O vacanță în Egipt, în formula circuitului cu croazieră pe Nil, nu e o excursie oarecare. Eu, ca ghid de turism, am ezitat mult timp să merg cu grupul acolo. Ați putea crede că motive legate de insecuritatea zonei m-ar fi descurajat. Nici vorbă. Motivul indeciziei nu e ușor de ghicit. La momentul când mi-am asumat misiunea de a merge în Egipt, rătăceam de câțiva ani prin universul civilizațiilor precolumbiene, după peripluri mai vechi prin antichitatea greacă, romană sau istoria popoarelor Anatoliei. Știam așadar că aceste domenii de cunoaștere te fac să realizezi că, pe măsură ce asimilezi mai mult, înțelegi cât de puțin știi de fapt.
Călătorie fără sfârșit
Navigasem pe câteva mări cu multă trudă, dar acum iată oceanul: Egiptul, cel mai vast capitol din studiul Marilor Civilizații! Trei milenii și jumătate de realizări copleșitoare în arhitectura monumentală, arta religioasă și cunoașterea legităților mundane și astrale! Într-o primăvară am deschis câteva cărți, am ridicat pânzele și am pornit într-o călătorie cât pentru o viață de om. Sunt mai bine de cinci ani de atunci, cu câteva excursii pe an. Cât de puțin știu acum, da! Dar cât de mult am învățat în acest timp!
Iată câteva idei sintetice despre Egipt, din perspectiva ghidului, redate cu cât mai puține epitete, pentru că acest portret nu are nevoie de fardul excesiv al figurilor de stil! Ideile urmăresc în oarecare măsură cronologia evenimentelor dintr-un circuit clasic.
Prejudecăți
Mulți călători pasionați își cenzurează singuri destinațiile din cauza prejudecăților. Egiptul e cel mai bun exemplu. De multe ori când le propun oamenilor această vacanță întâmpin un blocaj mental. Unii turiștii refuză să asculte chiar și argumentele favorabile acestei alegeri, pentru că Egiptul a fost eliminat din agenda lor de călătorii pe termen nedefinit. Realitatea este că primăvara arabă s-a petrecut acum nouă ani, iar instabilitatea politică a dispărut demult. Atentatele împotriva străinilor au dispărut și ele la vest de Canalul Suez, unde ne desfășurăm noi circuitul. Nu se mai practică nici convoaiele de autocare păzite de armată și nu mai resimți atmosfera cazonă în capitală sau la siturile arheologice. Statistica privitoare la siguranța internă arată mult mai bine acum decât în Europa zguduită de atentate teroriste frecvente. Aceste aspecte se regăsesc în toate impresiile de vacanță din ultimii ani, redate în blogurile călătorilor în Egipt. Trebuie să mai evidențiez un element esențial: organizarea. Călătoria pe cont propriu nu doar în Egipt, ci în cele mai multe dintre țările arabe, capătă adesea aspectele unui “asediu la propria persoană”! Hărțuirea turiștilor de către comercianți, șoferi de taxi și alți “binevoitori” ajunge, mai devreme sau mai târziu, insuportabilă. În schimb, programul cu grup organizat, prin implicarea permanentă a partenerului nostru egiptean, reduce mult neplăcerile și rezolvă ecuații mai complicate, cum ar fi tururile de oraș, procurarea biletelor (toate incluse) sau intrarea la obiectivele turistice.
Cairo și Alexandria
Primul contact cu această țară se produce într-una dintre aceste metropole. Rezultatul este un șoc cultural. La o observare atentă și după o perioadă de timp vei descoperi însă o oarecare ordine subtilă în dezordinea generală. Traficul este una dintre forțele din domeniul mecanicii, care nu a fost studiată îndeajuns. Vehiculele par într-o competiție acerbă, miza fiind orice spațiu liber, dar, ca semn de complicitate misterioasă, claxonează toate încontinuu, într-un limbaj de neînțeles pentru noi. Acesta este exotismul urban african al epocii moderne, un spectacol omniprezent, privit pe geamul autocarului. Deasupra haosului sunt clădirile – un alt fel de spectacol: arhitectură islamică din perioadele mamelucă și otomană, edificii din belle epoque și clădiri moderne, din epoca lui Nasser, toate „pudrate" cu generozitate de vântul ce poartă nisipul deșertului.
Piramidele
Momentul cel mai așteptat din program este cel din prima dimineață petrecută la Cairo și anume vizitarea necropolei de pe platoul Giza. Ridici privirea că să cuprinzi marea piramidă a lui Keops și încerci să o raportezi la tot ce știai și la ce tocmai ai aflat de la ghizi. E viziunea oamenilor de acum patru mii șase sute de ani despre nemurire. O idee incomprehensibilă precum eternitatea s-a materializat în piramida egipteană de piatră, din fața ochilor tăi. Știm acum din papirusul lui Merer, șeful unei echipe de muncitori din vremea faraonului Keops, cum tăiau blocurile de piatră și cum le transportau pe canale până în portul artificial de lângă șantier. Acest papirus descifrat de profesorul Pierre Tallet este cel mai vechi din istorie, dar nici el nu dezvăluie secretul tehnologiei folosite de egiptenii antici. Acum poți să intri în piramidă, să atingi neverosimilul cu mâna și să vezi de aproape îmbinările și suprafețele perfecte ale blocurilor de zeci de tone, așezate în încremenirea lor deplină de puterea credinței. La ieșire poți să spui împăcat: „Știu că nu știu nimic”. Când Socrate a spus-o, marea piramidă exista de mai bine de două mii și-o sută de ani, mai mult timp decât s-a scurs de la trecerea lui Iisus pe Pământ.
Assuan și Lacul Nasser
Noi facem circuitele în Egipt mai mult primăvara și toamna, când temperaturile sunt rezonabile. Ultimul s-a desfășurat în intervalul 1 – 12 martie 2020, chiar înainte de restricțiile severe cauzate de pandemie. Când ajungem în sud, la Assuan, exotismul african este acela îndrăgit de turiști încă din epoca victoriană când s-au brevetat croazierele pe Nil. Pe tărâmul iubit de soare al nubienilor contrastele nu mai sunt agresive, ci lirice, atemporale. Registrul se schimbă total și oamenii din grup au o dispoziție care variază de la reverie la euforie. Descoperim temple precum Abu Simbel și Philae, între care sunt o mie de ani de istorie și aproape 300 de kilometri de drum prin deșert, pe la vest de Lacul Nasser. Acestor minuni de arhitectură faraonică oamenii secolului trecut le-au adăugat însemnele nobile, dar invizibile ale tehnologiei moderne. Le-au măsurat și le-au tăiat în sute de bucăți pentru a le reasambla perfect în locuri sigure, salvându-le astfel de pericolul pierderii lor sub apele în expansiune ale noului lac de acumulare.
Croaziera
După aceste vizite pornim pe Nil, la bordul vasului de croazieră. Acesta e episodul cel mai savurat din toată vacanța! Câte un brâu verde se întinde de fiecare parte a Nilului. Acolo freamătă viața, iar dincolo, deșert. Vasul e realmente un hotel plutitor, prilej pentru activități hedoniste de trei ori pe zi în restaurant și de câte ori vrei la piscină. Pretutindeni în jur, Nilul îți amintește că viața e un dar al apei. Dar în Egipt am învățat să prețuiesc la fel de mult nisipul. Toți cei pasionați de tezaurul antichității egiptene vor îndrăgi nisipul pe viață. Doar el a făcut posibilă păstrarea comorilor arhitectonice preț de mii de ani, în forma lor originară, intactă, oferite nouă precum un dar scos din cutia timpului. Aspectul cel mai amuzant din croazieră este comerțul din cursul deplasării pe apă. E cel mai neconvențional negoț pe care l-ați văzut. Totul începe cu niște strigăte de nicăieri: „madame, madame, hello, hello!” Când descoperi sursa, ce să vezi?! Băieți tineri, în barcă, se agață cu frânghii de vaporul în mers și aruncă de la nivelul apei tot felul de textile ambalate, tocmai pe puntea superioară, la circa opt metri înălțime. Poți să admiri galabii colorate, prosoape de bumbac, eșarfe și cămăși. Când vrei să cumperi, după ce te tocmești zbierând, arunci banii, cu mari emoții, într-un prosop înfășurat, în barca lor. Apropos, madame, how much?
Luxor
Pe traseul până la Luxor se desfășoară un capitol din romanul nostru de aventuri pe Nil, pe care Jules Vernes l-ar fi denumit în stilul său personal, cam așa: “În care se vorbește despre mumiile de crocodili de la Kom Ombo, o escapadă în goana cailor, cu trasurile, la Templul lui Horus din Edfu și multă tocmeală ca la bazar, în ecluza inginerilor români de la Esna”. În sfârșit am ajuns la “Teba cea cu o sută de porți”! Așa se numea, în versiune greacă, fosta capitală egipteană din vremea Regatului Nou. Azi îi spunem Luxor, după cuvantul arab “Al Uqsur”, în traducere, castele. Astfel au denumit beduinii arabi ceea ce mai era vizibil, la suprafața nisipului, din templele uitate de peste un mileniu. Aici atingem punctul culminant al circuitului nostru! Oamenii își rotesc privirile și fotografiază detalii din spațiile vaste ale sanctuarelor Luxor și Karnak. Povestea cu care ne însoțim uimirea vorbește despre putere și nemurire în formele unei arte care a influențat profund toate civilizațiile și religiile ulterioare. Noțiuni precum grandios și solemn capătă alte valențe neștiute până atunci, peste capacitățile omenești de cuprindere și reprezentare. Oare la ce suntem martori aici?
Valea Regilor
Lumea de dincolo este la capătul drumului pe care astrul zilei îl parcurge pe bolta cerului. Pe Malul de Vest se află Valea Regilor, tărâmul spiritelor care au făcut “marea trecere”, unde se vizitează mormintele faraonilor. În această etapă a circuitului nostru, turiștii renunță brusc la întrebările pe care i le pun ghidului la diferite obiective de pe traseul până aici. Probabil este vorba de un sentiment de transfigurare în fața unor mărturii de acum trei milenii și jumătate. Sunt mărturii sub formă de imagini pictate despre taina cea de nepătruns a ceea ce se află dincolo de moarte. Vor să viziteze mai mult decât ce e prevăzut în programul convențional. În afara celor trei morminte cuprinse în biletul standard de intrare la Valea Regilor, cei mai mulți cumpără bilete suplimentare. Poți să cobori pe scena revelației lui Howard Carter, la aproape o sută de ani de la descoperirea mormântului lui Tutankamon, mai ales după ce i-ai văzut tezaurul funerar din Muzeul Egiptean de la Cairo. Poți să vizitezi cel mai cuprinzător și mai bine păstrat loc de veci deschis publicului în necropola faraonilor, unde au sălășuit Ramses V și VI. Frescele sunt aproape intacte și descriu o simbolistică abisală, cu elemente fantastice, care compun un drum lung, pe care spiritul întâmpină obstacole, duhuri potrivnice și vămi păzite de monștri fioroși. Redările sunt dinamice și expresive, pline de culoare și de informație prețioasă pentru egiptologi. În descinderea noastră sub pământ, ca vizitatori, îl însoțim pe faraonul triumfător, de-a lungul coridoarelor, prin episoadele periplului său, spre judecata lui Osiris, stăpân peste lumea spiritelor veșnice, după ce a învins moartea și a dobândit puterea regenerării perpetue.
Marea Roșie
Puține aspecte ale acestei călătorii revelatoare în Egipt pot fi cuprinse în câteva pagini. Am încercat să redau aici o stare de spirit mai mult decât informații din istorie și mitologie. Circuitul acesta te face să-ți reconfigurezi felul în care te raportai la valorile acestei lumi și poate fi temeiul pentru o nouă pasiune la orice vârstă. Dar până să reflectezi mai bine asupra înțelesurilor profunde din această lecție de viață mai ai două zile de vacanță la mare. Pe țărmul african al Mării Roșii te va uimi, culmea, albastrul. Apa îți prezintă un spectru generos de nuanțe de la azuriu la indigo, sub un soare suveran, care îți amintește pe alocuri de poveștile cu Amon Ra din zilele de circuit. Acum însă efortul de concentrare lasă loc unei liniști depline, unei desfătări a simțurilor, sub o umbrelă, pe plajă sau plutind în apa caldă și cristalină a mării. Coralii și peștii colorați sunt atracțiile principale ale acestor locuri. Am ajuns în paradisurile tropicale de pe toate continentele și împărtășesc opiniile iubitorilor de scufundări cu care am călătorit. Recifurile din Marea Roșie oferă toate “efectele speciale” ale unui spectacol de clasă mondială. Nu trebuie să zbori peste mări și oceane pentru aceste escapade multicolore. Pentru Marea Roșie ai un zbor de circa două ore fie că mergi în Egipt, fie că vrei în Iordania. Și nu trebuie să știi să înoți pentru a vizita universul submarin, ci doar să participi la o croazieră cu un vaporaș, de unde privești, prin geamuri enorme, ființe la fel de curioase ca tine, dar, să recunoaștem, mult mai elegante.
Vă aștept să participați la marea aventură din Egipt, la sfârșit de noiembrie sau pe parcursul lui 2021, atunci când veți fi printre primii vizitatori ai Noului Muzeu Egiptean, cel mai mare muzeu dedicat unei singure civilizații din lume. Eu sunt Sorin Voinea, ghid în echipa Dal Travel, cu peste o sută treizeci de circuite, începând cu 2008. Îmi doresc să călătorim împreună în lumile fascinante, pe unde am fost inițiat, cum ar fi Bazinul Mediteranei, Turcia, Asia Centrală, Africa de Sud, Mexic, Guatemala, Peru, Bolivia, Chile sau îndepărtata Japonie.
Nu uitați, pentru a porni în aventura egipteană nu trebuie să așteptați prea mult. Nimeni n-a fost cu adevărat pregătit pentru asta!