Circuit cu insotitor

1590 EURO

05.09.2024 - 13.09.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1590 EURO

03.11.2024 - 11.11.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1950 EURO

26.12.2024 - 06.01.2025

VEZI OFERTA
Vacante individuale

de la 1490 Euro / persoană

VEZI OFERTA
City Break

de la 590 Euro / persoană

VEZI OFERTA
Vacante individuale

de la 950 Euro / persoană

VEZI OFERTA

Iordania, oficial Regatul Hașemit al Iordaniei, este o țară arabă din Asia de Vest, situată pe malul estic al râului Iordan, ce se învecinează la sud și la est cu Arabia Saudită, la nord – est cu Irak, la nord cu Siria, la vest cu Israel și Cisiordania palestiniană, în timp ce în sud – vest este mărginită de Marea Roșie. 

Descoperirile arheologice au atestat faptul că primii locuitori de pe teritoriile actuale ale Iordaniei au fost Nabateeni, cei care au construit de altfel una dintre cele șapte minuni ale lumii, remarcabilul oraș Petra, ca urmare a schimburilor comerciale extrem de înfloritoare pe care le desfășurau cu Europa, datorită poziționării lor strategice de-a lungul drumului mătăsii. La scurt timp după declinul Imperiului Nabateean, teritoriile acestuia au intrat sub stăpânirea Imperiului Bizantin, iar ulterior, sub stăpânirea imperiului Umayyad care a preluat teritoriile din zonă la scurt timp după moartea Profetului Mahommed în anul 632 d.Hr. 

În anul 1517, teritoriile Iordaniei au intrat sub dominația temutului Imperiu Otoman, alături de teritoriile siriene, fiind conduse sub forma unui singur califat. Stăpânirea otomanilor avea să rămână în această zonă până la sfărșitul Primului Război Mondial, când Imperiul Otoman se va destrăma iar teritoriile sale vor fi împărțite între cele mai mari puteri occidentale. Zona cunoscută oficial sub denumirea de Transiordania, inclusiv râul Iordan și Palestina, au intrat sub mandat britanic, până în anul 1946, când aceasta și-a obținut independența. 

În următoarele decenii, s-au inregistrat numeroase conflicte în zonă datorită faptului că o mare parte din Cisiordania precum și din teritoriul palestinian au fost acordate evreilor care migraseră în Ierusalim pentru a-și înființa un nou stat. Ulterior, în urma războiului de șase zile, Cisiordania a devenit refugiul a milioane de palestinieni precum și o parte a unui stat palestinian semi – formalizat.

În urma obținerii independenței, la tronul țării a urcat regele Abdullah ibn Hussein, membru al dinastiei hașemite, care a guvernat țara între 1953 – 1999, pentru ca ulterior acesta să fie urmat la tron de fiul său, regele Abdullah al II – lea, un promotor al deschiderii politice și economice a țării. În anul 2000, Iordania a semnat acorduri de liber schimb atât cu Statele Unite ale Americii cât și cu Asociația Europeană de Liber Schimb.                

Top Atracții Turistice în Iordania

1.Artă și Arhitectură:

 • Petra
 • Amfiteatrul Roman din Amman
 • Muzeul Național de Arheologie
 • Citadela
 • Ruinele din Jerash
 • Biserica St. George și Harta de Mozaic 

2.Natură și peisaje:

 • Deșertul Wadi Rum 

Tradiții și Evenimente:

 • Muharram
 • Festivalul Artelor Tradiționale din Aqaba
 • Festivalul Azraq
 • Festivalul Internațional de Teatru din Amman
 • Festivalul Jerash
 • Raliul Iordanian 

INFO UTILE:

 • Denumire oficială: Regatul Hașemit al Iordaniei
 • Capitala: Amman
 • Limba oficială: arabă
 • Moneda:  dinar iordanian (JOD), 1 JOD = 1.4104 USD
 • Fus orar: GMT +2
 • Electricitate:  230 V, frecvență 50 Hz, prize de tip european
 • Prefix ţară: +962
 • Formă de guvernământ: monarhie constituțională
 • Suprafaţa: 89.342 km2
 • Aşezare: în Asia de Vest, situată pe malul estic al râului Iordan, se învecinează la sud și la est cu Arabia Saudită, la nord – est cu Irak, la nord cu Siria, la vest cu Israel și Cisiordania palestiniană, în timp ce în sud – vest este mărginită de Marea Roșie.
 • Populaţie: 10.407.783 locuitori
 • Alte limbi vorbite: engleză, franceză
 • Grupuri etnice:  98% arabi, 1% circanieni și ceceni, 1% armeni
 • Religie: 95% musulmani, 4% creștini, 1% baha
 • Greutăţi / măsuri: metric 

Top Oraşe de vizitat în Iordania

 • Amman – este capitala și cel mai mare oraș al Iordaniei găzduind o populație de 4.007.526 locuitori. Orașul Amman este considerat centrul economic, politic și cultural al Iordaniei, este cel mai mare oraș din regiunea Levant și al cincilea cel mai mare oraș din lumea arabă. Cele mai vechi dovezi ale unei așezări umane în Amman au fost descoperite într-un sat neolitic cunoscut sub numele de “Ain Ghazal”, unde au fost găsite unele dintre cele mai vechi statui umane descoperite vreodată, datând din anul 7250 î.Hr. În timpul epocii fierului, orașul a fost cunoscut sub numele de Amon și a fost capitala Regatului Amoniților, în perioadele de ocupație greacă și romană a fost cunoscut sub numele de Philapelphia, pentru ca în timpul ocupației islamice să primească numele final de Amman. Orașul a fost abandonat pentru o mare parte a perioadei medievale și post – medievale, Ammanul modern luând naștere pe la sfârșitul secolului al XIX – lea, când imigranți circazieni au fost aduși în oraș de către Imperiu Otoman, în jurul anului 1867. Orașul Amman a fost martorul unei creșteri extrem de rapide de la numirea sa drept capitală a Transiordaniei în anul 1921, astfel că orașul construit inițial pe 7 coline se întinde în prezent pe 19 dealuri și este format din 27 de districte. Partea estică a orașului Amman este locul unde se află numeroasele situri istorice care găzduiesc frecvente activități culturale, în timp ce partea vestică este partea modernă a orașului ce servește drept centru economic. Printre cele mai importante obiective turistice ale orașului Amman, se numără: Amfiteatrul Roman, Harta de Mozaic, Moschhea Regeleui Abdullah I, Citadela, Muzeul de Arheologie al Iordaniei, Templul lui Hercule, Biserica Bizantină.

Top Atracții Turistice în Iordania

1.Artă și Arhitectură:

 • Petra – considerată a fi cea mai importantă atracție turistică a Iordaniei, Petra este un oraș antic extraordinar numită cel mai adesea “una dintre cele șapte noi minuni ale lumii”. Sculptat direct în piatră, acest oraș misterios care a fost cândva capitala Imperiului Nabateean a rezistat secolelor de conflicte și dezastre. Intrarea în oraș se află la capătul a doi kilometri ce trebuie străbătuți prin pereții unui defileu îngust și cuprinde numeroase monumente, morminte, temple și mănăstiri precum și alte situri extraordinare.
 • Amfiteatrul Roman din Amman – cu o capacitate de 6.000 de locuri, acest amfiteatru situat în capitala Iordaniei, Amman, este o mărturie strălucitoare a puterii pe care imperiul roman a excercitat-o în această regiune. Situat în partea veche a orașului, cunoscută sub numele de Jebel al – Qala’a, amfiteatrul ce a găzduit de-a lungul secolelor numeroase spectacole culturale precum și adevărate lupte de onoare, este în prezent folosit pentru numeroase reprezentații de teatru menite să aducă aminte de perioada sa de glorie.
 • Muzeul Național de Arheologie – situat pe același deal ca și amfiteatrul roman, acest muzeu național de arheologie este un important obiectiv turistic ce nu trebuie ratat de către turiștii care doresc să afle mai multe detalii despre faimoasele situri ale Iordaniei. Muzeul găzduiește o colecție impresionantă de exponate ce acoperă toate epocile din istoria Iordaniei, de la rămășite umane și obiecte de artă până la artefacte descoperite în bazinul Mării Moarte.
 • Citadela – situată în vârful dealului Jebel al – Qala’a, cel mai înalt deal din capitala Amman, cetatea este o structură remarcabilă ce a servit drept unul dintre cele mai importante puncte de apărare ale orașului, în urmă cu mii de ani. Înconjurată de ziduri care se întind pe o distanță de 1.540 de metri, complexul oferă o perspectivă excelentă asupra epocii romane, bizantine și omayade, în timp ce artefactele oferă indicii despre epoca bronzului și a fierului. Una dintre cele mai impresionante clădiri din acest complex este Palatul Umayyad, care a servit cândva drept reședință regală.
 • Ruinele din Jerash – sunt consideratef a fi unul dintre cele mai bine conservate situri ale imperiului roman din întregul Orient Mijlociu. Înconjurat de ziduri vechi de apărare, fostul oraș păstrează rămășițele centrului administrativ și comercial al vechiului Jerash și oferă turiștilor săi o adevărată călătorie în timp în care își pot imagina piețele pline de viață, comercianții și vânzătorii de produse alimentare.
 • Biserica St. George și Harta de Mozaic – această biserică cu un design bizantin autentic din secolul al XIX – lea este extrem de apreciată datorită hărții pe care o găzduiește în interior, cea mai veche hartă a Palestinei cunoscută vreodată. 

2.Natură și peisaje:

 • Deșertul Wadi Rum – deși Iordania se poate mândri cu numeroase peisaje deșertice, de departe cel mai spectaculos rămâne magnificul Wadi Rum, care găzduiește un complex spectaculos de arcade și stâlpi în stâncă aflați chiar la sud de Munții Shara. Această atracție turistică este considerată a doua cea mai importantă atracție a Iordaniei, după Petra, și este cu adevărat o vale spectaculoasă constituită din formațiuni de bazalt, granit și gresie ce au fost modelate de-a lungul secolelor de fenomenele meteorologice, dând astfel naștere acestor monoliți deosebiți. 

Tradiții și Evenimente:

 • Muharram – este un motiv de mare sărbătoare în majoritatea orașelor din Iordania, deoarece marchează începutul Anului Nou Musulman în luna ianuarie. Este un eveniment organizat intr-o zi diferită, în funcție de fazele lunii.
 • Festivalul Artelor Tradiționale din Aqaba – găzduit de orașul Aqaba din nordul Iordaniei, acest eveniment care se desfășoară anual în luna februarie este un festival extrem de important dedicat culturii unice a beduinilor. Organizat sub forma unui târg de meșteșuguri, la acest eveniment participă numeroase comunități de beduini precum și ale grupuri minoritare care își aduc obiectele artizanale meșteșugite pentru a le pune spre vânzare, prezentând și menținând vii tradițiile lor unice.
 • Festivalul Internațional de Teatru din Amman – organizat la inițiativa unei companii de teatru independente, acest festival care se desfășoară anual în luna martie reunește o parte dintre cele mai noi talente în materie de teatru de pe întreg teritoriul Iordaniei.
 • Festivalul Jerash – organizat anual în luna iulie în orașul istoric Jerash, acest festival este considerat a fi una dintre cele mai mari sărbători culturale din Iordania ce reunește mii de localnici ce participă la spectacole de muzică, dans, literatură, degutări de preparate tradiționale și vânzări de obiecte de artizanat. 

Ştiaţi că…

 • Denumirea oficială a Iordaniei este Regatul Hașemit al Iordaniei
 • Iordania este una dintre cele două națiuni arabe care a făcut pace cu statul Israel.
 • În Iordania, este considerat politicos să refuzi o masă de trei ori înainte de a o accepta
 • Celebrul ofțiter militar britanic, diplomat, scriitor și arheolog Thomas Edward Lawrance, cunoscut popular ca Lawrence al Arabiei, a fost principalul sfătuitor al conducătorilor Revoltei Arabe în timpul Primului Război Mondial.
 • Amman este capitala și cel mai populat oraș al Iordaniei, precum și centrul economic, politic și cultural al țării.
 • Floarea națională a Iordaniei este irisul negru. Acesta crește doar în deșerul Wadi Rum, și doar primăvara.
 • Iordania este locul unde se află Petra, una dintre cele șapte noi minuni ale lumii și un importat sit aflat pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.
 • În Iordania este considerat nepoliticos să mănânci sau sa bei cu mână stângă.
 • Capitala Iordaniei a fost cândva numită Phidalephia, după Ptolemeu Philadelphus, care a reconstruit orașul în timpul domniei sale dintre anii 283 – 246 î.Hr.
 • Iordania găzduiește numeroase situri de importanță biblică, precum râul Iordan unde Iisus a fost botezat de Ioan Botezătorul, orașele Sodoma și Gomora – considerate orașele păcatelor, precum și Muntele Nobo, locul unde a murit Moise.
 • Steagul național al Iordaniei este format din trei benzi orizontale: negru (pentru califatul Abbassid), alb (pentru califatul Umayyad) și verde (pentru califatul fatimid), împreună cu un triunghi roșu reprezentând revolta arabă din 1916. Triunghiul deține o stea albă cu 7 vârfuri, care reprezintă cele șapte versete cu care începe Coranul.
 • Cel mai lung râu din Iordania este râul Iordan care parcurge 251 de kilometri.
 • Orașul Jeras este unul dintre cele mai mari și mai bine conservate situri de arhitectură romană din lume.
 • Aqaba este singurul oraș port din Iordania.

Informaţii Turistice Utile 

Clima Iordaniei

Clima Iordaniei este la fel de variată ca și topografia țării, astfel că aceasta este determinată în mare măsură de altitudine. Zonele de joasă altitudine înregistrează veri cu temperaturi ridicate, în timp ce zonele de altitudine înaltă înregistrează ierni deosebit de reci. 

Pe perioada verii, între lunile mai – august, temperaturile urcă până la valori de 350C în timp ce umiditatea ajunge până la un indice de aproximativ 90%, în special în zonele joase precum Valea Iordanului. Luna iulie este considerată a fi cea mai călduroasă lună din an. 

Iarna, cuprinsă între lunile noiembrie – februarie, aduce temperaturi extrem de scăzute, ninsori și valori situate în jurul temperaturilor de îngheț, în timp ce în zonele mai joase temperaturile se situează în jurul valorilor de 150C.

Perioada recomandată pentru vizitarea Iordaniei este cuprinsă fie primăvara, între lunile martie – mai, sau toamna, între lunile septembrie – noiembrie, când vremea este extrem de plăcută pentru a desfășura toate activitățile unei vacanțe aici.

Viza

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Regatul Hașemit al Iordaniei în scop turistic, au nevoie de viză pentru a intrat pe teritoriul țării. Viza se obține de la reprezentanța diplomatică a Iordaniei în străinătate, cât și la sosirea pe aeroportul internațional din Amman. Pentru obținerea vizei este necesar ca pașaportul să fie valabil cel puțin 6 luni de la data începerii călătoriei. 

Vaccinuri

Pentru intrarea în Iordania nu se cere dovada unor vaccinări speciale. 

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul  Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor: www.cdc.gov

Siguranţă

Nivelul atentatelor teroriste precum  și cel al criminalităţii este destul de scăzut, există însă numeroase infracțiuni minore precum furtului din buzunare, înșelăciuni sau furturi de / din mașini.

 • Se recomandă respectarea tradiţiilor şi obiceiurilor locale precum și adoptarea unei atitudini prudentă în locurile publice. 

Înainte de plecarea în călătorie 

 • Luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României Iordania
 • Asiguraţi-vă că ştiţi limita de bani pe care o puteţi retrage de la ATM şi PIN-ul cardului pe care urmează să-l utilizaţi.
 • Lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră. 

Sfaturi de călătorie în Iordania 

Şi pentru că turiştii informaţi se vor bucura mai mult de şederea lor, iată câteva sugestii:

 • Zile însorite, luminoase necesită ochelari de soare care vă vor proteja
 • În timpul verii este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete. Chiar dacă temperaturile sunt în general blânde, veţi fi expuşi razelor puternice ale soarelui, de aceea vă sfătuim să luaţi cu dvs. loţiunea de protecţie solară cu care sunteţi obişnuiţi, pentru că dacă le veţi folosi pe cele locale, cu care nu sunteţi familiarizaţi, s-ar putea să aveţi reacţii adverse.
 • Aduceţi cu dumneavoastră aparatul foto şi camera de filmat, baterii suficiente şi toate accesoriile de care aveţi în general nevoie
 • Un bacşiş de 10% - 15% din totalul serviciilor este apreciat dacă acesta nu a fost deja inclus pe nota de plată.