Circuit cu insotitor

990 EURO

07.12.2024 - 12.12.2024

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

2580 EURO

22.12.2024 - 02.01.2025

VEZI OFERTA
Circuit cu insotitor

1650 EURO

28.12.2024 - 03.01.2025

VEZI OFERTA
Oferta zilei!

de la 530 Euro / persoană

VEZI OFERTA

Malta, oficial Republica Malta, este o ţară insulară formată dintr-un arhipelag situat în Marea Mediterană, ce se învecinează în nord cu Libia, în est cu Tunisia şi în sud cu Italia. 

Descoperirile arheologice sugerează faptul că oamenii au trăit pe actualele teritorii ale Maltei din jurul anului 5200 î:Hr, când un val de emigranţi au pus bazele primelor aşezări în aceste insule. 

În jurul anului 700 î.Hr, grecii antici au întemeiat primele aşezări în regiune, Valetta şi Mdina, care au devenit în scurt timp porturi comerciale extrem de importante  pentru fenicieni. Ulterior, teritoriile malteze au intrat sub stăpânirea Imperiului Roman, ca urmare a războaielor punice, sub a căror influenţă au rămas până în secolul al IV – lea când au fost cucerite de către bizantini. 

La începutul Evului Mediu timpuriu, în jurul anului 870, Malta a fost invadată de arabi care au distrus cea mai mare parte a insulei, aceasta rămânând nelocuită până la sosirea maurilor, în jurul anului 1030. 

Între anii 1194 – 1266, Malta s-a aflat sub conducerea Casei Hohenstaufen, timp în care au fost distruse majoritatea relaţiilor comerciale pe care aceasta le întreţinuse, insulele transformându-se practic într-o garnizoană. Între anii 1282 – 1530, Malta a devenit un teritoriu aflat sub stăpânirea regilor de Aragon, un moment important reprezentându-l infiinţarea ordinului militar religios al Cavalerilor de Malta, din ordinul Împăratului Carol al V-lea al Sfântului Imperiu Roman. 

În anul 1798, Malta a fost cucerită de Napoleon, însă acesta a fost repede detronat în urma răzvrătirii maltezilor împotriva miliţiei franceze anti-catolice pe care acesta o instalase. În anul 1814, Malta devine parte a Imperiului Britanic, devenind un port comercial strategic pe ruta comercială către India. 

În anul 1964, negocierile cu Marea Britanie au dus la transformarea Maltei într-o republică independentă, aderând în cele din urmă la Uniunea Europeană în anul 2004. 

Top Atracții Turistice în Malta

1.Artă și Arhitectură:

 • Complexul Hal Saflieni Hypogeum
 • Medina Orașul Vechi
 • Co – Catedrala Sf. Ioan
 • Muzel Casa Istorică Palazzo Falson
 • Casa Rocca Piccola
 • Templele Megalitice Mnajdra
 • Muzeul Mașinilor de Epocă 

2.Natură și peisaje:

 • Grădinile Barraka
 • Laguna Albastră – Insula Comino

Tradiții și Evenimente:

 • Carnavalul
 • Festivalul Internațional al Artificiilor
 • Festivalul Internațional de Jazz
 • Festivalul de Bere Farsons
 • Festivalul Vinului 

INFO UTILE: 

 • Denumire oficială: Republica Malta
 • Capitala: Valleta
 • Limba oficială: malteză, engleză
 • Moneda: euro
 • Fus orar: GMT + 1, GMT + 2
 • Electricitate: 220 – 240 V, frecvență 50 Hz, prize de tip britanic
 • Prefix ţară: +356
 • Formă de guvernământ: Republică parlamentară
 • Suprafaţa: 315 km2
 • Aşezare: în Marea Mediterană, ce se învecinează în nord cu Libia, în est cu Tunisia şi în sud cu Italia.
 • Populaţie: 514.564 locuitori
 • Alte limbi vorbite: italiană
 • Grupuri etnice: 79% maltezi, 21% alte grupuri etnice nespecificate
 • Religie: 98% catolici, 1% musulmani, 1% alte religii nespecificate
 • Greutăţi / măsuri: sistemul metric 

Top Oraşe de vizitat în Malta

 • Valleta – este capitala Maltei şi cel mai mare oraş, cu o populaţie totală de aproximativ 393.938 de locuitori. Situată în regiunea de sud – est a insulei principale, Valleta este a doua cea mai sudică capitală a Europei (după Nicosia), şi cea mai mică capitală a Uniunii Europene, având o suprafaţă totală de doar 0.8 km2 . Deşi majoritatea clădirilor din capitală au fost construite în secolul al XV-lea de către Ordinul Cavalerilor Ospitalieri, oraşul şi-a primit numele după Jean Parisot de Valette, în urma reuşitei sale de a apăra insula de o invazie otomană, în anul 1565. Orașul este caracterizat de arhitectura sa în stil baroc, cu elemente de arhitectură atât manieristă, cât și neoclasică și modernă. Deși în timpul celui de-al doilea Război Mondial numeroase clădiri ale orașului au fost distruse, inclusiv Opera Regală, acesta a fost reconstruit și ulterior recunoscut oficial ca sit al Patrimoniului Mondial al UNESCO. Printre cele mai importante obiective turistice cu care capitala Maltei își încântă turiștii, se numără: Co-Catedrala Sf. Ioan, Grădinile Barrakka, Muzeul Național de Arheologie, Marele Port, Muzeul Național al Războiului, Casa Rocca Piccola, Fântâna Triton.
 • Birgu – cunoscut popular sub numele de “Orașul Victorios”, este un oraș vechi, fortificat, situat pe partea de sud a Marelui Port din regiunea sud – estică a Maltei. Originile orașului Birgu se întind până în epoca medievală, când înainte de înființarea Valletei ca și capitală și principal oraș al Maltei, puterile militare care și-au dorit să conducă insulele malteze au fost nevoite să obțină controlul orașului Birgu datorită poziției sale strateice în Marele Port. Orașul Birgu a servit ca bază a Ordinului Cavalerilor Sf. Ioan și capitală de facto a Maltei între anii 1530 – 1571, și este binecunoscut pentru rolul său vital în timpul Marelui Asediu al Maltei din anul 1565. Printre cele mai importante atracții turistice ale orașului Birgu, se numără: Fortul St.Angelo, Palatul Inchizitorilor, Biserica Sf.Laurențiu, Muzeul Maritim, Monumentul Libertății, Piața Victoriei. 

Top Atracții Turistice în Malta

1.Artă și Arhitectură:

 • Complexul Hal Saflieni Hypogeum – este un complex de camere şi tuneluri subterane din piatră, vechi de peste 3.000 de ani. Complexul reprezintă singurul templu subteran preistoric cunoscut din lume, şi a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondiala al UNESCO. Hypogeum a fost descoperit accidenta în anul 1902, în timpul unor lucrări de amenajare a unor locuinţe, şi este un complex ce se întinde pe trei niveluri: nivelul superior- unde se găsesc camere mortuare, nivelul mijlociu – unde se găsesc patru camere: camera principală, camera oracolului, camera decorată şi camera sfântă, şi nivelul inferior – unde erau depozitate ofrande.
 • Oraşul Vechi Mdina – cunoscut şi sub numele de Oraşul Vechi, sau Oraşul Tăcut, este un oraş fortificat situat în regiunea de nord a Maltei, ce a servit drept capitală a insulei din antichitate şi până în anul 1530. Considerat unul dintre cele mai frumoase oraşe antice fortificate din Europa, oraşul oferă o adevărată călătorie în timp datorită străduţelor înguste pietruite căptuşite cu clădiri vechi, construite în stil baroc. Unul dintre cele mai importante repere ale acestui oraş vechi îl reprezintă Catedrala Sf. Pavel, renumită pentru interiorul său bogat ornamentat în fresce.
 • Co – Catedrala Sf. Ioan – considerată unul dintre cele mai importante obiective turistice din Malta, aceasta catedrală construită în stil baroc în anul 1572 a fost comandată pentru Cavalerii Ordinului Sf. Ioan. Interiorul extravagant se remarcă prin plafoanele arcuite decorate cu numeroase fresce, precum şi prin podeaua alcătuită din morminte de marmură încrustat. Catedrala găzduieşte de asemenea mai multe capodopere, inclusiv tapiserii flamande şi picturi de Caravaggio.
 • Muzeul Casei Istorice Palazzo Falson – unul dintre cele mai populare muzee din Malta, Palazzo Falson este situat în Mdina, în incinta uneia dintre cele mai vechi clădiri din oraş. Palatul, un edificiu medieval cu două etaje, a servit anterior drept locuinţă a căpitanului Olof Frederick Gollcher, un important artist, filantrop, cărturar şi colecţionar de artă şi antichităţi. Printre cele mai importante piese din colecţia pe care muzeul le găzduieşte, se numără: un ceas Isaac Hussius din secolul al XVII-lea, un manuscris ilustrat din anul 1636, picturi de Mattia Preti şi Edward Lear, argintărie şi piese de mobilier antic precum şi bijuterii.
 • Casa Rocca Piccola – este o clădire construită în secolul al XVI-le pentru a servi drept reședință a unuia dintre membrii Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta., de-a lungul anilor găzduind câteva familii ilustre, precum familia contelui Sant Cassia. Edificiul, format din peste 50 de camere, este locul ideal pentru o perspectivă de ansamblu asupra patrimoniului aristocratic maltez, aici putând fi admirate o capelă paladină, camera chineză, biblioteca renumită pentru faimoasele sale panouri Lascaris din secolul al XVII –lea, tunelurile vechi precum şi buncărele din Al Doilea Război Mondial.
 • Templele Megalitice Mnajdra – despre aceste temple megalitice înscrise pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO se crede că ar fi cele mai vechi temple din lume, chiar mai vechi decât piramidele egiptene. Complexul este format dintr-un templu principal şi trei structuri megalitice adiţionale. Cel mai vechi templu a fost datat între anii 3600 – 3200 î.Hr, de aici fiind recuperate nenumărate artefacte. 

2.Natură și peisaje:

 • Grădinile Barraka – această grădina este considerată a fi unul dintre cele mai frumoase parcuri naturale din Malta. Situată în cea mai înaltă dar şi cea mai impresionantă parte a zidurilor oraşului Valetta ce oferă o vedere spectaculoasă atât asupra oraşului cât şi a portului cu acelaşi nume, grădina este un important loc de promenadă şi relaxare, pe lângă numeroasele specii de plante, aici putând fi admirate şi numeroase statui, inclusiv statuia lui Winston Churchill.
 • Laguna Albastră – Insula Comino – un adevărat peisaj tropical, Laguna Albastră oferă peisaje spectaculoase datorită apelor turcoaz limpezi care scaldă plajele cu nisip alb. Datorită lipsei curenţilor, această lagună este adesea considerată a fi o adevărată piscină naturală de dimensiuni impresionante, ideală pentru înot, plajă şi scufundări de mică adâncime. 

Tradiții și Evenimente:

 • Carnavalul – este un eveniment organizat anual de-a lungul unei săptămâni în luna februarie, în capitala Valetta, ce presupune organizarea a numeroase defilări, baluri mascate, petreceri stradale, concerte de muzică live şi numeroase focuri de artificii.
 • Festivalul Internațional de Artificii – este un eveniment organizat anual pentru a celebra lunga istorie a focurilor de artificii din Malta. Evenimentul este organizat pe durata a două zile în Marele Port din Valetta, la el participând cei mai mari producători locali de artificii care prezintă o serie de spectacole grandioase.
 • Festivalul Internațional de Jazz – este un eveniment organizat anual pe durata a trei zile, în luna iulie, ce reuneşte cei mai buni muzicieni de jazz atât locali cât şi internaţionali, într-o serie de reprezentaţii live de gen.
 • Festivalul de Bere Farsons – este un festival cu tradiţie, prima ediţie având loc în anul 1981. Evenimentul este organizat pe durata unei săptămâni la sfârşitul lunii iulie sau începutul lunii august, în Parcul Naţional Ta’ Qali, şi presupune organizarea unor sesiune de degustare a diferitelor sortimente de bere, precum şi a preparatelor locale şi internaţionale. 

Ştiaţi că…

 • Legendele locale susțin că peștera Calypso este peștera despre care Homer a scris în celebra lucrare Odiseea.
 • Malta este un arhipelag format din trei insule: Gozo, Comino și Malta.
 • Limbile oficiale ale țării sunt engleza și malteza. Limba malteză este foarte asemănătoare cu limba arabă.
 • Valleta, capitala actuală a Maltei, este una dintre cele mai concentrate zone istorice din lume, conform UNESCO.
 • În Malta există 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului.
 • Apostolul Pavel a naufragiat pe insulă în jurul anului 60 d.Hr, în timp ce se îndrepta spre Roma, aducând astfel creștinismul în Malta.
 • Valetta, capitala Maltei, este cunoscută ca fiind primul oraș european cu o planificare urbană, aceasta fiind schitață pentru prima dată în anul 1565, în timpul ordinului cavalerilor Sf. Ioan. 

Informaţii Turistice Utile 

Clima Arhipelagului Malta 

Malta este un arhipelag caracterizat  de un climat mediteranean tipic, cu veri calde și uscate și ierni umede. Temperaturile în timpul verii înregistrează valori maxime ce ajung până la 300C în lunile iulie și august, în timp ce iarnă, temperaturile minime sunt situate în jurul valorilor de 200c, în luna noiembrie. 

Datorită climei sale extrem de blânde, Malta este o destinație în care puteți călători pe tot parcursul anului. 

Viza

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Malta, nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul țării. Accesul în Malta se face cu pașaportul sau cu cartea de identitate, în curs de valabilitate. 

Vaccinuri 

Pentru intrarea în Malta nu se cere dovada unor vaccinări speciale. 

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul  Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor: www.cdc.gov

Siguranţă

Malta este o țară cu un nivel scăzut al criminalității.

Infracțiuni minore de tipul furtului din buzunare, înșelăciunilor sau furtului din mașini pot apărea în zone aglomerate (gări, stații, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Înainte de plecarea în călătorie 

 • Luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României în Malta.
 • Lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră. 

Sfaturi de călătorie în Malta 

Şi pentru că turiştii informaţi se vor bucura mai mult de şederea lor, iată câteva sugestii: 

 • Zile însorite, luminoase necesită ochelari de soare care vă vor proteja
 • În timpul verii este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete. Chiar dacă temperaturile sunt în general blânde, veţi fi expuşi razelor puternice ale soarelui, de aceea vă sfătuim să luaţi cu dvs. loţiunea de protecţie solară cu care sunteţi obişnuiţi, pentru că dacă le veţi folosi pe cele locale, cu care nu sunteţi familiarizaţi, s-ar putea să aveţi reacţii adverse.
 • Aduceţi cu dumneavoastră aparatul foto şi camera de filmat, baterii suficiente şi toate accesoriile de care aveţi în general nevoie
 • Întrucât bacșișul nu este adăugat în notele de plată ale restaurantelor, un bacșiș de 5 -10% din valoarea totală a serviciilor este întotdeauna apreciat.