După ce au fost lovite de blocaje și măsuri de urgență adoptate în timpul pandemiei de coronavirus, industriile asociate în mod obișnuit cu sectorul călătoriilor și turismului (transport, ospitalitate și recreere) s-ar putea confrunta cu o altă perioadă dificilă din cauza creșterii dramatice a inflației globale. Nu este niciun secret că ne confruntăm cu prețuri record. Gazele, electricitatea, combustibilul - toate au atins niveluri maxime, iar prețurile bunurilor și serviciilor sunt și ele din ce în ce mai mari pe măsură ce înaintăm în noul an, lăsându-ne cu tot mai puține resurse pentru plăceri extra precum divertisment sau călătorii.

Conform Adevărul.ro, tarifele hotelurilor, atât în România, cât și internațional, au crescut cu 10-15%, iar cele ale biletelor de avion cu aproximativ 30%, în anul 2022. Desigur, aceste creșteri vor avea un impact și asupra vacanțelor românilor, aceștia ajungând să facă anumite schimbări precum alegerea unui singur circuit turistic, mai cuprinzător, în locul mai multor vacanțe într-un singur an. Totuși, pentru a avea o perspectivă mai amplă asupra situației, specialiștii DAL Travel au centralizat o serie de informații relevante în acest sens.

 

Iată 3 moduri în care creșterea prețurilor din turism impactează vacanțele românilor:

 

   1. Orientarea pe raportul preț-calitate

 

Una dintre cele mai adoptate schimbări în comportamentul românilor a fost focusul mai mare pe raportul preț-calitate. Mai exact, aceștia aleg să își direcționeze finanțele către acele vacanțe care oferă servicii pe măsura prețului pe care îl au. Astfel, călătorii vor dori ca în prețul unei vacanțe contractate printr-o agenție de turism să aibă incluse toate facilitățile, de la cazări bine cotate, la cea mai bună opțiune de transport, transfer aeroport-hotel, intrări la obiectivele turistice din program, ghid local care să asigure experiențe autentice, asigurare de călătorie și suport 24/7 pe tot parcursul vacanței. Astfel de vacanțe sunt circuitele cu însoțitor, care, deși pot părea mai costisitoare la prima vedere, includ majoritatea serviciilor de care oricine are nevoie într-o vacanță, având și o durată mai lungă, perfectă pentru a descoperi pe deplin o destinație. Un circuit cu însoțitor include, în general, transportul internațional și intern, taxele aferente, cazarea în hoteluri verificate, mesele menționate în program, transferuri, tururi, excursii, ghizi locali, însoțitori români de grup și multe altele, care pot varia în funcție de locația aleasă.

 

 

   2. Concentrarea bugetului pe o escapadă prelungită

 

Inflația afectează aproape fiecare sector al economiei, așa că este de înțeles că și planurile de călătorie din acest an vor fi afectate - și cum mulți români nu dispun de buget adițional pentru a acoperi creșterile, vor încerca să ajusteze bugetul anual pentru a-și îndeplini măcar o vacanță. Tendința este de a renunța la city breaks, în care obișnuiau să meargă de mai multe ori pe an, și să direcționeze bugetul către o singură escapadă prelungită, de multe ori într-o destinați exotică, pentru a se putea bucura de vacanța de vis chiar și în contextul actual.

Dat fiind faptul că prețurile pentru zboruri, combustibil, cazări, dar și alte taxe, au crescut simțitor, este foarte probabil că organizând o vacanță pe cont propriu să fie mult mai costisitor decât dacă ai alege o vacanță oferită de o agenție de turism cu experiență, care are deja furnizori locali de încredere, cu prețuri reduse prin prisma parteneriatului de lungă durată. Așadar, să nu fie de mirare dacă majoritatea românilor vor apela la ajutor în organizarea unei vacanțe în 2023, mai ales în condițiile în care bugetul va fi direcționat către o singură escapadă, care trebuie să se ridice la înălțimea așteptărilor!

 

   3. Vacanțele rămân în continuare o prioritate pentru români

 

Cu îngrijorările legate de costul vieții în continuă creștere, pare neobișnuit ca oamenii să acorde în continuare prioritate vacanțelor. Totuși, mulți consumatori au pus planurile în așteptare în ultimii ani din motive care nu au fost în controlul lor, iar acum există un aer de “sfidare”, în care oamenii sunt pregătiți să facă sacrificii pentru a putea avea acea pauză binemeritată pe care o așteaptă de 2-3 ani. Dintre cei care plănuiesc deja o vacanță, majoritatea speră să plece într-o destinație exotică, fiind crescut și interesul pentru acele vacanțe pline de experiențe inedite. Spre exemplu, o destinație la mare căutare în cadrul agenției DAL Travel este Uganda, o țară care oferă experiențe de neuitat, pline de aventură și sălbăticie, mai ales că itinerarul urmat de circuitul cu însoțitor în Uganda și Rwanda este unul unic pe piața turistică din România.

 

 

Ținând cont de cele menționate mai sus, este sigur să spunem că românii vor trebui să fie mai atenți la cheltuielile lor și să ia decizii economice stricte în timp ce își planifică vacanțele de vis. Factorii externi, cum ar fi inflația și pandemia de COVID-19, nu îi vor opri să călătorească, însă oamenii se vor axa mai mult pe raportul preț-calitate, în timp ce își vor direcționa mare parte din buget către o vacanță mai amplă, precum un circuit cu însoțitor sau o croazieră. De asemenea, aceștia vor încerca să apeleze la o agenție de turism cu experiență pentru a putea găsi pachete all inclusive, oferte avantajoase, dar și pentru a scapă de grija organizării tuturor detaliilor.