Exotic și în același timp apropiat de valorile europene, Marocul atrage mii de turişti prin arhitectura sa deosebită, prin bazarele pline de agitaţie, dar mai ales prin peisajele sale magnifice create de deșertul Sahara, de vârfurile acoperite de zăpadă în orice anotimp sau de plajele de la Oceanul Atlantic. Nu e de mirare așadar că Marocul a devenit o destinație de vacanță foarte populară și printre turiștii români, mai ales că este la un zbor scurt distanță de România.
Iar dacă încă te întrebi de ce să vizitezi această țară, colegii noștri ce au însoțit circuite de grup în Maroc au făcut o listă cu principalele motive pentru care nu ar trebui ratată o vacanță în Maroc:
1. Orașele imperiale
Cele patru orașe imperiale ale Marocului sunt Fez, Marrakech, Meknes și Rabat. Fiecare din aceste orașe au servit la un moment dat drept capitală a statului, beneficiind astfel de o dezvoltare mult mai puternică și de o scenă culturală mai diversă. Deși Rabat este capitala actuală a Marocului, Marrakech este un oraș mult mai vibrant și mai apreciat de turiști, astfel că îți recomandăm să nu îl ratezi. Dacă vrei să vizitezi toate cele 4 orașe imperiale din Maroc, îți recomandăm un tur de tipul Discover Maroc, al cărui traseu poate fi personalizat în funcție de ce mai dorești să vizitezi în vacanța în Maroc.
2. Diversitatea influențelor culturale
Populația Marocului este formată majoritar din arabi și berberi, fiecare grup având propria contribuție la tradițiile actuale ale țării, însă vei putea observa și influențele franceze, portugheze și spaniole din timpul epocii coloniale.
Diversitatea culturală a Marocului se reflectă și în arhitectura de pe tot teritoriul țării. De la moschei grandioase și până la riaduri tradiționale sau palate regale, Marocul are multe clădiri fabuloase ce merită vizitate. O particularitate a arhitecturii marocane din zona urbană este prezența mozaicurilor, cunoscut și sub numele de zellige, dar și sculpturile minuțioase, în timp ce în zona montană și deșertică, clădirile sunt construite din argilă roșie.
Recomandare: Nu ratați Moscheea Hassan II și Mahkama du Pacha din Casablanca, Mormintele Sultanilor Saadieni și Grădinile Menara din Marrakech sau Medresa Bou Inania din Fez.
3. Apusul în Deșertul Sahara
Vizitarea celui mai mare deșert din lume este o experiență unică în viață, de care îți vei aduce aminte întotdeauna. Din fericire, Marocul este cel mai bun punct bun de începere a unei expediții în Deșertul Sahara, așa că nu rata ocazia de a petrece o noapte într-o tabără a beduinilor, pentru a putea admira apusul sau răsăritul în mijlocul deșertului, într-o plimbare pe cămilă, dar și pentru a te bucura de o cazare “la mii de stele”.
4. Gastronomia arabă
Tajine, couscous, falafel, pâine de casă, produse de patiserie - mâncarea marocană este recunoscută pentru gustul său plin de savoare, dat de multitudinea de condimente folosite în bucătăria tradițională. Mirosurile specifice îți vor încânta simțurile de cum vei intra în piețele lor, numite souk-uri, iar grămezile viu colorate de condimente îți vor face cu siguranță cu ochiul și nu te vei putea abține să nu iei și acasă.
Nu rata nici ceaiul de mentă - acesta a devenit o adevărată tradiție în familiile marocane, iar faptul că ți se oferă un pahar de ceai de mentă este un semn de ospitalitate.
5. Oameni ospitalieri
Marocul este cunoscut a fi una dintre cele mai tolerante societăți arabe, iar marocanii, fie că sunt ei arabi sau berberi, sunt niște oameni calzi și prietenoși cu turiștii. În zonele ce primesc mai puțini turiști (în special în zona deșertică), copiii sunt curioși din fire și vor să afle mai multe despre vizitatori - așa că să nu te mire dacă vor încerca să converseze cu tine.