Ziua
1
-
06.08.2021
București – Paris – Dijon (370 km)
Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă, la ora 04:00 (în fața ghișeului de îmbarcare al companiei Air France). Plecare spre Paris cu compania Air France, zbor AF 1089 (06:05 / 08:20). După sosirea la Paris ne vom deplasa spre Dijon, capitala Burgundiei, oraș cultural și leagăn istoric al artei și al gastronomiei internaționale. Dijonul a fost capitala ducilor de Burgundia, care erau mari patroni ai artelor, astfel încât orașul era în acele vremuri un mare centru al muzicii, picturii și sculpturii gotice și renascentiste, atrăgând unii dintre cei mai faimoși artiști și muzicieni. Orașul a păstrat multe dintre clădirile din perioada ducală, care sunt și printre cele mai frumoase din Franța, exemplu grăitor fiind Monumentalul Palais de Ducs. Tot în acest oraș s-a născut și Gustave Eiffel, creatorul celebrului turn care a devenit simbolul Franței. Vă recomandăm să gustați “pain d’epice” (pâine îndulcită cu miere și aromatizată cu anason) și celebrul muștar iute, produs aici de mai bine de 600 ani. Cazare în Dijon.
Ziua
2
-
07.08.2021
Dijon – Lyon (220 km)
- Tur panoramic Lyon:
Basilica Notre Dame
Cartierul St. Jean
Hotel du Ville
Muzeul de Arte Frumoase
Piaţa Bellecour
- Excursie la Perouges și Annecy
Mic dejun. În această zi ne vom îndrepta spre Lyon despre care se spune că după Veneția are cea mai mare zonă de factură renascentistă din Europa, situată între râurile Rhone şi Saone. Lyonul este un oraş sinonim cu industria mătăsii, cu Rezistența Franceză şi care are reputația de "capitală gastronomică a lumii". Multe personalități s-au născut, au locuit şi au lucrat aici, dintre care demn de menționat sunt: fizicianul A.M. Ampere, doctorul Francois Rabelais, scriitorul Antoine St. Exupery, inventatorii cinematografului, frații Lumiere etc.. Orașul Lyon se laudă cu aproape 2000 de ani de istorie și fiecare dintre ei au lăsat urme adânci în arhitectura și cultura locală a acestei cetăți. De la ruinele din perioada romană la somptuoasele palate renascentiste, de la construcțiile medievale la actualii zgârie nori, Lyonul s-a străduit mereu să își păstreze intactă moștenirea arhitecturală. Muzeele sale rivalizează cu cele din capitală, iar edificiile pe care le vom descoperi, de la vestigiile romane la arhitectura renascentistă și apoi la cea neoclasică și art nouveau, constituie povestea scrisă în piatră a istoriei sale bogate. Vom face un tur panoramic de oraş care va începe pe Colina Fourviere, vom vedea basilica Notre Dame construită în stil rococo, cartierul St. Jean, tradiționalele „traboules” specifice Lyonului, pasajele care permit trecerea dintr-un imobil în altul, Hotel du Ville, Muzeul de Arte Frumoase care este întrecut doar de Luvru când vine vorba de colecţii de artă şi Piaţa Bellecour. După-amiază vă propunem o excursie opțională la Perouges și Annecy. Perouges este localitatea medievală unde au fost filmate mai toate capodoperele cu mușchetari, fiind clasificat printre cele mai frumoase sate franceze. Vă veți deplasa apoi spre pitorescul orășel Annecy, ridicat pe malul lacului cu același nume, recunoscut pentru castelul care datează din sec. al XII-lea, care domină orașul. Canalele ce străbat orașul amintesc de Veneția, motiv pentru care acesta mai este cunoscut sub denumirea de “Veneția Franței”, însă arhitectura specifică zonei, cu case vechi, cu fațade pastelate și numeroase monumente istorice, oferă originalitate orașului. Veți avea ocazia să vă plimbați prin centrul vechi, admirând la tot pasul aranjamentele florale deosebite care fac parte din peisaj indiferent de anotimp. Întoarcere la Lyon pentru cazare.
Ziua
3
-
08.08.2021
Lyon – Orange – Vaison-la-Romaine – Sault – Gordes – Aix-en-Provence (390 km)
- Vestigiile romane din orașul Orange
Vaison-la-Romaine:
Porticul lui Pompei
Haute Ville
Mic dejun. Plecare spre Orange, oraş cunoscut pentru vestigiile romane care din anul 1981 au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, exemple fiind Teatrul Roman, cel mai bine păstrat teatru de acest tip din Europa şi Arcul de Triumf, ambele fiind construite pe vremea Împăratului Caesar Augustus. Itinerariul zilei va continua către Vaison-la-Romaine, un irezistibil oraș provensal și, în același timp, o sumă de vestigii romane bine conservate, încununate de un pod grațios, cu un singur arc, vechi de două mii de ani. Străzile sale au aspect medieval, piețele animate sunt mărginite de cafenele, iar ruinele vilelor cu pardoseli din mozaic, ale termelor și teatrului din sec. I, au puterea evocatoare care amintește de orașul Pompei. Vom admira Porticul lui Pompei, o desfășurare masivă de coloane pe 65 m, cu statui așezate în nișe, după care vom face o incursiune în Haute Ville, vechiul cartier cu reședințe, curți elegante și fântâni, înconjurat de metereze din sec. al XVII-lea. Ne vom îndrepta apoi spre Regiunea Luberon vestită datorită satelor cochete cocoţate pe dealuri, cu case tipice de culoarea mierii sau a ocrului, care variază de la galben deschis la roșu închis. Vom ajunge în Sault, situat între Muntele Ventoux şi regiunea Luberon. Micuțul sat “stă” cocoțat pe un deal, ca pe un tron, la o înălțime de peste 700 m, având la picioarele sale câmpurile de lavandă. Străzile pietruite din sătuc ne vor conduce printre case vechi de sute de ani, spre terasele pline de flori, spre buticurile unde lavanda e vedetă, ca în final să ajungem la Notre Dame de la Tour, biserica care datează din sec. al XII-lea. Ne vom îndrepta apoi spre Gordes, un alt sătuc de piatră, cu străzi pietruite ce șerpuiesc printre case vechi de sute de ani, cu terase pline de flori și buticuri unde lavanda e vedetă. În finalul zilei vom poposi și ne vom caza în Aix-en-Provence.
Ziua
4
-
09.08.2021
Aix-en-Provence – Saint-Tropez – Nisa (255 km)
- Aix-en-Provence:
Primăria orașului
Bursa de Cereale
Cours Mirabeau
Catedrala St. Sauveur
Muzeul Tapiseriilor
Atelierul Paul Cezanne
Saint Tropez:
Muzeul Marinei
Muzeul Annonciade
Muzeul Jandarmeriei
Incursiune în Nisa
Mic dejun. În prima parte a zilei vom vizita Aix-en-Provence “cel mai frumos oraș din Franţa după Paris”, după părerea unui călător din sec. al XVIII-lea, vestit pentru mulțimea de fântâni sculptate în piatră, care îi împodobesc piețele și străzile elegante, umbrite de platani. Vom admira Primăria orașului, Bursa de Cereale care își desfășura activitatea într-un edificiu proiectat de frații Vallon în sec. al XVII-lea, câteva dintre cele mai frumoase fântâni de-a lungul renumitului Cours Mirabeau, un bulevard construit în sec. XVII-lea, la capătul căruia se întinde zona medievală a orașului, cu un labirint de alei și piețe încântătoare, având ca punct central Catedrala St. Sauveur, construită pe locul fostului forum roman, un melanj al stilurilor arhitectonice dintre sec. al V-lea și al XVII-lea. În apropiere vom vedea Muzeul Tapiseriilor în fostul Palat Episcopal, iar la câteva minute distanță, Atelierul Paul Cezanne unde artistul a pictat “Les Grandes Baigneuses”. Vom pleca apoi către faimosul Saint-Tropez, stațiunea miliardarilor cunoscută în lume și datorită celebrului actor Louis de Funes care l-a întruchipat magistral pe “Jandarmul din Saint Tropez”. Vechiul sat de pescari care a fost descoperit de boema pariziană la începutul sec. al XX-lea, s-a transformat într-un orăşel care adăposteşte reşedințe de lux, case colorate aşezate pe străduțe înguste, inundate de flori, un port cu iahturi, o veche și pitorească piață de pește, o citadelă din sec. al XVI-lea, muzee precum Muzeul Marinei, Muzeul Annonciade, cu una dintre cele mai bogate colecții de tablouri ale impresioniştilor francezi și un Muzeu al Jandarmeriei, la intrarea căruia zâmbește o statuie a lui Louis de Funes. După pauza de prânz ne vom deplasa spre Nisa, capitala Coastei de Azur. Datorită spectacolului pe care îl oferea natura, Nisa a devenit noua staţiune de iarnă a aristocraţiei engleze, în cea de-a doua jumătate a sec. al XIX-lea. Vom vedea cum orașul îmbină temperamentul porturilor de la Mediterană cu eleganța palatelor construite pe faleză de aristocrația europeană, transformate în hoteluri de lux, precum celebrul Hotel Negresco. Vom face o incursiune în orașul vechi, pornind din Place Massena, prin Quartier du Malonat, până pe ''Colina Castelului''. Cazare în Nisa.
Ziua
5
-
10.08.2021
Nisa – Monaco – Roquebrune-Cap-Martin – Menton – Eze – Nisa (85 km)
- Vizitarea Principatului Monaco
Satul medieval Roquebrune-Cap-Martin
Menton:
Muzeul Jean Cocteau
Bazilica Sf. Arhanghel Mihail
Jardin Serre de la Madone
Grădina Botanică Exotică
Laboratoarele fabricii de parfum Fragonard
Mic dejun. Plecare spre Principatul Monaco, al doilea cel mai mic stat din lume, după Vatican, faimos datorită lipsei taxelor pe venit, reședința oficială a prințului Rainier, care oferă panorame uimitoare de pe înălțimile Tete de Chien, Mont Angel sau Moyenne - Corniche. Situat la malul Mării Mediterane, aproape de granița cu Italia, înconjurat pe trei laturi de regiunea franceză Provence-Lapes-Cote d’Azur este împărțit în patru districte: Monaco Ville, unde este situat Palatul Princiar, Monte Carlo, districtul din jurul Cazinoului, La Condamine, zona din jurul Portului Hercule și Fontvieille, noua zonă industrială construită pe un teren preluat din mare. Vom vedea că orașul vechi, care este traversat de străzi pitorești caracteristice urbanismului medieval, se remarcă prin grandiosul Palat Regal ridicat în mai multe perioade pe locul vechiului castel construit de genovezi în anul 1215. În districtul Condamine se înalță Biserica Saint-Devote, sfântul patron al principatului, iar zona Fontvieille este împodobită nu doar de celebra grădină exotică ci și de un parc minunat care include și grădina de trandafiri a Prințesei Grace. Districtul Monte Carlo, cea mai bogată zonă administrativă, este faimos în toată lumea pentru jocurile de noroc, pentru curiozități precum Muzeul Păpușilor automate, unde există una dintre cele mai bogate colecții de acest fel din lume, pentru luxul și vedetele care se afișează aici, pentru diversele evenimente mondene, dar și pentru Circuitul Monaco, unde au loc cursele de Formula 1, Monaco Grand Prix. Ne vom îndrepta apoi către satul medieval Roquebrune-Cap-Martin situat la est de Nisa, care are un centru pitoresc, cu străzi înguste, bulevarde vechi și o priveliște spectaculoasă a coastei. Casele medievale sunt dominate de ruinele castelului Roquebrune, numit și castelul Grimaldi, care a fost construit de Conrad I, Contele de Ventimiglia pentru a preveni o invazie a saracenilor. Vom admira biserica colorată Sainte-Marguerite construită în sec. al XII-lea și restaurată în mai multe rânduri și în special în sec. al XIX-lea cu interiorul bogat în stil baroc. Itinerariul zilei va continua către Menton, cel mai estic oraş de pe Riviera Franceză, supranumit Perla Franţei, locul unde se desfășoară în a doua jumătate a lunii februarie unul dintre cele mai mari festivaluri ale lămâilor din Europa. Vom avea ocazia de a vedea principalele obiective turistice din Menton precum Muzeul Jean Cocteau, Bazilica Sf. Arhanghel Mihail, Jardin Serre de la Madone şi Grădina Botanică Exotică din Menton. Pe drumul de întoarcere la Nisa ne vom opri în Eze, unde vom vizita laboratoarele fabricii de parfum Fragonard, o experiență pe care nu o poți rata atunci când vizitezi Provence-ul. Turul gratuit ne va prilejui o incursiune interesantă în istoria fascinantă a parfumurilor, pe care le vom putea cumpăra dacă ne-au convins. În continuare ne vom plimba pe străzile pitorești ale satului medieval, care oferă priveliști spectaculoase spre Monaco. Cazare în Nisa.
Ziua
6
-
11.08.2021
Nisa – Saint-Paul de Vence – Vence – Antibes – Nisa (90 km)
- Abația Cimiez
Muzeul de artă Matisse
Satul medieval Saint-Paul de Vence
Capela Matisse din Vence
Plimbare pe faleza în Antibes
Plimbare pe faleza în Cannes
Mic dejun. Dimineața ne vom îndrepta spre Cimiez, unde se află abația cu același nume și muzeul de artă Matisse, pentru a admira orașul Nisa de la înălțime, din punctul de belvedere de pe acest deal. Apoi vom pleca spre Saint-Paul de Vence unde vom avea timp liber sa explorăm sătucul medieval din interiorul zidurilor cetății sau să vizităm muzeul Fundației Maeght, ce se află în topul primelor cinci muzee de artă ale Franței. Ne vom deplasa în continuare spre Vence, pe care Nostradamus însuşi l-a numit “Grădina din Vence”, minunea Provence-ului. Vence a fost supranumit “orașul artei”, datorită unei serii întregi de pictori, sculptori și scriitori de diverse naţionalităţi care au trăit şi au lucrat aici, precum Dufy, Soutine, Matisse, Chagal sau Dubuffet. Vom vedea Capela Matisse decorată de Matisse la sfârșitul vieții sale. Itinerarul zilei va continua spre Antibes, o așezare plină de farmec, una dintre ascunzătorile exclusiviste de pe Coasta de Azur, cu vile exotice moderniste sau în stil belle epoque. După o plimbare pe faleza ce mărginește plaja stâncoasă, ne va întâmpina un castel din sec. al XVI-lea, Chateau Grimaldi, care a devenit Musee Picasso. Aici, artistului i s-a oferit un atelier în schimbul căruia a donat orașului picturi, desene și obiecte ceramice. Labirintul de străduțe din centru găzduiește și una dintre cele mai bune piețe zilnice din regiune și un târg de suveniruri de două ori pe săptămână. Plecare spre Cannes, oraşul starurilor, unde vom face o plimbare pe faleza de lângă Palatul faimos datorită Festivalului Internațional de Film, dar și Bulevardului de la Croisette, celebra promenadă de pe malul mării străjuită de palmieri impozanți şi ne vom plimba prin vechiul oraş "Le Suquet" străbătând străduţele sale în pantă. Întoarcere pentru cazare în Nisa.
Ziua
7
-
12.08.2021
Nisa – Marsilia – Avignon (320 km)
- Tur panoramic Marsilia:
Palatul Long Champ
Portul Vechi
Basilica Notre Dame de la Garde
Avignon:
Podul St. Benezet
Palatul Papilor
Catedrala Notre-Dame-des-Doms
Parcul Rocher des Doms
Mic dejun. De pe Coasta de Azur vom pleca spre Marsilia, al doilea cel mai mare oraș din Franța, întemeiat de negustorii greci acum 2600 de ani pe coasta Mediteranei, în prezent cel mai mare port comercial al țării. Tur panoramic de oraș, în timpul căruia vom admira Palatul Long Champ, Portul Vechi și Basilica Notre Dame de la Garde, care reprezintă căminul spiritual al orașului. După-amiază vom descoperi fermecătorul Avignon, Reşedinţă Papală în sec. al XIV-lea, actualmente loc de desfășurare a celebrului festival anual de teatru și muzică din luna iulie. Orașul este presărat cu clădiri și monumente, aici fiind și vestitul pod din cântecul “Sur le pont d’Avignon”, respectiv podul St. Benezet. La adăpostul zidurilor sale de piatră, pe străduțele medievale șerpuite, peste care plutește aroma de lavandă sau în colorata Place De L'Horloge, vom intra într-o atmosferă unică de reverie. Situate în inima orașului, vestigiile epocii sale de glorie fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Vom putea vizita impunătorul și austerul Palat al Papilor, cea mai importantă construcție medievală gotică din Europa și Catedrala Notre-Dame-des-Doms. În spatele catedralei, frumosul parc Rocher des Doms, o oază de umbră și răcoare, oferă o panoramă splendidă asupra Rhonului, cu faimosul său Pont d'Avignon. Cazare în Avignon.
Ziua
8
-
13.08.2021
Avignon – Arles – La Camargue – Saintes-Maries-de-la-Mer – Les Baux-de-Provence – Saint-Remy-de-Provence – Avignon (200 km)
- Excursie de 1 zi pentru a descoperi regiunea provensală până în Delta Rhonului
Mic dejun. Timp liber pentru activități individuale în Avignon sau opţional, excursie de 1 zi pentru a descoperi regiunea provensală până în Delta Rhonului. Veți pleca spre Arles, unul dintre cele mai îndrăgite orașe din Provence datorită muzeelor, străzilor pitorești, clădirilor, cafenelelor și atmosferei sale unice provensale. Începuturile sale datează din perioada romană, însă orașul este asociat cu numele lui Daudet, Gounod, Bizet, dar mai ales cu Vincent Van Gogh, pictorul care nu a reușit să vândă în timpul vieții decât o singură pânză și aceea pentru un preț modest. Orașul este renumit prin Colosseumul Roman, prin Biserica St. Trophime și nu în ultimul rând prin Cafeneaua lui Van Gogh, care a căpătat acest nume după ce tabloul în care era imortalizată, a devenit celebru. În continuarea zilei vă veți îndrepta spre La Camargue, situat în Delta Rhonului, cu lagune și câmpii de orez, cu pășuni, mlaștini și dune de nisip, un loc sălbatic, unic în lume. Zona este renumită prin bogata sa biodiversitate, prin cele peste 50.000 de păsări flamingo care poposesc aici în timpul verii, prin frumoșii Cheval Camarguais, o rasă locală de cai albi și prin taurii negri de talie mai mică decât cei pentru coridă. Vom vizita Parcul de Pont de Gau, după care vă veți deplasa spre Saintes-Maries-de-la-Mer, loc de pelerinaj pentru cei de etnie romă, care anual, în perioada 23 - 24 mai, se adună aici din toată lumea pentru a o sărbători pe patroana lor, St. Sarah, a cărei statuie înconjurată de cai albi este purtată până în mare. Traseul zilei va continua spre Les Baux-de-Provence, un oraș medieval fortificat situat pe vârful unui deal stâncos din regiunea provensală unde veți străbate străduțele pietruite, veți admira casele ce datează din sec. al XVI-lea și veți vedea principalele atracții precum Muzeul Santons, Hôtel des Porcelets și Biserica St. Vincent. Veți călători în continuare spre Saint-Remy-de-Provence, unde veți vedea situl antic „Les Antiques”, un monument funerar și un arc de triumf, înconjurate de măslini și chiparoși. Aflat în vecinătatea spitalului Saint-Paul-de-Mausole, unde Van Gogh a fost internat, acest loc a devenit subiect pentru pictor, realizând seria „Lanuri de grâu”. Întoarcere în Avignon pentru cazare.
Ziua
9
-
14.08.2021
Avignon – Pont du Gard – Nîmes – Montpellier – Viaductul Millau – Cahors (425 km)
- Apeductul Pont du Gard
Templul Maison Carree din Nîmes
Montpellier:
Place de la Comédie
Faculté de Médecine
Place Royale du Peyrou
Viaductul Millau
Tur panoramic Cahors:
Catedrala St. Etienne
Santiago de Compostella
Podul Valentre
Bulevardul Gambetta
Villa Cahors Malbec
Mic dejun. Dimineața vom pleca către apeductul Pont du Gard măreaţa construcție romană din această zonă care a înflorit acum mai mult de două milenii ca prima provincie romană de dincolo de Alpi. Acesta este cel mai înalt și alături de cel de la Segovia, cel mai bine conservat apeduct înălțat de constructorii romani, realizat cu tehnici care uluiesc și astăzi. Traseul zilei ne va purta către Nîmes, locul unde a apărut ţesătura numită “de nimes” sau denim, oraş care îşi datorează suprema glorie romanilor, care s-au aşezat în jurul izvorului Nemausus şi au construit o serie de fortificaţii şi clădiri publice. Ne vom plimba prin oraşul vechi cu străzi înguste, pieţe umbroase şi fântâni, vom vedea templul Maison Carree, vechi de 2000 de ani, astăzi loc de expoziţie pentru descoperirile arheologice recente. Vom continua spre Montpellier-un oraș plin de comori tradiționale și contemporane, Montpellier este o răscruce de drumuri mediteraneene, o excepțională și fermecătoare destinație. Un oraș medieval în care centrul orașului, Place de la Comédie, Faculté de Médecine și Place Royale du Peyrou atrag vizitatori din întreaga lume, Montpellier este, de asemenea, o metropolă modernă, deschisă arhitecturii contemporane, științei, culturii și recreerii. Dacă dimineață vom vedea Pont du Gard, lucrare de inginerie din perioada romană, ulterior vom avea ocazia să admirăm și o capodoperă a arhitecturii și ingineriei moderne, Viaductul Millau, un pod rutier de autostradă, construit peste valea râului Tarn, o adevărată capodoperă a arhitecturii și ingineriei moderne, care are o lungime de 2460 m și care deține recordul mondial pentru cel mai înalt pod, cu o înălțime de 343 m, mai înalt decât turnul Eiffel. Podul a fost proiectat de arhitectul britanic Sir Norman Foster și a fost construit în doar 3 ani. După pauza de fotografii a acestei adevărate capodopere a ingineriei moderne vom continua traseul spre Cahors, un pitoresc oraș medieval construit pe malul râului Lot, într-o pitorească regiune viticolă. Vom face un tur pietonal pentru a admira vestigiile amfiteatrului galo-roman, casele medievale, Catedrala St. Etienne, situată pe drumul de pelerinaj medieval - Santiago de Compostella, înscrisă în prezent pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de cel mai faimos reper al orașului, Podul Valentre, construit în sec. XIV-lea, după un pact cu diavolul, după cum spune legenda. Deși găsim un bulevard Gambetta în aproape fiecare oraș francez, Cahors este cel mai îndreptățit de a folosi numele popularului lider francez Leon Gambetta, născut aici în anul 1838. Pe acest bulevard vom ajunge la Villa Cahors Malbec unde vom afla mai multe despre vinul de Cahors, un vin roșu tanic din care se spune că Iulius Cezar a luat o rezervă cu el când s-a întors la Roma, iar episcopul local, devenit Papa Ioan al XXII-lea în anul 1316 a făcut din vinul de Cahors, vinul de comuniune al bisericii din Avignon. Cazare în Cahors.
Ziua
10
-
15.08.2021
Cahors – Rocamadour – Collonges-la-Rouge – Limoges – Orleans (490 km)
- Excursie de o zi în Dordogne:
Orașul sacru Rocamadour:
Capela Notre-Dame
Bazilica Saint-Sauveur
Capela Saint-Michel
Satul colorat Collonges-la-Rouge
Limoges:
Muzeului Național Adrien Dubouche
Turnul cu ceas
Gara Limoges-Bénedictins
Mic dejun. În această zi vom face o excursie de o zi în Dordogne, care va începe cu deplasarea spre Rocamadour, oraș sacru și important loc de pelerinaj, cocoțat pe o stâncă de calcar ce se înalță maiestuos peste Canionul Alzou. Rocamadour este a doua cea mai vizitată atracție din Franța după Mont-Saint-Michel! După ce vom ajunge în piața bisericii, vom descoperi cele șapte sanctuare din Rocamadour, printre care capela Notre-Dame, bazilica Saint-Sauveur și capela Saint-Michel. Nu vom rata capela Notre-Dame sau capela minunilor care conține o statuie a Fecioarei Negre din sec. al XII-lea. Ne vom îndrepta apoi spre Collonges-la-Rouge, unul dintre „cele mai frumoase sate din Franța”, cu clădirile sale roșu aprins, construite cu gresie bogată în oxid de fier, caracteristică regiunii. Cu nu mai puțin de 25 de turnulețe care se ridică printre pajiști și livezi de castani și nuci, satul evocă cu succes imaginea Franței prin excelență! Plecare spre Limoges, orașul care a jucat un rol important în istoria medievală a Franței, ce posedă un bogat patrimoniu de monumente artistice, fiind cunoscut pentru porțelanul fabricat aici, peste 12.000 de piese putând fi admirate în colecțiile Muzeului Național Adrien Dubouche. Totodată Limoges este cunoscut pentru turnul cu ceas și arhitectura gării sale Limoges-Bénedictins și pentru cartierul istoric De la Boucherie, un labirint de străduțe pietruite unde în trecut locuiau măcelarii protejati de Sfântul Aurelian, patronul lor spiritual a cărui capelă se păstrează și astăzi. În continuarea zilei ne vom deplasa spre Orleans unde ne vom caza.
Ziua
11
-
16.08.2021
Orleans – Chartres – Paris (Aeroport) – București (210 km)
- Catedrala Sainte-Croix
Catedrala Notre Dame de Chartres
Mic dejun. Dimineața vom putea admira rezultatele amplului proces de conservare menit să dezvăluie splendoarea sa de odinioară, precum casele medievale, Catedrala Sainte-Croix, o minune a arhitecturii gotice, cheiurile Loirei care ne amintesc că Orleans a fost în sec. al XVIII-lea principalul port care aproviziona Parisul și nu în ultimul rând statuia Ioanei d’Arc, pentru că reputația orașului nu ar fi aceeași fără celebra Fecioară din Orleans, care l-a eliberat la 8 mai 1429! Ne vom îndrepta apoi spre Chartres unde vom face şi pauză pentru dejun. Vom putea vizita Catedrala Notre Dame de Chartres, a cărei construcţie a durat în jur de 30 de ani, pentru marea parte a ansamblului. Catedrala este considerată a fi una dintre cele mai reuşite modele de arhitectură gotică din Franţa şi în acelaşi timp, una dintre cele mai bine conservate catedrale medievale, construită la începutul sec. al XIII-lea, pe ruinele unei catedrale romane distruse în timpul unui incendiu în anul 1194. Catedrala, scaunul episcopal al diocezei Chartres, parte a provinciei catolice ecleziale din Tours, pe care Rodin o numea “l'Acropole de la France” este cel mai vechi sanctuar din ţară închinat Sfintei Fecioare. Faima ei se datorează atât importanţei religioase date de Sancta Camisa cât şi de uriaşa ei valoare artistică reprezentată în mare parte de statui, sculpturi, de pavajul de excepţie cu labirintul unic care aminteşte de miturile păgâne ale Greciei Antice, cu Tezeu şi Minotaurul, dar şi de vitraliile care exaltă “albastrul de Chartres”. Catedrala în formă de cruce are cinci capele semicirculare, iar coloanele şi arcurile gotice frânte ne vor călăuzi privirea spre cele trei mari rozete, dintre care cea mai frumoasă este numită Roza Franţei. Ne vom îndrepta apoi spre aeroportul din Paris pentru plecarea spre Bucureşti cu compania Air France, zbor AF 1588 (15:20 / 19:15).