Chiar dacă pandemia a împiedicat o bună perioadă de timp deplasările de orice fel, acum destinațiile de vacanță, în special țările exotice, și-au deschis porțile pentru turiștii dornici de relaxare. Casă a faraonilor antici, Egiptul a ajuns pe primul loc în preferințele de vacanță, fiind o destinație excelentă pentru turiștii din întreaga lume - și implicit, din România - care visează la o croazieră pe Nil.  

Consultanții DAL Travel au pregătit o listă cu 5 motive pentru care ar trebui să vizitezi Egiptul, locul în care poți combina perfect cultura, aventura și relaxarea:


1.    Piramidele din Giza
Ultimele supraviețuitoare ale celor Șapte Minuni ale Lumii Antice, Piramidele din Giza sunt printre cele mai recunoscute repere ale lumii și reprezintă cea mai populară atracție turistică din Egipt. Deși în țara faraonilor există peste 120 de piramide, cele din jurul necropolei din Giza sunt cele mai mari, printre cele mai vechi și cu siguranță cele mai impresionante. În viziunea egiptenilor antici, aceste monumente indică drumul către soare - colțurile lor fiind perfect orientate către cele 4 puncte cardinale. 

Platoul Giza găzduiește aproximativ 70 de piramide, însă trei dintre ele, cele mai mari, au atras cel mai mult atenția istoricilor. Vechi de peste 4000 de ani, cele trei piramide adăpostesc trupurile mumificate ale lui Keops (Khufu, în limba egipteană), Kefren și Mykerinos. 


2.    Valea Regilor
Valea Regilor este locul de odihnă a numeroși faraoni ai Noului Regat - cum ar fi Tutankhamun și Ramses al II-lea - ale căror rămășițe au fost îngropate în morminte în stâncă, pe malul vestic al orașului Luxor. Este impresionant să vezi reliefurile și picturile murale ce datează de mai bine de 4500 de ani. Acesta este cu siguranță unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Egipt.

Unele picturi murale sunt atât de clare și colorate, cu nuanțe atât de intense, încât îți este aproape imposibil să crezi că sunt atât de vechi. Chiar dacă este contra cost, este indicat să apelezi la un ghid local care să-ți explice practicile și obiceiurile egiptene de înmormântare, care au fascinat o lume întreagă timp de milenii. Textele și imaginile de pe pereți sunt destul de complexe și este bine să ai o bază istorică pentru a înțelege semnificația acestora.


3.    Moscheea de Alabastru din Cairo
Orașul Cairo poate fi considerat adesea drept cea mai importantă atracție. Imaginea piramidelor imense pe care o regăsești în filme sau pe vederi o poți vedea în realitate, iar când ajungi aici senzația este uimitoare. Este tentant să limitezi itinerariul Egiptului la faimosul punct de reper din timpurile faraonilor, dar nu ar trebui să eviți istoria islamică mai recentă. Denumită Moscheea de Alabastru datorită plăcilor exterioare din alabastru, vechea Moschee a lui Muhammad Ali impresionează de fiecare dată prin arhitectura sa splendidă. 

Lasă-te purtat de liniile atmosferice și înguste ale cartierului islamic din capitala Cairo, plină de moschei, madrassas (școli de învățământ islamice) și monumente care datează de la Fatimid până la epocile Mameluke.


4.    Catacombele din Kom el Shoqafa
Dacă ești în căutarea unor locuri noi, care să-ți ofere experiențe memorabile, noi îți recomandăm să vizitezi Alexandria. În acest oraș egiptean vei găsi o mulțime de obiective turistice impresionante, printre care și Catacombele Kom el Shoqafa. 

Cioplite în piatră, Catacombele Kom el Shoqafa reprezintă un sit arheologic situat în vestul Alexandriei, considerat a fi una dintre cele 7 minuni ale Evului Mediu. Frumusețea acestor catacombe este dată de numeroasele morminte, statui și obiecte arheologice care aparțin cultului de înmormântare faraonică. Numele catacombelor înseamnă „Movila de Cioburi” și provine de la faptul că în această zonă se găseau foarte multe cioburi de lut ars de la ofrandele aduse de vizitatorii catacombelor.


5.    Templele din Abu Simbel și  Karnak
Viața în Egiptul Antic se desfășura în jurul religiei. Faraonii erau descendenți ai zeilor, fiind adepți ai diferitelor culte, iar prin construcția templelor își consolidau puterea politică. Cu zidurile străjuite de hieroglife, cu coloanele și interioarele imense, templele Egiptului Antic reprezintă un adevărat triumf cultural.

Dintre toți faraonii, Ramses II a fost cel mai prolific constructor de monumente și temple. Două dintre cele mai mari temple ale sale, Marele Templu de la Abu Simbel și „fratele său mai mic”, Templul lui Hathor se află la Abu Simbel. 

Templul din Karnak a fost cel mai important loc de cult din Egipt în timpul stăpânirii tebane. A fost construit, demontat, restaurat, mărit și decorat de mai mulți faraoni de-a lungul secolelor. Templul reprezintă un complex de sanctuare, obeliscuri și piloni, dedicat gloriei faraonilor. Este un templu gigantic: 1.5 km pe 800 m. Una dintre aleile templului ascunde sfincși cu cap de berbec, care în vremea faraonilor flancau un canal de legătură dintre Templu și Nil. Imposibil de descris în cuvinte, acest monument imens trebuie neapărat vizitat în vacanța ta în Egipt!


Bonus: Stațiunea Hurghada 
De-a lungul ultimilor zece ani, cetăţenii din Hurghada au cunoscut o dezvoltare uimitoare. Din nisipul deșertului a crescut un oraş cu mai mult de 200 de hoteluri, zone comerciale în plină expansiune şi viaţă de noapte vibrantă. Cu un număr crescând de turişti şi un climat perfect, această Rivieră de la Marea Roşie nu are extrasezon. 

Dar cea mai mare frumusețe a locului începe acolo unde se termină coasta - albastrul Mării Roşii este motivul pentru care un sejur în Hurghada te va fermeca în totalitate. Grădinile subacvatice unice, departe de țărm, sunt unele dintre cele mai frumoase din lume, celebre printre scafandri. Apele calde de aici sunt ideale pentru multe tipuri de peşti rari şi recifuri de corali, care pot fi, de asemenea, observate prin bărci cu fundul de sticlă, într-o plimbare de neuitat.

Una dintre cele mai vechi civilizații mediteraneene, Egiptul a reprezentat un model pentru nenumărate popoare precum grecii și romanii, care erau fascinați de administrația, justiția, fiscalitatea, arta și cultura sa. În prezent, nu numai monumentele faraonice și moștenirea culturală vastă fac din Egipt o destinație fascinantă, dar și mirajul deşertului cu oazele sale de verdeaţă şi civilizaţie, alături de tezaurul de artă şi arhitectură acumulate în secolele de stăpânire islamică.