Iordania este o țară mică, situată în Orientul Mijlociu, însă care are extrem de multe de oferit. Binecunoscută pentru ospitalitate, istorie și cultura străveche, aceasta oferă oportunități nesfârșite pentru cei care aleg să îi calce pragul. Fie că ești în căutarea unor experiențe culturale, a mâncării tradiționale sau a peisajelor care îți vor tăia răsuflarea, este o țară care cu siguranță îți va depăși toate așteptările și îți va rămâne în suflet. Totuși, atunci când alegi un circuit în Iordania, există câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi, de aceea echipa DAL Travel a pregătit o serie de sfaturi și informații pe care să le ai în vedere. 


Condiții de intrare

Așa cum probabil că te așteptai, există anumite condiții de intrare în țară, mai exact, pentru un sejur în Iordania vei avea nevoie de o viză, dar și de un pașaport cu o valabilitate de cel puțin 6 luni. Viza poate fi obținută la reprezentanțele diplomatice ale Iordaniei în străinătate sau la frontieră, inclusiv la Aeroportul Internațional “Queen Alia” din Amman, fiind valabilă 30 de zile. Aceasta are prețul de aproximativ 56 USD, echivalentul a 40 dinari iordanieni, pentru o singură intrare, 85 USD pentru două intrări și 170 USD pentru o viză cu intrări multiple. Totodată, persoanele care dețin un pașaport simplu temporar nu vor putea obține viza la frontieră, deci, vor trebui să se adreseze strict unei reprezentanțe diplomatice iordaniene. 

Este o țară sigură 

Deși este situată într-o regiune cunoscută pentru istoria plină de conflicte, dacă plănuiești să ai o vacanță în Iordania, trebuie să știi ca vei fi în siguranță. Este o țară prietenoasă, deschisă și primitoare pentru vizitatori, localnicii fiind renumiți pentru ospitalitatea de care dau dovadă. Este posibil să fii intimidat de expresiile faciale ale acestora, însă vei putea descoperi destul de rapid faptul că în spatele unor figuri încruntate se află o atitudine iubitoare și primitoare. De asemenea, trebuie să știi că, din respect pentru religia și partenerul de viață, unii musulmani nu vor atinge persoane de alt gen decât dacă sunt rude de sânge. Dacă se întâmplă acest lucru nu o lua personal - poți să saluți, să zâmbești și să lași cealaltă persoană să preia inițiativa, iar dacă vor întinde mâna sau se vor apleca pentru o îmbrățișare poți răspunde în consecință. 

Îmbracă-te corespunzător

Iordania se dezvoltă constant, deja făcând primii pași spre a deveni un centru cultural contemporan, iar acest lucru se reflectă și în stilurile vestimentare din ce în ce mai moderne. Cu toate acestea, Iordania este o țară în principal musulmană, așa că libertatea atunci când vine vorba de vestimentația aleasă este limitată, vizitatorii fiind îndrumați să aleagă un stil mai conservator. Nu există o lege care să reglementeze purtarea anumitor articole vestimentare, însă este recomandat să arăți respect față de cultura și modul de viețuire al cetățenilor. Recomandarea noastră atunci când alegi un sejur în Iordania este să eviți topurile decoltate, umerii dezgoliți, dar și fustele sau pantalonii scurți. De asemenea, dacă vei vizita un lăcaș de cult, trebuie să știi că, atât femeile, cât și bărbații, vor trebui să își acopere genunchii și umerii, iar pentru femei este recomandată și acoperirea capului, gâtului și a pieptului. 

Nu este întotdeauna cald

O preconcepție comună referitoare la Iordania este aceea conform căreia temperaturile sunt întotdeauna ridicate, vremea însorită și aerul uscat. Totuși, lucrurile nu stau în acest fel. Te poți bucura de temperaturi ridicate dacă alegi un circuit în Iordania între lunile mai și septembrie, însă există și un sezon de iarnă. Începând cu luna noiembrie și până în februarie vor predomina zilele reci, cu fenomene meteo precum ploi, grindină sau chiar lapoviță și ninsoare. Temperaturile pot scădea și până la pragul de îngheț în timpul nopții, deci dacă vei călători în perioada octombrie-martie, ar fi bine să te asiguri că vei avea în bagaj și haine ceva mai groase.

Ai grijă de unde bei apă 

Apa de la robinet nu este potabilă în Iordania, aceasta fiind recomandată doar pentru uz extern, de aceea va trebui să te asiguri că bei doar apă îmbuteliată. Ea poate fi achiziționată de la orice magazin sau poți beneficia chiar de livrare la ușă, în orice moment al zilei. Totuși, apa este o resursă extrem de prețioasă, de aceea sfatul nostru este să încerci să o utilizezi în mod responsabil.  

Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile și informațiile esențiale, de care să ții cont înainte de a alege un circuit în Iordania. Ia-le în considerare și pregătește-te pentru o vacanță de neuitat, plină de mister și locuri de vis, iar dacă ai nevoie de mai multe informații, poți apela la o agenție de turism cu experiență, care te va putea ajuta și îndruma.