Festivalurile de muzică electronică au luat amploare în ultimii ani în România, acestea fiind un prilej excelent de a te bucura de muzica live a artiștilor preferați, dar și de a ieși din cotidian alături de prieteni. Însă moda festivalurilor de muzică nu este deloc una nouă, căci încă din anii ‘90 acestea erau extrem de populare printre români, Cerbul de Aur, Callatis și Festivalul Mamaia fiind doar câteva dintre cele mai iubite evenimente ale anului. Și pentru că departamentul de organizare evenimente al DAL Travel s-a ocupat ani de-a rândul de buna planificare a festivalului Cerbul de Aur, ne-am gândit să vă venim în ajutor cu sfaturi utile pentru a organiza un festival de muzică de o asemenea amploare - să începem!
1. Începe din timp
Organizarea unui festival necesită foarte mult timp - de la alegerea tematicii, la alegerea locației, a datei potrivite, până la rezervarea artiștilor, încheierea de parteneriate și sponsorizări, promovarea și vânzarea de bilete. Așadar, primul sfat dacă vrei să organizezi un festival de muzică este să începi planificarea cu cel puțin un an înainte de data la care te gândești să aibă loc.
2. Cercetează piața
Așa cum menționam la început, piața românească de festivaluri a devenit tot mai aglomerată în ultimii ani, așa că trebuie să analizezi puțin ce alte festivaluri cu specific similar există, în ce perioade se organizează, ce artiști și ce public au avut în anii trecuți, ce opțiuni de entertainment au existat, ce prețuri au avut biletele, cum s-au promovat și nu numai. Aceste date te vor ajuta să înțelegi pentru ce artiști există un apetit mai mare, care sunt cele mai potrivite forme de comunicare cu publicul țintă, dar și să-ți dea o idee despre perioada în care să organizezi propriul festival.
3. Locația potrivită pentru festival
Un festival de muzică necesită un spațiu vast, așa că găsirea unei locații potrivite poate pune ceva probleme - trebuie să iei în calcul atât numărul de persoane pe care îl poate primi, dar și faptul că vei avea nevoie de spațiu pentru scenă, pentru backstage, de o zonă de mâncare și relaxare și de o zonă cu activări ale brandurilor partenere. Poate fi o piață din centrul unui oraș, așa cum este cazul la Cerbul de Aur, poate fi un stadion așa cum este la Untold sau, de ce nu, o pajiște sau chiar… o parcare - totul depinde de tipul de festival organizat și de publicul țintă al acestuia.
4. Data organizării
Dacă ai găsit deja locația ideală, următorul pas este să hotărăști data festivalului - probabil ai observat deja că cele mai multe festivaluri din România se organizează vara, datorită vremii prietenoase și a șanselor mai mici ca ploaia să strice atmosfera (deși Electric Castle ne demonstrează aproape în fiecare an că și ploaia are farmecul ei în cadrul unui festival), astfel că ar fi ideal să cauți un weekend de vară în care nu sunt anunțate deja alte evenimente majore.
5. Artiștii de la festival
După cum spuneam, trebuie să hotărăști cărui gen de muzică va fi dedicat festivalul organizat - va fi muzică electronică, rock, jazz, clasică? Indiferent de genul muzical, artiștii pe care îi ai în vizor trebuie contactați din timp pentru a vedea dacă sunt disponibili în perioada setată de tine și echipa ta, dar și pentru a-ți putea planifica realist bugetul rămas pentru alte activități. Dacă țintești artiști mari, cel mai probabil aceștia vor avea și cerințe speciale de care trebuie să te ocupi în avans, pe lângă asigurarea transportului, cazării, transferurilor și chiar excursiilor.
6. Căutarea de furnizori
Acum că știi tipul festivalului, locația, data și ai deja câțiva artiști în minte, este momentul să cauți furnizori de încredere pentru organizarea unui festival de muzică. Vei avea nevoie de scenă, de lumini, de echipamente de sunet și de sunetiști, de decor, de mobilier de festival și nu în ultimul rând, de o echipă de securitate care să asigure buna desfășurare a festivalului. Este important să acorzi timp procesului de research pentru a găsi furnizori bine pregătiți, responsabili și capabili să îți fie parteneri de încredere pe termen lung.
Aceștia sunt doar primii pași atunci când vorbim de organizarea unui festival de muzică, așa că trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și să te împrietenești cu softurile de planificare, ce te vor ajuta să ții sub control și bugetul. Iar dacă ai nevoie de sfaturile unui organizator profesionist de evenimente, ne poți contacta oricând la contact@daltravel.ro și te ajutăm cu drag cu toată logistica planificării evenimentului, de la idee la punere în practică!