Circuit cu insotitor

4980 EURO

08.01.2020 - 29.01.2020

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

5280 EURO

27.04.2020 - 19.05.2020

VEZI OFERTA

Australia - oficial Commonwealth of Australia ocupă continentul cu acelaşi nume, insula Tasmania şi alte câteva insule mai mici. Este un stat independent, cu un guvern propriu, dar regimul politic este o monarhie constituţională, fiind inclus în Commonwealth-ul britanic, regina Angliei având ca reprezentant un guvernator.

Este a șasea ţară din lume ca mărime, dar şi cel mai mic continent. Totodată  are cea mai mică densitate de locuitori, ¾ din ţară fiind nelocuită. Şi, nu numai atât. Este cea mai joasă şi mai plată întindere de uscat şi continentul cel mai secetos. Două treimi este deşert sau semi-deşert. Plajele însumează 60.000 km iar  linia de coastă măsoară 19.000 km. Foarte scurtă pentru o ţară atât de mare. Formele  de relief lipsesc în mod  evident: nu există râuri mari, iar muntii sunt joşi. Spre exemplu, cel mai înalt vârf, Vârful Kosciusko din Alpii australieni are 2228 m, adică mai puţin de jumatate din înălţimea Mont Blanc-ului. Este singura ţară lipsită de vulcani. In sfârşit, ar mai fi un detaliu interesant, statul Western Australia (Australia de Vest) este tot atât de mare cât Vestul Europei.

Din punct de vedere administrativ Australia este formată din 6 state provenite din cele 6 colonii britanice şi mai multe teritorii: New South Wales având capitala la Sydney, Western Australia cu capitala la Perth, Queensland cu capitala la Brisbane, Victoria  cu capitala la Melbourne, South Australia având capitala la Adelaide şi Tasmania cu oraşul Hobart drept capitală. Dintre teritorii, cele mai importante sunt : Northern Teritory, cu oraşul Darwin  cel mai reprezentativ şi Australian Capital Teritory, unde se află Cannbera, capitala oficială a Australiei.
Australia reprezintă unul dintre cele mai frumoase şi interesante  locuri de pe această planetă. O faună şi o floră extrem de bogată şi în multe privinţe unică, plaje superbe, oraşe pline de cultură, dar şi o varietate de atracţii turistice.

Iată o listă de mai multe  motive care fac Australia o frumoasă destinaţie de călătorie şi de vacanţă:

- Sydney Opera House, cel mai bun exemplu de arhitectură modernă, devenită simbol al continentului
- Sydney Harbour Bridge,  până nu demult cel mai arcuit pod din lume
- Cei 12 Apostoli, formaţiunile stâncoase ciudate din golful Campbell
- Cascadele orizontale Russell si Mitchell
- Minunata lume a animalelor unicat: cangurul , câinele Dingo, ursuleţul Koala, pasărea Emu, diavolul tasmanian
- Uluru, stânca de culoare maro-portocalie, aflată in centrul continentului, despre care se spune că ar avea o vechime de 680 milioane de ani
- Lacurile Hillner si Mc Kenzie, primul având apa de culoare roz, al doilea fiind considerat ca având cea mai limpede apă din lume
- Acvariul din Sydney, unul dintre cele mai mari din lume
- Valea Giganţilor, din Western Australia, cu copaci vechi de mai bine de 400 de ani, având coroanele la 40 m înălime
- Nisipurile de aur, de pe Goald Cost, un uriaş puzzle format din roci galbene, creat natural din cele 4 elemente primordiale: pământ, apă, foc şi aer
- Marele drum al Oceanului, aflat în statul Victoria, cu o lungime de 243 km
- Grădina zoologică Taronga, din Sydney, ce găzduieşte peste 340 de specii de animale
- Festivalul Vivid, festivalul de lumini care are loc la Sydney la începutul iernii, adică în luna iunie.

Să mai adaugăm la această listă de 13 motive înca unul:

- Pentru a mânca carne de cangur. Australienii sunt singurul popor din lume care-şi mănănca emblema naţională!

Obiective turistice în Australia

Marile agenţii de turism din România organizează circuite numai pe coasta de Est a Australiei şi în Tasmania. Lesne de înţeles. Coasta de Est este mai dens populată, aici se află principalele mari oraşe australiene şi o mare varietate de atractii turistice. Coasta de Vest, care cuprinde statele West Australia, South Australia si Northern Teritory deşi pare mai greu accesibilă, distanţele dintre principalele orase fiind foarte mari  nu este mai puţin lipsită de atracţii turistice.
 

Northern Teritory (Teritoriul de Nord )

Northern Teritory este cel mai puţin populat teritoriu al Australiei, deşertul ocupând cea mai mare suprafaţă. Cu toate acestea este locul care păstrează cele mai multe legături cu istoria şi cultura aborigenă, iar frumuseţea naturală a peisajului a rămas neatinsă, dacă ne gândim că aici se întâlnesc cele mai faimoase obiective turistice naturale din Australia.
Darwin este capitala teritoriului. Este situat în punctul cel mai nordic al continentului australian. Nu este un oraş mare, are o populaţie de 110.000 locuitori. Doar puţin mai mult decât Râmnicu Vâlcea. Este considerat  „Poarta Asiei”,  pentru legăturile aeriene oferite spre Asia sau Oceania
Darwin este un oraş tropical, multicultural, care este preferat de cei în căutarea unei atmosfere relaxante şi care doresc să petreacă cât mai mult timp în aer liber.
Oraşul în sine nu are obiective turistice deosebite. Doar în suburbia Parap se află câteva impresionante colecţii de artă aborigenă.
In schimb parcurile naţionale aflate pe teritoriu reprezintă atracţiile turistice.
La 171 km de Darwin se află cel mai mare parc naţional din Australia, Parcul Naţional Kakadu. Este parte a patrimoniului mondial UNESCO. Cuprinde 20.000 kmp neatinşi de prezenţa omului modern. Ca o curiozitate, cele 6 secţiuni ale sale, în care se regăsesc cele mai vechi picturi rupestre aborigine din lume, adunate la un loc cunosc anotimpuri diferite. In partea sudica a teritoriului, în Red  Center (Centrul Roşu) se află alt parc, Parcul Naţional Uluru-Kata Tjuta.  Acest parc găzduieşte  Uluru sau Ayers Rock , o stâncă uriaşă, de culoare roşie, cel mai mare monolit din lume.
Nu departe de Uluru se află oraşul Alice Springs, recunoscut ca fiind centrul continentului australian. Oraşul este înconjurat de mii de kilometri de deşert.
Trebuie ţinut cont de faptul că multe din obiectivele turistice aflate în această regiune a Australiei sunt deţinute de comunităţi aborigene şi este nevoie de obţinerea unui permis pentru a avea acces la acestea. Şi acesta ar putea fi unul din motivele pentru care agenţiile de turism din România nu fac excursii organizate în această parte a Australiei.
 

South Australia  (Australia de Sud)

South Australia este statul suprafeţelor deşertice şi al lacurilor sărate. Adelaide, capitala este cunoscută pentru bisericile sale, arhitectura stilată, grădinile publice , muzeele, galeriile de artă şi festivalurile sale culturale.
Una din atracţiile deosebite ale oraşului este trenul de epocă ce face legătura între Adelaide şi Glenelg, oraşul învecinat.
După  o călătorie de 45 km cu ferryboat-ul  se ajunge la insula Kangaroo, a treia cea mai mare insulă a Australiei, un habitat natural pentru animale şi plante sălbatice, neinfluenţat de om. Aici se pot admira  dunele de nisip din Mica Sahară sau stâncile Remarcable Rocks, care îşi schimbă culoarea în timpul zilei.
In sfârşit, Australia de sud este recunoscută şi ca o mare producătoare de vinuri.
 

West Australia  (Australia de Vest)

Australia de Vest este cel mai întins stat al Australiei, adăpostind  o diversitate de peisaje şi climate de la nord la sud. Partea de nord a  teritoriul statului este  locuită de populaţia aborigenă.
Perth este oraşul capitală al Australiei de Vest, cel mai izolat oraş - capitală din lume, cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori. Perth este un oraş sofisticat, presărat cu baruri, restaurante şi cu o mulţime de activităţi culturale dar şi cu parcuri de distracţie, parcuri naturale şi plaje unde vizitatorii se pot relaxa. Printre locurile ce se pot vizita în Perth se numără Bell Tower, un turn înalt de 82,5 m special contruit pentru a adăposti cele 18 clopote supranumite "swan bells". 12 dintre din aceste clopote au fost aduse de la biserica St. Martin-in-the-Fields din Londra. Un alt loc interesant este inchisoarea Fremantle  singura clădire protejată de UNESCO din Australia de Vest , iar aici se poate face un tur al închisorii şi al labirintului de tunele subterane aflate la 20 m sub închisoare. La monetăria The Perth Mint se află cea mai mare monedă de aur din lume făcută din o tonă de aur pur. Alte obiective turistice sunt: parcul natural Kings Park, Grădina Botanica Araluen şi Muzeul Maritim al Australiei de Vest.
In partea de Nord-Vest a statului se află The Kimberly o zonă izolată, sălbatică, dar de o frumuseţe aparte, aflată în partea de N-V a statului , Coasta Coral, cu reciful Ningaloo, unul din puţinele locuri din lume unde se poate înota alături de rechinii-balenă, şi Sharky Bay Marine Park, un parc natural inclus de asemenea în patrimoniul mondial UNESCO.
Pe lista atracţiilor turistice se află şi desertul Pinacles, din sudul Coastei de Coral, cu stâncile sale calcaroase înalte sub formă de ace,Parcul Naţional Purnululu cu neobişnuitele domuri brăzdate de dungi gri şi roşii, numite Bungle-Bungle şi Parcul Naţional Karijini, cu canioanele sale adânci formate în solul de culoare roşie.
 

Queensland

Queensland este unul dintre cele 6 state ale Australiei, aflat în estul ţării, supranumit "Statul Insorit" (Sunshine State), datorită vremii frumoase de care se bucură şi nenumăratelor atracţii tropicale ce se găsesc pe coasta pacifică a acestuia.

Brisbane este cel mai mare oraş din Queensland şi capitala sa, al treilea cel mai mare oraş din Australia. În prezent Brisbane este un oraş cosmopolit care a înflorit în ultimii ani.
Cei interesaţi de istorie pot vizita The Old Windmill (Vechea Moară de Vânt), construită în perioada când oraşul încă mai era un loc pentru condamnaţi şi The Old Commissariat Store (Vechiul magazin al comisariatului), care aparţine aceleiaşi perioade. Pe strada William se află The Mansion, o vilă elegantă în stil victorian. Newstead House este o casă muzeu deschisă vizitatorilor care păstrează atmosfera şi stilul de viaţă de la mijlocul secolului al XIX-lea. La Centrul Cultural Queensland, un complex artistic se pot vizita mai multe muzee si galerii de arta, Alte două obiective importante în Brisbane sunt Alma Park, prima grădină zoologică înfiinţată aici şi Lone Pine Koala Sanctuary unde se află peste 130 de urşi koala, canguri şi alte animale specifice continentului australian.

Atracţiile turistice ale statului Queensland  sunt :

Gold Cost, staţiunea emblemă a statului Queensland şi probabil chiar a întregii Australii. Oraşul Gold Coast cuprinde 30 de plaje ce se întind pe lungimea a 40 km, dintre care cea mai cunoscută este Surfers Paradise, "paradisul surferilor". Tot aici se afla Dreamworld, varianta australiana a binecunoscutului parc Disneyland şi Seaworld, cel mai mare parc acvatic al Australiei.
Marea Barieră de Corali este cea mai mare formaţiune de corali din lume.  Principalul punct de acces este orăşelul Cairns, un loc liniştit cu ambianţă tropicală, preferat de familişti şi de pensionari.  Marea Barieră de Corali se întinde pe lungimea a 2.000 km de-a lungul întregii coaste a statului Queensland, de la Capul York în nord şi până la Gladstone în sud.  Aici se află peste 2900 de recifuri  şi 71 de insule de corali ce pot fi vizitate. In zona Marii Bariere se afla Plaja Whitehaven, probabil cea mai fotografiată plajă din Australia şi preferată pentru lunile de miere şi cererile în căsătorie.
 

New South Wales (Noua Galie de Sud)

New South Wales este cel mai populat stat al Australiei, locul aşezării primilor colonişti  europeni.

Sydney, capitala statului New South Wales este cel mai vechi, mai mare şi mai faimos oraş al Australiei. Se întinde pe 70 km de la nord la sud şi pe 55 km de la est la vest.

Atractiile turistice ale orasului sunt :

Opera din Sydney,  inaugurată în 1973, localizată in portul Sydney,cu arhitectura sa asemănătoare cu o scoica gigantică  devenită emblemă a oraşului, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO ,  
Podul Harbour un obiectiv turistic la fel de emblematic pentru oraş unde turiştii se pot plimba pe jos sau cu bicicleta, se pot urca deasupra pilonilor podului pentru a admira priveliştea sau se pot bucura de un picnic sub pod.
The Rocks o arie în prezent cosmopolită a oraşului, dar care cuprinde şi prima aşezare colonială a Australiei.. Cadman's Cottage este o căsuţă din gresie ce aparţine acelei perioade coloniale, fiind construită în anii 1815-1816.
Observatorul din Sydney ,cel mai vechi observator din Australia
Muzeul Colonial House, cuprinde o casă colonială restaurată unde se află multe artefacte şi fotografii datând din acea perioadă.
Portul Darling  o zonă modernă, turistică cu restaurante, muzee, parcuri şi centre comerciale
Parcul olimpic. Oraşul a fost gazda jocurilor olimpice de vară în anul 2000. Acum aici există o serie de parcuri şi locaţii unde se practică numeroase sporturi.
Turnul Sydney cea mai înaltă clădire din oraş.
Grădina Botanică Regală  înfiinţată în 1816  se întinde pe 30 ha cuprinzând o mulţime de specii de plante
Grădina zoologica Taronga , inaugurată în 1977, cu doar 35 de  animale din 6 ţări. In prezent găzduieşte  peste 1000 de vietuitoare.Condiţiile aproape ideale din această grădină zoologică i-au atras titlul Best Major Tourist Attraction, încă din anul 1994.
Plaja Bondi , una dintre cele mai faimoase plaje ale Australiei şi ale întregii lumi

La circa două ore distanţă de Sydney se află Blue Mountains ( Muntii Albaştri) , o destinaţie obligatorie pentru cei ce vizitează New South Wales. Nu sunt înalţi, dar oferă peisaje  minunate. Cea mai populară atracţie în Blue Mountains este Echo Point, lângă oraşul Katoomba, zonă recunoscută pentru priveliştea pe care o oferă asupra Văii Jamison şi asupra grupului de stânci supranumit Cele trei surori. Aici se află de asemenea unul dintre cele mai rare specii de arbori din lume, pinul Wollemi, ce a supravieţuit din timpuri preistorice

Vf. Kosciusko, parte din Alpii Australiei, este cel mai înalt vârf montan din ţară, măsurând 2.228 m. În apropiere se află cele mai cunoscute pârtii de ski iar în vârf se află o Rezervaţie a Biosferei recunoscută de UNESCO, unde cresc 20 de specii de plante nemaîntâlnite în altă parte a lumii..

Insula Lord Howe, aflată la 660km distanţă de coasta nordică a statului, este un loc protejat de UNESCO din 1982 datorită frumuseţii sale şi biodiversiţii regăsite aici. Insula este o destinaţie preferată de cei pasionaţi de activităţi în aer liber. Pe insulă este permisă vizita a doar maxim 400 de turişti şi nu există semnal pentru telefoanele mobile.  Pe insula nu este permis accesul autovehiculelor. Plimbările se pot face doar cu bicicleta sau pe jos

Există regiuni la fel de frumoase şi demne de vizitat, în ţinuturile sălbatice şi mai puţin populate. Aici urmele populaţiei aborigene sunt mai evidente. În Parcul Naţional Mungo se află îngropate rămăşitele unui bărbat şi ale unei femei datând de acum 40000 de ani iar în Parcul Naţional Mutawintji se află picturi rupestre aborigene vechi de 30000 de ani. Puteţi de asemenea admira Dune de nisip roşu în Parcul Naţional Sturt şi colonii de păsări rare  în Parcul Naţional Paroo-Darling.

 

Victoria

Vecin cu New South Wales, despărţit de acesta de  fluviul Murray se află statul  Victoria. Capitala statului este Melbourne, al doilea cel mai mare oraş după Sydney. Se spune că este cel mai european oraş australian, cu un sistem de transport în comun extrem de bine pus la punct. A câştigat trei ani la rând titul de cel mai bun oraş de locuit din lume. Un argument greu de demolat

Melbourne este capitala culturală a Australiei cu o arhitectură datând din epoca victoriană, un  oraş plin muzee, galerii de artă, teatre, restaurante şi diverse locaţii pentru shopping. În centrul oraşului turiştii pot fi atraşi de străduţele înguste ce se află în spatele străzilor principale, presărate cu buticuri, baruri, cafenele în stil european şi restaurante unde se servesc mâncăruri din diverse colţuri ale lumii.

Atractiile  turistice ale orasului  sunt:

- Gara Flinders Street datând din perioada colonială şi cu arhitectură impresionantă,
- Turnul Eureka, cea mai înaltă clădire rezidenţială din emisfera sudică,
- Muzeul din Melbourne, cel mai mare muzeu al Australiei, ce găzduieşte 7 galerii
- Plaja Brighton, cea mai populară plajă din Melbourne.
- Queen Victoria Market
- City Circle Tram, o linie de tramvai specială pentru turişti care trece pe la majoritatea atracţiilor principale din zona centrală. Această linie este  gratuită, iar tramvaiul e un model vechi ca să te simţi cu adevărat turist.

De a lungul coastei sudice a statului Victoria, de la Geelong şi până la Portland  se întinde Great Ocean Road.  O călătorie pe această şosea oferă atracţii deosebite: cascade, peşteri, defilee, păduri tropicale şi plante exotice. Aici pot fi admirate stâncile numite Twelve Apostles (Cei 12 Apostoli), pot fi urmărite  balenele în timpul migraţiei lor anuale (în Warrnambood) sau admiraţi canguri, urşi koala şi păsări emu (în Rezervaţia Tower Hill).


Pe Insula Phillip zilnic are loc un spectacol inedit oferit de coloniile de pinguini care se întorc spre sălaşurile la căderea serii. De asemenea, pe insulă poate fi vizitat circuitul  unde are loc Grand Prix-ul australian pentru motociclete.
 

Canberra şi Australian Capital Territory

Capitala Australiei, Canberra, se află 290 km sud de Sydney în regiunea numită Australian Capital Territory. Australian Capital Territory măsoară 80 km în lungime şi 30 km în lăţime şi  este rezultatul unei  dispute  între oraşele Sydney şi Melbourne, ambele dorind să devină capitale ale Australiei. Pentru că nici un oraş nu a cedat în favoarea celuilalt s-a ajuns la un compromis formându-se acest mic teritoriu, iar Canberra a fost construită cu destinaţia specifică de a deveni  capitala  oficiala a Australiei, centrul politic si cultural al tarii. Toţi cei ce vor să-şi formeze o imagine asupra spiritului naţional al Australiei nu trebuie să ocolească acest oraş. Aici se poate vizita:

- Vechea şi noua Casă a Parlamentului (Old Parliament House şi Parliament House). Old Parliament House a fost sediul guvernului australian din 1920 şi până în 1988 iar în prezent este un muzeu deschis vizitatorilor. Parliament House este actualul sediu al guvernului, cu o arhitectura impresionantă, uneori fiiind deschis vizitatorilor. Turistii care vor vizita acest loc pot afla un amănunt inedit, povestea lui Edward Theodore Granville, românul care a modernizat Australia, deloc cunoscut în ţara sa de origine.
- Australian War Memorial, muzeul comemorativ al războiului este unul dintre cele mai cunoscute muzee din Canbera cuprinzând istoria militară a Australiei în multiple exponate
- National Capital Exhibition unde sunt expuse materiale ce documentează modul în care a fost planificată şi construită capitala Australiei.

La 5 km de oraş se află o altă atracţie  Turnul Black Mountain, înalt de 195 m, din vârful căruia se poate vedea întregul oraş Canberra şi împrejurimile sale.
 

Tasmania

Tasmania este statul insular al Australiei, despărţit de continent prin Strâmtoarea Bass. Este cel mai sudic stat al Australiei cu o atmosferă total diferită de celelalte. Aici clima este temperată, bucurându-se de patru anotimpuri de-a lungul anului, iar peisajul este dominat de munţi, dealuri înverzite, plaje şi golfuri. 40% din suprafaţa insulei este protejată de parcuri naţionale şi rezervaţii. Tasmania mai este cunoscută şi pentru diavolul tasmanian, un carnivor marsupial de dimensiuni mici care azi este pe cale de dispariţie.

Hobart este cel mai mare oraş al Tasmaniei şi a doua colonie europeană înfiinţată în Australia, după Sydney. Oraşul a fost fondat în 1804 ca şi colonie penală. În Hobart se află o mulţime de clădiri istorice ce amintesc de perioada sa colonială mai ales de-a lungul Râului Derwent. Arhitectura de aici aminteşte de perioadele georgiană şi victoriană, câteva exemple fiind Salamanca Place, Battery Point şi Strada Davey. Alte atracţii turistice în Hobart sunt Grădina Botanică unde deosebită este grădina arctică şi Cazinoul Wrest Point. În apropiere se află Muntele Wellington, la poalele căruia este localizat oraşul Hobart. În vârful muntelui temperatura este de 4°C chiar şi în timpul verii.
Pentru cei pasionaţi de istorie în Port Arthur se află ruinele unei închisori construite acum 200 de ani iar în Richmond se află cel mai vechi pod din Australia, datând din secolul al XIX-lea.

 

Sfaturi de călătorie în Australia

Vize

In baza datelor oficiale, cetăţenii români pot călători în Australia în baza unei vize de intrare obligatorii, care se poate obţine si on-line ( rapid) utilizând platforma http://www.border.gov.au  . După transmiterea şi procesarea aplicatiei, in termen de 48 de ore veti primi un e-mail cu titulatura IMM/Grant Notification, care reprezintă de fapt viza.
 
Atenţie! Nu există posibilitatea obţinerii vizei la frontieră.
 
De asemenea, tipurile de viză aplicabile sau recomandate fiecărui caz în parte, precum şi paşii necesari pentru obţinerea lor se pot afla si în urma completării unui chestionar special la adresa 
http://www.immi.gov.au/visawizard/#vw=%23a_intro.

Pentru mai multe informaţii vă recomandăm consultarea pliantului „Informaţii pentru călătoriile în Australia”
https://www.mae.ro/sites/default/files/file/2015/pdf/2015.08.12_pliant_australia.pdf


Asigurarea

Este foarte important să vă faceţi o asigurare de călătorie împotriva întârzierilor, a anulării, pierderii sau furtului de bani şi bunuri, cât şi o asigurare medicală pentru caz de boală sau accident. In Australia costurile serviciilor medicale sunt mari. Nu există reglementări speciale legate de efectuarea unor vaccinuri înainte de intrarea pe teritoriul acestui stat.

  • 000 – urgenţe medicale, accidente grave, incendii, Acest număr este gratuit şi este valabil pentru tot teritoriul Australiei. În caz de nevoie, cetatenii români au posibilitatea de a solicita interpret (numar de telefon în Australia: 131450).

  • 131444 – poliţia

 

Când e bine de mers in Australia

Momentul depinde de unde vreţi să mergeţi sau ce vreţi să faceţi. Pe de altă parte, trebuie avută în vedere clima. În cea mai mare parte a continentului domină o climă aridă și semiaridă. Sud-Estul Australiei şi Tasmania au climă temperat oceanică. Părţile centrale şi de vest sunt acoperite de dune de nisip sau teritorii aride cu foarte puţină vegetaţie, prin urmare, clima este deşertică. Pe coasta de est si de sud-vest este climat subtropical, iar nordul este tropical. Partea de nord care se învecinează cu Papua Noua Guinee este ecuatorială. Vara australiană începe în luna decembrie.
 

Reguli specifice

Australia are reguli foarte stricte în privința obiectelor și produselor care pot fi aduse din afară. Astfel nu trebuie să ai la tine legume, fructe, semințe, carne, ouă, arme, droguri, animale vii sau plante.
În cazul în care la vamă ești prins cu așa ceva riști o amendă de cel puțin 200 de dolari pe care o să o primești pe loc. Cu alte cuvinte, poți să iei amendă pentru că ai în geantă un sandviș. În cazurile mai serioase, pedeapsa maximă este de 10 ani de pușcărie. Un amanunt foarte important- sunt permise în bagaj medicamente, însă toate acestea trebuie declarate înainte de a intra în țară. Că e vorba de o simplă pastilă pentru dureri sau de sirop de tuse, trebuie declarate altfel exista riscul unor amenzi.

 

Sfaturi practice

Buget

Australia este o țară destul de scumpă. Asadar. trebuie să-ți calculezi bugetul din timp și să ai în vedere că, în general, o bere costă în jur de 10 dolari australieni, adică echivalentul a aproximativ 7 euro. De asemenea, o masă în oraș, la un pub de cartier, costă aproximativ 40 de euro pentru două persoane. Pentru un hotel de trei stele prețurile pe noapte pornesc de la aproximativ 60 de euro, iar la patru stele o noapte de cazare începe de la aproximativ 80 de euro. Când vine vorba de mâncare, băutură și distracție, australienii sunt cât se poate de prietenoși, așa că o să-ți dea sfaturile de care ai nevoie.
 

Bacşiş

In această țară nu se lasă bacșișuri. Așa cum spuneam și mai sus, fiind vorba despre o țară destul de scumpă, salariile angajaților sunt mai mari, iar pentru servicii nu se lasă bacșiș. Toate taxele sunt incluse în preț, deci, indiferent că mergi cu taxi, mănânci la restaurant sau ieși la o cafea, nu e nevoie să lași nimic în plus față de ce e scris pe bon sau pe nota de plată.
 

Invata cuvinte si expresii colocviale

Australia nu are nici o limbă oficială, dar engleza, vorbită cu diverse accente, este limba comună a celor care locuiesc aici. Diferenţele faţă de engleza britanică sau americană nu sunt semnificative. Totusi veţi constata că există o mulțime de cuvinte și expresii colocviale pe care ar fi bine să le știi înainte să ajungi în Australia. Spre exemplu "heaps" înseamnă "mult" sau "foarte", "true blue" înseamnă "autentic", "arvo" este "după-amiază", "esky" e sinonim cu "cool", "ripper" înseamnă "grozav", "servo" este pompa de petrol. Dacă vi se propune să beţi „amber fluid” înseamnă că sunteţi invitaţi la o bere, iar dacă auziţi un aussie exclamând „ay”, înseamnă că îşi cere scuze și lista poate continua.
 

Avertismente

Cele mai mari pericole în Australia vin din partea animalelor. Pe continent trăiesc mai multe specii de păianjeni veninoşi şi de şerpi, aşa că e recomandat ca în zonele deşertice să nu ieşiţi de pe şosea. Cangurii pun şi ei probleme celor care străbat Australia cu maşina. Aceştia provoacă un număr foarte mare de accidente mortale, sărind în faţa maşinilor pe autostradă.
 

Banii

Moneda naţionala este dolarul Australian (AUD). Majoritatea hotelurilor şi restaurantelor acceptă plata cu cardurile de credit consacrate, respectiv Visa Dinners Club, Mastercard sau American Express.


Telefoanele mobile

Este recomandat ca cei ce doresc să-şi folosească propriul telefon mobil să verifice în prealabil la reţeaua care le furnizează serviciile în ţara de origine, în cazul de faţă  România, dacă telefonul va funcţiona şi în Australia Dacă nu, pot achiziţiona o cartela SIM cu un credit corespunzător, fie din aeroport, fie din supermarket-uri sau cafenele, sau pur şi simplu închiria un telefon cu abonament.

Cod mobil        505
Prefix telefonic +61
 

Fus orar

Ora oficială în Australia este cu 8 ore înainte faţă de cea din România.
 

Electricitate

Tensiunea la prize este de 220-240 V AC.  Pentru călătorii in Australia sau Noua Zeelandă este insă necesară utilizarea unui adaptor care transformă orice fel de ştecher standard european într-un ştecher standard pentru aceste două locaţii.
 

Ambasada si consulatul României

Adresa: 4 Dalman Crescent, O'Malley, A.C.T. 2606, Canberra
Telefon: +61 26 2862343
Telefon urgenta: +61 409001482
Telefon sectie consulara: +61 26 2902442
Fax: +61 26 2862433