• Acasa
 • Oferte Turks & Caicos
Nu exista rezultate

Insulele Turks & Caicos sunt reprezentate de un grup de aproximativ 40 de insule din arhipelagul Lucayan al Oceanului Atlantic şi Indiilor de Vest. 
Insulele se învecinează în nord – est cu lanțul insulelor Bahamas iar în sud – est cu Republica Cuba, insula Hispaniola ( formată din Haiti şi Republica Dominicană) şi restul insulelor din arhipelagul Antilelor.
Istoria insulelor începe oficial în anul 1492, anul în care acestea au fost descoperite de către exploratorul italian Cristofor Columb în timpul celui de-al doilea voiaj al său spre Lumea Nouă, deşi prima atestare europeană documentată a fost făcută de abia în anul 1512 de către conquistadorul spaniol Juan Ponce de Leon. Deşi insulele au fost considerate teritoriu nou pentru europeni, acestea erau locuite de sute de ani de către populaţiile Taino (o ramură a băștinașilor Arawak ) şi Lucayan.
Până la jumătatea secolului al XVIII –lea insulele Turks & Caicos au trecut de mai multe ori sub stăpânirea marilor puteri coloniale ale vremii (spanioli, francezi şi englezi) pentru ca începând cu anul 1766 să rămână definitiv sub stăpânirea Imperiului Britanic, sub denumirea oficială de Coloniile Engleze din Bahamas.
 

Top atracţii turistice în Turks & Caicos  

Artă şi Arhitectură

 • Cockburn Town

 • Providenciales

 • Muzeul Naţional Turks & Caicos

 • Cheshire Hall

 • Farul Grand Turk

 

Natura şi peisaje

 • Insulele Turks

 • Golful Grace

 • Golful Mudjin

 • Pine Cay

 • Parcul Naţional Chalk Sound

 • Parcul Naţional Peşterile Conch Bar

 • Golful Sapodilla

 • Reciful Gibbs

 

Tradiții şi evenimente:

 • Cupa Zilei Îndrăgostiţilor

 • Competiţia Zmeielor Zburătoare

 • Ziua Salt Cay

 • Marea Regată a Sudului

 • Turneul Anual de Pescuit Clasic Caicos  

 • Festivalul Conch
   

 

INFO UTILE

Denumire oficială: Insulele Turks & Caicos
Capitală: Cockburn Town
Limba oficială: engleză
Moneda: dolarul american (USD)
Fus orar: GMT - 5
Electricitate: 110 V, frecvenţă 60 Hz, prize de tip american
Prefix ţară: + 1 - 649

Formă de guvernământ: monarhie constituţională
Suprafaţa: 616.3 km2
Aşezare: Insulele Turks & Caicos se învecinează în nord – est cu lanțul insulelor Bahamas şi în sud – est cu Republica Cuba, insula Hispaniola (formată din Haiti şi Republica Dominicană) şi restul insulelor din arhipelagul Antilelor.
Populaţie:  31.458 locuitori
Alte limbi vorbite: engleză cu influenţe creole, spaniolă, franceză
Grupuri etnice: 88 % afro – caraibieni, 8% caucazieni, 4% metis şi est – indieni
Religie: 72.8% Protestanţi (35.8% Baptişti, 11.7% Biserica lui Dumnezeu, 10% Anglicani, 9.3% Metodişti, 6% Adventişti de Ziua a Şaptea), 11.4% Romano – Catolici, 1.8% Martorii lui Iehova, 14% alte religii
Greutăţi / măsuri: sistemul metric
 

Top atracţii turistice în Turks & Caicos  

Artă şi Arhitectură

 • Cockburn Town – este capitala insulelor Turks & Caicos şi se află în insula Grand Turk, cea mai mare insulă din întregul arhipelag. Legendele locale susţin că oraşul a fost prima aşezare permanentă din aceste insule, fiind fondat în anul 1681 de către colectorii de sare, pe locul unde a ancorat pentru prima dată în aceste insule conquistadorul spaniol Juan Ponce de Leon. Grand Turk este un exemplu clar de arhitectură bermudiană din secolele XVIII – XIX, fiind recunoscut totodată pentru străzile sale lungi şi înguste decorate cu vechi lămpi stradale. Oraşul este de asemenea, cel mai important centru istoric, cultural, financiar şi administrativ al zonei.

 • Providenciales – cunoscută popular sub numele de „Provo”, este a treia insulă ca mărime din arhipelagul Turks & Caicos şi este principalul centru turistic al insulelor, având cele mai multe spaţii de cazare şi locaţii amenajate pentru servicii. Insula se poate lăuda de asemenea cu cele mai bune restaurante din Turks & Caicos dar şi cu numeroase activităţi disponibile pe insulă precum scufundările, kitesurfing, snorkeling şi călărie.  

 • Muzeul Naţional Turks & Caicos – se afla în capitala insulei, Coboburn Town, şi este gazduit în Guinep House, o casă colonială veche de peste 180 de ani,. Despre această casă se spune că o mare parte din aceasta ar fi fost construită cu materiale provenite de la nave care au naufragiat în apele insulelor, inclusiv catargul unei nave care reprezintă principalul pilon de rezistenţă al clădirii. Printre colecţiile Muzeului Naţional se numără o expoziţie consacrată tuturor naufragiilor din insulă incluzând  şi naufragiul celei mai vechi nave de origine europeană cunoscută în America, în anul 1505, în reciful Molasses. Tot aici mai pot fi admirate exponate referitoare la populaţia Lucayan, istoria sclaviei şi a comerţului cu sclavi din insulă, industria sării precum şi o istorie generală a insulelor.

 • Cheshire Hall – este o fostă plantaţie de bumbac construită de fraţii Thomas şi Wade Stubbs şi se află pe insula Providenciales. Aflată sub patrimonial Trustului Naţional, Cheshire Hall  este locul ideal pentru a afla mai multe detalii despre aspectele mai puţin cunoscute ale istoriei insulei.

 • Farul Grand Turk – protejând vârful nordic al insulei, farul este un reper important, cu o istorie extrem de interesantă. Construcţia farului datează de secolul al XIX – lea şi a fost transportat bucată cu bucată din Marea Britanie, pe insulă. Farul a fost reconstruit în această locaţie, aproape de casa îngrijitorului, ambele clădiri fiind considerate sit-uri istorice protejate de Trustul Naţional.

 

Natura şi peisaje

 • Insulele Turks – sunt formate dintr-un mic şir de insule de mici dimensiuni aflate în partea estică a grupulul insulelor Turks & Caicos.  Insulele sunt populare printre iubitorii de plaje şi peisaje naturale, sălbatice şi neamenajate.  Insula Salt Cay este una dintre cele mai mari şi mai apreciate din insulele Turks, fiind unul dintre puţinele locuri în care pot fi observate balenele.

 • Golful Grace – cu o lungime de mai bine de opt kilometrii, golful Grace este deţinătorul unora dintre cele mai bune plaje din Marea Caraibilor. Este locul unde nisipul pulbere se întâlneşte cu apele limpezi în nuanţe de un albastru ireal, plajele fiind străjuite de recifele de colari strălucitoari.  Golful Grace face parte din Parcul Marin Princess Alexandra şi este punctul central al turismului din insula Providenciales. Pasionații de snorkeling pot explora aici viaţa marină extrem de bogată din The Bright Reef şi Smith’s Reef sau pot admira delfinii, o prezenţă constantă în aceste apele golfului.  

 • Golful Mudjin – este o fâşie de aproximativ cinci kilometri de-a lungul coastei de nord a insulei Middle Caicos, fiind considerat unul dintre cele mai fotografiate zone din Insulele Turks & Caicos. Golful în formă de semilună încadrat de numeroase stânci de calcar este un loc extrem de popular printre pasionaţii de snorkeling.

 • Pine Cay -  este o insulă privată cu o suprafaţă de 800 de acri, aflată la doar 15 minute de Providenciales. Cândva o ascunzătoare extrem de apreciată de piraţii din Marea Caribilor, în prezent insula este un adevărat paradis în special pentru cuplurilor care doresc să evadeze din stresul cotidian. Insula este deţinută în întregime de Clubul Meridian Turks & Caicos şi se poate lăuda cu o plajă magnifică ce se întinde pe mai bine de patru kilometri.

 • Parcul Naţional Chalk Sound – este o lagună cu ape turcoaz formată din depuneri de calcar, separată de ocean printr-o întindere subţire de nisip. Zona este un loc ideal pentru iubitorii de fotografie dar şi pentru pasionaţii sporturilor cu vâsle.

 • Parcul Naţional Peşterile Conch Bar – protejează aproximativ 24 de kilometri de peşteri subterane fiind considerat unul dintre cele mai mari sisteme de peşteri din regiunea Caraibilor. Pe lângă numeroasele formaţiuni de stalacmite şi stalactite, aici pot fi admirate şi o serie de petroglife lăsate în urmă de poporul Lucayan care foloseau aceste peşteri pentru ceremonii sacre.

 • Golful Sapodilla – este situat pe partea oceanică a Chalk Sound şi este o zonă exterm de apreciată datorită apelor calme şi limpezi, fiind ideală pentru înot sau pentru ancorarea yacht-urilor.

 • Insula Gibbs – este o insulă nelocuite situată la est de Grand Turk şi este o locaţie excelentă pentru o sesiune de snorkeling printre corali sau pentru a hrăni pisicile de mare care se află în apele puţin adânci ale acestei insule.

 

Ştiaţi că …

 • Cupa Zilei Îndrăgostiţilor – este o competiţie cu o tradiţie de peste 14 ani ce se desfăşoară anual pe Plaja Bambarra din insula Middle Caicos.  Evenimentul este organizat sub forma unei cursă cu bărci controlate de la distanţă.

 • Competiţia Zmeielor Zburătoare – este  un eveniment ce se desfăşoără anual de mai bine de 22 de ani şi are loc în Lunea Paştelui. Festivalul se desfăşoară în trei locaţii: Grand Turk, Providenciales şi North Caicos şi încurajează şi premiază totodată creativitatea localnicilor pentru zmeiele executate manual, oferind premii pentru cele mai artistice, cele mai mari, cele mai mici dar şi pentru cele mai bune zmeie.  

 • Ziua Salt Cay – este un festival tradiţional din zona Caraibelor care îmbină armonios influenţele britanice din aceste insule. Evenimentul anual organizat sub forma unei sărbători de primăvară, se desfăşoară pe durată a trei zile la sfârşitul lunii aprilie şi presupune numeroase concursuri, curse cu biciclete, dansuri maypole şi concerte live.

 • Marea Regată a Sudului – acestă competiţie de yacht-uri este un eveniment organizat anual în insula South Caicos, în ultimul week-end din luna mai şi este destinat atât amatorilor cât şi profesioniştilor. În timp ce pe apă are loc o adevărată cursă a ambarcațiunilor, pe plajă sunt organizate diferite activităţi de divertisment cum ar fi concerte cu muzică live şi spectacole culturale.

 • Turneul Anual de Pescuit Clasic Caicos  - este cel mai mare turneu de pescuit peşte spadă  off – shore din lume şi se desfăşoară anual în luna mai sau începutul lunii iunie, de mai bine de 13 ani.

 • Festivalul Conch – este un festival culinar care celebrează cea mai faimoasă delicatesă a insulei, scoica. Evenimentul se desfăşoară anual în ultimul week-end al lunii noiembrie, in insula Providenciales.

 


Informaţii turistice utile

Clima insulelor Turks & Caicos

 • Insulele Turks & Caicos se bucură de un climat tropical marin cu o umiditate scăzută și aproximativ 350 de zile însorite pe an, fiind adesea considerate visul iubitorilor de plajă.

 • Cu o temperatură medie anuală care variază între 25 – 28 0C, insulele nu experimentează un sezon ploios în adevăratul sens al cuvântului, existând totuși un sezon oficial al urganelor, cuprins între lunile iunie – noiembrie. Insula este rareori expusă acestor tipuri de fenomene meteorologice, ultimul fiind înregistrat cu mai bine de 20 de ani în urmă.

 • Sezonul uscat, cuprins între lunile decembrie – aprilie, este totodată și perioada recomandată pentru vizitarea insulelor Turks & Caicos.
   

 

Viză

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în insulele Turks & Caicos. Paşaportul trebuie să fie valabil minim 6 luni de la data începerii călătoriei și trebuie să fie însoțit de un bilet de avion dus – întors.  
Perioada maximă admisă de şedere pe baza paşaportului turistic este de 90 de zile, într-un interval de 6 luni.
 

Vaccinuri

Se recomandă tuturor turiştilor vaccinarea împotriva Hepatitei A şi a febrei tifoide întrucât aceştia se pot contamina la contactul cu mâncarea sau apa indiferent de locurile în care aceştia sunt cazaţi sau servesc masa.
Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul  Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor: www.cdc.gov .


Siguranţă

 • In general, călătoriile aici se petrec fără nici un fel de incidente.

 • Au fost totuși raportate incidente minore precum furturile din buzunare sau furturile de pe ambarcaţiuni

 • evitaţi locurile izolate, inclusiv plajele, mai ales după lăsarea nopții.

 • folosiţi numai taxiurile licențiate.


Înainte de plecarea în călătorie

Luaţi cu dumneavoastră adresa şi nr. de telefon al ambasadei sau al consulatului României în cea mai apropiată tara în care avem reprezentanţă
Lăsaţi cuiva apropiat o copie a itinerariului dumneavoastră.
 

Recomandări

 • Zile însorite, luminoase necesită ochelari de soare care vă vor proteja de soare

 • Vă recomandăm haine uşoare, de bumbac, precum şi o jachetă pentru zilele cu umiditate mai mare decât este suficientă.

 • În timpul verii, este necesar să vă protejaţi pielea de razele ultraviolete.

 • Aduceţi cu dumneavoastră aparatul foto şi camera de filmat, baterii suficiente şi toate accesoriile de care aveţi în general nevoie.

 • Un bacşiş de 10 - 15% este adăugat deja în notă la majoritatea restaurantelor.