• L-V: 9-18
  • S-D: inchis
Asistenta in caz de URGENTA +40 729 060 180

Vacanțe în Irlanda de Nord

Este provincie autonoma a Regatului Unit, cu populaţie majoritar protestantă, urmaşă a coloniştilor veniţi din Marea Britanie în sec. 17. Existenţa Ulsterului a fost şi este încă marcată de drama istorică a conflictelor religioase dintre protestanţi şi catolici. Sec. 18-20 au fost pline de numeroase confruntări interconfesionale şi antibritanice, dar in ultima vreme situaţia s-a calmat atât în capitală cât şi în provincie. In prezent, capitala Belfast este considerată un oraş sigur. Cu toate acestea nu este recomandat a fi vizitat în jurul datei de 12 iulie, cînd au loc marşuri orangiste (protestante) şi multe muzee, hoteluri şi localuri sunt închise.

Atracţii turistice

- Belfast (Béal Feirste - gura bancurilor de nisip) - capitala provinciei este un oraş în plină expansiune (267.500 locuitori) Aşezat la capătul golfului Belfast Lough şi-a definit încă din sec. 18-19 vocaţia portuară. Aici a fost construit celebrul transatlantic Titanic.
Interesant de văzut şi chiar de vizitat într-un circuit pietonal ar fi:
- Sinclair Seaman’s Church - originala biserică dedicată marinarilor, cu elemente constructive si decorative din viaţa acestora.
- Albert Memorial Clock Tower -  un turn înălţat în memoria celui ce a fost soţul reginei Victoria, având un aspect ce aminteşte de Big Ben
- Waterfront Hall, imensa rotondă din sticlă, ce regrupează mai multe săli de concerte şi un centru de conferinţe
- St George’s Market, cea mai veche piaţă acoperită din Ulster (1896). Este precum o fereastră deschisa spre sufletul şi mentalitatea irlandezilor.
- Falls Road, in cartierul catolic. Pe aici, în fiecare an trec procesiuni protestante pentru a-i întărâta pe catolici. In preajma datei de 12 iulie încep să apară desenele pe ziduri, aşa-numitele “murals”. Este o formă de artă foarte populară în Irlanda de Nord. Sunt manifeste politice, dar şi memoriale pentru eroii căzuţi în război… Sunt imaginile “martirilor”, un fel de cult al eroilor, întâlnit şi prin alte zone de conflict din lume dintre sectele religioase.
- Statuia Reginei Victoria (1906)
- Memorialul Titanic,dedicat victimelor naufragiului din 1912
- Golden Mile (Mila de Aur), perimetrul alcătuit din Dublin Rd, Bradbury Pl şi University Rd, înţesat de pub-uri ce întreţin viaţa nocturnă a Belfastului
Câteva atracţii turistice în imprejurimile  Belfastului
- Carrickfergus Castle - cel mai bine păstrat castel anglo-normand din Ulster (sec.12), aşezat pe o stâncă, deasupra unui frumos port pescăresc şi de plăcere
- Lisburn -  oraş aflat la 14 km sud-vest de Belfast, supranumit „capitala inului”. A fost fondat de un hughenot francez în anul 1698. Aici se află şi una din ultimele braserii artizanale din ţară- Hilden Brewery
- Peninsula Arda - lungă de 40km şi lată de 5-10km, are o amplă ofertă turistică între care se numără: porturile de vacanţă  Donaghadee şi Portaferry ( cu un mare acvariu în aer liber), Balleycopeland, cu cea mai veche moară de vânt irlandeză ( a funcţionat până în 1915), abaţia cisterciană Greysabbey, cel mai vechi(1193) monument gotic din insulă
- Mount Steward - grădină tematică: italiană, spaniolă etc, pe malul lacului cu acelaşi nume, un frumos domeniu aristocratic datând din sec. 18. Aici poate fi întâlnit elegantul Templu al Vânturilor, imitaţie a templului zeului Eol din Atena
Londonderry - aflat la 115 km nord-vest de Belfast, aşezat pe estuarul River Foyle, este al doilea oraş ca mărime (72.000 loc.) din Ulster.
Centrul istoric se află în interiorul unei centuri de ziduri de apărare. In cadrul unui tur pietonal se pot vedea:
- Cartierul Foountain, singurul locuit de protestanţi ( marcat de steagul Union Jack)
- St Columbus’s Cathedral, catedrala anglicană ( 1628-1633), în stil gotic, cu aspect de fortăreaţă
- Bogside, marcat cu tricolorul şi inscripţiile catolicilor
- Bloody Sunday, monument dedicat Duminicii Sângeroase
- Calgach Centre & The Fifth Province, institut de genealogie şi muzeu al fiinţei poporului irlandez
- Craft Village, ansamblu de căsuţe şi uliţe medievale, reconstituit în 1996, dar cam dezamăgitor datorită abundenţei localurilor şi tarabelor.
Dincolo de ziduri întâlnim:
- Guildhall (Primăria), cu un turn cu ceas ce imită Big Ben, frumos decorată cu vitralii restaurate după un atentat cu bombe din 1972 ( unul chiar evocă Duminica Sângeroasă) şi
- Workhouse Museum, cu expoziţii având ca teme: Marea Foamete, Ultima Bătălie a Atlanticului şi traversarea oceanului de către Amelia Erhart, în zbor, în 1932
Giant’Causeway (Drumul Uriaşilor)
Pe coasta extrem nordică, în comitatul Antrim se întâlneşte Drumul Uriaşilor, un fenomen geologic excepţional, care constituie de 300 de ani, principala atracţie turistică a Ulster-ului.  Este reprezentat de un şir de 40.000 de coloane bazaltice care coboară dintr-un promontoriu în mare.
Sunt multe legende celtice legate de acest loc. Cea mai cunoscută dintre ele spune că uriaşul razboinic Finn Mc Cool a construit un astfel de drum pentru a-i da posibilitate rivalului său scoţian Bernandonner să vină aici pentru a-şi disputa supremaţia. Invins, scoţianul a vrut să se retragă acasă, pe aceeaşi cale, dar Mc Cool a facut ca drumul să dispara în mare. In 1842 când W. Thackeray a vizitat locul a exclamat:
„Când lumea s-a născut din haos, aici a mai rămas ceva din el”.
De fapt, coloanele şi dalele uriaşe sunt rezultatul unor scurgeri de lavă, din adâncul  pamantului, acum 60 de milioane de ani.
Drumul Uriaşilor se poate parcurge şi cu piciorul, dar cei 800 m cât măsoară sunt destul de periculoşi, existând neşansa alunecării in mare. Alternativa sigură este trenuleţul care porneşte din Bushmills, orăşel aflat la limita vestică a Drumului Uriaşilor.
Old Distillery - este cea mai veche distilerie de whisky din lume. Datează din sec. 13 şi, din 1608 a fost autorizată oficial de regele James I. Oferă degustări.
Dunluce Castel - construit pe o faleză castelul este o fortăreaţă parcă suspendată la 30m între cer şi mare. De aici se deschide o vastă panoramă asupra locului.
Lough Neagh, cel mai mare lac (400kmp) nu numai din Ulster ci din întreaga insulă britanică este un imens rezervor de apă dulce şi o importantă sursă de peşte, mai ales de anghile ( ţipari), care se exportă în totalitate. Acestea se reproduc în Marea Sargaselor (Antile), vin aici, trăiesc în lac 12-14 ani şi, cele care scapă de năvodul pescarilor se întorc să sfârşească natural  tot în locurile natale.
 

SFATURI PRACTICE DE CĂLĂTORIE

Formalităţi

Viza nu este necesara. Trebuie doar un paşaport valabil sau carte de identitate. Este permisă importarea obiectelor de uz personal pe toată durata călătoriei.
Ora oficială este cea a GMT, adică decalată cu 2 ore faţă de cea a României.
Fumatul în locurile publice nu este permis decât în locuri marcate special.

Clima

Climatul Irlandei este surprinzător de blând , dar umed. Temperatura medie este, vara de 20 grade  şi iarna de 1 grad

Circulaţia rutieră, transportul (interurban şi urban)

Conducerea se face pe stânga. Purtarea centurilor de siguranţă este obligatorie (chiar şi în autocar)
Societatea Feroviară Irish Rail dispune de o reţea semnificativă, bine organizata, dar numai între oraşele principale. Există diferite carduri : Irish Rover (prevede călătorii nelimitate, în 5 zile nu neapărat consecutive, timp de 15 zile), Irish Explorer (deplasări nelimitate cu trenul şi autobzul în 8 zile, nu neapărat consecutive, timp de 15 zile) şi Travel Save Stamp (vignietă pentru studenţi, valabilă o lună de zile, cu o reducere de 50% la tren şi 15% la autobuze).
Pe o rază de 40km în jurul Dublinului există o reţea de trenuri locale denumită  Dublin Area Rapid Tranzit (DART).
Reţeaua de autobuze este foarte densă (Bus Eireann în Irlanda si Ulsterbus în Irlanda de Nord). In afară de marile companii, pe plan local există multe firme private care practică preţuri convenabile, inclusiv pentru transferurile de/la aeroport.
Autobuzele urbane sunt confortabile şi sosesc la timp.Mai ales în Dublin, transportul in comun reprezintă mijlocul ideal de cunoaştere a oraşului. Cele care trec prin centru poartă indicaţia An Lar.

Sărbători

- 1 ianuarie
- 17 martie (Sf Patrick , în Republica Irlanda (RI))
- Prima luni după 17 martie (Sf Patrick in IN (Ulster))
- Vinerea Mare (RI)
- Lunea Paştilor (RI şi NI)
- 1 mai
- Ultima luni din mai (May Bank Holiday- NI)
- Prima luni din iunie (June Bank Holiday - RI)
- 12 iulie (Orange Day - NI)
- Prima luni din august (August Bank Holiday - RI)
- Ultima luni din august (August Bank Holiday - NI)
- Ultima luni din octombrie (October Bank Holiday - RI)
- 25, 26 decembrie (Crăciunul şi Boing Day - RI şi NI)
In aceste zile muzeele şi băncile sunt inchise.

Valută, unităţi de măsura

Euro- în Republica Irlanda (RI)
Lira sterlină (pound sterling) în Irlanda de Nord (NI)
Deşi NI a trecut la sistemul European de măsură mai există cazuri în care se folosesc: inch (ţol-2.45 cm), picior (30 cm), livra (454 g), pinta (0.6 l), mila (1,6 km)

Bacsisul

Nu se obisnuieşte în pub-uri şi cafenele. Anumite localuri adaugă automat 10-15%, pe nota de plată. Altele lasă la aprecierea clientului. Câte o atenţie  (0.5 Eur/Lira sterlina, dar nu mai puţin) se mai acordă portarilor, hamalilor, şoferilor de taxi şi la toalete

Toalete publice

Sunt gratuite în RI (Mna pentru doamne, Fir pentru domni) şi cu bani in NI; In benzinării sunt gratuite

Telefoane

Pentru a telefona în România trebuie format prefixul 0040, apoi prefixul oraşului căutat , dar fără primul 0. Indicativul (din străinătate) pentru RI este 00353 şi pentru NI, 0044,  apoi urmează codul zonei fără 0.

Electricitate

Peste tot se utilizeaza prize speciale cu trei fişe, deci trebuie adaptoare.

Apeluri telefonice de urgenţă

Pompieri, ambulanţă, poliţie: 999
Ambasada Română din Dublin, 26 Waterloo Rd, tel (353)(0)6681.085
Ambasada Română din Londra (pentru Irlanda de Nord), Arundel House, 4 Palace Green, Londra, W8 4QD, Telefon de urgență: +44 7738716335