Circuit cu insotitor

1780 EURO + 2390 USD

04.10.2024 - 20.10.2024

VEZI OFERTA
Vacante individuale

de la 3950 Euro / persoană

VEZI OFERTA

Se poate spune că Guatemala reprezintă America Centrală în forma sa concentrată: vulcanii săi sunt cei mai mari şi cei mai activi din această parte a lumii, iar ruinele Maya de aici sunt cele mai impresionante, Guatemala fiind considerată inima Maya a Americii Centrale.

Peste 40% din populaţie este de origine Maya, fapt pentru care cultura indigenă este încă vie şi uşor de remarcat mai ales în interiorul anticelor situri precum Tikal-ul, iar combinaţia unică a ritualurilor mayaşe cu religia catolică este evidentă în Chichicastenango, unde culorile aprinse ale pieţei locale şi ale rochiilor de zi cu zi ale femeilor incântă turiştii care aleg să exploreze Guatemala.

Dacă sunteţi interesaţi de cultura Maya, de arhitectura colonială, de vulcani sau de păduri tropicale, Guatemala, supranumită „tărâmul primăverii eterne”, este locul unde le puteţi găsi pe toate, înconjuraţi fiind  de privelişti de o frumuseţe uluitoare.

Cu o populaţie estimată de aproximativ 15,8 mil., acesta este cel mai populat stat din America Centrală a cărui capitală este cel mai mare oraş, Nueva Guatemala de la Asunción, cunoscut sub numele de Guatemala City.

Top Atracții Turistice în Guatemala

1.Artă și Arhitectură:

  • Ruinele Maya
  • Situl Arheologic Tikal cu piramidele sale situate în mijlocul a 350 km de junglă tropicală
  • Arhitectura colonială din Antigua
  • Muzeul Naţional de Arheologie şi Etnologie
  • Muzeul Popol Vuh
  • Muzeul Ixchel

Natură și peisaje:

  • 33 de vulcani activi, un top 3 al recomandărilor pentru hiking fiind vulcanii Acatenango, Tajumulco, Agua 
  • Rezervația biosferei Maya, parte din cea mai mare pădure tropicală din America Centrală
  • Lacuri: Atitlan, Peten Itza, Izabal, Amatitlan

Tradiții și Evenimente:

  • Săptămâna Pascală
  • Ziua Tuturor Sfinţilor
  • Festivalul Rabij Ajau
  • El Palo Volador

INFO UTILE:

  • Denumire officială: Republica Guatemala
  • Capitala: Ciudad de Guatemala (aprox. 2 mil. locuitori)
  • Limba oficială: spaniola
  • Moneda: quetzal – GTQ; US$1 = Q7.90 (quetzals); US$ sunt acceptaţi în magazine
  • Fus orar: UTC-6
  • Electricitate: 115V - 125V, 60 Hz, prize de tip american
  • Prefix ţară: + 502
  • Formă de guvernământ: Republica Prezidenţială Constituţională
  • Suprafaţa: aprox. 109.000 km²
  • Aşezare: în America Centrală, Guatemala este învecinată cu Mexic la nord şi vest, cu Oceanul Pacific la sud-vest, cu Belize spre nord-est, cu Caraibe la est, cu Honduras la est şi El Salvador la sud-est
  • Populaţie: aprox.15,8 mil. locuitori (rata de creştere a natalităţii: 2,5%)
  • Alte limbi vorbite: dialecte mayase (21) + Xinca + Garifuna
  • Grupuri etnice: 59,4 % metişi (mixt de amerindieni şi spanioli - ladino ), 9,1% k'iche, 8,4% kaqchikel, 7,9 % mam, 6,3% q'eqchi, 8,6 % alţi mayaşi, 0,2 % indigeni non-maya, 0,1 % alte
  • Religie: romano catolici şi mayaşi-catolici
  • Greutăţi / măsuri: metric

Top Oraşe de vizitat în Guatemala

  • Antigua - este unul dintre cele mai bine păstrate oraşe coloniale, magic şi captivant, care oferă sentimentul că timpul s-a oprit în urmă cu 300 de ani. De la arhitectura colonială la împrejurimile minunate, veţi experimenta splendori seculare în timp ce vă veţi plimba pe străduţele pietruite. Oraşul este protejat de UNESCO datorită înfăţişării sale medievale bine conservată şi integrităţii clădirilor. Antigua are de oferit câte ceva pentru fiecare turist. Istoria colonială, prezentă în fiecare colţ, se îmbină cu o gamă largă de activităţi culturale, care includ galerii de artă, expoziţii, spectacole, arta tradiţională, filme, restaurante, cafenele şi turism cultural. Odinioară, Antigua a fost a treia cea mai importantă colonie spaniolă din Americi. Peste 30 de ordine monastice au construit aici mănăstiri uluitoare, biserici şi catedrale. Localizarea este maiestuoasă, oraşul fiind cuibărit între 3 vulcani impresionanţi: Agua, Fuego şi Acatenango. Antigua găzduieşte cele mai mari procesiuni pascale din emisfera vestică. Istoria procesiunilor datează de la începutul anilor 1500 şi a început odată cu venirea lui Don Pedro Alvarado din Spania. În timp ce mulţi sunt atraşi de fervoarea religioasă, alţii se bucura de frumoasele „alfombras”, covoarele multicolore făcute din rumeguş. Oraşul a fost abandonat aproape în întregime timp de aproximativ un veac, până la mijlocul secolului al XVIII-lea, când producţia de cafea şi grâne a crescut, atrăgând investitori.
  • Guatemala City - este capitala Guatemalei, fiind în acelaşi timp şi cel mai mare oraş din America Centrală, fondat în anul 1776, pentru a înlocui Antigua Guatemala, oraş distrus de cutremurul din anul 1773. Oraşul, în forma în care îl puteţi vedea astăzi, a fost reconstruit după cutremurele din anii 1917 – 1918, care au zguduit oraşul aproape fără întrerupere timp de 6 săptămâni. Dacă timpul vă permite să petreceţi câteva zile în capitală, vă recomandăm să vizitaţi oraşul nou cu hotelurile confortabile, restaurantele rafinate şi muzeele impresionante. Structurile religioase majore sunt: Catedrala, ridicată în anul 1815, biserica San Francisco, biserica Santo Domingo, faimoasă în America Centrală pentru procesiunea din Săptămâna Sfântă şi biserica La Merced, care datează din perioada colonială, dar reconstruită după anul 1917. Alte puncte de interes sunt harta ţării alcătuită din beton, aflată în Parcul Minerva, muzeele istorice şi arheologice, piaţa centrală şi oraşul olimpic, construit pentru jocurile olimpice din America Centrală care s-au desfăşurat în anul 1950.
  • Panajachel - „Pana”, aşa cum i se spune în Guatemala, este un orăşel situat în sudul ţării, în apropierea lacului Atitlan, la o altitudine de 1570 m. Izolat pe culmile guatemaleze, Pana oferă privelişti fascinante asupra vulcanilor care străjuiesc Lacul Atitlan şi este poarta de acces către satele magnifice de pe marginea lacului: Santiago Atitlan, Santa Catarina Palopo, San Pedro, San Marcos, Santa Cruz, Jaibalito, San Juan, San Lucas Toliman şi San Antonio Palopo. Panajachel este plin de locuri interesante, sunete, arome şi culori, iar variantele de cazare atrăgătoare, sistemul de transport bine pus la punct, restaurantele diversificate şi viaţa de noapte vibrante te vor face să înţelegi de ce este destinaţia de weekend favorită a guatemalezilor.
  • Chichicastenango - cunoscut şi ca Santo Tomas Chichicastenango, este faimos pentru cultura mayaşă K’iche, 98 % dintre locuitori fiind mayaşi, dar şi pentru piaţa de joia şi sâmbăta, unde localnicii vând obiecte artizanale, mâncare, flori, condimente, plante medicinale etc. Fabricarea măştilor purtate în timpul dansurilor tradiţionale au purtat faima localnicilor pentru meşteşugul sculpturii în lemn. În apropierea pieţei se află biserica Santo Tomas, construită în urmă cu 400 de ani pe platforma unui vechi templu pre-columbian. Preoţii mayaşi K’iche încă mai folosesc biserica pentru a-şi oficia ritualurile, sacrificând uneori păsări pentru a aduce ofrande zeilor.

Top Atracţii Turistice în Guatemala

1.Arta şi arhitectura

  • Tikal - este probabil cel mai cunoscut sit arheologic din Guatemala şi există motive întemeiate să fie aşa. Piramidele situate în mijlocul a 350 km de junglă tropicală sunt cel puţin impresionante, iar cercetătorii de la Universitatea din Pensilvania au avut nevoie de 13 ani, ca să descopere aproximativ 16 km de structuri. Tikal a fost un mister timp de secole, după ce a fost părăsit de mayaşi cu peste un mileniu şi jumătate în urmă şi acoperit de vegetaţia deasă a junglei. La mijlocul secolului al XIX-lea, templele impresionante, clădirile supraetajate care serveau pe vremuri drept reşedinţe ale regilor şi preoţilor au fost descoperite şi a fost doar o chestiune de timp până când, curioşi din toată lumea au început să vină, să vadă minunea cu ochii lor. Parcul Naţional Tikal face parte din Rezervaţia Biosferei Mayaşe având aproximativ 57.600 ha de junglă.

2.Natură şi peisaje

  • Lacul Atitlan - este considerat drept unul dintre cele mai frumoase din întreaga lume: câteva sătuce mayaşe sunt presărate între lac şi vulcanii maiestuoşi, iar culorile vii mayaşe ornează fundalul albastru al apei şi verdele vulcanilor într-un decor exotic inegalabil. Faimosul lac Atitlan, pe care Aldous Huxley îl consideră „cel mai frumos din lume” este cel mai adânc lac din America Centrală, cu o adâncime de aproximativ 340 m, străjuit de trei vulcani în partea de sud, care oferă o privelişte spectaculoasă. Deşi explozii vulcanice au loc de milioane de ani, peisajul actual a fost modelat de o erupţie majoră petrecută în urmă cu 85.000 de ani şi care a aruncat cenuşa până în Panama şi Florida. Cantitatea de magmă a dus la surparea terenului şi la formarea unui crater uriaş, care ulterior s-a umplut cu apă, formându-se astfel Lago de Atitlan.
  • Lacul Peten Itza - situat în pădurea Maya, cea mai mare întindere continuă de pădure tropicală din America Centrală.
  •  Lacul Izabal - este cel mai mare din Guatemala, mărginit de Sierra de las Manas la sud şi de lanţul muntos Santa Cruz, la nord.
  • Lacul Amatitlan - se află la 27 km sud de oraşul Guatemala. De-a lungul malului nord-vestic se întinde Amatitlan, de unde porneşte un drum care oferă o privelişte panoramică şi se continuă de-a lungul lacului, spre sud-est, până în apropierea vulcanului Pacaya.
  • Vulcanii Guatemalei - Cu 33 de vulcani răspândiţi pe întreg teritoriul, Guatemala este una dintre acele destinaţii care răsplătesc cu experienţe revelatoare chiar şi pe cei mai blazaţi călători. Agua, Fuego şi Acatenango, probabil cei mai frecvent fotografiaţi vulcani din Guatemala, veghează asupra oraşului colonial Antigua Guatemala. Pacaya, este un vulcan activ şi imprevizibil, iar Toliman, Atitlan şi San Pedro sunt trei vulcani care veghează asupra lacului Atitlan, formând un baraj natural pentru acesta. Santa Maria este, probabil, cel mai frumos dintre vulcani.

 Tradiţii şi evenimente

  • Săptămâna pascală - Este probabil cel mai important eveniment al anului, sărbătorit cu mare entuziasm în întreaga ţară, dar mai ales în Antigua. În timpul nopţilor de joi şi vineri, sunt elaborate covoare superbe din rumeguş colorat sau flori. Vinerea dimineaţa la ora 6.00, procesiuni colosale pornesc din numeroase biserici prin oraş şi distrug, în drumul lor, minunatele opere de artă.
  • Ziua Tuturor Sfinţilor - Este sărbătorită pe 1 noiembrie, într-un mod cu totul şi cu totul deosebit: pe lângă dansurile folclorice tradiţionale, aborigenii organizează şi curse de cai. Satele Sumpango şi Santiago Sacatepequez se află la mai puţin de jumătate de oră de Antigua şi organizează festivalul zmeielor uriaşe. Sătenii construiesc zmeie uriaşe şi se adună în cimitir pentru a le înălţa, comunicând în acest fel cu spiritele celor morţi. Pe unele zmeie sunt înscrise mesaje pentru cei de pe lumea cealaltă.
  • Festivalul Rabij Ajau - Are loc în ultima săptămână din iulie în Coban Alta Verapaz. Acesta este cel mai important festival indigen şi constă în alegerea reginei băştinaşilor, care va deveni conducătoarea Tesulutanului pentru un an. Festivitatea este una plină de culoare, datorită dansurilor folclorice şi costumelor specifice.
  • El Palo Volador - Se desfăşoară de pe 18 până pe 21 decembrie în Chichicastenango. Cea mai importantă frăţie a satului porneşte în procesiune, în sunet de tobe şi foc de artificii, în timp ce tinerii se aruncă din vârful unui stâlp (pole), înfăşuraţi cu o coardă şi „zboară” în timp ce aceasta se desfăşoară.

Informaţii Turistice Utile

Perioada recomandantă pentru vizitare

Clima în Guatemala variază în funcţie de sezoane, zone geografice şi altitudine, însă umiditatea este un pariu sigur!

Iarna - sezonul ploios se întinde între lunile mai şi octombrie, media temperaturilor anuale situându-se între 12° şi 23°C.

Deşi nu poate fi vorba de îngheţ, în sezonul ploios poate fi un pic rece în zonele muntoase ale Guatemalei. Ploile sunt frecvente dar rareori ploua toată ziuă, chiar şi în mijlocul sezonului ploios, adică în august şi septembrie. În general plouă dimineaţa şi după amiaza, iar nopţile sunt senine.

Vara - sezonul uscat se întinde între lunile noiembrie şi aprilie când ploaia este mult mai rară, iar temperaturile sunt mari, media temperaturilor anuale situându-se între 16° şi 29°C. Uneori, temperaturile pot atinge vara şi valori de 39°C, zonele litorale dinspre Oceanul Pacific şi dinspre Marea Caraibelor fiind cele mai călduroase, cu temperaturi medii între 27° şi  32°C.

În regiunea El Peten şi în zonele joase, care se întind de-a lungul coastei caraibiene, climatul este tropical – umed, iar în zonele înalte, datorită altitudinii, climatul devine moderat. În funcţie de zone, precipitaţiile anuale variază între 1.140 mm – 5.080 mm.

Ţinând cont de toate aceste aspecte, cea mai bună perioadă pentru a vizita Guatemala este de la sfârşitul lunii octombrie până la sfârşitul lunii aprilie.

Viza

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Guatemala. Paşaportul trebuie să fie valabil minim 6 luni de la data încheierii călătoriei. Perioada maximă admisă de şedere pe baza paşaportului turistic este de 90 de zile într-un interval de 6 luni.

Vaccinuri

Pentru intrarea în Guatemala nu se cer anumite vaccinuri.

Nu există recomandări exprese de vaccinare pentru călătoriile în Guatemala, deşi în unele provincii există un risc de malarie, conform Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, ale cărui recomandări le puteţi găsi pe www.cdc.gov. Din secţiunea de călătorie a site-ului, selectaţi Cartea Galbenă (Yellow Book) / Build Custom Report pentru a găsi evaluări de risc pentru febră galbenă şi malarie.

Siguranţa

Recent s-a înfiinţat poliţia turistică, scopul său fiind securitatea turiştilor. Acest grup de poliţişti a fost special instruit să acopere majoritatea atracţiilor şi a traseelor turistice pentru a preveni criminalitatea.

Utilizaţi în modul dvs. de conduită acelaşi bun simţ pe care-l folosiţi şi acasă. Fiţi însă prudenţi în special în zonele marginale ale oraşelor şi în zonele aglomerate precum  pieţe, obiective turistice, festivaluri etc.  

Înainte de plecarea în călătorie

  • Luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României în Guatemala.
  • Asiguraţi-vă că ştiţi limita de bani pe care o puteţi retrage de la ATM şi PIN-ul cardului pe care urmează să-l utilizaţi.
  • Verificaţi cu banca emitentă dacă puteţi utiliza cardul în Guatemala
  • Majoritatea ATM-urilor acceptă carduri care au PIN-ul din 5 sau 6 cifre, însă sunt şi ATM-uri care nu acceptă decât PIN-uri din 4 cifre. Prin urmare, ar fi înţelept ca înainte de plecare să vă schimbaţi PIN-ul pt. a evita eventualele inconveniente în acest sens.
  • Lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră.

Sfaturi de călătorie în Guatemala

Turiştii care ajung pentru prima dată în această ţară, în dorinţa lor de a descoperi bogăţiile culturale şi minunile naturale ale Guatemalei trebuie să fie pregătiţi să se “aştepte la neaşteptat” şi să-şi împacheteze bagajul corespunzător.

Şi pentru că turiştii informaţi se vor bucura mai mult de şederea lor, iată câteva sugestii:

  • Zile însorite, luminoase necesită ochelari de soare care vă vor proteja şi de praful de pe unele porţiuni de drum.
  • Se recomandă pantofi sport şi bocanci pentru cei care vor să facă drumeţii pe vulcani.
  • În timpul verii, în locuri cum ar fi Tikal-ul este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete. Chiar dacă temperaturile sunt în general blânde, veţi fi expuşi razelor puternice ale soarelui, de aceea vă sfătuim să luaţi cu dvs. loţiunea de protecţie solară cu care sunteţi obişnuiţi, pentru că dacă le veţi folosi pe cele locale, cu care nu sunteţi familiarizaţi, s-ar putea să aveţi reacţii adverse.
  • Pentru că veţi vizita situri arheologice precum Tikal-ul, care este situat în junglă, va trebui să aveţi la dvs. şi repelent împotriva ţânţarilor şi a insectelor.
  • Un binoclu bun şi o carte (ghid) de specialitate sunt de nepreţuit pentru o experienţă plăcută de “bird watching”. În Guatemala sunt multe locuri unde puteţi să observaţi în tihnă o mulţime de păsări, ţinând cont că ţara este casa a peste 700 specii de păsări dintre care peste 400 sunt endemice.
  • Aduceţi cu dumneavoastră aparatul foto şi camera de filmat, baterii suficiente şi toate accesoriile de care aveţi în general nevoie. În multe locuri va fi aproape imposibil să găsiţi carduri de memorie, acumulatori etc. însă în magazinele de specialitate din marile oraşe veţi găsi la preţuri destul de mari tot felul de accesorii pentru aparatele foto sau camerele de luat vederi.
  • Guatemala este o ţară în care variaţia de temperatură este mică, însă datorită varietăţii de ecosisteme, s-ar putea să fiţi nevoiţi să vă schimbaţi hainele de câteva ori în aceeaşi zi, de aceea recomandarea noastră este să vă îmbrăcaţi în “straturi”. Împachetaţi-vă tricouri cu mâneca scurtă, pulovere sau jachete, şapcă sau pălărie, pantaloni scurţi şi lungi şi o haină subţire de vânt şi ploaie.
  • Pentru incursiunile în junglă, unde diverse insecte sunt prezente, sunt recomandanţi pantalonii lungi tip trening şi bluze cu mâneci lungi, care se pot sufleca. În cazul în care veţi ajunge în sezonul ploios, care are farmecul propriu, trebuie să ştiţi că în general va ploua în orele de după-amiază.
  • Dacă veţi ajunge în perioada noiembrie – februarie, trebuie să ştiţi că va fi uşor rece după-amiaza, prin urmare, puloverele cu mânecile lungi sunt recomandate pentru acea parte a zilei. În lunile de vară, aduceţi-vă îmbrăcăminte uşoară, de bumbac, deoarece în timpul zilei se poate face foarte cald.
  • În unele cazuri, restaurantele din Antigua şi restaurantele de hotel adaugă bacşişul pe nota de plată, acest lucru nefiind specificat însă întotdeauna pe meniu. Un bacşiş de 10% este aşteptat în general în majoritatea restaurantelor, aceasta fiind practică locală.
  • Dacă aveţi în plan să faceţi drumeţii, să exploraţi peşteri sau să practicaţi turism de aventură, atunci trebuie să aveţi cu dumneavoastră o lanternă şi o sticlă cu apă. Este recomandat ca documentele importante personale, cum ar fi paşaportul, permisul de conducere, carduri de credit, reţete pentru medicamentele prescrise, biletul de avion etc. să fie fotocopiate, pentru că nu se ştie când vă vor fi de un real folos.