șaptisprezece împărați romani proveneau din teritoriile care acum fac parte din Serbia Modernă – cel mai mare număr de conducători romani născuți în afara peninsulei italiene. Cel mai important și cunoscut dintre acești împărați este Constantin cel Mare, născut în orașul actual cunoscut sub numele de Niș, situat în orașul din sudul Serbiei.
  • Limba sârbâ folosește atât alfabetul chirilic cât și pe cel latin, care sunt cunoscute sub numele de Azbuka și Abeceda. Această apariție gramaticală se numește digrafie, limba sârbă fiind singura limbă europeană care folosește în prezent acestă metodă.
  • Cetatea Belgradului, cea mai veche așezare a zonei urbane Belgrad, a fost centrul a peste 1.000 de bătălii date pentru obținerea controlului aceteia. Cetatea a fost distrusă și reconstruită de peste 40 de ori de-a lungul secolelor.
  • Începând cu anul 2013, Serbia deține statutul de observator în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, omologul rus al NATO.
  • Serbia este al doilea cel mai mare producător mondial de prune, fiind depășită doar de China. 

Informaţii Turistice Utile 

Clima Serbiei 

Serbia este definită de două climaturi distincte. Nordul țării este caracterizat de temperaturi reci pe timp de iarnă și valori ridicate și umezeală crescută în timpul verii, caracteristice colimatului continental, n timp ce sudul Serbiei este caracterizat de veri cu temperaturi ridicate dar fără umezeală, tipice climatului mediteranean. 

Perioada recomandată pentru programarea unei vizite în Serbia este cuprinsă între lunile iulie – august. 

Viza

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Serbia nu au nevoie de viză, pentru o perioadă de maxim 90 de zile. 

Vaccinuri 

Pentru intrarea în Serbia nu sunt necesare anumite vaccinuri. Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul  Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor: www.cdc.gov

Siguranţă 

Serbia este o ţară cu un nivel redus de criminalitate. 

Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi). 

Înainte de plecarea în călătorie 

Luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României în Serbia.

Lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră. 

Sfaturi de călătorie în Serbia 

Şi pentru că turiştii informaţi se vor bucura mai mult de şederea lor, iată câteva sugestii: 

  • Documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit trebuie păstrate în locuri sigure şi nu trebuie să fie expuse în mod vizibil.
  • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, lăsaţi la hotel documentele personale şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • Pe întreaga durată a călătoriei cu autobuzul sau trenul supravegheaţi bagajele dumneavoastră!
  • În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor daneze, apelaţi numărul local de urgenţă 112.
  • Un bacșiș de 5 – 10% din valoarea totală a notei de plată este o practică locală în toate restaurantele din Serbia.