Cultura fascinantă, arhitectura impresionantă, gastronomia distinctivă, dar și peisajele care par rupte din povești, fac din Iran o destinație pe care orice devorator de turism trebuie să o adauge pe lista de must visit - în ciuda a ceea ce poate că ai auzit până acum despre Iran, mai ales prin intermediul mass-media. Totuși, înainte de a vizita această țară, trebuie să știi câteva aspecte importante. Bazându-ne pe cele mai frecvente întrebări venite din partea turiștilor, consultanții DAL Travel au pus la punct un mini ghid care să vină în ajutorul celor ce aleg să meargă într-un circuit în Iran.

 

1. Este sigur să călătorești în Iran?

Una dintre cele mai mari nedumeriri pe care turiștii le au înainte de a alege un circuit în Iran este legată de siguranța țării. Din păcate, imaginea generală a țării nu este una grozavă, iar acest lucru se întâmplă câteodată din cauza informațiilor exagerate transmise în media. În ciuda acestor lucruri, putem spune că Iranul este o țară sigură. Poporul iranian este ospitalier, prietenos și întotdeauna gata să te ajute. Aceștia beneficiază de o securitate destul de strictă, menită să își protejeze atât cetățenii, cât și turiștii ce aleg să calce pragul țării. Deci, nu ar trebui să îți faci griji pentru acest lucru atunci când dorești să călătorești în Iran, pentru că vei fi cât se poate de în siguranță. În plus, alegând un circuit de grup în Iran, cu însoțitor român și cu ghid local, te vei bucura de extra securitate în vacanță.

 

2.  Care este stilul vestimentar ce trebuie adoptat?

Din cauza regulilor islamice, există un stil vestimentar specific care ar trebui adoptat în această țară. În general, legea nu reglementează acest lucru, însă există câteva cerințe minime, mai ales pentru femeile care aleg să călătorească în Iran. Ele ar trebui să își acopere capul, brațele, dar și picioarele în public, însă în funcție de locul în care se află pot exista și alte cerințe. De exemplu, într-o moschee va fi necesar un hijab complet, în timp ce în afara acesteia, poți încerca un stil mai lejer, însă decent, mai ales dacă ești într-un oraș mai mare. De asemenea, dacă ești bărbat trebuie să știi că, și în cazul tău, există necesitatea adoptării unui stil vestimentar specific - bărbații trebuie să se asigure că poartă pantaloni lungi. În ceea ce privește culoarea hainelor, există preconcepția conform căreia acestea ar trebui să fie de culoare închisă, însă nu este adevărat. Nu există nicio limitare în privința culorilor pe care le au hainele, ba chiar este recomandată purtarea unor culori deschise vara, din cauza temperaturilor ridicate.

 

3.  Ce să nu faci într-o vacanță în Iran?

Cultura iraniană este una cu adevărat deosebită, însă aceasta vine împreună cu anumite obiceiuri diferite de practicile cunoscute de noi, europenii, până în acest moment. Câteva dintre lucrurile pe care nu ar trebui să le faci atunci când alegi un circuit în Iran sunt:

 

  • Nu consuma alcool

Fiind o țară islamică există anumite restricții cu privire la ce poți mânca sau bea, iar printre acestea se numără și consumul de alcool. Practic, consumul de alcool este ilegal și interzis în Iran, deci nu vei putea cumpăra sau aduce alcool în această țară dacă nu dorești să ai probleme cu autoritățile. În aceeași manieră și consumul de droguri sau alte substanțe este interzis prin lege.

 

  • Nu îți arată afecțiunea în public

Atunci când alegi o vacanță în Iran, recomandăm să eviți afișarea afecțiunii în public. Acest lucru înseamnă că ar trebui să eviți să săruți, îmbrățișezi, sau să îți pui brațul în jurul persoanei dragi. Mai mult de atât, ar trebui să fii atent și la strângerile de mână atunci când cunoști sau dorești să saluți pe cineva - aceste pot să nu fie binevenite întotdeauna, iar strângerile de mână între persoanele de sex opus nu sunt permise.

 

  • Evită anumite gesturi

Unele gesturi sau obiceiuri nu sunt ușor de “tradus” și pot avea o semnificație diferită de la o țară la alta. De exemplu, ridicarea degetului mare, în semn de a transmite aprobarea, care este foarte răspândit în Occident, în Iran nu ar trebui folosită. Deci, sfatul nostru este ca atunci când iei parte la un circuit cu însoțitor în Iran, să nu transmiți că ceva este “bun” sau “în regulă” prin ridicarea degetului mare pentru că acest gest este ofensator. Majoritatea iranienilor înțeleg semnificația din Occident, însă pentru a nu risca, evită să îl folosești în această țară.

 

  • Nu te baza pe cardul de credit

Dacă ești obișnuit să folosești destul de des cardul de credit, trebuie să știi că atunci când călătorești în Iran, nu îl vei putea utiliza decât în foarte puține locuri - deci asigură-te că ai destui bani cash la tine. Din cauza sancțiunilor severe impuse de SUA, dar și a reglementării FATF, nu pot fi transferați bani în alte țări. Iranul este una dintre puținele țări în care băncile nu au acces la sistemul bancar global, ci doar la rețeaua bancară internă. De asemenea, evită să îți verifici contul bancar sau contul de PayPal atunci când ești în vacanță în Iran, pentru că riști ca acțiunea să ducă la suspendarea contului ca urmare a accesării sale din Iran, țară reglementată.