• L-V: 9-18
 • S-D: inchis
Asistenta in caz de URGENTA +40 729 060 180

Vacanțe în Cuba

Cuba este o insulă romantică și captivantă, plină de mister, o țară a revoluției și a muzicii, a câmpurilor de trestie de zahăr, a cafelelor tari și aromate, precum și a faimoaselor plantații de tabac.
 
Este cea mai mare insulă din Caraibe și oferă turistului peisaje spectaculoase, vestigii culturale impresionante, dar și câteva situri intrate în patrimoniul UNESCO – Havana, Trinidad,  Viñales Valley, Santiago de Cuba, Cienfuegos, Camaguey - multe dintre ele păstrând și astăzi clădiri reprezentative pentru frumoasele stiluri arhitecturale coloniale spaniole și franceze.
 
Adevărata Cuba este un amestec vibrant de istorie, muzică, poezie, aventură și cultură uimitor de bogată. Este și țara plajelor albe de vis, a apelor de culoarea smaraldului, precum și a străduțelor pline de farmec și autenticitate din orașul vechi al Havanei, cu viață de noapte efervescentă, înmiresmată de rom și cele mai bune trabucuri din lume.
 
O vacanță în Cuba îți face cunoștință atât cu spectaculoasele plaje ale Caraibilor, cât mai ales cu o cultură inedită și o atmosferă de capsulă a timpului.

Top Atracții Turistice în Cuba

 
Artă și Arhitectură:
 • Habana Vieja (Havana Veche)
 • Catedrala San Cristobal (oraşul Havana)
 • Muzeul Napoleon
 • Palatul Căpitanilor Generali ( Havana)
 • Catedrala de la Purisima Concepcion
 • Oraşul Trinidad şi Valle de los Ingenios
 • Palatul Cantero (Trinidad)
 • Muzeul Che Guevara Centrul vechi al oraşului Camaguey
 • Muzeul Ignacio Agramonte (oraşul Camaguey)
 • Catedrala San Pedro de la Roca (Santiago de Cuba)
 • Castillo del Morro (Santiago de Cuba)
 • Muzeul Ernest Hemingway
 
Natură și peisaje:
 • 14 parcuri naţionale, 22 de rezervaţii ecologice, 8 rezervaţii naturale, 2 rezervaţii de peisaje naturale protejate şi 11 rezervaţii de flora
 • Parcul Naţional Topes de Collantes
 • Vina Vinales
 • Rezervaţia Biosferei UNESCO Peninsula Guanahacabibes
Tradiții și Evenimente: Carnavalul din Santiago de Cuba, Las Parrandas de Remedios, Ziua Naţională în Cuba, Festivalul Culturii Caraibiene,

Top Oraşe de vizitat în Cuba

Havana

În limba spaniolă, La Habana sau San Cristóbal de La Habana este capitala Cubei şi capitala provinciilor La Habana şi Ciudad de La Habana. Oraşul a fost fondat în 16 noiembrie 1519 de conquistadorul spaniol Diego Velázquez de Cuéllar.
Havana are 2.201.610 de locuitori (2002), fiind al patrulea oraş ca mărime din Caraibe după Caracas şi Maracaibo (din Venezuela) precum şi Santo Domingo (din Republica Dominicana). Centrul colonial al oraşului Habana Vieja ( Havana Veche) a fost inclus pe lista Patromoniului Mondial UNESCO în anul 1982. Centrul istoric este superb cu o reţea de străzi înguste străjuite de biserici în stil baroc, palate, castele şi conace împodobite cu portales.
 
Vă recomandăm să vizitaţi în timpul pertrecut în Havana:
 
Gran Teatro de la Habana - parte a complexului Palacio del Centro Gallego care a găzduit de-a lungul timpului mai multe spectacole celebre, astăzi fiind sediul Operei şi a Baletului Naţional Cubanez

Muzeul Naţional de Arte Frumoase  împărţit în două clădiri, respectiv Palacio del Centro Asturiano şi Palacio de Bellas Artes, acestea adăpostind trei mari colecţii de artă, respectiv o colecţie de artă cubaneză din sec XVII-lea până în zilele noastre, o colecţie dedicată picturii şi sculpturii europene şi una dedicată artei antice, începând de la cea egipteană la cea romană
 
Muzeul Revoluţiei proiectat ca şi palat prezidenţial, cu un  interior care dezvăluie detalii despre lupta cubaneză pentru independenţă.

Calle Oficios este strada pe care se află cele mai multe muzee din oraş, cele mai cunoscute fiind Museo del Auto Antiguo, unde sunt expuse maşini antice, Museo Numismatico, unde se afla expuse diferite colecţii de monede şi Muzeul Casa de los Arabes, unde pot fi văzute obiecte vechi din civilizaţia arabă.

Catedrala San Cristobal este una dintre atracţiile principale ale Havanei datorită faptului că se presupune că aici ar fi adăpostite rămăşiţele pământeşti ale lui Cristofor Columb. Clădirea impresionează prin arhitectura neoclasică cu elemente baroce specifice cubaneze.

Vedado, a treia zonă a Havanei, reprezintă zona comercială şi modernă a oraşului, cuprinzând patru mari bulevarde în care sunt amplasate cele mai importante clădiri administrative şi economice ale Cubei. Aici se află Plaza de Revolution, una din cele mai cunoscute locuri ale Havanei, unde au loc evenimentele politice sau culturale importante. În centrul acesteia se afla memorialul Jose Martini, un turn cu o înălţime de 109 m, din vârful căruia se poate admira priveliştea întregului oraş.
 
Santiago de Cuba

Este al doilea oraş ca mărime din ţară, unul dintre cele mai importante porturi ale acesteia.  Fondat de conquistadorul Diego Velázquez de Cuéllar în anul 1514, oraşul a ars în anul 1516 şi apoi a fost reconstruit devenind locul de plecare a lui Juan de Grijalba şi Hernan Cortes spre Mexic şi a lui Hernando de Soto în expediţia din Florida. În epoca modernă, Santiago de Cuba a jucat un rol important în Revoluţia Cubaneză, fiind locul în care aceasta s-a declanşat pe 26 iulie 1953 sub conducerea lui Fidel Castro. Santiago de Cuba este  capitala cultură a ţării, care a jucat un rol important în evoluţia literaturii, muzicii şi arhitecturii cubaneze, fiind astăzi animat de amestecul cosmopolit afro-caraibean.
 
În timpul liber vă recomandăm să vizitaţi:
 
Catedrala San Pedro de la Roca aflată pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca exemplu desăvârşit al arhitecturii militare spaniolo-americane, cu influenţe din Renaştere italiană.
 
Castillo del Morro, fortăreaţa construită în anul 1637 de către Giovanni Battista Antonelli, care astăzi face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, Cimitirul Santa Efigenia şi Muzeul Piraţilor.
 
Muzeul Atmosferei Istorice Cubaneze cu faţada plină de obloane de lemn în stil maur şi care găzduieşte mobilă de época, armuri, etc.
 
Ayuntamiento (Primăria), renumită datorită  micului balcon din care Castro a ţinut discursul victoriei pe 02 ianuarie 1959, după plecarea lui Batista din Cuba. Clădirea în stil neocolonial a fost ridicată în 1950 după ce precedenta fusese dărâmata de un cutremur.
 
Muzeul Municipal Emilio Bacardi Moreau – cea mai veche  instituţie din Cuba –  a fost înfiinţat  în anul 1899 de Emilio Bacardi y Moreau, primar al oraşului, fiu al fondatorului distileriilor romului Bacardi. Primul nivel al muzeului este ocupat de artefacte şi arme din războaiele de independentă, iar la etaj  se află o galerie de  artă care expune lucrări de la epoca colonială până la cea contemporană.
 
Holguin este numele celei de-a treia mari provincii din Cuba cu o suprafaţă de 9300 km².  A fost fondat în anul 1545 de conquistadorul spaniol Don Francisco Garcia Holguin.
 
Puteţi porni în explorarea oraşului din Plaza Calixto Garcia, principala piaţă largă a oraşului, amenajata cu  marmură ornamentală roz şi verde. Nu puteţi rata vizită la Muzeul de Provincial de Istoria, găzduit în clădirea fostului Casino Espanol care datează din anul 1862.
 
Plaza San Jose – cea mai  atrăgătoare piaţa din oraş, înconjurată de case vechi şi de Biserica San Jose, care datează din anul 1820 şi care are un turn boltit cu ceas, în stil neoclasic.
 
Holguin are singura fabrica de orgi mecanice din ţară – Fabrica de Organos – unde se fac orgi, chitare şi alte instrumente muzicale după metode tradiţionale.
 
Cienfuegos, oraş situat la aprox. 250 km de Havana, unul dintre cele mai pitoreşti oraşe – port din Cuba, considerat a fi “Perla Sudului”, fermecător prin îmbinarea armonioasă între relieful marin şi cel montan, dar şi prin atmosfera franţuzească rămasă de la vechii colonişti francezi aşezaţi aici în anul 1819. Numele oraşului se traduce” 100 de focuri”, fiind numit după Don Jose Cienfuegos, guvernatorul spaniol care, în anul 1817, a aprobat un plan de a  aduce în zona emigranţi francezi din Bordeaux.
 
Vă recomandăm să vizitaţi centrul istoric, Parcul Jose Marţi, Catedrala Purisima Concepcion, Teatrul Tomas Terry şi Promenada Prado.
 
Trinidad este considerat comoara colonială a Cubei. Oraşul şi Valle de los Ingenios sunt declarate situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 1988. Oraşul a fost întemeiat de către Diego Velazquez în anul 1514.
 
Vă invităm să vă petreceţi timpul explorând centrul istoric şi veţi descoperi pieţe pietruite, muzee, grădini, monumente. Printre cele mai importante atracţii ale oraşului  se numără:
Iglesia de la Santisima Trinidad ( Biserica Sfintei Treimi), construită în anul 1892, care în interior are motive simple gotice şi altarul din marmură.
 
Palacio Brunet, construit în anul 1808, este cea mai frumoasă clădire din Trinidad. Acum este restaurat şi găzduieşte Museo Romantico, plin de mobilă de epoca, numeroase lucrări în faianţa şi vitralii curbate.
 
Camaguey, una dintre cele şapte aşezări al insulei, întemeiat în anul 1515. Iniţial numele oraşului a fost Puerto Principe şi a fost mutat pe actualul amplasament, pe malul nordic al Rio Jatibonico, în anul 1528. Oraşul vechi Camaguey este pe locul doi după Havana în privinţa numărului de clădiri vechi păstrate din timpul colonial, iar din anul 2008 centrul vechi a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO. Oraşul este cunoscut şi prin existenţa unor vase mari de lut – tinajones, care stau la intrarea în curţile interioare ale caselor, vase care au servit la colectarea apei de ploaie, oraşul suferind din totdeauna din cauza lipsei de apă.
 
Printre cele mai importante atracţii ale oraşului  se numără:
Catedrala Nuestra Senora de la Merced, construită în anul 1748, renumită prin altarul aurit neogotic, balcoane baroce şi un tavan cu fresce.
 
Plaza San Juan de Dios, monument naţional înconjurat de case din sec. al XVIII-lea vopsite în culori pastelate deschise.
 
Varadero, staţiunea cea mai renumită a Cubei, situată la 141 km est de Havana. Dacă vreţi numai soare, nisip şi mare, aici este locul perfect pentru vacanţă.

Top Atracţii Turistice în Cuba

 
Arta şi arhitectura:
Habana Vieja (Havana Veche), Catedrala San Cristobal (oraşul Havana), Muzeul Napoleon, Palatul Căpitanilor Generali ( Havana), Catedrala de la Purisima Concepcion , Oraşul Trinidad şi Valle de los Ingenios, Palatul Cantero (Trinidad), Muzeul Che Guevara Centrul vechi al oraşului Camaguey, Muzeul Ignacio Agramonte (oraşul Camaguey), Catedrala San Pedro de la Roca (Santiago de Cuba), Castillo del Morro (Santiago de Cuba), Muzeul Ernest Hemingway.
 
Habana Vieja (Havana Veche), declarată monument naţional în 1977 şi inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1982 cu cele patru pieţe principale împodobite de palate, castele şi conace cu o arhitectură excepţională
 
Catedrala San Cristobal (oraşul Havana), construită între anii 1748 şi 1777, cunoscută drept Catedrala Havanei, ridicată în memoria lui Cristofor Columb
 
Muzeul Napoleon, situat într-un palat în stil florentin fiind considerat unul dintre cele mai importante muzee din lume
 
Palatul Căpitanilor Generali ( Havana) situat în partea vestică a Piatei Armelor, de unde guvernatorii aplicau legea spaniolă
 
Catedrala de la Purisima Concepcion construită în anul 1869 şi care este împodobită cu un altar corintian şi vitralii care îi înfăţişează pe cei 12 apostoli
 
Oraşul Trinidad şi Valle de los Ingenios, declarate situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO în 1988. Centrul istoric al oraşului este renumit pentru casele pastelate decorate cu grilaje din epoca de aur a insulei
 
Palatul Cantero (Trinidad), una dintre cele mai impresionante case din jurul Pieţei Mayor, care găzduieşte astăzi Muzeul Municipal de Istorie
 
Muzeul Che Guevara care adăposteşte fotografii, amintiri şi alte colecţii care urmăresc viaţa lui „Che”, de la copilăria din Argentina până la moartea din 1967 în Bolivia
 
Centrul vechi al oraşului Camaguey, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, datorită clădirilor vechi păstrate  din timpul colonial
 
Muzeul Ignacio Agramonte (oraşul Camaguey) , găzduit încă din anul 1848 într-o clădire superbă, care în trecut servise ca o cazarmă de cavalerie spaniolă
Catedrala San Pedro de la Roca (Santiago de Cuba), inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca exemplu desăvârşit al arhitecturii militare spaniolo-americane, cu influenţe din Renaştere italiană
 
Castillo del Morro (Santiago de Cuba), fortăreaţa construită în anul 1637 şi inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO
 
Muzeul Ernest Hemingway, amenajat într-una dintre fostele reşedinţe ale scriitorului , Vila Fincă Vigia şi în care şi-a petrecut o parte a vieţii.
 
 
Natură şi peisaje: 14 parcuri naţionale, 22 de rezervaţii ecologice, 8 rezervaţii naturale, 2 rezervaţii de peisaje naturale protejate şi 11 rezervaţii de flora, Parcul Naţional Topes de Collantes, Vina Vinales, Rezervaţia Biosferei UNESCO Peninsula Guanahacabibes
 
Parcul Naţional Topes de Collantes, rezervaţie naturală situată la o altitudine de 800 m faţă de nivelul mării, în masivul Sierra del Escambray fiind renumit printr-o vegetaţie luxurianta cu specii de plante, peşteri, cascade, râuri,grote, canioane.
 
Valea Vinales, depresiune carstică cu  o suprafață de 132 km 2, situată în provincia Pinar del Rio, inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1999 şi renumită pentru solurile roșii şi verzi, magotele înalte de până la 300 de metri, unde se cultivă printre altele tutun, după metode tradiționale vechi de câteva secole.
 
Parcul Naţional Peninsula Guanahacabibes este una dintre cele mai mari rezerve naturale ale țării. Zona este locuită de 172 de specii de păsări care aparțin a 42 de familii, dintre care 11 sunt endemice și 84 sunt migratoare. Experții sunt de părere că, de asemenea, 4 din cele 7 specii de broaște țestoase marine vii de pe planetă au supraviețuit în Peninsulă Guanahacabibes.
 
Ştiaţi că…

Carnavalul Santiago de Cuba
Carnavalul din Santiago de Cuba are loc spre sfârşitul lunii iulie, mai exact între 21 iulie – 29 iulie. Străzile sunt foarte aglomerate, localnicii şi turişti dansează pe acorduri muzicale deosebite şi gustă bucate tradiţionale. Întregul oraş Santiago de Cuba sărbătoreşte în cadrul acestui carnaval pe Sfântul Santiago care este considerat patronul oraşului.

Las Parrandas de Remedios din Cuba
Las Parrandas de Remedios este unul dintre cele mai frumoase momente ale anului din întreaga ţară. Care are loc în Remediosn- o aşezare amplasată lângă Santa Clara, oraş – capitală al provinciei cubaneze Villa Clara. În ajunul Crăciunului, pe data de 24 decembrie, întregul aspect al regiunii Remedios se schimbă, astfel că în cazul în care vă aflaţi acolo veţi asista la unul dintre cele mai frumoase şi inedite evenimente.Petrecerea însumează un foc de artificii impresionant care poate fi observat de la o distanţă foarte mare şi care, cu siguranţă, va fi unul dintre cele mai frumoase momente ale serii. De asemenea, pe lângă focul de artificii puteţi lua parte la petrecerile care au loc în stradă.
 
Ziua Naţională în Cuba
Data de 1 ianuarie are o semnificaţie dublă pentru Cuba, deoarece pe lângă prima zi din an, această ţară îşi sărbătoreşte şi Ziua Naţională cunoscută sub numele de Ziua Eliberării sau Revoluţia Cubaneză. La această dată Fidel Castro a reuşit să preia puterea ţării în anul 1959 după o revoltă armată bine pusă la punct, iar preşedintele cubanez Fulgencio Batistă de la acea vreme a fugit. Din anul anul 1959 şi până în prezent, la data de 1 ianuarie se sărbătoreşte această zi şi este declarată o sărbătoare oficială.

Festivalul Culturii Caraibiene
Acesta este un eveniment  la care participa aproape toate ţările din regiune. Programul evenimentului include mai ales muzica, dans (mambo, calypso, merengue) şi conferinţe.
 
Oraşele şi catedralele Cubei
 
Remarcabilele oraşe coloniale cubaneze – Camaguey, Remedios, Santiago de Cuba şi Trinidad – se mândresc cu un amalgam de stiluri. Catedralele spaniole din secolul al XVIII–lea  se contopesc cu reşedinţe în stil rococo din secolul al XIX – lea, în timp ce teatre art deco din anii”20 se amesteca cu coloane ale palatelor în stilul Mudejar.
 

Informaţii turistice utile pentru o călătorie în Cuba

 
Perioada recomandantă pentru a vizita Cuba
 
Cuba are o climă tropicală caldă şi umedă tot timpul anului. În general, anotimpul secetos este în perioada noiembrie – aprilie când temperaturile medii sunt de 22-25 °C, iar cel ploios în perioadă mai – octombrie.
 
Cele mai calde luni sunt  mai-octombrie, când temperatura medie  în capitala este de 24-26 °C, iar umiditatea este foarte mare. Ţara este „vizitată” de uragane, mai frecvenţe fiind în septembrie şi octombrie. Cele mai ploioase luni în Cuba sunt octombrie, noiembrie şi mai. Regiunile de est ale Cubei sunt mai calde decât cele vestice, în general.
Sezonul uscat, intre ianuarie şi aprilie, când şi temperaturile sunt mai scăzute, este recomandat ca fiind optim pentru a merge în Cuba.
 
Viza
 Cetăţenii români  au nevoie de viză de intrare în Cuba. Cetăţenii romani au nevoie pentru accesul în Cuba de un paşaport valabil încă 6 luni de la data intrării, de asigurare medicală, de biletul de călătorie dus-întors, un voucher care să ateste rezervarea de cazare şi viza. În continuare pentru cetăţenii romani e obligatorie procurarea cartelei turistice, care este echivalentă cu viza turistică. Posedarea acestei cartele va permite o şedere în Cuba pe o perioadă de 30 de zile, care se poate prelungi o singură dată cu 30 de zile. La intrarea în Cuba viza turistica va fi stampilata la frontiera la partea perforată se îndepărtează o parte din ea. Cealaltă parte trebuie să păstraţi până la ieşirea din ţară, când aceasta va fi preluată de la fiecare călător.
 
Vaccinuri
Pentru intrarea în Cuba nu se cer anumite vaccinuri.
 
Siguranţa
 
În Cuba sunt relativ puţine infracţiuni violente. Totuşi micile furturi sunt mult mai prezente şi trebuie să fiţi tot timpul precauţi. În oraşe exista pericolul de hoţi de buzunare sau al furturilor prin smulgere, aşa că trebuie să fiţi prudenţi mai ales în zonele aglomerate, ca autobuze şi pieţe.Vă recomandăm să păstraţi lucrurile de valoare în seiful hotelului pentru că furturile comise de personalul de curăţenie sunt ceva obişnuit.
 
Înainte de plecarea în călătorie
 • Luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României în Cuba.
 • Asiguraţi-vă că ştiţi limita de bani pe care o puteţi retrage de la ATM şi PIN-ul cardului pe care urmează să-l utilizaţi.
 • Verificaţi cu banca emitentă dacă puteţi utiliza cardul în Cuba
 • Lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră.
Informații generale:
 
Nume: Republica Cuba
Capitala: Havana
Limba oficială: spaniola
Monedă: peso cubanez
Fus orar: UTC – 4
Electricitate: 110V în hotelurile vechi şi 220 V în cele noi, adaptor de tip americanPrefix ţară: +53
Formă de guvernământ: Republică de tip dictatorial –comunist
Suprafaţa: 110 860 km
Densitate 102 loc/km2
Aşezare: stat în nordul Americii Centrale, situat pe cea mai mare insulă din Antile, care se află la confluenta Marii Caraibilor cu Golful Mexic şi Oceanul Atlantic
Insule şi atoli: 1600
Cel mai înalt punct: Vf.Turquino (2005m)
Populație: 11 347 000 loc
Grupuri etnice: 64.1% albi, 26.6% mulatri și metiși, 9.3% negri
Religie: creştinism ( în majoritate catolici), protestanţi, martori ai lui Iehova, altele

Sfaturi de călătorie în Cuba

Turiştii care ajung pentru prima dată în această ţară, în dorinţa lor de a descoperi bogăţiile culturale şi minunile naturale ale Cubei trebuie să fie pregătiţi să se “aştepte la neaşteptat” şi să-şi împacheteze bagajul corespunzător.
 
Şi pentru că turiştii informaţi se vor bucura mai mult de şederea lor, iată câteva sugestii:
 
 • Zile însorite, luminoase necesită ochelari de soare care vă vor proteja şi de praful de pe unele porţiuni de drum.
 • Se recomandă pantofi sport pentru a explora Havana şi alte oraşe şi bocanci pentru cei care vor să facă drumeţii pe cărări de munte sau zone sălbatice.
 • Se recomandă pantofi eleganţi pentru restaurante sau cluburi de noapte.
 • În timpul verii este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete. Vă sfătuim să luaţi cu dvs. loţiunea de protecţie solară cu care sunteţi obişnuiţi, pentru că dacă le veţi folosi pe cele locale, cu care nu sunteţi familiarizaţi, s-ar putea să aveţi reacţii adverse.
 • Aveţi nevoie de soluţie pentru îndepărtat insectele, mai ales în zonele de coastă şi în timpul sezonului umed.
 • Un binoclu bun şi o carte (ghid) de specialitate sunt de nepreţuit pentru o experienţă plăcută de “bird watching”.
 • Aduceţi cu dumneavoastră aparatul foto şi camera de filmat, baterii suficiente şi toate accesoriile de care aveţi în general nevoie. În multe locuri va fi aproape imposibil să găsiţi carduri de memorie, acumulatori etc. însă în magazinele de specialitate din marile oraşe veţi găsi la preţuri destul de mari tot felul de accesorii pentru aparatele foto sau camerele de luat vederi.
 • Împachetaţi-vă tricouri cu mâneca scurtă, costum de baie, pulovere sau jachete, şapcă sau pălărie, pantaloni scurţi şi lungi şi o haină subţire de vânt şi ploaie.
 • Pentru incursiunile în zonele montane unde diverse insecte sunt prezente, sunt recomandanţi pantalonii lungi tip trening şi bluze cu mâneci lungi, care se pot sufleca. În cazul în care veţi ajunge în sezonul ploios, care are farmecul propriu, trebuie să ştiţi că în general va ploua în orele de după-amiază.
 • Dacă veţi ajunge în perioada noiembrie – aprilie, trebuie să ştiţi că aerul rece venind dinspre America de Nord poate aduce vreme rece şi ploioasă.
 • În unele cazuri, restaurantele din oraşe şi restaurantele de hotel adaugă bacşişul pe nota de plată, acest lucru nefiind specificat însă întotdeauna pe meniu. Un bacşiş de 10% este aşteptat în general în majoritatea restaurantelor, aceasta fiind practică locală.
 • Este recomandat că documentele importante personale, cum ar fi paşaportul, permisul de conducere, carduri de credit, reţete pentru medicamentele prescrise, biletul de avion etc. să fie fotocopiate, pentru că nu se ştie când vă vor fi de un real folos.

Oferte de vacanță în Cuba / Circuite turistice care includ Cuba

690 EUR + 1890 USD
Va invitam sa descoperiti bogatia culturala a Havanei, declarata Patrimoniu Mondial UNESCO, sa cuceriti culmile exotismului intr-un minunat cocktail cultural, istoric si muzical, care isi incepe savoarea cu povestile despre istoria romului si mestesugul producerii trabucului, continua cu Cuba lui Fidel si Che Guevara si cu descoperirea celor mai frumoase locuri din Caraibe. Experienta unica a relaxarii pe unele dintre cele mai spectaculoase plaje din lume, precum si pitorescul oraselor coloniale, nu pot fi ratate de catre nici un devorator de turism !
Perioada
01.10 - 14.10.2019
690 EUR + 1890 USD
O incursiune in stravechea civilizatie maya, intr-un spatiu plin de mister, pe urmele aztecilor si conquistadorilor, intr-o lume plina de culoare si ritmuri alegre, cu sombreros si mariachi, cu dansatoare focoase si telenovele, cu plaje fierbinti si vegetatie luxurianta, cu rom si tequila, cu  "umbre" ale trecutului, precum Panchovila sau Che Guevara.

Hasta pronto Mexico! Hasta pronto Cuba !
Perioada
19.03 - 03.04.2019