• L-V: 9-18
  • S-D: inchis
Asistenta in caz de URGENTA +40 729 060 180

Vacanțe în Madagascar

Madagascar – comoara uitată de la capătul lumii – este recunoscută ca fiind unul dintre cele mai diverse locuri de pe planetă ! Deşi are o suprafaţă de numai 0,4 % din suprafaţa uscată a Pământului, această mică insulă adăposteşte 4% din totalul tuturor speciilor de plante şi animale de pe planetă, 80% dintre acestea fiind specii endemice ce nu se pot găsi în nici un alt loc de pe Pâmânt.

Madagascar, numele oficial fiind Republica Madagascar, este o insulă de dimensiuni considerabile aflată în Oceanul Indian, în partea estică a coastei Africii, în emisfera sudică.

Insula principală, denumită de asemenea Madagascar, este a patra insulă ca mărime din lume.

Top orase Madagascar:

- Antananarivo
- Antsiranana
- Fianarantsoa
- Mahajanga
- Toamasina
- Toliara

Arta și arhitectură:

- monumentul național al capitalei - Palatul Reginei și Satul Regal sau Rova. Este fosta reședință a Dinastiei Merina, care în secolul XIX a unificat întreg Madagascarul pentru prima dată.
- Dealul Regal din Ambohimanga - sat istoric care a fost cândva casa regală din Madagascar.

Info utile:

Nume: Republica Madagascar
Capitala: Antananarivo
Limba oficială: malgașă, franceză
Moneda: ariary (MGA) ( 1 MGA = 0.0028 USD)
Fus orar: GMT + 3
Electricitate:  220 V, 50Hz, prize de tip European şi englez
Prefix ţară: + 261

Formă de guvernământ: Republică Semiprezidențială
Suprafaţa: 587.041 km2  ( locul 46 în lume)
Aşezare: este o ţară insulară aflată în Oceanul Indian, în partea estică a coastei Africii, în emisfera sudică.
Populaţie: 24.894.551 ( locul 52 în lume)
Alte limbi vorbite: engleză
Grupuri etnice 26% Merina, 15% Betsimisaraka, 12% Betsileo, 7% Tsimihety, 6%Sakalava, 5% Antaisaka, 5% Antandroy, 24% alții
Religie: 52 % din populație practică culte tradiționale specifice ritualurilor famadihana, 41 % creștini, 7% musulmani


Top atracții turistice în Madagascar:

- Ranomafana: Parcul Naţional Ranomafana este unul dintre cele mai populare parcuri din Madagascar si se întinde pe o suprafață de circa 41.600 ha, în partea de sud a insulei la aproximativ 6,5 km de oraşul Ambodiamontana.
- Antananarivo - Cel mai mare oraş din Madagascar şi capitală a ţării - Antananarivo este situat în centrul insulei la altitudinea de 1600 m. Fondat în 1625 de regele Andrianjaka, oraşul a fost pentru o vreme, din 1793, capitala regilor Merina, iar după ce regele Radama I a cucerit insula, unificând micile regate, Antananarivo a devenit capitala întregii insule.
- Isalo: Parcul Naţional Isalo se găseşte în regiunea Ihorombe din sudul Madagascarului, în vecinătatea orașelor Ranohira, Toliara şi Ihosy. Datorită structurii sale geologice în care predominante sunt gresiile şi alte roci uşor erodabile, întreaga zona este alcătuită din canioane aflate în alternanţă cu platouri din care ţâşnesc stânci şi zone acoperite de păduri sau păşuni.
- Nosy Be: este o insula situată pe coasta nord-vestică a Madagascarului, în Canalul Mozambic, fiind totodată considerată cea mai importantă zonă de plajă a ţării. Numele Nosy Be înseamnă în limbajul malgași "insula mare". De-a lungul timpului insula a purtat mai multe denumiri printre care ţi  "Nosy Manitra" (insula parfumată).
- Perinet: Situat la 130 km est de Antananarivo, în vecinătatea șoselei spr Toamasina, Parcul Naţional Perinet este considerat cel mai mic parc național din Madagascar.
- La Medina din Antananarivo – centru spa.


Peisaje si parcuri:

- Parcul Național Montagne d’Ambre care se întinde pe o suprafața de 18 200 hectare - este situat in sud-vestul insulei;
- Parcul National Marojejy se întinde pe o suprafața de 60103 ha de pădure şi pamant sterp;
- Parcul National Masoala, situat în provinciile Tamatave și Diego Suarez, cu o suprafata de 550 000 hectare, este cel mai mare parc din Madagascar și adăpostește 3 parcuri marine (Tanjona, Tampolo, Masoala)
- Rezervația Specială Nosy Mangabe, care se găsește în inima Golfului Antongil;
- Parcul National Zombitse Vohibasia;
- Parcul National Isalo care are o întindere de aproximativ 81 000 hectare;
- Parcul National Ranomafana care se întinde pe 41 000 hectare de pădure, cu un climat umed și cu o altitudine ce variaza de la 600 la 1417 metri;
- Parcul Național Andohahela - are nu mai puțin de cinci vârfuri care depașesc 1500 metri și a fost recompensat pentru cel mai bun proiect de conservare.

Rezervațiile speciale au fost create cu scopul de a proteja un ecosistem specific dar mai ales, o specie animala. Accesul în aceste rezervații se face pe bază de autorizație.
- Rezervația speciala Analamerana este situată în sudul orașului Diego Suarez și se întinde pe o suprafață de 42 000 hectare;
- Rezervatia Nosy Mangabe – 520 hectare;
- Rezervația specială Andranomena se intinde pe 6000 hectare și este situată în Cap Sainte-Marie;
- Rezervatia speciala Beza-Mahafaly care se află în estul provinciei Tulear are o suprafață de 580 hectare și este strabătută de râul Sakamena și afluenții săi;
- Rezervatia Foret d’Ambre;
- Gradina botanică și zoologică Tsimabazaza
- Bulevardul Baobabilor reprezintă un grup de copaci așezați de-a lungul drumului între Morondava și Belon’i Tsiribihina în vestul Madagascarului.

Informații Turistice Utile

 

Perioada recomandată pentru vizitare

Fiind o țară insulară situată în Oceanul Indian, Madagascar are o climă formată din doar două anotimpuri: un anotimp cald și ploios și un anotimp răcoros și uscat.
Anotimpul cald și ploios ține din luna noiembrie până în luna aprilie, în timp ce anotimpul mai răcoros și mai uscat ține din luna mai până în luna octombrie, acesta din urmă fiind și cea mai bună perioadă de a căllători în această insulă minunată.

Știați că.....

- Cel mai inalt munte în Madagascar este Tsaratanana cu înalțimea de 2.892 m; masivul se intinde pe axa nord - sud din el derivând platouri și coline ce coboara în terase.
- Madagascarul, a patra insula ca marime dim lume, poate fi considerat un minicontinent deoarece prin relief, flora, fauna și populație se diferențiază mult de Africa, deși este situat la numai 400 km de marele continent fiind separat de acesta prin stramtoarea Mozambic.
- Arhipelagul Madagascar din punct de vedere geologic reprezintă o componentă a vechiului continent Gondwana, fracturat și dislocat, la care s-au adăugat formațiuni mai noi.
- Madagascar mai este cunoscut și sub numele Marea Insula Rosie (denumire dată de culoarea solului) sau Insula Grafitului, datorită abundenței de resurse de grafit.
- Aproape jumătate din speciile de cameleoni de pe pământ traiesc in Madagascar. Un motiv important pentru care cameleonii isi schimba culoarea este comunicarea. Prin intermediul culorilor, cameleonii comunica unii cu altii, exprimand diverse atitudini, cum ar fi dorinta de a se imperechea. Contrar credintelor populare, cameleonii nu pot “imbraca” un numar nelimitat de culori, si nu isi schimba culoarea pentru a se camufla, pentru a fi confundati cu mediul in care se afla. In schimb, pielea lor se schimba ca reactie la temperatura, lumina si dispozitie.
- Madagascar este renumit și pentru lemurieni, mamifere provenind din cel mai vechi grup de primate - prosimienii. Se presupune ca au migrat din Africa fugind din calea pradatorilor; temenul de lemur provine din latina, insemnand fantoma. Lemurienii traiesc in copacii si tufisuri in familii de 7 - 10 indivizi si se hranesc cu fructe, frunze, insecte. Fiind specie pe cale de disparitie sunt ocrotite de lege; cel mai mic dintre lemurieni are intre 12 - 14 cm iar cel mai mare (ingri) ajunge pana la 38 - 45 cm.

Viză

Cetatenii români pot intra pe teritoriul Republicii Madagascar în baza unei vize valabile.
Vizele sunt eliberate în exclusivitate de catre misiunile diplomatice si consulare ale Republicii Madagascar.

Vaccinuri

Pentru intrarea în Madagascar nu se cer anumite vaccinuri.
Nu există recomandări exprese de vaccinare pentru călătoriile în Madagascar, mai multe informaţii se găsesc la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, ale cărui recomandări le puteţi găsi pe www.cdc.gov. Din secţiunea de călătorie a site-ului, selectaţi Cartea Galbenă (Yellow Book) / Build Custom Report pentru a găsi evaluări de risc pentru febră galbenă şi malarie.

Siguranță

Madagascarul nu se confrunta, în general cu un nivel sporit de criminalitate, cele mai întâlnite delicte (în numar nesemnificativ) fiind furturile de buzunare si tâlhariile;
Deoarece pirateria reprezinta o amenintare semnificativa în zona Golfului Aden si în Oceanul Indian, nu este recomandabila efectuarea unor calatorii cu vase de agrement în afara ariilor protejate.
Având în vedere situatia social politica posterioara alegerilor care avut loc în aceasta tara, cetatenii români care sunt nevoiti sa se deplaseze în Madagascar sau se afla deja pe teritoriul acestei tari, sunt sfatuiti cu insistenta sa evite grupurile de demonstranti, precum si zonele aglomerate si sa nu se implice în discutii politice sau de orice alta natura, chiar daca sunt pasnice.
Pentru siguranta dumneavoastra recomandam:
- Sa pastreze în locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie, banii, cartile de credit si sa nu le expuna în mod vizibil asupra lor sau în masini.
- Masinile trebuie încuiate si asigurate cu sisteme de alarma.
- În cazul calatoriei cu autobuzul sau trenul, sa pastreze atentia asupra bagajelor pe întreaga durata a calatoriei.
- Pentru iesirile în oras, în special în zonele aglomerate, sa lase documentele la hotel si sa pastreze numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).
- Este recomandat ca transportul în Madagascar sa fie asigurat prin intermediul pachetului de servicii contractat cu operatorul de turism, pe lânga cazare, masa etc.


Utilizarea cartilor de credit 

În Madagascar exista o retea de bancomate numai în orasele mari.

 Înainte de plecarea în călătorie

-    luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României în Madagascar. În acest caz, Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Madagascar este asigurată de Ambasada României în Africa de Sud
-    asiguraţi-vă că ştiţi limita de bani pe care o puteţi retrage de la ATM şi PIN-ul cardului pe care urmează să-l utilizaţi.
-    verificaţi cu banca emitentă dacă puteţi utiliza cardul în Madagascar
-    Se pot retrage bani de la ATM-uri
-    cel mai uşor este să aveţi bani cash pentru cheltuielile zilnice
-    lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră.
de la 2880 EUR
Dal Travel a pregătit o vacanţă inedită într-unul dintre cele mai frumoase şi interesante ecosisteme de pe planetă – Madagascar – comoara uitată de la capătul pământului.  Adăpostind aproximativ 4 % din totalul speciilor de fauna şi floră de pe Pământ, insula Madagascar este un loc binecuvântat cu frumuseţe, diversitate şi unicitate. Porniţi în această aventură pentru a descoperi cele mai frumoase comori ale acestui loc: parcuri naţionale, rezervaţii naturale, păduri de baobabi, cele mai frumoase orhidee din lume dar şi cei mai curioşi şi prietenoşi lemurieni – mascotele acestui tărâm.