Dragi turişti,

Dragi colaboratori,

 

          Dincolo de comunicatul transmis din partea agenției DAL Travel pe care o reprezint, simt nevoia să vă scriu personal şi să împărtășesc cu dumneavoastră gândurile şi îngrijorările mele, dar și strategia pe care o voi adopta pentru a-mi duce visul mai departe, căci pentru mine DAL-ul a început acum 20 de ani cu un vis, care s-a transformat cu multă muncă în realitate. Vă mulțumesc şi pe această cale că ați făcut parte și dumneavoastră din acest vis și sunt absolut convinsă că împreună vom putea continua să descoperim locuri minunate şi oameni fascinanţi pe întreg mapamondul.

        Mi-aş fi dorit tare mult să vă scriu aceste rânduri aşa cum eram obişnuită pentru a vă împărtăși impresii din ultimele circuite în care am fost, sau pentru a vă anunţa cu bucurie şi mulţumiri că majoritatea locurilor la circuitele de până la sfârșitul anului sunt ocupate, dar din păcate, în contextul de acum toate acestea par ficțiune! 

       Mă pregătisem pentru acest an aniversar - 20 de ani de existenţă este cu siguranţă o realizare importantă - cu o mulțime de programe noi, cu cataloage în haine de sărbătoare dedicate fiecărui continent în parte, pe care unii dintre dumneavoastră le-ați descoperit la Târgul de Turism din luna februarie sau alţii direct în agenție, cu carduri de fidelitate și cu multe alte surprize! Colegii mei erau pregătiți să plece în țară la agențiile de turism colaboratoare pentru a le prezenta noul sistem de rezervare, pentru a lăsa cataloagele 2020 și pentru a-şi nota dorințele și sugestiile dumneavoastră, turiștii noștri. Surprizele au venit însă de unde nu ne-am fi gândit niciodată şi nu au fost deloc plăcute. Era imposibil să anticipezi această pandemie care s-a propagat cu o viteză năucitoare și care ne-a afectat pe toți într-un fel sau altul. Primordial acum este să rămânem sănătoşi, căci în rest „le-om duce toate”, cum spunea Eminescu şi bătrânii noştri.

       Din momentul în care s-a declarat epidemia, s-a declanşat frica, agitaţia și panica, emoţii care au escaladat o dată cu declararea pandemiei! Grupuri răspândite prin lume, modificări de zboruri, închideri de granițe, anulări mai mult sau mai puțin justificate, toate sunt situații cu care ne-am confruntat și care încă ne pun la încercare zilnic. Mi-ar fi la îndemână ca după ce se întorc toate grupurile, și nu mai sunt multe, să întrerup activitatea agenției până când lucrurile vor reveni la normal, dar ce s-ar întâmpla oare cu oamenii care mi-au stat alături atâția ani, cu colegii mei, cu dumneavoastră colaboratorii noștri, cu dumneavoastră turiștii noștri, cu munca mea de 20 de ani?

       Am fost și rămân o luptătoare, drept pentru care după ce am evaluat situația actuală am decis măsurile din comunicatul pe care sper că l-ați primit. Am înghețat toate plățile și restituirile, recunoscând printr-un document numit voucher, creanțele dumneavoastră comerciale (am aflat că această măsură a căpătat formă de lege în Italia). Doar așa cred că vom reuși să depășim împreună momentul și să mergem înainte fără pierderi insurmontabile! Dumneavoastră veți beneficia de serviciile turistice pentru care veți opta în viitor, iar noi vom putea să vi le asigurăm îndată ce vom scăpa de acest virus şi de implicaţiile sale atât de complexe pe toate planurile.

       Apreciez în mod deosebit şi mulțumesc celor care au scris deja că înțeleg situația și acceptă voucherul propus, celor care sunt solidari cu noi și care cred în MINE, în DAL Travel și-n viitorul nostru. Pe de altă parte, îmi cer scuze celor nemulțumiți de situația creată, pe care îi înțeleg și pe care voi încerca să-i conving că aceasta este cea mai bună soluție pentru ambele părți: dumneavoastră nu pierdeţi banii, iar noi putem supravieţui acestei încercări. Cu orice risc, decizia mea, pe care o consider corectă şi onestă în contextul acestei pandemii este voucherul de călătorie!

        Ştiu că nu sunt crezută de anumiți turiști (Slavă Domnului că nu sunt mulți) că avem depozite plătite la companiile aeriene și la partenerii externi pentru grupuri care au plecări chiar şi în noiembrie și că aceștia nu ne returnează banii, ci ne oferă varianta de a-i folosi la alte rezevări. Ba chiar la anumite croaziere am plătit depozite în anul 2019 pentru grupuri cu plecare în 2021! Dar pe undeva îi înțeleg, căci nu toată lumea știe cum funcţionează această industrie sau că orice plecare pentru a fi sigură, trebuie garantată prin depozite la furnizori. 

        Sunt optimistă şi sigură că această stare nu poate dura la infinit, că lumea nu poate rămâne blocată, că omul modern nu va putea fi niciodată țintuit într-un loc, iar pasiunea pentru călătorii, pentru cunoaștere, nu are cum să dispară!  

      În ultimul newsletter, cel de Crăciun,  vă anunțam intenţiile mele de călătorie alături de dumneavoastră în anul 2020, însă datorită situației fără precedent pe care o traversăm cu toții, vă scriu astăzi să vă spun ce voi face împreună cu colegii mei în perioada imediat următoare. În primul rând, dat fiind ultimele măsuri de siguranță impuse, din data de 24.03.20 toată lumea va lucra de acasă, telemuncă se numește acest mod de lucru. Telefoanele agenției vor fi redirecționate către colegii mei care vor fi în fața laptopurilor de acasă pentru a vă raspunde în cel mai scurt timp posibil. Vom lucra la reprogramare anumitor circuite, vom suplimenta plecările în perioada vară – toamnă, vom finaliza programele pentru Revelion 2021, pentru că timpul nu se va opri în loc și în momentul când lucrurile vor intra pe făgașul normal, va trebui să fim pregătiți cu toate amănuntele aferente viitoarelor dumneavoastră călătorii.

        Pentru că nu știu cum ar fi cel mai potrivit să închei acest newsletter - cu scuze, cu mulțumiri, cu optimism, cu un ultim apel la solidaritate sau cu speranța că vom porni la drum împreună cât mai curând - o voi face cu o provocare adaptată celei care circulă zilele acestea pe reţelele sociale: scotociţi prin albumele de călătorii şi trimiteţi-ne o fotografie de acum 20 de ani şi una dintr-o călătorie recentă. 

       Cred că e important să comunicăm, să ne amintim de pasiunea care ne leagă, să rămânem optimişti şi sănătoşi şi cu ajutorul lui Dumnezeu să ne întâlnim la sfârşitul anului cu poveşti despre fotografiile voastre, la un pahar de șampanie şi cu un zâmbet larg, că am depăşit împreună şi încercare grea din cel de-al 20-lea an de DAL Travel!

 

        Cu aleasă consideraţie,

        Dana Nedelcu

Primăvară frumoasă, cu sănătate şi optimism!