Iranul este o țară plină de obiective istorice glorioase, arhitectură distinctivă, cultură bogată și localnici extrem de prietenoși - iar noi, la DAL Travel, ne-am propus să le arătăm și turiștilor noștri toate aceste aspecte de care noi ne-am convins cu mulți ani în urmă! Nouă grupuri au avut ocazia să viziteze această țară minunată doar în 2022 și toate s-au întors înapoi în siguranță, cu o mulțime de amintiri frumoase!

Și pentru că ne dorim ca tot mai mulți devoratori de turism să descopere această țară, ne-am propus astăzi să vă vorbim despre cele mai frumoase atracții turistice din Iran, cele pe care noi le includem în fiecare itinerariu deoarece reușesc să surprindă foarte bine esența culturii și a poporului iranian.

 

 

Iată 5 atracții turistice pe care nu trebuie să le ratezi într-un circuit în Iran:

 

   1. Piaţa Naghsh-e-Jahan

Dacă vrei să simți pulsul vieții din Iran, o vizită în piața Naghsh-e-Jahan este musai. Această piață urbană publică din centrul orașului Isfahan este una dintre cele mai mari piețe din lume și un exemplu remarcabil de arhitectură persană și islamică. Construită la începutul secolului al XVII-lea de șahul Abbas I, piața este mărginită de arcade cu două etaje și ancorată, pe fiecare parte, de patru clădiri magnifice ce îți vor încânta privirea. La est se află moscheea Moscheea Shaykh Lutfallah; la vest, pavilionul lui Ali Qapu; la nord, intrarea în Qeyssariyeh; iar la sud, celebra Moschee Regală.

Acest ansamblu urban omogen a fost inima culturii, economiei, religiei, puterii sociale, guvernului și politicii capitalei safavide. Vasta sa promenadă de nisip a fost folosită pentru sărbători și evenimente publice, iar arcadele din toate părțile adăposteau sute de magazine. Piața Naghsh-e-Jahan este încă plină de localnici și turiști din toată lumea, arătându-și frumusețea atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Vizita pieței Naghsh-e-Jahan nu lipsește din niciun circuit cu însoțitor în Iran organizat de agenția noastră, fiind chiar unul dintre cele mai apreciate obiective turistice de către turiștii noștri.

   2. Chogha Zanbil

Lumea antică poate fi descrisă drept o lume a misterului, plină de simboluri mistice, ritualuri specifice, artefacte prețioase, dar și de structuri incredibil de avansate. Una dintre aceste structuri uimitoare, cu o vechime de peste 5000 de ani, este Chogha Zanbil, cel mai mare și bine conservat zigurat din lume. Lăsat de imperiul Elamit, acesta este acum patrimoniu mondial UNESCO și o atracție istorică de top din Iran. Cărămizile sale dețin inscripții care au un rol semnificativ în “descifrarea” acestui monument colosal - multe dintre cărămizile care acoperă pereții au inscripții scrise în limba elamită, care oferă informații despre motivul construirii ziguratului, numele arhitecților, dar și materialele și ornamentele monumentelor. Situl arheologic este o expresie excepțională a culturii, credințelor și a tradițiilor rituale ale uneia dintre cele mai vechi popoare indigene din Iran, motiv pentru care l-am inclus și noi în programul Iran - Marele circuit.

 

   3. Ruinele din Persepolis

Persepolis este unul dintre cele mai importante obiective istorice din Iran, cândva capitala ceremonială a marelui imperiu persan al regilor ahemenizi. Persepolis era alcătuit din doisprezece clădiri, cea mai importantă fiind sala de audiențe, unde șahul își organiza întâlnirile și unde supușii mai multor popoare veneau să aducă daruri. Grădinile sale ornamentale sunt atât de uimitoare încât au fost denumite “paradis”. Acestea sunt grădini formale, aranjate pe un plan geometric, cu canale mici de apa, realizate din piatra, pentru diferitele porțiuni de vegetație. Deasupra orașului se află cetatea, care este la fel de spectaculoasă precum priveliștea din vârful acesteia. Din păcate, după ce a ars, Persepolis nu și-a mai atins niciodată gloria de altădată, iar cutremurele care au avut loc de-a lungul timpului nu au fost de ajutor. Cu toate acestea, este o atracție pe care nu ar trebui să o ratezi atunci când călătorești într-o vacanță în Iran, mai ales dacă ești pasionat de istorie, arheologie și cultură. Turiștii noștri sunt foarte încântați de orașul Persepolis, astfel că noi l-am inclus în toate circuitele noastre în Iran.

 

   4. Moscheea Nasir al-Mulk

Moscheea Nasir al-Mulk, cunoscută sub numele de Moscheea Roz, este o moschee tradițională situată în orașul Shiraz, construită în timpul dinastiei Qajar. Pe lângă importanța religioasă, aceasta este și o atracție prețioasă din Iran datorită construcției sale unice. Intrarea principală a moscheii are doi piloni, care sunt împărțiți în trei părți, decorați cu plăci în șapte culori și iris din Shiraz.

Denumirea de Moschee Roz provine de la multitudinea de plăci de culoare roz, folosite pentru designul său interior. Moscheea are șapte uși de lemn, cu ferestre colorate, care leagă interiorul de curtea pătrată, în mijlocul căreia se află un iaz. Acestea ferestre Orsi fac din Moscheea Nasir al-Mulk una dintre cele mai remarcabile atracții turistice din lume. Ferestrele Orsi sunt un amestec de lemn și sticlă colorată, care pot capta atenția oricărui vizitator, încă de la intrare. De asemenea, acestea creează și lumini colorate în interiorul moscheii, atunci când lumina pătrunde prin ele - sfatul nostru este să nu ratezi o fotografie în acest loc spectaculos. Iar dacă nu ai cu cine să călătorești în Iran, stai fără griji - la DAL Travel ai și opțiunea de partaj, astfel că vei putea împărți costurile camerei cu o altă persoană pasionată de călătorii ce se va înscrie în circuitul cu însoțitor în Iran.

 

 

    5. Bisotun

La marginea muntelui Bisotun, de-a lungul drumului străvechi dintre Babilon și Medea, se află complexul cultural și istoric Bisotun. Aceasta zonă găzduiește în inima sa numeroase situri din timpuri preistorice, incluzând situri preislamice, dar și post islamice. Numit tradițional Bagastana, adică “locul lui Dumnezeu”, Bisotun era cunoscut ca loc sfânt pentru iranieni. Tot aici, gravate pe falnicele stânci de calcar, la o altitudine de 100 de metri deasupra solului, sunt prezente o serie de basoreliefuri și inscripții ce vorbesc despre război, dar și despre victoriile Iranului antic. Construită la Ordinul lui Darius cel Mare, inscripția Bisotun a fost sculptată în trei limbi cuneiforme: persană veche, elamită și babiloniană. În afară de celebra inscripție, în acest complex se află mai multe monumente istorice ce își așteaptă vizitatorii. Printre ele se numără și statuia lui Hercule, cu figura sa eroică, rezemat pe o bucată de piele de leu și ținând în mâna stângă o cană de vin. Alegând un circuit cu însoțitor în Iran, vei putea descoperi întregul complex Bisotun.

 

 

Nouă grupuri de turiști DAL Travel au ales să viziteze Iran în acest an și toate s-au întors înapoi în siguranță, cu o mulțime de amintiri frumoase! Dacă și ție îți surâde ideea unei vacanțe în Iran, te poți înscrie chiar acum într-un circuit cu însoțitor pentru anul 2023. În cadrul acestuia vei avea ocazia să vizitezi toate atracțiile evidențiate anterior, alături de multe alte monumente și obiective extrem de frumoase, care îți vor rămâne în suflet.