Oferta zilei!

de la 370 Euro / persoană

VEZI OFERTA

O vacanță în Croația oferă tot ce și-ar putea dori un călător: peisaje montane superbe, parcuri naturale ce adăpostesc splendide cascade, plaje întinse pe Coasta Dalmată și pe insulițele din jur, arhitectură medievală perfectă pentru decorul unui film, fructe de mare savuroase și vin aromat.

Scriitorul Peter Dragicevich spunea: “ Recunosc, Croaţia este ţara mea preferată pentru vacanță. Pentru mine, această ţară oferă o combinație unică din toate lucrurile pe care le iubesc: frumusețea naturală îmi tăie răsuflarea, pot înota, mă pot bucura de soarele de vară, de istorie şi de arhitectură interesantă, pot degusta un vin incredibil, pot savura fructe de mare delicioase şi aș putea continua. Într-adevăr, croații nu sunt întotdeauna cei mai prietenoşi cu străinii, dar odată spartă aceasta barieră, veţi descoperi că sunt cei mai primitori oameni pe care i-aţi putea întâlni.”
 
Cascadele din Parcurile Naționale Plitvice și Krka, plajele de pe riviera Makarska sau din insulițele Hvar și Vis de pe coasta Dalmată a Mării Adriatice, orașul vechi Dubrovnik, Palatul Dioclețian din Split, cafenelele excepționale și Muzeul Relațiilor Destrămate din Zagreb, dar și fermecătorul Rovinj din peninsula Istria sunt câteva din cele mai interesante obiective turistice din Croația.
 
Află mai multe detalii despre o vacanță în Croația!

Top Obiective Turistice în Croația

Natură și peisaje de vizitat în Croația
 
Parcul Național Plitvice este cel mai vechi parc național din estul Europei și cel mai mare parc național din Croația. Frumusețea parcului este dată de cele 16 lacuri terasate și cascade și de canionul calcaros. Se află în zona muntoasă carstică din Croația centrală, aproape de granița cu Bosnia și Herțegovina, fiind și adăugat în lista locurilor de Patrimoniu Mondial UNESCO.
 
Parcul Național Krka este situat de-a lungul râului cu același nume și se află în zona Sibenik-Knin. Punctele sale de atracție sunt reprezentate de cele 7 cascade, mănăstirea Krka, construită pe locul unor vechi catacombe Romane, impresionanta cascadă Roški Slap și o mănăstire Franciscană din secolul XV, situată pe insula Visovac. Parcul a fost creat pentru activități științifice, culturale, educative, dar și turistice, fiiind unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat în Croația.
 
Parcul Național Mljet este un adevărat paradis insular de un verde tipic pentru Coasta Dalmată. Legenda locală spune că Mlje ar fi insula pe care nimfa Calypso l-a ținut captiv pe Ulise timp de șapte ani.
 
Parcul Naţional Kornati este o destinație pentru iubitorii de sporturi nautice datorită celor 89 de insule care adăpostesc un ecosistem marin deosebit.
 
Parcul naţional Risnjak suprinde prin culoarea turcoaz a râului Kupa, a cărei vale este populată de 69 de specii de fluturi. Traseele montane duc până la vârful muntelui Risnjak (1528 m), de unde putem observa piscurile montane care îl înconjoară din toate părţile.
 
Parcul naţional Sjeverni Velebit (Velebitul de Nord) este renumit prin pajiștile verzi și pădurile bogate. În grădina botanică se află și cea mai rară plantă croată - Degenia velebitica.
 
Parcul naţional Paklenica reprezintă frumuseţea sudică a celui mai mare munte croat, Velebit. Canionul Velika Paklenica este renumit pentru alpinism, iar potecile sale duc până la peştera Manita, care adăpostește forme geomorfologice vechi de 80.000 de ani.
 
Insula Brac, a treia insulă ca mărime din Croația, eeste dominată de cel mai înalt pisc de pe insulele croate, Muntele Vitus (778 m) și are un peisaj împânzit cu cariere de calcar, crevase şi văi perfect rotunde. Carierele insulei ascund cantități impresionante de calcar și dolomit, timp de multe secole fiind o sursă primară de piatră albă, impecabilă, folosită pentru faţadele decorative ale clădirilor croate.
 
Insula Korkula, numită de către greci (în sec. al III-lea i.Hr.) Korkyra Melania sau „Corfu cel negru” datorită culorii lemnului pădurilor ce o împânzesc. Korkula, care “atârna” de marginea peninsulei Peljesak, este una dintre cele mai verzi insule din Marea Adriatică, cu întinse livezi de măslini şi culturi de viță de vie.
 
Artă și Arhitectură în Croația
 

 • Palatul lui Diocletian, monument aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind reşedinţa imperială fortificată, construită de împăratul Diocletian pe coasta Dalmată pentru a-şi petrece viaţa după abdicarea sa din anul 305, astăzi unul din cele mai bine conservate edificii ale Antichităţii târzii.  
 • Muzeul Marco Polo, găzduit în casa veche, de origine medievală, în care s-a născut celebrul călător şi comerciant în anul 1254 şi care adăposteşte numeroase planuri şi hărţi de călătorie, precum şi portrete şi busturi ale celebrului aventurier.
 • Orașul vechi Dubrovnik, "Perla Adriaticii", situat pe coasta dalmată, o putere importantă în Marea Mediterană a sec. XIII. Cu toate că a fost grav afectat de cutremurul din 1667, Dubrovnik a reușit să păstreze elementele  gotice, biserici în stil renascentist și baroc, mănăstiri , palate şi fântâni. Deteriorat din nou în anii 1990 de conflictele armate , este acum punctul central al unui program major de restaurare coordonată de UNESCO.
 • Palatul Sponza, unul dintre cele mai frumoase palate din Dubrovnik, păstrat în forma sa originală , construit între 1516 -1522.
 • Palatul Rectorilor, construit în anul 1441, în stil gotic.
 • Biserica Sf. Marcu, una dintre cele mai vechi clădiri din Zagreb și patrimoniu cultural, situată în Piaţa San Marco şi uşor de recunoscut prin acoperişul său colorat.
 • Poarta de Piatră din sec. XIII, vizitată de mii de credincioşi din întreaga lume, este un important loc de pelerinaj pentru povestea să miraculoasă. În prima jumătate a secolului al XVIII-lea, marele incendiu a devastat poarta, dar o pictură a Fecioarei Maria a rămas intactă. Pictura poate fi văzută în colţul de sus, în spatele zăbrelelor de fier.
 • Muzeul Mimară, creat pentru a găzdui o colecţie de 4.000 de opere de artă donate de un colecţionar privat, Ante Topic Mimară, în 1972 .
 • Catedrala Sf. Ştefan, construită în stil gotic, cea mai elegantă clădire din Zagreb.
 • Biserica Sf. Euphemia, construită în  1736, este cea mai mare clădire în stil baroc din Istria, reflectând perioada sec. XVIII, când Rovinj era cel mai populat oraș.
 • Biserica Sf. Barbara, monument de artă pre-romanica, cea mai veche capelă din Trogir, păstrată în forma sa originală.
 • Catedrala Sf. Domnius, a cărei uşa principală este ornată cu magnifice reliefuri sculptate din lemn și înfățișând 28 scene din viaţa lui Hristos, lucrarea aparţinându-i lui Andrija Buvina, fiind datata din  1214.
 • Catedrala Sf. Marcu din Insula Korcula, care domina piaţa oraşului, clădire în stil gotic-renascentist, construită în sec. al XV-lea din calcarul din zona, de italieni şi localnici.
 • Biserica Sf. Blaise, construită de arhitectul Gropeli între anii 1705–1717, adăposteşte statuia de aur a Sf. Blaise, patronul spiritual al Dubrovnik-ului.
 • Biserica Skrpjela, renumită pentru cele 68 de fresce pictate de Tripo Kokolja.
 • Catedrala St. Triphun, străjuită de ziduri şi fortăreţe, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

 
Tradiții și Evenimente în Croația
Urbanovo, Nopţi de Vară în Rijeka, Festivalul Hideout, Festivalul Grădinilor.
 
Urbanovo  - un eveniment tradiţional, care promovează cultura vinului şi cultura diferitelor specialităţi culinare. Pe parcursul a trei weekend-uri, au loc degustări de vinuri de înaltă clasă, iar cei care participă au posibilitatea de a degusta mâncăruri,  însoțite apoi de numeroase programe culturale, variind de la evenimente folclorice la concerte de jazz.
 
Festivalul Grădinilor din Croaţia  -  unul dintre cele mai iubite şi apreciate evenimente care au loc în această ţară. În luna iulie, Sibenik devine un adevărat centru al distracţiei, fiind unul dintre cele mai mari și mai inedite festivaluri din Europa.
 
Festivalul Hideout - unul dintre cele mai mari evenimente muzicale din ţară, care adună deopotrivă pasionaţi şi artişti consacrați ai muzicii Electro și Drum and Bass.
 
Nopţi de Vară în Rijeka - un eveniment cultural axat pe muzică clasică și teatru, care are loc în iulie.
 
Experiențe în Croația

Drumeții montane, navigație de-a lungul Coastei Dalmate, cu opriri pe unele din cele 1.000 de insule ale Croației, experiențe culinare și degustări de vin deosebite, dintre care vă recomandăm vizitarea Buzet – „Orașul Trufelor”și vizitarea Peșterii Durović, aflată chiar sub pistele aeroportului din Dubrovnik, pentru degustarea vinurilor din regiunea Konavle.

Bucătăria Croată

Bucătăria croată este specifică fiecărei regiuni, reflectând geografia țării, istoria și cultura locurilor. Zonele din proximitatea Mării Adriatice au ca specific preparate din pește, mediteraneene. În nordul Croației, influențele culinare sunt de origine austro-ungară, unde carnea de miel, vițel sau oaie sunt preferate peștelui.
În zonele centrale ale ţării, se mănâncă diverse tocăniţe, iar în Peninsula Istria carnea macră de porc cu sos de smântână este una dintre cele mai îndrăgite specialități. Croația este renumită și pentru vinurile sale bune, produse atât în regiunile continentale, cât şi în cele de coastă ale țării.

Top Orașe de vizitat în Croația


Zagreb
Capitala Croației, situată de-a lungul râului Sava, pe versantul sudic al muntelui Medvednica, păstrează și astăzi farmecul unui oraș vechi. Este cel mai mare oraș din Croația, fiind atât capitală economică, cât și culturală.
Atmosfera medievală se păstrează în Orașul de Sus, cea a unei capitale europene o vei întâlni în Orașul de Jos, iar Orașul Nou este un nucleu de centre comerciale și zgârie-nori.
Străduțele pietruite din centrul istoric, muzeele, monumente și grădinile Orașului de Sus cu siguranță vă vor încânta.
Cele mai importante obiective turistice din Zagreb sunt Biserica Sf. Marcu, Poarta de Piatră, Catedrala Sf. Ștefan și Muzeul Mimara. Zagreb este și o capitală europeană a cafelei, așadar o vizită la cele mai cunoscute cafenele este recomandată.

Dubrovnik
Unul oraș fermecător, aflat pe Coasta Dalmată a Mării Adriatice, inclus în Patrimobiul Mondial UNESCO, este și cel mai interesantă destinație pentru o vacanța de vară în Croația.  
Orașul său vechi păstrează biserici, mănăstiri, palate, fântâni și clădiri în stil Gotic, Renascentist și Baroc, fiind locul în care s-a filmat și faimosul serial Game of Thrones.
Palatul Sponza, Palatul Rectorilor și Biserica Sf. Blaise sunt, alături de Orașul vechi, obiectivele turistice de vizitat în Dubrovnik.

Split
Unul dintre cele mai vechi orașe ale Croației, în prezent cel mai mare oraș de pe Coasta Dalmată, se află pe țărmurile estice ale Mării Adriatice.
Palatul lui Dioclețian de Patrimoniu UNESCO și Catedrala Sf. Dominius sunt, alături de peisajele superbe, obiectivele turistice de vizitat în Split.

Opatija
Este printre cele mai vechi destinații turistice din Croația, renumită astăzi pentru vilele și hotelurile elegante. Mănăstirea Opatija, Sv. Jakova şi Parcul Svetog Jakova sunt obiectivele turistice ale zonei.
 
Zadar
Vechi port mediteranean, Orașul vechi din Zadar adăpostește un tezaur de comori arheologice,monumente antice, medievale și renascentiste. Biserica Sf. Donatus, Forumul Roman, strada Kalelarga, Catedrala Sf. Anastasia sunt obiectivele turistice de neratat în Zadar.
 
Sibenik
Oraș istoric din centrul Dalmației, Sibenik se află la vărsarea râului Krka în Marea Adriatică. Fortărețele Sf. Nicolae, Sf. Mihovila,  Sf. Ivana și Subicevac, precum și Catedrala Sf. Iacob sunt obiectivele turistice de vizitat în Sibenik.
 
Rovinj
Un orășel superb, cunoscut sub numele de “Mica Veneție“, este considerat unul dintre cele mai frumoase din Istria. Orașul a fost considerat insulă până în secolul XVIII, când a fost legat de continent și s-a dezvoltat ca port pentru pescuit. Astăzi, Rovinj păstrează farmecul unui orășel pescăresc, iar arhitectura în stil venețian îi conferă o atmosferă magică.  
Orașul vechi, împânzit de case în culori pastelate, străduțele înguste, Biserica Sf. Euphemia și piața centrală sunt printre cele mai frumoase locuri de vizitat în Rovinj.
 
Trogir
Este cel mai bine păstrat oraș antic din întreaga Europă Centrală, fiind inclus și în lista locurilor de Patrimoniu Mondial UNESCO.
Turnul cu Ceas, Poarta Orașului, Biserica Sf. Barbara, primăria, Fortăreața Kamerlengo, Catedrala Sf. Laurențiu sunt cele mai importante obiective turistice de vizitat în Trogir.

Perioada recomandantă pentru a vizita Croația

Partea nordică a Croației are un climat continental, iar zonele de coastă au un climat mediteranean, cu temperaturi care pot ajunge la 38°C sau mai mult, mai ales în luna august.
 
În Istria, la nord, temperatura medie în luna august este de aprox 22,5°C, iar pe insula Hvar, de 24°C. De asemenea, şi temperaturile apei mării variază în funcţie de regiune.
 
Marea Adriatică, a cărei adâncime este în apropierea ţărmului vestic al Istriei de numai 40 de metri, se încălzeşte repede până la 20°C şi mai mult, la începutul verii, în august ajunge la plăcuta temperatură de 23 - 26°C, iar iarna nu se răceşte sub 10°C. În Dalmaţia, care se află mai la sud, temperatura apelor mării nu scade nici pe timpul iernii sub 12°C.
 
Vremea pe coasta este de obicei frumoasă, apa mării caldă, și prețurile mai mici în lunile mai, iunie, septembrie și octombrie.
 
Precipitaţiile nu sunt prea însemnate în regiunea de coastă, deoarece aerul umed se deplasează de obicei în afara ţărmurilor, îndreptându-se către înterior. Cele mai reduse cantităţi de precipitaţii, cca 500 - 1 000 mm pe an, se înregistrează pe insule.
 
Pentru cei care își doresc să viziteze Croația în sezon, iulie și august sunt lunile recomandate.
 
Viza
Cetăţenii români nu au nevoie de viză la intrarea în Republica Croaţia. Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Republicii Croaţia pentru o perioadă maximă de 90 de zile, într-un interval de 6 luni, pe baza unui paşaport valabil sau a unei cărţi de identitate valabile.
 
Vaccinurile nu sunt necesare.
 
Înainte de plecarea în călătorie
 
Luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României în Croaţia.
Asiguraţi-vă că ştiţi limita de bani pe care o puteţi retrage de la ATM şi PIN-ul cardului pe care urmează să-l utilizaţi.
Lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră.

Sfaturi de călătorie în Croaţia 

În timpul verii, este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete. Chiar dacă temperaturile sunt în general blânde, veţi fi expuşi razelor puternice ale soarelui, de aceea vă sfătuim să luaţi cu dvs. loţiunea de protecţie solară cu care sunteţi obişnuiţi, pentru că dacă le veţi folosi pe cele locale, cu care nu sunteţi familiarizaţi, s-ar putea să aveţi reacţii adverse.
 
Aduceţi cu dumneavoastră aparatul foto şi camera de filmat, baterii suficiente şi toate accesoriile de care aveţi în general nevoie. În multe locuri, este posibil să nu găsiţi carduri de memorie, acumulatori etc.
 
Vă recomandăm să aveţi la Dvs. tricouri cu mâneca scurtă, pulovere sau jachete, şapcă sau pălărie, pantaloni scurţi şi lungi şi o haină subţire de vânt şi ploaie. Se recomandă pantofi sport şi bocanci pentru cei care vor să facă drumeţii.
 
Dacă veţi ajunge în perioada noiembrie – februarie, trebuie să ştiţi că va fi uşor rece după-amiaza, prin urmare, puloverele cu mânecile lungi sunt recomandate pentru acea parte a zilei, precum şi încălţăminte şi îmbrăcăminte impermeabilă. În lunile de vară, aduceţi-vă îmbrăcăminte uşoară, de bumbac, deoarece în timpul zilei temperaturile sunt foarte ridicate.
 
Un bacşiş de 10% este aşteptat în general în majoritatea restaurantelor, aceasta fiind practică locală.
 
Dacă aveţi în plan să faceţi drumeţii, să exploraţi peşteri sau să practicaţi turism de aventură, atunci trebuie să aveţi cu dumneavoastră o lanternă şi o sticlă cu apă.

Oferte de Vacanță în Croația