• L-V: 9-18
 • S-D: inchis
Asistenta in caz de URGENTA +40 729 060 180

Vacanțe în Emiratele Arabe Unite

Şapte emirate, situate în sudul peninsulei arabice, în zona Golfului Persic: Abu Dhabi, Dubai, Sharjaj, Ajman, Umm Al-Qanain, Ras al Khaimakh si Fujairah au decis, în 1971, după câştigarea independenţei, formarea unui stat federal având denumirea de Emiratele Arabe Unite. (EAU).
EAU are o suprafaţă de 82.880 kmp, care include şi  un  arhipelag format din 200 de insule. Are graniţe terestre cu Arabia Saudită şi Oman.
Deşi 65 % din suprafaţă este acoperită de deşert, EAU are un relief variat alcătuit din câmpii fertile, văi şi munţi (Hajar şi Jebel Hazif, cu înălţimi ce depăşesc cu puţin 1500 m).
Din punctul de vedere al climei, întâlnim o climă tropicală şi deşertică, cu precipitaţii puţine şi temperaturI cuprinse între  10 °C şi 48 °C

Viziune şi extravaganţă ar fi cuvintele cele mai potrivite pentru a caracteriza această destinaţie turistică.
Zgârie-nori plutitori alături de clădiri ponosite, nave mari de croazieră care brăzdează apele Golfului Persic alături de bărcile pescăreşti din lemn, autostrăzi printr-un deşert ce parcă este copia fidelă a  peisajului planetei Dune din cărţile lui Frank Herbert  şi multe altele. Aceasta este imaginea pe care o văd turistii ce poposesc pe aceste meleaguri..
EAU, bogat în perle şi petrol a făcut cu peste 40 de ani în urmă un pariu, jucând pe o singură carte- turismul. Şi a câştigat. In prezent EAU  se regăseşte în topul celor mai dezvoltate şi căutate ţări din lume la acest capitol.
EAU nu înseamnă numai turism, concentrat în jurul dunelor de nisip, sau atracţiile gen pescuitul de perle, supravegherea construirii unei corăbii de către localnici sau distracţiile din Dubailand, cel mai mare parc de distracţii din lume, cu o suprafaţă (278 kmp) mai mare decât a Bucureştiului, înseamnă şi altceva. Relaxare pe nisipul cald al plajelor,  într-un loc parcă uitat de lume, plaje nu numai naturale, Emiratele dispun doar de o fâşie îngusta de litoral, astfel încât plajele artificiale, multe sub formă de palmier, s-au dovedit mult mai practice (Palm Jumeirah, Palm Deira sau Palm Jebel Ali). Amatorii de sporturi extreme precum jet ski, snorkelling, scuba diving si kitcboarding găsesc aici toate conditiile. Şi nu în ultimul rând EAU înseamnă turism pentru shopping, Dubai excelând la capitolul facilităţi pentru cumpărături.
Iata o mulţime  de motive pentru a alege Emiratele ca destinaţie  de vacanţe.
In sfârsit ar mai fi de menţionat câteva realităţi chiar dacă la prima vedere par a fi mai mult curiozităţi pentru turistul care vizitează EAU

 • Potrivit CIA World Factbook, populaţia Emiratelor Arabe Unite este de aproximativ 5 milioane locuitori şi înregistrează cel mai mare dezechilibru din lume, din punctul de vedere al repartiţiei pe sexe: numarul bărbaţilor este de 2.18 ori mai mare decât cel al femeilor. Peste trei sferturi din locuitori sunt străini.

 • Internetul nu e la îndemâna oricărui localnic. Preţurile sunt ridicate , iar multe dintre site-uri au conţinutul cenzurat. In această categorie intră tot domeniul  ITl, alocat Israelului, paginile web pornografice sau antiislamice, reţele sociale ca hi5 si Yahoo! Personals, site-urile care critică Emiratele.. Blocate sunt şi toate serviciile VoIP, ca de exemplu Skype.

 • Localnicii folosesc „henna” pentru a-şi vopsi părul şi pentru a-şi face tatuaje temporare. Turiştii pot beneficia, contra cost, de astfel de tratamente cosmetice.

 • Femeilor care doresc să se bronzeze în costum de baie li se recomandă plajele private ale hotelurilor.

 • Abu Dhabi dispune de un circuit Marele Premiu de Formula 1, asemănător cu cel de la Monaco.

 • Cursele de cămile sunt consi derate sport tradiţional. Există 15 circuite în cele şapte emirate.


Dubai şi Abu Dhabi reprezintă cele două emirate  pentru care se organizează în mod frecvent excursii si sejururi de către agenţiile de turism din România.
Celelalte 5 emirate nu deţin nici bogăţiile primelor două, nici nu au spectaculozitatea acestora şi nici nu au avut viziunea câştigatoare a lor. In schimb, sunt mai liniştite, oferă o atmosferă patriarhală, sunt mai autentice.  Cine îşi propune să cunoasca EAU nu trebuie să le ocolească.
 

Dubai

Un loc plin de contraste fascinante, o combinaţie interesantă între oraşul modern şi deşertul atemporal, între vechi şi nou. Cu străzi curate şi sigure, Dubai are de toate pentru toţi, atât pentru turiştii dornici de cunoaştere, de relaxare, de cumpărături, cât şi pentru cei amatori de experienţe noi şi pasionante.
 

Atracţii turistice

- Dubai Creek - un canal lung format pe râul Dubai ce desparte oraşul în două: Bur Dubai pe latura nordică a canalului şi Deira pe cea sudică, este sufletul vechiului şi noului Dubai. O plimbare pe oricare din cele două părţi ale canalului oferă posibilitatea descoperirii multiplelor faţete ale oraşului. Există posibilitatea traversării canalului pe podul Maktoum, dar cea mai plăcută alegere este abra, barca-taxi cu fundul plat sau o croazieră cu tradiţionala dhow din lemn, prilej cu care se poate alege între un dejun sau o cină însoţită de un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale.
- Bur Dubai - include Heritage Village, situat în zona Shindagah, o destinaţie de familie, unde turiştii pot vedea la lucru diferiţi meşteri şi  Diving Village, un interesant microcosmos cultural privind cultura perlelor. Tot aici se află cartierul istoric Bastakia, un labirint de străzi şi alei înguste şi umbroase, cu case tradiţionale de culoarea nisipului, adesea construite din piatră de coral,(Bait Al Wakeel prima clădire din Dubai, ridicată în 1908, dedicată birourilor Companiei Britanice a Indiilor de Est) şi Muzeul din Dubai  găzduit în minunatul Al Fahidi Fort, reconstruit,  un loc obligatoriu de vizitat pentru cei care ajung pentru prima oară în Dubai. A fost contruit în 1779, pentru a apăra oraşul împotriva invaziilor, a servit deopotrivă drept palat şi închisoare, iar  colecţiile muzeului includ statui în mărime naturală şi galerii de artă arabă, ce decorau case, grădini şi moschei arabe. Alte două construcţii atrag în mod deosebit atenţia. E vorba de Moscheea Bin Zayed, datând din 1968, mai puţin obişnuită  datorită formei sale pătrate lipsită de cupolă şi Divanul dregătorului, aflat lângă Marea Moschee, sediul puterii, locul de unde şeicul conduce Dubai-ul. In sfârşit, în Vechiul Dubai (Bur Dubai) se află şi Marea Moschee Jumeirah, construită în 1998 din piatră albă, un fascinant exemplu de arhitectură islamică modernă
- Deira - este zona comercială animată din Dubai, una dintre cele mai pitoreşti, unde se află cele două vestite souk-uri (bazaruri), Gold Souk (Bazarul  aurului), Spice Souk (Bazarul  mirodeniilor), Scoala Al-Ahmadiya, prima şcoală din Dubai, înfiinţată în 1912 de un negustor de perle filantrop şi Muzeul Tradiţiilor. O comoară ascunsă printre străzile aglomerate ale zonei este Turnul de observaţie (Burj Nahar), construit în 1870 ca turn de apărare. Una din primele clădiri-simbol ale oraşului, o realizare arhitectonică de excepţie este Banca Naţională a Dubai-ului. A fost proiectată la mijlocul anilor’90 de Carlos Ott, arhitectul care a realizat Opera de la Bastille din Paris,  Se remarcă prin aspectul de dhow  cu  pânza umflată de vânt.
- Sheikh Zayed Road - principala arteră din Dubai de unde porneşte autostrada spre Abu Dhabi este supranumită The Strip (Fâşia) pentru că aidoma bulevardului cu acelaşi nume din Las Vegas, reprezintă un simbol al dezvoltării oraşului Clădiri-turn se aliniază de o parte şi de alta a arterei. La ieşirea spre interchange  se află Burj Khalifa şi Business Bay, Manhattan-ul Dubai-ului iar în continuare Al Quinz, cu numeroase galerii de artă.  Burj Khalifa (Turnul Khalifa) denumit anterior Burj Dubai este un zgârie-nori , cea mai înaltă  structură arhitectonică construită vreodată de om, măsurând 828 m înălțime. Construcția a început la 21 septembrie 2004, exteriorul fiind finalizat la 1 octombrie 2009; clădirea a fost inaugurată oficial la data de 4 ianuarie 2010. La data inaugurării Turnul a stabilit câteva recorduri:

 • Cea mai înaltă construcție cu o turlă în vârf: 828 m (record deținut anterior de Taipei 101 — 509,2 m)

 • Cea mai înaltă construcție existentă: 828 m (record deținut anterior de KVLY-TV din Blanchard, North Dakpta , SUA — 628,8 m)

 • Cea mai înaltă construcție autoportantă : 828 m (record deținut anterior de CN Tower  din Toronto— 553,3 m)

 • Construcția cu cele mai multe etaje: 160 (record deținut anterior de Willis Tower din Chicago, SUA — 108)

 • Lifturile cu cea mai mare viteză din lume (64 km/h sau 18 m/s)

 • Moscheea situată la cea mai mare înălțime (etajul 154)

- In prezent, se află în lume în faza de construcţie ( sau au fost date în folosinţă)  încă 47 de  clădiri- turn cu destinaţie multiplă, care vor depăşi ca înălţime Burj Khalifa. De asemenea în zona Sheikh Zayed Road se află o frumoasă oază de verdeaţ - Parcul Za’abeel, primul parc tehnologic din Orientul Mijlociu şi Emirates Towers & Boulevard, două structuri gemene legate printr-o stradă plină de magazine de lux, destinate pentru birouri  şi un hotel de lux. Pe Sheikh Zayed Road se afla şi cea mai mare pârtie artificială din lume Ski Dubai, sub forma unui uriaş tub spaţial.
- Jumeirah si New Dubai - o zonă  extravagantă de pe ţărm, unde Dubai se înfăţişează în toată splendoarea sa. a cărei sursă de inspiraţie a fost spiritul vechii  Arabii. Aici se află  cele mai extravagante hoteluri, între care Burj Al Arab şi Jumeirah Beach Hotel precum  şi exclusivistul complex Dar Al Masyat, cu 29 de case de vară tradiţionale cu grădini. La farmecul locului contribuie atât detaliile arhitectonice specific arabe dar şi construcţia ingenioasă în jurul unor canale artificiale.Avem de a face cu o adevarată Veneţie arabă, unde  navigaţia se face în stil veneţian, dar cu  abra şi dhow de modă veche. In largul mării se află celebra Insula Palm Jumeirah, care a extins linia de coastă cu 120 km. Este una dintre cele mai mari insule artificiale din lume, având forma unui palmier, un loc excelent pentru petrecerea vacanţelor. Jumeirah găzduieşte şi celebrul   Mall of Emirates, cel mai căutat complex en detail, cu peste 400 de magazine care  oferă tot ce-şi poate dori turistul amator de cumpărături.

Dubai are un calendar social  foarte plin şi variat. De la cea mai scumpă cursă de cai din lume - The Dubai World Cup, sau festivalul internaţional de jazz, festivalul de shopping  (organizat anual în a doua jumătate a lunii ianuarie),  de la festivalul internaţional de film din Dubai, a cărui amploare poate rivaliza cu cea a festivalului de la Cannes la expoziţia internaţională de bijuterii . Dubai  este, în sfârşit, singurul centru din lume ce găzduieşte turnee internaţionale de golf, atât în circuitul PGA european cât şi în cel arab.
 

Abu Dhabi

Capitala emiratului cu acelaşi nume aflat la 130 km de Dubai este un oraş superb, aşezat pe ţărmul Golfului Persic (The Corniche)  Frecvent este asemuit cu New York.în timp ce extravagantul  Dubai este asemuit cu Los Angeles. Abu-Dhabi este cel mai modern oraş din lume. Este centrul guvrenamental şi al afacerilor din Emirate, sediul companiilor de petrol a Emiratelor şi al ambasdelor diferitelor state. Arhitectura modernă a clădirilor şi a zgârie-norilor e cea mai rafinată din Estul Mijlociu.

Un  top al  atracţiilor turistice din Abu Dhabi include:
- Palatul Emiratelor - magnific hotel-palat , construit din piatră de coral roz, domină faleza cunoscută drept „The Corniche”. Este destinat cazării personalităţilor care vizitează capitala
- Marea Moschee sau Moscheea Bin Zayed din Abu Dhabi e construită din marmură albă adusă din Italia, are 82 de domuri și peste 1.000 de coloane! Interiorul moscheii este fascinant, impresionează prin somptuozitate şi decoraţiuni a căror frumuseţe întrece orice limită. Privitorul este pur şi simplu  copleşit  de opulenţă
- Șantierele navale Al Bateen - locul unde se construiesc  tradiţionalele dhow
- Insula Lulu - o insulă artificială ce se remarcă prin dune înalte şi roşietice, crânguri de curmali şi uriaşe panouri cu chipurile defuncţilor şeici. In prezent există aici amenajată şi o rezervaţie naturală
- Fortul si Palatul Al Maqtaa - un ansamblu splendid de culoarea nisipului, vechi de 200 de ani
- Insula Saadiyat (Insula Fericirii) - o oază de verdeaţă şi linişte. Insula va deveni cel mai mare proiect rezidenţial şi cultural din lume. Aici sunt planificate a fi construite, până în 2020, trei muzee imense, intre care un nou muzeu Guggenheim, ultimul vis din 1001 de nopţi al şeicilor, o replică modernă ( ca arhitectură) a muzeului Luvru ( a fost deja inaugurată la data de  9 noiembrie 2017) un centru de evenimente şi proiecte rezidenţiale pentru 150.000 de locatari, La terminarea proiectului insula Saadiyat va fi centrul cultural al Emiratului Abu Dhabi. Rămâne de văzut dacă termenul va putea fi respectat, urmare a dificultăţilor de ordin financiar.
- Ferrari World şi Circuitul Yas Marina - situate pe Yas Island , la 30 de minute de capitală. Circuitul  este a doua pistă de Formula 1 din Orientul Mijlociu, după cea din Bahrain
- Yas Waterworld - un imens parc acvatic , o aventură legendară pentru toate vârstele
- Qasr al-Hosn - cunoscut si sub numele de Fortul Alb sau Vechiul Fort, construit în 1761 găzduieşte în prezent Fundaţia Culturală şi un muzeu cu artefacte şi imagini din istoria emiratului.


Celelate 5 Emirate

Sharjaj - se află la nord de Dubai, practic lipit de acesta. In prezent, este considerat cartierul sărac al Dubai-ului, un fel de deşert urban. Nu prea există  atracţii turistice, este cel mai conservator din cele şapte, având  reguli  extrem de stricte: alcoolul este complet interzis, de asemenea purtarea de pantaloni scurţi.
In schimb emiratul a mizat pe cartea culturii, a culturii islamice tradiţionale. Este cel mai mare Centru universitar din Peninsula Arabă şi găzduieşte (deocamdată) excelentul Muzeu al Civilizaţiei Islamice, o trecere în revistă a artei şi culturii islamice pornind din  Asia Centrala şi terminând cu Africa de Nord.
Ajman - excelează la capitolul plajă, o plajă liniştită, molcomă, cu nisip fin şi deloc aglomerată. Cam atât.
Ras al Khaimakh, pe scurt RAK. Emratul mizează pe un altfel de turism, care nu se întâlneşte în celelalte emirate, dar care are succes pe alte meridiane - resorturile all inclusive. In RAK ca de altfel şi în Ajman alcoolul se poate cumpăra fără licenţă., însă ca să te întorci eşti obligat să tranzitezi Sharjahul unde am menţionat care este problema  cu alcoolul
Umm al Qiwain (Umm al-Qaiwan) - se află situat pe malul  oceanului, între Ajman şi RAK.. Este cel mai slab populat emirat ( aproximativ 60.000 de locuitori).  Vechii locuitorii, pescari şi pescuitori de perle, au fost printre primii care au intrat în contact cu civilizaţia greacă, cu peste 7000 de ani în urmă. Acest lucru se vede dacă vizitaţi Muzeul emiratului, care ascunde vestigii nebănuite aparţinând unor perioade istorice foarte îndepărtate.
Fujairah - este singurul emirat cu relief muntos. Nu este însa pregătit pentru turism. Doar amatorii de plajă la Oceanul Indian găsesc aici tot ce îşi doresc.
Dacă sunteţi intersaţi să vizitaţi şi aceste 5 emirate, pe aeroportul din Dubai există multe firme de închiriat maşini cu preţuri de la 50-60 de euro pe zi, cu GPS inclus. Este necesar să aveţi carte de credit la voi sau măcar un card de debit Mastercard ori Maestro cu overdraft.

Două emirate Dubai şi Abu Dhabi, pe de o parte, şi alte cinci emirate, pe de altă parte, două extreme, două lumi diferite, aceeaşi ţară minunată - Emiratele Arabe Unite.

Sfaturi de călătorie în Emiratele Arabe Unite  

 

Când să mergi în Emiratele Arabe Unite?

Agenţii de turism îţi vor recomanda, cel mai probabil, perioada mai-octombrie, dacă le vei spune că ai în plan un sejur  care să includă cocktailuri pe plajă şi băi în apa caldă a Golfului Persic. Din iunie şi până în septembrie, din cauza temperaturilor foarte ridicate, multe dintre hoteluri îşi ajustează preţurile pentru a atrage clienţi. Inainte să plăteşti pentru sejur, verifică să nu se intersecteze cu Ramadanul. Vizitatorilor li se cere să nu mănânce, să nu bea şi să nu fumeze în spaţii publice de la răsăritul soarelui şi până la apus. Pe perioada sărbătorii însă preţurile sunt mult reduse. Pentru cei ce doresc să facă turism de shopping, perioada cea mai prielnică este de la mijlocul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie. Atunci sunt reduceri masive la toate produsele, inclusiv cele de firma.

Nu rezervați hoteluri nerambursabile online (chiar dacă aveți experiență, o clipă de neatenție, oboseală sau grabă vă poate costa mult) și, dacă vă gândiți la un moment dat să mergeți în Emiratele Arabe Unite, rezervați-vă sejurul printr-o agenție din România!

Vize

În prezent nu există obligativitatea deținerii unei vize de intrare, de scurtă ședere, pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite, obținută în prealabil. Măsura se aplică posesorilor de pașapoarte simple care doresc să călătorească în EAU în scop de afaceri, turistic sau de vizită.
Viza de intrare se obține, gratis, la orice punct de frontieră EAU, dreptul de ședere conferit fiind de 30 zile. Dreptul de ședere poate fi prelungit, o singură dată, pentru alte 30 zile contra taxei de 500 AED. Prelungirea dreptului de ședere se obține de la Departamentele/Direcțiile generale pentru imigrări din capitala fiecărui Emirat înainte de expirarea dreptului de ședere atribuit la intrarea pe teritoriul EAU.
Indiferent de scopul călătoriei (afaceri, angajare, turistic, vizită, studii etc.), va fi evitată, cu desăvârşire, utilizarea paşapoartelor temporare. În cazul acestui tip de paşapoarte, poliţia de frontieră locală refuză acordarea dreptului de intrare pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite a titularilor de paşapoarte temporare, chiar şi în condiţiile existenţei unei vize de intrare valabilă.
Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetăţenii români pentru deplasarea în Emiratele Arabe Unite trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite.

Pentru informatii suplimentare privind regimul calatoriilor in EAU, puteţi contacta autoritatile emirateze:

 • Ministerul Afacerilor Externe al EAU-www.mofa.gova.ae

 • Ambasada EAU la Bucuresti

Cancelaria: Aleea Modrogan, 4
Telefon: 021.231.76.76
E-mail: bucharest:@mofa.gov.ae

Amenda pentru depăşirea perioadei de valabilitate a vizei este de 100 EAD ( dirham) pentru fiecare zi deposit. Ea  va fi aplicată turistului la ieşirea din EAU.


Asigurarea

Este obligatoriu  să vă faceţi o asigurare de călătorie împotriva întârzierilor, a anulării, pierderii sau furtului de bani şi bunuri, cât şi o asigurare medicală pentru caz de boală sau accident. In EAU serviciile medicale sunt excelente, dar  costurile lor sunt foarte mari chiar dacă le comparăm cu cele din Europa de Vest.

Reguli specifice
Reguli vamale

 • Importul, consumul şi detinerea de stupefiante, inclusiv etnobotanice, chiar şi în cantităţi mici, sunt aspru pedepsite de lege. Atenţie, persoanele care la intrarea în ţară au fost depistate pozitiv (în urma eventualelor controale) ca fiind consumatoare de substanţe psihotrope, riscă pedepse privative de libertate , chiar dacă la momentul respectiv nu sunt în posesia unor substanţe interzise. Condiţiile de detenţie sunt deosebit de restrictive şi dificile

 • Persoanele care intră sau părăsesc EAU şi deţin sume de bani sau instrumente financiare de plată ce depăşesc plafonul de 100.000 dirhami (AED) sau echivalentul în altă valută trebuie să completeze un formular de declaraţie vamală. De asemenea, sumele deţinute de persoane cu vârsta mai mică de 18 ani vor fi incluse în plafonul acceptat pentru însoţitor

 

Cateva reguli speciale

 

Legislaţia EAU se bazează pe dreptul Islamic, care se aplică cu stricteţe în toate domeniile.
Printre altele, următoarele infracţiuni se pedepsesc:

 • Consumul de alcool în afara spaţiilor cu destinaţie precisă ( restaurante, baruri etc), cât şi starea de ebrietate în spaţiul public

 • Relaţiile sexuale în afara căsătoriei. Orice comportament ofensator în public ( de exemplu, manifestarea afecţiunilor între aduIţi, proferarea de injurii etc). Ținerile de mână între cuplurile căsătorite este insă un lucru tolerat în public

 • Remarcile depreciative faţă de familia conducătoare sau la adresa Islamului

 • Fotografierea unor clădiri şi facilităţi guvernamentale şi ale armatei, spaţii industriale (de exemplu, instalaţii petroliere şi rafinării), aeroporturi. De asemenea fotografierea unor obiective care au postat indicatorul „fotografiatul interzis”.

 • Guma de mestecat este considerată mâncare şi ca atare puteţi fi amendaţi dacă mestecaţi gumă de mestecat în transportul în comun sau în alte locuri publice unde este interzis accesul cu mâncare.


Atenţie - Informaţiile prezentate în această secţiune au caracter informativ. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi de aceea  este obligat să-şi asigure individual măsurile de protecţie necesare.

Sfaturi practice

Transport

Taxi - ieftin, curat, civilizat, toate companiile au acelaşi tarif. 1km=0.75 dh (AED) iar pornirea diferă 3 dh în timpul zilei şi 3,5 dh noaptea
Transport în comun - doar cu card cumpărat de la automate. Existe trei tipuri de card:
Roşu - valabilitate 90 de zile, limită călătorii
Gold – cu acces la vagoane de lux
Silver - valabil 5 ani, e plastifiat şi poate fi încărcat în staţii sau la automate. Costă 20 dh.
La fiecare urcare şi coborâre trebuie trecute prin dreptul unui cititor, care scade banii din el  în  funcţie de numărul de zone străbătute. Bine de ştiut: oricâte drumuri aţi face într-o zi, suma maximă ce vi se va încasa de pe card va fi de 14 dh.
Metroul - are un traseu de 52 km cu 29 de staţii. Ultima cursă pleacă înainte de ora  22.30; vinerea şi în zilele de sărbătoare circulaţia începe la ora 14.00
Water-bus - transport in comun , acces cu cardurile enumerate mai sus. Bărcile sunt închise, climatizate, spre deosebire de bărcile tradiţionale ( abra), cost - 1 dirham

Sfaturi speciale

 • Fotografierea femeilor este permisă numai cu acceptul acestora.Chiar şi în locurile turistice, unde femeile ce poartă văl pregătesc mâncarea, nu le fotografiaţi înainte de a primi consimţământul lor.

 • Ținuta turiştilor trebuie să fie decentă. Hainele lejere din bbc respectă pudoarea musulmană. Şi sunt potrivite pentru vremea caldă. Femeile nu trebuie să poarte haine strâmte sau transparente, foarte scurte, bluze fără mâneci sau cu decolteu, iar bărbaţii trebuie să evite pantalonii scurţi şi tricourile fără mâneci.

 

Banii

Moneda locală este dirham-ul (AED) .Subdiviziunea dirhamului se numeşte fils. Astfel, 100 de fils compun un dirham. Valoarea unui dirham este aproape echivalentă cu cea a unui leu românesc. Din acest punct de vedere turiştii români au avantajul unei conversii relativ uşoare a preţurilor şi raportarea lor la ceva cunoscut. Dolarul american este şi el aproape ca o moneda naţională, fiind acceptat la majoritatea hotelurilor şi in multe magazine ca metodă de plata. Toate celelalte monede importante (euro, lira sterlina etc.) pot fi schimbate la bănci, case de schimb sau chiar în hoteluri.
Cursul de schimb este foarte stabil şi acelaşi la toate casele de schimb valutar
 

Bacşiş

Practica de a lăsa bacşiş în Emirate este cumva comparabilă cu aceea din marea majoritate a altor locuri din restul lumii. Unele dintre serviciile de la hoteluri, restaurante sau cafenele, de obicei includ o taxa de service egală cu 20% din totalul notei de plată. Pe de altă parte oferirea unui bacşiş portarului, recepţionerului sau altor membrii ai stafului unui hotel este opţiunea turistului. Pentru cei care vă ajută cu bagajele un bacşiş de 5 sau 10 AED este ceva obişnuit, în funcţie de volumul de bagaje pe care îl aveţi. Şi taximetriştii acceptă bacşişuri, însă şi aici valoarea acestei atenţii depinde de fiecare călător. Pentru orice fel de alte servicii, în afara hotelurilor sau resorturilor, bacşişul nu este o practică obişnuită astfel încât nu trebuie să vă simţiţi obligaţi să oferiţi bacsis la tot pasul.
 

Convorbiri telefonice si Internet

Pentru a telefona din străinătate în EAU codul de acces internaţional este (971), apoi cifra 4 pentru Dubai sau 2 pentru Abu Dhabi, urmată de numărul local. Pentru a suna din străinatate pe mobil se formeaza înainte 971 50. Pentru convorbiri locale formaţi 060 pentru număr de mobil, iar pentru a suna din alt emirat, 04 pentru Dubai şi 02 pentru Abu Dhabi.
Conform datelor disponibile pe www.veritel.ro, un apel pe mobil din EAU  din  către România costa peste 2 euro/minut  sau  peste 1 euro/minut pentru un apel primit in roaming.

Internet-ul este accesibil în aeroporturi, hoteluri, centre comerciale şi de afaceri, restaurante şi cafenele. Există carduri preplătite cu durată variabilă începând de la o oră şi până la 60 de zile.Costurile sunt cuprinse între 15 AED (pentru 1 ora) şi 120 AED (pentru 60 de zile)

Fus orar

Ora oficială in EAU este GMT+4, adică 2 ore înainte de România. Nu există oră oficială de vară.

Apa potabila

Apa de la robinet este potabilă, ea provine din uzine de desalinizare, însă  mulţi turisti  preferă să bea apa îmbuteliată - în principal din obişnuinţă sau din nesiguranţă. O mare varietate de mărci de apă îmbuteliată (atât carbogazoasă cât şi plată) se poate găsi în supermarketuri, magazine de proximitate, chioşcuri de ziare şi benzinării.

Electricitate

Tensiunea la prize este de 220-240 V AC.  Prizele sunt în general cu trei picioruşe, dar puteţi găsi şi prize europene cu două picioruşe. Dar, pentru orice eventualitate  este bine să aveţi un adaptor. Dacă nu, puteţi împrumuta unul de la hotel sau cumpăra din supermarket-uri


Ambasada şi consulatul României

Adresa : 2nd Str.no.9, W(14/1) plot no.13 at AL RODHA Area

Telefon:  +971 2 44 59 919

La acest număr de telefon NU se furnizează informații consulare
Fax+971 2 44 61 143
 

Secţia Consulară

Adresa : 2nd Str.no.9, W(14/1) plot no.13 at AL RODHA Area, P.O.Box 70416, Abu Dhabi
La Secția consulară din cadrul Ambasadei României la Abu Dhabi întreaga activitate consulară se  desfășoară numai cu programare.

Telefon call-center (informații consulare pentru cetățeni români):

+971 244 61 158
+971 244 37 334
+971 244 19 311

de la 340 EUR
Dubai este capitala Emiratului cu acelasi nume, unul din cele sapte ale Emiratelor Arabe Unite si se afla pe malul sudic al Golfului Persic, in Peninsula Arabica, fiind pe locul doi in ceea ce priveste teritoriul, dupa Abu Dhabi.
Dubai -  unul dintre cele mai spectaculoase, extravagante si futuriste orase ale lumii
Perioada
01.10 - 13.12.2019
990 EUR
Va invitam sa descoperiti cateva dintre tarile Golfului Persic de-a lungul unei croaziere pe elegantul vas MSC Lirica, construit in anul 2003 si renovat in totalitate in 2015.

Veti avea ocazia de a descoperi Dubai-ul, cel mai spectaculos oras al Golfului Persic, ce epateaza cu cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa, Abu Dhabi-ul, cu cea mai mare moschee din Emiratele Arabe Unite, Insula Sir Bani Yas Is cu parcul natural ce detine o impresionanta colectie de animale africane, Doha, perla Golfului Persic ce tine sa intreaca prin spectaculozitate celelalte rivale din zona, Muscat-ul, cu spiritul sau mai conservator si nu in ultimul rand Khasab-ul, cu spectaculoasele sale fiorduri.

Veti trai o experienta unica intr-o lume plina de contraste, un mixt inedit intre traditii si concepte arhitecturale futuristice, toate intr-un manunchi de perle pe care le veti descoperi in aceasta croaziera araba.
Perioada
16.01 - 27.01.2020