Nu exista rezultate

Slovacia, oficial Republica Slovacă, este o ţară situată în centrul Europei, ce se învecinează în nord cu Polonia, în est cu Ucraina, în sud cu Ungaria, în vest cu Austria şi în nord -  vest cu Republica Cehă. 

Descoperirile arheologice au atestat primele prezenţe umane pe actualele teritorii ale Republicii Slovace încă de la începutul erei paleoliticului, numeroase rămăşite ale vechilor colonişti celtici şi romani fiind împrăştiate pe întreg teritoriul ţării. 

Secolul al V – lea va fi marcat de invaziile slavilor care vor pune bazele primului mare imperiul de pe acest teritoriu, imperiu cunoscut sub numele de Moravia Mare, un imperiu înfloritor de-a lungul următoarelor cinci secole, până la invazia triburilor maghiare din secolul al X – lea, când teritoriile au fost cucerite şi anexate ca parte a Ungariei Mari, unde vor rămâne timp de aproximativ 1.000 de ani. 

Oraşul Bratislava, cunoscut în acea perioadă sub numele de Pozsony, a devenit locaţia primei universităţi a Ungariei Mari, în anul 1467, devenind ulterior capitala ţării ca urmare a cuceririi oraşului Buda de către turcii otomani, în timpul bătăliei de la Mohacs, din anul 1526. Pentru următoarele trei secole, cât a  rămas capitală a Ungariei Mari, oraşul a cunoscut o perioadă de înflorire, timp în care istorica Catedrala Sf Martin a devenit locul în care au fost încoronaţi aproape o duzină de monarhi habsburgi. 

În anul 1867, ca urmare a înfiinţării monarhiei austro – ungare, Slovacia a devenit parte integrantă a unui imperiu şi mai vast. După ce imperiul Austro – Ungar a fost dizolvat în urmă Primului Război Mondial, Slovacia a devenit parte a unui stat nou, de mici dimensiuni, ce avea să fie cunoscut în întreaga lume sub numele de Cehoslovacia. 

Deşi în timpul celui de-al doilea război mondial Cehoslovacia a fost împărţită în două naţiuni suverane aliate ale Axei, la finalul războiului acestea au devenit din nou un singur stat, aflat de această dată sub conducerea comuniştilor. “Revoluţia de catifea” din anul 1989 a pus capăt stăpânirii comuniste şi a dus la separarea Cehiei şi Slovaciei în două naţiuni separate, Republica Slovacă devenind membră a Uniunii Europene în anul 2004, în prezent numărându-se printre naţiunile cu cea mai rapidă creştere din Europa. 

Top Atracții Turistice în Slovacia

1.Artă și Arhitectură:

  • Castelul Bratislava
  • Castelul Spis
  • Muzeul de Artă Modernă Andy Warhol
  • Castelul Devin
  • Muzeul Oraşului Bratislava 

2.Natură și peisaje:

  • Parcul Naţional Tatras
  • Parcul Naţional Pieniny
  • Parcul Naţional Mala Fatra 

Tradiții și Evenimente:

  • Cursa Săniilor Trase de Câini
  • Festivalul Internaţional al Fantomelor şi Monştrilor
  • Festivalul de Muzică Košice
  • Festivalul Folcloric Východná 

INFO UTILE: 

  • Denumire oficială: Republica Slovacă
  • Capitala: Bratislava
  • Limba oficială: slovacă
  • Moneda: euro
  • Fus orar: GMT +1 / GMT + 2
  • Electricitate: 230V, frecvenţă 50 Hz, prize de tip european
  • Prefix ţară: + 421
  • Formă de guvernământ: Republica parlamentară
  • Suprafaţa: 40.035 km2
  • Aşezare: centrul Europei, ce se învecinează în nord cu Polonia, în est cu Ucraina, în sud cu Ungaria, în vest cu Austria şi în nord -  vest cu Republica Cehă.
  • Populaţie: 5.457.926 locuitori
  • Alte limbi vorbite: cehă, engleză, maghiară
  • Grupuri etnice: 80.7% slovaci, 8.5% maghiari, 2% latini, 8.8% alte grupuri etnice nespecificate
  • Religie: 75.9% creştini, 13.4% ireligioşi, 11% alte religii nespecificate
  • Greutăţi / măsuri: sistemul metric 

Top Oraşe de vizitat în Slovacia

  • Bratislava – este capitala și cel mai mare oraș al Slovaciei, cu o populație totală de aproximativ 430.000 de locuitori. Situată în sud –vestul Slovaciei, pe ambele maluri ale fluviului Dunăre și pe malul stâng al râului Morava, Bratisvala este una dintre cele mai mici capitale ale Europei, și singura capitală național care se învecinează cu două state suverane. Istoria orașului a fost influențată de numeroase popoare de-a lungul secolelor, precum austrici, bulgari, croați, cehi, germani, maghiar, evrei, sârbi și slovaci, fiind totodată și locul de încoronare precum și centrul legislativ și capitala Regatului Ungariei între 1536 – 1783. Bratislava este centrul politic, cultural și economic al Slovaciei precum și a treia cea mai bogată regiune a Uniunii Europene conform PIB-ului pe cap de locuitori. Printre cele mai importante obiective turistice ale orașului Bratislava, se numără: Castelul Bratislava, Castelul Devin, Vechea Primărie, Catedrala Sf. Martin, Palatul Prezidențial, Biserica Albastră. Fântâna lui Maximilian, Vechiul Pod.
  • Košice – situat în estul Slovaciei, lângă granița cu Ungaria, este al doilea cel mai mare oraș al țării, cu o populație totală de 240.000 de locuitori. Este considerat un adevărat centru economic și cultural al estului țării, fiind sediul Curții Constituționale Slovace, a trei universități, numeroase eparhii, muzee, galerii și teatre. Orașul este renumit pentru centrul său istoric extrem de bine conservat, cu numeroase clădiri de patrimoniu în stil gotic, renascentist, barcos și Art Nouveau, dar și cu cea mai mare biserică din Slovacia: Catedrala Sf. Elisabeta, De asemenea, orașul este binecunoscut ca fiind prima așezare din Europa căreia i s-a acordat propria stemă. Printre cele mai importante obiective turistice cu care orașul Košice își încântă turiștii, se numără: Catedrala Sf. Elisabeta, Castelul Spis, Fântâna Cântătoare, Palatul Jakab, Capela Sf. Mihai. 

Top Atracții Turistice în Slovacia

1.Artă și Arhitectură:

  • Castelul Bratislava – este considerat cel mai adesea reperul istoric, arheologic şi arhitectural al capitalei Bratislava, fiind situat în vârful unui deal ce oferă o privelişte uimitoare asupra întregii capitale a Slovaciei. Construit la începutul secolului al XV – lea şi distrus aproape în întregime în timpul unui incendiu în secolul al XIX –lea, castelul a rămas în ruină pentru aproximativ 150 de ani până la începutul lucrărilor de restaurare, din anul 1950. Patru porţi de acces păzesc clădirea principală a castelului. În curtea interioară se află o fântână adâncă de 262 de metri despre care numeroase legende locale spun că ar fi blestemată, în timp ce în interiorul castelului se află o sală de muzică construită în fosta capelă barocă, precum şi sediul Consiliului Naţional al Republici Slovace şi Muzeul Naţional Slovac.
  • Castelul Spis – este cel mai mare dintre nenumăratele castele medievale care se află pe teritoriul slovac, înălţându-se semeţ în vârful stâncilor, la o altitudine de 200 de metri deasupra nivelului mării. Construit la începutul secolului al XIII – lea, acest castel considerat a fi printre cele mai mari castele în stil baroc din întreaga Europă, a fost îndelung folosit ca reşedinţă a familiei regale. Deşi în prezent o mare parte a castelului se află în ruină, aici a fost amenajat un  muzeu de mici dimensiuni care prezintă istoria din perioada de glorie a castelului.
  • Muzeul de Artă Modernă Andy Warhol – găzduit în interiorul casei din Medzilaborce pe care legendarul artist american Andy Warhol nu a avut ocazia să o vadă niciodată deoarece părinții săi au părăsit-o pentru a emigra în Statele Unite, muzeul prezintă o colecție impresionantă formată din cele mai faimoase lucrările ale lui Warhol, inclusiv două dintre picturile sale de pe renumitele Campbell’Soup precum și portretul lui Vladimir Lenin.
  • Castelul Devin – în prezent una dintre cele opt filiale ale Muzeului Orașului Bratislava, este situat la o altitudine de 700 de metri deasupra locului de întâlnire al râurilor Morava și Dunăre. Castelul este situat pe teritoriul considerat strategic încă din vremea neoliticului, iar cea mai veche biserică creștină cunoscută la nord de Dunăre a fost fondată aici, printre ruinele unui fort roman, care s-a aflat aici înainte de construcția actualului castel, în secolul al VIII – lea.
  • Muzeul Oraşului Bratislava – cel mai mare dintre numeroasele muzee ale orașului Bratislava este de fapt o rețea de opt clădiri diferite, împrăștiate pe întreg teritoriul orașului. Muzeul de Istorie a Orașului este principalul muzeu, fiind înființat pentru prima dată în anul 1886, în imediata apropiere a pieței principale din Bratislava. Muzeul cu Ceas al Casei Bunului Păstor, Muzeul Armelor și Fortificațiilor Orașului din interiorul Porții lui Mhai precum și vechiul castel Devin fac parte de asemenea din acest complex muzeal alături de muzeele dedicate lui Johann Nepomuk Hummel, Arthur Fleischmann și Janko Jesensky, precum și monumentul cultural național Gerulata. 

2.Natură și peisaje:

  • Parcul Naţional Tatras – este considerat a fi cel mai important parc național al Slovaciei, acesta cuprinzând singurul lanț montan alplin din Europa de Est, unul dintre cele mai mici lanțuri montane de pe pământ. Parcul este extrem de apreciat în rândul iubitorilor de natură datorită versanților acoperiți de păduri dese, a numeroaselor râuri precum și a diverselor peisaje și animale care se adăpostesc aici.
  • Parcul Naţional Pieniny – acest parc național care se extinde peste graniță, ajungând până în Polonia, este considerat a fi cel mai mic parc național din Slovacia, fiind însă extrem de apreciat datorită peisajelor spectaculoase pe care le găzduiește. Pe lângă Muzeul Național de Cultură Červený Klášto, care este principala atracție a parcului, vizitatorii mai au posibilitatea de a admira cele peste 760 de specii de fluturi de aici sau să practice raftingul în apele ce străbat defileul Dunajec și Munții Pieniny.
  • Parcul Naţional Mala Fatra – este renumit pentru peisajul său pitoresc care este acoperit în proporție de 83% de păduri de fag. Pe lângă numeroasele canioane și chei, aici se află și Cascada Sutovo, o cădere de apă de 125 de metri, precum și renumitele castele istorice Strecno și Starhrad, precum și Peștera de Cristal. 

Tradiții și Evenimente:

  • Cursa Săniilor Trase de Câini – anual, în luna februarie, satul montan Donovaly găzduiește una dintre cele mai competitive curse de sănii trase de câini din întreaga Europa. Festivalul presupune organizarea unei curse de sănii prin Munții Tatra Mică și Munții Velka, precum șu organziarea a numeroase degustări de preparate locale, băuturi tradiționale și concerte de muzică country live.
  • Festivalul Internaţional al Fantomelor şi Monştrilor - castelul romantic Bojnice din secolul al XII-lea oferă cadrul perfect pentru acest festival anual al fantomelor și monștrilor, care atrage peste 50.000 de vizitatori în perioada aprilie-mai a fiecărui an. Vizitatorii pot întâlni, de asemenea, invazii extraterestre, vrăjitoare, vampiri, romantici tragici și tarabe încărcate cu mâncare și băuturi răcoritoare.
  • Festivalul de Muzică Košice - Cel mai mare festival de muzică din al doilea oraș ca mărime al Republicii Slovace se întâmplă, de asemenea, să fie printre cele mai vechi festivaluri de muzică din țară. Cu o tradiție de datează din anul 1956, acest festival reunește atât orchestrele filarmonicii cehe cât și cele slovace, precum și numeroase orchestre de cameră, interpreți de operă și alți muzicieni clasici talentați.
  • Festivalul Folcloric Východná - Zeci de festivaluri populare tradiționale sunt organizate în Republica Slovacă în fiecare an, dar niciunul nu poate rivaliza cu acest eveniment pline de viață în pitorescul sat Východná de sub Munții Krivao. Acest festival, desfășurat pe parcursul a trei zile în primul weekend al lunii iulie începând cu anul 1953, atrage până la 1.500 de interpreți și 70.000 de spectatori anual. Dansul popular, cântatul și meșteșugurile sunt principalele atracții ale festivalului. 

Ştiaţi că…

  • Bratislava este singura capitală din lume care se învecinează cu două state suverane: Ungaria la nord şi Austria la Vest.
  • Pe întreg teritoriul Slovaciei exista 228 de castele.
  • Slovacia este locul unde puteţi admira unul dintre puţinele gheizere de pe teritoriul Europei, al cărui jet de apă atinge o înălţime de 20 m.
  • Peştera de Gheaţă situată în Parcul Naţional Paradisul Slovac, descoperită în anul 1882, a fost prima peşteră luminată din Europa.
  • Suprafaţa totală a Slovaciei este de 6.3 ori mai mică decât cea a Poloniei.
  • 40.2% din suprafaţa totală a Slovaciei este suprafaţă împădurită.
  • Kosice este oraşul care găzduieşte a doua cea mai mare grădină zoologică din Europa Centrală.
  • Celţii au fost primul trib care au locuit teritoriul actual al Slovaciei. 

Informaţii Turistice Utile 

Clima Slovaciei 

Datorită geografiei țării, clima Slovaciei variază foarte mult datorită topografiei, astfel că cel mai fierbinte punct al ţării este considerat capitala Bratislava, unde temperaturile pot ajunge vara până la maxime de 370C. 

Regiunile muntoase ale ţării sunt caracterizare de un climat continental, cu ierni reci, lungi şi severe, în care temperaturile scad sub valorile îngheţului, ajungând până la – 100C. 

Perioada recomandată pentru vizitarea Slovacieii este cuprinsă fie între lunile de vară (iunie – august) atunci când vremea este extrem de plăcută și toate atracțiile turistice sunt deschise publicului larg, fie în luna decembrie, care este extrem de apreciată de către iubitorii sporturilor de iarnă. 

Viza 

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Slovacia. Intrarea pe teritoriul țării este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate, valabile pentru o perioadă de cel puțin 6 luni. 

Vaccinuri 

Pentru intrarea în Slovacia nu se cere dovada unor vaccinări speciale. Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul  Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor: www.cdc.gov

Siguranță 

Slovacia este o țară sigură din punctul de vedere al criminalității. 

Infracțiuni minore de tipul furtului din buzunare, înșelăciunilor sau furtului din mașini pot apărea în zone aglomerate (gări, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi). 

Înainte de plecarea în călătorie 

  • Luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României Slovacia
  • Asiguraţi-vă că ştiţi limita de bani pe care o puteţi retrage de la ATM şi PIN-ul cardului pe care urmează să-l utilizaţi.
  • Lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră. 

Sfaturi de călătorie în Slovacia 

Şi pentru că turiştii informaţi se vor bucura mai mult de şederea lor, iată câteva sugestii: 

  • Zile însorite, luminoase necesită ochelari de soare care vă vor proteja
  • În timpul verii este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete. Chiar dacă temperaturile sunt în general blânde, veţi fi expuşi razelor puternice ale soarelui, de aceea vă sfătuim să luaţi cu dvs. loţiunea de protecţie solară cu care sunteţi obişnuiţi, pentru că dacă le veţi folosi pe cele locale, cu care nu sunteţi familiarizaţi, s-ar putea să aveţi reacţii adverse.
  • Aduceţi cu dumneavoastră aparatul foto şi camera de filmat, baterii suficiente şi toate accesoriile de care aveţi în general nevoie
  • Deși bacșisul nu este o practică comună în Slovacia, un bacșiș de 10 – 15% din valoarea totală a serviciilor este  extrem de apreciat.