Cu plaje aurii, valuri mărețe, munți falnici, elefanți puternici, leoparzi ascunși, balene uriașe, un trecut maiestuos, ceai aromat și zâmbete calde, Sri Lanka este țara pe care orice devorator de călătorii trebuie să o viziteze cu orice preț! Atracțiile din Sri Lanka oferă o gamă largă de experiențe, de la relaxarea pe plajă la soare, la un maraton de observare a vieții sălbatice, sporturi de aventură pline de adrenalină, dar și pelerinaje în unele dintre cele mai vechi orașe din lume. În această națiune insulară cunoscută sub numele de “Perla Oceanului Indian”, ai ocazia de a pătrunde în istorie vizitând vechea fortăreață de stâncă Sigiriya, poți asista la o adunare uriașă de elefanți asiatici în Parcul Național Minneriya sau chiar prinde niște valuri în Golful Arugam. De asemenea, zâmbetele și ospitalitatea din Sri Lanka sunt renumite în întreaga lume, la fel și mâncărurile sale picante, fructele exotice și o serie de dulciuri care nu se găsesc nicăieri în lume!

 

Iată 5 motive să vizitezi Sri Lanka, țara ceaiului verde:

 

  1. Monumente istorice

 

Sri Lanka este printre cele mai mici țări din regiunea Pacificului, însă găzduiește șase situri uimitoare de patrimoniu cultural protejate și recunoscute de UNESCO. Acestea includ Galle, din sudul insulei, cu faimosul său fort din perioada colonială olandeză, dar și Kandy, situat în inima țării, chiar în partea de junglă montană, fiind capitala religioasă a țării ce așteaptă să fie descoperită. Un circuit în Sri Lanka nu ar fi complet fără vizite la gigantul monolit Sigiriya și în orașele antice Anuradhapura și Polonnaruwa - precum și la templul peșteră din Dambulla și Rezervația Forestieră Sinharaja. Acestea formează “Triunghiul Cultural”, un mix de orașe antice, relicve și monumente religioase care prezintă civilizația timpurie din Sri Lanka. Există, de asemenea, atracții mai puțin cunoscute, dar importante din punct de vedere cultural, cum ar fi Yapahuwa, o cetate medievală care a fost pentru scurt timp capitala Sri Lankăi în secolul al XIII-lea. Descoperă toate aceste monumente istorice și pătrunde în cultura fascinantă din această țară într-un circuit cu însoțitor în Sri Lanka, în care vei fi îndrumat de ghizii locali, pentru a nu rata nicio atracție.

 

  2. Aventură

 

Sri Lanka este o locație plină de diversitate: mărginită de plaje sublime de diferite tipuri, de la cele pline de nisip fin și până la golfuri stâncoase, insula posedă și o mulțime de alte forme de relief, cum ar fi lagune, zone umede, râuri și diverse tipuri de junglă bogată în faună sălbatică și numai. Toate acestea oferă o mulțime de posibilități pentru pasionații de aventură și sporturi. Sri Lanka este o locație ideală pentru windsurfing, schi nautic, surfing, navigație, scufundări, snorkelling sau plimbări cu barca. Totodată, cele peste o sută de râuri, împreună cu lagunele extinse, oferă oportunități numeroase pentru caiac și canotaj, dar și pentru rafting pe tot parcursul anului. Pe lângă acestea, abundența de floră și faună din Sri Lanka face ca aceasta să dețină trasee naturale, cu priveliști uimitoare și cascade, munți înalți care se ridică în nori, dealuri acoperite cu câmpuri de orez și plantații de ceai.

 

Pentru pasionații de viață sălbatică, Sri Lanka are pregătite 26 de parcuri naționale și două parcuri marine. Cel mai cunoscut, Parcul Național Yala, are cea mai mare densitate de leoparzi din lume, 215 specii de păsări și reptile, în timp ce coasta care mărginește parcul este un loc preferat de cinci specii de broaște țestoase marine. Lângă Yala se află Parcul Național Udawalawe, care găzduiește turme de elefanți și păsări rare, cum ar fi vulturul șoim și vulturul șarpe. Indiferent de care este tipul de aventură pe care îl preferi, într-un sejur în Sri Lanka vei avea parte de toate acestea și nu numai!

 

  3. Ospitalitate

 

Localnicii din Sri Lanka sunt incredibil de primitori și prietenoși. Oriunde ai merge, vei fi întâmpinat de fețe zâmbitoare și de dorința lor de a te ajuta, mai ales dacă faci parte din categoria celor nefamiliarizați cu aspectele vieții locale. Vei descoperi că srilankezii sunt foarte ospitalieri și foarte mândri atunci când invită oamenii în casele lor, oricât de modeste ar fi. Așa că nu fi surprins dacă un șofer sau ghid, sau chiar alți oameni întâlniți te invită să îi însoțești - sfatul nostru este să nu refuzi, deoarece ospitalitatea din Sri Lanka este luată foarte în serios! Bucură-te de invitație și profită de ocazia de a afla mai multe despre Sri Lanka chiar de la localnici.

 

  4. Festivaluri pline de culoare

 

Sri Lanka este o țară cu oameni religioși, majoritatea fiind budiști, ceea ce se reflectă în numeroasele temple, dar și multe statui budiste în întreaga țară, însă aici poți întâlni și hinduși, musulmani și oameni de alte religii. Așadar, numeroase festivaluri religioase pline de culoare au loc în Sri Lanka pe tot parcursul anului, festivaluri care dau viață tradițiilor antice și practicilor spirituale ale insulei.

Un punct culminant pentru toate simțurile este Aluth Avurudda – festivalul hindus și budist de Anul Nou, organizat în luna aprilie. Timp de două zile, viața se petrece pe străzi, cu muzică, artificii și mâncare delicioasă. De asemenea, festivalul Vesak, din luna mai, este cel mai important festival al budiștilor, care marchează prima lună a anului calendaristic budist. Drumurile și casele sunt decorate cu felinare ornamentale, ceea ce face ca toată Sri Lanka să arate ca o mare de lumini. La Festivalul Kandy, organizat în iulie și august, turiștii se pot cufunda în trecutul medieval din Sri Lanka, cu costume antice, dansuri vibrante, muzică și elefanți împodobiți ce dezvăluie frumusețea tradițiilor insulei. Indiferent de festivalul pe care ai dori să îl observi, o poți face dacă alegi un circuit cu însoțitor în Sri Lanka, organizat de o agenție de turism cu experiență.

 

  5. Arome și gusturi distinctive

 

Cultivarea multor tipuri de orez, condimente, legume și fructe, împreună cu influențe străine din trecut, face că Sri Lanka să se bucure de o gastronomie variată și distinctivă. Ca aliment de bază, orezul este consumat cu diverse sortimente de curry, care este elementul de bază al insulei. Alte produse de bază din Sri Lanka includ hoppers, o gustare asemănătoare clătitelor, și pittu, un amestec de făină și nucă de cocos. Iubitorii de fructe de mare se vor bucura de peștele proaspăt, creveții, crabii, calmarii și racii, disponibili oricând. Deserturile includ caș de bivoliță consumat cu miere de palmier și wattala pam, asemănător caramelului, derivat din Malay, pe care trebuie să îl încerci neapărat atunci când alegi un circuit în Sri Lanka.

Tot aici trebuie să încerci și toate sortimentele de ceai, Sri Lanka fiind renumită pentru aromele distinctive ale sortimentelor de ceai cultivate. Unul dintre cele mai populare și bune sortimente de ceai verde din lume este ceaiul de Ceylon. Ceaiul este cultivat în multe locuri diferite din țară. Unele dintre cele mai populare ceaiuri Ceylon sunt produse în Uva, Nuwara Eliya și Kandy, fiecare având aroma să unică. O activitate din vacanța în Sri Lanka poate fi să îți petreci după-amiaza cu o ceașcă de ceai Ceylon într-una dintre aceste regiuni, bucurându-te de briză răcoroasă și de peisajele pitorești de munte.

 

 

Sri Lanka este o țară extrem de complexă, care are atât de multe de oferit! Alegând un circuit cu însoțitor în Sri Lanka, cu siguranță nu vei avea timp să te plictisești! Vei explora atracțiile turistice, care te vor face să te întorci în timp, poți avea parte de aventura vieții tale sau îți poți “hrăni” simțurile savurând o ceașcă de ceai aromat, în timp ce admiri un peisaj de poveste. Dacă și ție ți-a stârnit interesul această locație extraordinară, îți poți rezerva locul chiar acum într-un circuit în Sri Lanka, pentru a trăi din plin fiecare experiență.