Circuit cu insotitor

1460 EURO

24.07.2020 - 04.08.2020

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1460 EURO

04.08.2020 - 15.08.2020

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

4480 EURO

23.08.2020 - 07.09.2020

VEZI OFERTA

IRLANDA (EIRE)

„Insula de smarald” cum este supranumită Irlanda înseamnă în principal patru lucruri: splendide castele şi mânăstiri, străvechi monumente megalitice misterioase, peisaje fermecătoare şi nu în ultimul rând, un popor vesel şi primitor. Sunt argumente suficiente pentru a include o călătorie în Irlanda intr-un program de vacanţă. Şi ar mai fi de adăugat un amănunt extrem de interesant. Există două capodopere cinematografice, realizate la o distanţă în timp destul de mare, „Pe aripile vântului” şi „Pasărea Spin”, dar ambele  au consacrat definitiv rolul covârşitor al irlandezilor în configurarea a două state-continent, Statele Unite şi Australia, urmare a numărului mare de emigranţi, a limbii lor comune şi a determinării cu care au dat noilor lor patrii o identitate proprie.  
Aflată în Oceanul Atlantic, mărginită la sud de Marea Celtică şi la est de Marea Irlandei, Insula de smarald are o suprafaţă de 84.431 kmp.
Relieful predominant este cel de câmpie, în partea centrală o câmpie joasă, sub 100 m altitudine, presărată cu mlaştini, turbării şi lacuri, înconjurată  de dealuri joase şi munşi deloc înalţi (Carrantuohill are 1038 m, iar Wicklow este cel mai cunoscut). Coastele au un profil dantelat, fie terminându-se cu faleze de calcar şi plaje de nisip, fie prin terase înalte, văi înguste şi celebrele orgi bazaltice, de origine vulcanică. Ele însumează 3172km. Shannon (370km) este cel mai lung fluviu irlandez, fiind accesibil navigaţiei maritime.
Din punctul de vedere al climei, întâlnim o climă umedă dar blândă, contrastând cu cea existentă în peninsula Labrador, aflată la aceeaşi latitudine. Diferenţa se datoreşte influenţei majore a Gulfstream-ului (Curentul Golfului), fluviul oceanic cu apă caldă.
Ca formă de guvernământ Irlanda este republică parlamentară. Populaţia insulei (denumită şi Eire) este de 3,7 mil. locuitori. La aceasta s-ar adăuga şi cei 1,7 mil.locuitori din Irlanda de Nord (denumită şi Ulster), provincie autonomă a Regatului Unit. Religiile sunt cea protestantă, majoritară în nord şi cea catolică în sud. In sfârşit, limbile oficiale sunt gaelica şi engleza. Deşi gaelica se învaţă în toate şcolile din Irlanda ea este vorbită foarte puţin şi aceasta doar în mediul rural, în regiunile numite gaeltecht (se pronunţă geiltok)
 

Atracţii turistice

 

Inainte de a vedea efectiv care este oferta turistică a Irlandei trebuie spus că în prezent „Insula de smarald” este a doua ţară din lume, după Japonia, ca siguranţă a călătorilor. Printr-o rată scăzută a criminalităţii, prin ospitalitate şi calitatea serviciilor, dar mai ales prin exuberanţa vieţii publice şi artistice. In Irlanda se desfăşoara o multitudine de festivaluri, iar binecunoscutele pub-uri nu sunt simple cafenele sau baruri, ci adevărate instituţii ce definesc climatul de pace şi optimism al vieţii din această ţară.  

 

Dublin

 Capitala republicii ocupă ambele maluri ale fluviului Liffey.Malul nordic este cunoscut drept Dublinul popular, în timp ce pe cel sudic se află cartierele rezidenţiale.Adoptarea limbii gaelice, alături de engleză, a adus aparent, o dificultate în orientarea călătorului străin prin denumirea complicată a obiectivelor ( de ex., numele Dublin, se citeşte tradiţional, Baile Atha Claith, care înseamnă „trecerea în şir a vadului”). Din fericire, absolut peste tot există plăcuţe bilingve.
Există bineînţeles binecunoscutele tururi „Hop on..Hop off”, făcute de acele autobuze supraetajate, dar cea mai comodă modalitate a cunoaşte centrul istoric este turul pietonal. In plus nu costă nimic. Se porneşte din Dame st, in apropierea Oficiului de Turism şi se vizitează pe rând:
- Parcul College Green (College Green Park), unde se află clădirea clasică din sec.18 a Băncii Irlandei ( Bank of Ireland)
- Colegiul Sf Treimi (Trinity College), lăcaş de educaţie anglo-saxonă înfiinţat de regina Elisabeta I în 1592. Până în 1903 a avut un caracter exclusivist, neadmiţând la studii catolicii şi femeile. Aici au studiat: Oscar Wilde, Jonathan Swift, Samuel Becket şi Bram Stoker ( creatorul personajului Dracula)
- Galeria Naţională (National Gallery), unul dintre cele mai înzestrate muzee europene
- Muzeul de Istorie Naturală (Natural History Museum)
- Clădirile  Guvernului (The Government Buildings)
- Muzeul Naţional al Irlandei (National Museum of Ireland) - Secţia Arheologie, printre exponatele  interesante de văzut sunt: Broşa de la Tara, Clopotul Sf Patrick şi Relicvarul de la Cong, din perioada ocupaţiei vikinge.
- Leinster House, sediul Parlamentului bicameral irlandez
- Biblioteca Naţionala (National Library)
- Freemason Hall - Muzeul Francmasoneriei
- Parcul St Stephens Green (St Stephen Geen’s Park) - locul predilect de recreere al localnicilor. A fost amenajat de fabricantul de bere A. Guiness. Este un loc de relaxare excelent şi pentru cei ce aleg să facă turul pietonal.  Interesantă este existenţa aici a unei parcele dedicată orbilor, numele florilor fiind scrise în Braille.
- Catedrala Sf Patrick (St Patrick’s Cathedral) - în prezent protestantă, catedrala a fost ridicată în 1860, pe fundaţiile unei biserici din sec.12, în locul în care Sf Patrick a botezat numeroşi credincioşi. In interior se află cripta lui J. Swift, părintele lui Gulliver, care a fost paroh al lăcaşului între 1713-1745. Tot aici au răsunat  pentru prima dată in 1742 acordurile  oratoriului Mesia al lui Haendel.
- Castelul Dublin (Dublin Castel) - fosta reşedinta a reprezentanţilor coroanei britanice din Evul Mediu până in 1922 când a devenit închisoare pentru deţinuţi speciali. In prezent edificiul găzduieşte diverse evenimente oficiale
- Primaria (City Hall) - edificiu clasic cu o frumoasă cupolă
- Cartierul Temple Bar (Temple Bar) - poartă numele unui om bogat, William Temple. In prezent are un aspect modern, reflectând viaţa de zi şi de noapte a dublinezilor.
Vizita pietonală se încheie lângă Ha’penny Bridge, pasarela metalică peste Liffey, datând din 1816, aceasta fiind unul din simbolurile oraşului. Numele sau este dat de taxa de ½ penny care trebuia plătită de cei care o treceau.
Alte obiective turistice din Dublin între care Old Jameson Distillery, unde s-a produs faimosul whisky Jameson , între 1780 şi 1972  şi Guiness Hopstore, firma care produce vestita bere irlandeză, pot fi vizitate în clasicul City Tour „Hop on, Hop off”. In ambele locaţii se oferă vizitatorilor degustări

 

Atracţii turistice în afara Dublinului

Drogheda (Droichead Atha)-  se află la doar 25 km de Dublin, fiind accesibilă atât pe calea feratâ (30 min. din staţia Connoly Station Dublin) cât şi pe cale rutieră (1h 15 m din gara rutieră Busaras, vecină cu gara feroviară). Numele localităţii atestă originea irlandeză a aşezării australiene omonime în jurul căreia se încheagă acţiunea romanului şi filmului „Pasărea Spin”. Este căutată de turiştii interesaţi de vestigii preistorice şi medievale, aflate în vecinatate, între care se numără: Valea Regilor (Boyne Valley), cu monumente megaltice uluitoare, Mormântul Knowth, ce datează din epoca bronzului, Colina Tara (Hill of Tara), vizitata şi pentru că tatăl lui Scarlet O’Hara , eroina din „Pe Aripile Vântului” era originar din partea locului, Hill of Slane, colina de mare importanţă simbolică pentru creştinii irlandezi, locul unde în ziua de Paşti din anul 433, Sf Patrick a aprins un foc pentru a-l înfrunta pe regele păgân Laoghaire, satul Trim, o ţintă turistică agreabilă datorită celui mai măreţ castel normand din Irlanda, ridicat în 1170 de cavalerul Hugh de Lacy  dar şi Catedrala St Peter & Paul unde există Mormântul Soţilor Geloşi, cu două statui, un barbat şi o femeie, în veşminte elisabethane, cu o sabie între ei. Se spune că dacă cineva are un neg, trebuie să-l frece cu un ac pe care apoi să-l pună între cei doi soţi. Atunci când acul va rugini, va scăpa de neg.

Muntele sacru Croagh Patrick, aflat in nord-vest, in comitatul Mayo, reprezinta muntele sfant al Irlandei iar tradiția veche de peste 1.500 de ani a pelerinajului creștin continuă și în ziua de azi. În fiecare an, mii de pelerini vizitează acest munte de peste 765 de metri. Acest loc era deja un loc de venerație păgână pentru festivalul recoltei din Lughnasa, când Sfântul Parick a ajuns aici în anul 441 și, potrivit legendei, a ținut post timp de 40 de zile pe vârf, gonind șerpii din Irlanda. Aici poate fi întâlnit  un vas cât se poate de neobişnuit. Cu prora îndreptată spre vest, către Oceanul Atlantic, el aduce cu o corăbioară din secolul al XIX-lea. Însă vasul acesta nu va pluti niciodată. El stă neclintit pe un soclu de ciment. Printre catargele lui se pot vedea uluitoare reprezentări de schelete omeneşti. Vasul este o uriaşă sculptură de metal ce a fost dezvelită oficial în 1997, cu ocazia comemorării uneia dintre cele mai cumplite tragedii din istoria Irlandei — Marea Foamete. Scheletele şi vasul sunt simboluri ale morţii şi ale emigrării în masă, care au marcat tragicii ani 1845–1850.

Comitatul Wicklow - a fost un ţinut al culturii celtico-creştine. Cu timpul, frumuseţea peisajului a atras aristocraţia anglo-irlandeză care şi-a construit reşedinţe luxoase, înconjurate de grădini minunate.
Aici se află:
- Bray - staţiune balneară animată, la 20 km de Dublin
- Killruddery House Gardens - grădinile amenajate de conţii de Meath, în stil francez. Farmecul lor este accentuat de mulţimea de canale şi oglinzi de apă , care împrejmuiesc un castel
- Glencormac Gardens - parcul creat în sec.19 de fabricantul de whisky Jameson. Aici poate fi admirată o varietate rară de chiparos plângător din Himalaia şi se poate îmbina utilul cu plăcutul vizitându-se buticurile-ateliere Avoca Handwweavers, care oferă veşminte tradiţionale irlandeze şi multe suveniruri.
- Glendalough - la 31 km sud-vest de Bray. Este un sit monastic secular, aşezat în inima munţilor, într-o ambianţă marcată de păduri, păşuni şi lacuri. A fost întemeiat de Sf Coemhgheim (înseamnă „născut bine”), al cărui nume anglicizat este Kevin. 

Cashel - acest sat cu numai 2000 locuitori merită toată atenţia, măcar pentru un scurt popas. Aici a fost capitala regatului Munster, creştinat în sec. 5 de Sf Patrick. Mai târziu, în sec.12 localitatea s-a îmbogăţit cu mai multe edificii religioase, care i-au conferit un rol special în mentalul colectiv irlandez. Aici în Bolton Library, care deţine 12.000 cărţi si scrieri preţioase, se află  un manuscris din 1168 şi cea ma imică (se pare) biblie din lume.
Cork (Corcaide) - aflat la 255 km sud-vest de Dublin. Este al doilea oraş din Eire  (140.000 locuitori) , amplasat în Irlanda atlantică, intens influenţată de Gulfstream. Oraşul are o poziţie interesantă, între braţele fluviului Lee, în spatele unui golf de formă bizară, în care se află portul cu nume distinct, Cobh, care este principalul port transatlantic irlandez.
Un tur pietonal a zonei istorice a oraşului include câteva obiective de mare interes turistic cum ar fi:
- Monumentul Naţional (National Monument) - ridicat în memoria patrioţilor irlandezi
- Piaţa englezească (English Market) - piaţă acoperită încă din 1610
- Chateau Bar - vestit pub datând din 1793
- Exchange Tofee Works - făbricuţa care încă mai produce manual delicioase bomboane
- Catedrala Sf Maria (St Mary’s Cathedral) - principalul lăcaş catolic al oraşului (sec. 19)
- Catedrala Sf Colman (St Colman’s Cathedral) - vestită pentru carillonul cu 49 de clopote, care ritmeaza timpul orăşelului, şi pentru izvorul cu apă miraculoasă.
Parcul National Killarney (Killarney’s  National Park) - aflat la 300 km sud-vest de Dublin, se desfăşoară in jurul a trei lacuri legate printr-un râu. Parcul este plin de vechi conace, grădini superbe, ferme tradiţionale şi vestigii mânăstireşti. Toate se pot vizita în circuite de cca 60km, care combină mersul pe jos, cu bicicleta sau cu plimbarea pe apă.
Killarney, oraşul  poziţionat de a lungul itinerariului „Ring of Kerry” este una dintre destinaţiile cele mai vizitate la nivel naţional şi nu numai. Atrage prin arhitectura sa superba ce aminteşte de sfârşitul sec. 19. Mai mult, din 1980 municipalitatea a interzis semnele de plastic ale magazinelor, ceea ce a creat o competiţie acerbă între acestea pentru crearea unui design exterior cât mai atrăgător. Străduţele înguste sunt împânzite de diverse localuri şi pub-uri , de magazine pentru produse handmade. Toate se pierd parcă in labirintul creat de alei.
Orasul este preferat de biciclişti, pentru care s-au creat trasee speciale. Puteţi închiria o bicicletă la un preţ convenabil, în jur de 15 lire sterline, cu care să exploraţi peisajele pitoreşti ale Parcului Naţional. Să vă opriţi la Mackross Abbey, mânăstirea de călugări datând din 1448, la Castelul Ross sau la Cascada Torc, una dintre cele mai frumoase din Irlanda.
Turiştii care se simt în stare pot aborda Gap of Dunloe, un defileu creat de gheţari în stâncă, cu urcuş destul de abrupt sau Carrantuohill, cea mai mare înălţime muntoasă a ţării (1038m)
Înaintea de secolul al XVIII-lea, europenii credeau că peninsula Dingle – cel mai vestic punct din Europa -, era considerat marginea pământului. Zona are cea mai mare concentrație de monumente antice din Irlanda, dar și peisaje de excepție. Traseul de 40 de kilometri de-a lungul coastei este plin cu situri antice, trasee de drumeții, muzee și locuri perfecte pentru fotografii.
Peninsula Dingle - un pământ stâncos, relativ arid, cu numeroase golfuri în care se ascund sate pescăreşti, transformate în porturi de agrement. În vechime se credea că peninsula Dingle – cel mai vestic punct din Europa – este marginea pământului. Zona are cea mai mare concentrație de monumente antice din Irlanda, dar și peisaje de excepție. Traseul de 40 de kilometri de-a lungul coastei este plin cu situri antice, trasee de drumeții, muzee și locuri perfecte pentru fotografii
In Trailee (Traighli) unul din orăşelele din peninsulă. în august are loc Festivalul Rose of Tralee, care prilejuieşte alegerea unei super - Miss Irlanda, din rândurile descendentelor irlandezele din lumea întreagă. Tot aici la Kerry County Museum se desfăşoară Geraldine Tralee, sau Experienţa Medievală, care constă dintr-un spectacol de sunet şi lumină, in care vizitatorilor plimbaţi cu mici trăsuri li se prezintă reconstituirea fidelă a cetăţii medievale. Dingle, aşezarea din vecinatate este atrăgătoare datorită caselor multicolore şi amuzantă prin cele peste 50 de pub-uri ( la nici 2000 de locuitori) în care se practică intens sportul local, pub crawling, trecerea de la un local la altul în fiecare seară.
Limerick (Luimneach) - este al patrulea oraş ca mărime din Irlanda, un oraş prin excelenţă universitar. Zona centrală prezintă o croială a străzilor tipic americană. Trei sunt atracţiile turistice ale locului: Muzeul Hunt, cel mai frumos muzeu din Irlanda, după Muzeul Naţional din Dublin, o istorie a irlandezilor din epoca de piatră până în prezent, St Mary’s Cathedral, cu stranele sculptate din stejar negru, ale căror ornamentaţii ilustrează lupta dintre bine şi rău şi King John’s Castle, fortăreaţa normandă ce aminteşte de regele Ioan fără Țară, care însă nu a locuit niciodată aici.
Galway (An Ghaillimh) - al cincilea oraş ca mărime al insulei se află pe coasta atlantică. Este un centru important al culturii gaelice. Galway supranumit şi „Oraşul Neamurilor” îşi merită pe deplin titlul având în vedere multiculturalitatea sa în ciuda mărimii(numai 70.000 locuitori). Din păcate nu are obiective turistice gen muzee, dar frumoasele străzi pietonale, înţesate de pub-uri, spaţiile verzi si superba promenadă ce pleacă din Cladagh şi se opreşte în Blackrock, două zone căutate de turişti, fac plimbarea foarte agreabilă. Centrul este zona pietonală intre care se remarca: Eyre Square, un spaţiu verde dedicat lui J.F. Kennedy (descendent al familiei Fitzgerald), care a şi vizitat în 1963 oraşul şi St Nicholas’s Church, întemeiată în 1320, unde s-a rugat şi Cristofor Columb, venit cu afaceri.
Sligo (Sligeach) - amplasat în cel mai mare golf irlandez, este căutat de turişti atât pentru dedicarea sa totală memoriei fraţilor Yeats cât şi pentru frumuseţea şi bogăţia în vestigii a regiunii înconjuratoare. Din sec. 18 a devenit unul din porturile îmbarcare pentru America.
Imprejurimile sunt interesante Astfel, la vest, la Knocknarea, există celebrul cairn (10 m înălţime, 55 m diametru) care acoperea mormântul reginei legendare celte Maeve, iar la nord lacul şi cascada Glencar. La 140km sud-vest de Sligo drumul numit „Atlantic Drive” conduce la insula Achill Island, deasemena cu o ambianţă copleşitoare şi sate pitoreşti.
Donegal – un orăşel cu un plan desenat curios, triunghiular, aflat la 247 km nord-vest de Dublin. Aşezarea nu prezintă în sine o atracţie turistică, datorită  climatului destul de neprietenos şi  coastelor abrupte, străpunse de fiorduri adânci şi sălbatice, frumoase,  dar neospitaliere. Imprejurimile sunt însă atractive. Astfel, mergând spre sud se întâlnesc două localităţi deosebite: Ballyshannon, locul unde se fabrică vestitul porţelan  de Donegal şi care găzduieşte Folk & Traditional Music şi Bundoran, o reputată staţiune balneară, cu o plajă superbă şi hoteluri modern. Mergand catre vest se poate ajunge in zone alpine de o rara frumusete. Valea torentului Owerrrwee este un adevărat paradis al somonilor, iar la Ardara se fabrică manual, la domiciliu, după reţete străvechi celebrul „tweed” (homespun tweed). Meştesugul datează din epoca de bronz şi are o largă piaţă de export.
Vom încheia acest periplu turistic în „Insula de Smarald” cu două extreme, anume cel mai vechi si cel mai mic oraş.
Waterford, este cel mai vechi oraş din Irlanda, faimos prin producţia de cristale şi pentru istoria medievală uimitoare. Aşezat pe malurile râului Suir a fost în trecut un important port european. Are poate cel mai irlandez iz dintre toate oraşele şi oferă o atmosferă mult mai relaxantă decât în alte părţi ale imsulei.
In apropiere munţii Comeragh sunt plini de peisaje fabuloase.
In oraş se află Fabrica de produse din cristal, Muzeul Comorilor, păstrator al unor artefacte deosebite, Turnul Reginald, fondat de Regnall, cea mai veche construcţie civică din Irlanda şi totodată cel mai vechi monument care şi-a păstrat numele viking şi Centrul Edmund Rice, un loc cu semnificaţie spirituală şi un loc de pelerinaj având în vedere statutul său in istoria Irlandei
Killanney, aflat in sud-estul insorit al Irlandei, la 100km de Dublin, cu cei 26.000 locuitori, este cel mai mic oraş din insulă. Este una dintre cele mai populare destinaţii de weekend pentru dublinezi. Este supranumit şi „Oraşul de Marmură”, datorită clădirilor  medievale de culoare albă. Are de asemenea statutul de oraş antic, datorită Catedralei si Cartei regale vechi din 1609
Catedrala St Canice şi Castelul Killaney sunt cele mai frumoase obiective ce merită a fi vizitate, în acest oraş recunoscut ca având cea mai frumoasă zonă de biserici medievale din ţară.