Ziua
1
-
11.01.2026
Bucureşti – Istanbul – Addis Abeba
- Hotel Best Western Plus Pearl (sau similar)
Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă la ora 07:30 (în faţa ghişeului de îmbarcare al companiei Turkish Airlines). Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 1044 (09:40 / 11:05), de unde se va pleca spre Addis Abeba cu zborul TK 676 (16:45 / 22:20). Sosire în capitala Etiopiei, a patra metropolă ca mărime din Africa, cunoscută şi sub denumirea de „floare nouă”, deoarece oraşul a fost fondat relativ recent, în anul 1886, de către Împăratul Menelik al II-lea şi soţia sa Împărăteasa Taitu, la poalele falnicului munte Entoto, care are o înălţime de 3.200 m. Întâlnire cu reprezentantul local şi transfer pentru cazare în Addis Abeba la Hotel Best Western Plus Pearl (sau similar).
Ziua
2
-
12.01.2026
Addis Abeba – Jinka – Parcul Naţional Mago – Jinka
- Hotel Panoramic View (sau similar)
- Parcul Național Mago – Tribul Murşilor – Valea Omo.
Mic dejun. Transfer la aeroport pentru plecarea spre Jinka. După sosire ne vom îmbarca în vehicule 4x4 cu care vom traversa Parcul Naţional Mago către cel mai original şi interesant trib din Valea Omo, tribul murşilor care numără numai vreo 6500 de suflete. Celebrii murşi sunt semi-nomazi, locuiesc în sezonul uscat pe pantele vestice ale văii Omo, unde cultivă sorg, porumb şi legume, unde vânează şi pescuiesc, iar în sezonul umed îşi pasc cirezile în stepa Tama. Bărbaţii murşi sunt războinici recunoscuţi, iar femeile sunt renumite pentru farfuriile introduse în buză şi coarnele în urechi, obicei considerat semn de frumuseţe. Dejun, cină și cazare în Jinka la Eco Omo Lodge (sau similar).
Ziua
3
-
13.01.2026
Jinka – Valea Omo – Turmi
- Buska Lodge (sau similar).
- Omorate – Tribul Karo – Valea Omo – Comunitatea Nyangatom – Turmi.
Mic dejun. În această zi ne vom deplasa spre Omorate, pentru a vizita tribul Karo, cel mai mic trib din Valea Omo, din sudul Etiopiei, care locuiește de-a lungul malurilor râului Omo. Deosebit de impresionante sunt picturile lor corporale și cicatricile decorațiunilor. Oamenii Karo se diferențiază de multe dintre triburile vecine excelând în special în pictura corporală și a feței. Se pictează zilnic cu ocru colorat, cretă albă, rocă minerală galbenă, cărbune și minereu de fier pulverizat, toate resursele naturale locale ale zonei. Dejun în timpul vizitelor. După-amiază vom continua explorarea Văii Omo vizitând comunitatea Nyangatom care este constituită predominant din păstori, bazându-se pe creșterea vitelor ca principală sursă de existență, care este profund împletită cu identitatea lor culturală și structura socială. Vom afla despre tradițiile vibrante ale poporului Nyangatom, inclusiv despre ceremonii elaborate, muzică și dans, care joacă un rol crucial în viața lor. Unul dintre cele mai notabile aspecte ale culturii Nyangatom il reprezintă podoabele lor distincte ale corpului, inclusiv modele complicate de scarificare și mărgele colorate, care semnifică frumusețea, statutul și apartenența tribală. Comunitatea este, de asemenea, recunoscută pentru practicile sale tradiționale, cum ar fi sistemul de vârstă, care organizează indivizii în grupuri în funcție de vârsta lor și joacă un rol semnificativ în organizarea și responsabilitățile sociale. Transfer pentru cină și cazare în Turmi la Buska Lodge (sau similar).
Ziua
4
-
14.01.2026
Turmi – Konso – Arba Minch
- Haile Resort Arbaminch (sau similar)
- Triburile Hamer – Turmi – Dimeka – Konso (Patrimoniu UNESCO) – Triburile Tsemay și Ari – Arba Minch.
Mic dejun. Dimineața ne vom îndrepta spre nord-est, unde vom avea prilejul de a vedea membrii mai multor triburi diferite, inclusiv membrii triburilor Hamer, unul dintre cele mai cunoscute triburi din sudul Etiopiei care locuiesc pe teritoriul de la est de Râul Omo și au sate în Turmi și Dimeka. Aceștia sunt păstori de vite, practică agricultura, poartă brățări și mărgele foarte colorate în păr și în jurul taliei și brațelor. Practica modificării corpului este folosită prin tăierea și împachetarea plăgii cu cenușă și cărbune. Unele dintre femei poartă coliere circulare care indică faptul că sunt căsătorite. Bărbații se pictează cu cretă albă pentru a se pregăti pentru o ceremonie. Podoabele de păr purtate de bărbați indică o ucidere anterioară a unui inamic sau animal. Ne vom deplasa apoi spre Konso, prilej cu care vom admira peisajul „ondulat” al zonei. Zona Konso este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită tradiţiilor ancestrale deosebite care se întind pe parcursul a 21 de generaţii (peste 400 de ani). Dejun în timpul vizitelor. Ziua va continua cu vizitarea triburilor Tsemay și Ari în drumul nostru spre Arba Minch, oraşul celor 40 de izvoare, care este în acelaşi timp și cel mai mare târg din sudul ţării, cel mai important oraş din colţul de sud-vest al ţării, poarta de acces către zona tribală a Văii Omo. Cină și cazare în Arba Minch la Haile Resort Arbaminch (sau similar).
Ziua
5
-
15.01.2026
Arba Minch – Hawassa
- Hotel Haile Resort Hawassa (sau similar)
- Satul Chencha – Tribul Dorze – Wolayta Sodo – Hawassa.
Mic dejun. Traseul zilei ne va duce spre satul Chencha al tribului Dorze, care locuieşte pe muntele care domină zona. Cei din tribul Dorze sunt poate cei mai dezvoltaţi indigeni, fiind foarte muncitori; ei sunt cei care „îmbracă” toată zona, fiind ţesători renumiţi, dar nu numai hainele celor din Dorze sunt faimoase, ci şi colibele lor unice de bambus, înalte de 8-12 m care arată precum capetele de elefant, stupi de albine sau poate coșuri inversate. În orice caz, durata de viață a unei astfel de case este de aprox. 100 de ani. Dejun în timpul vizitelor. Ne vom îndrepta apoi spre Wolayta Sodo, celebru centru universitar, după care ne vom deplasa spre Hawassa pentru cină și cazare la Hotel Haile Resort Hawassa (sau similar).
Ziua
6
-
16.01.2026
Hawassa – Lacul Hawassa – Addis Abeba
- Hotel Best Western Plus Pearl (sau similar)
- Piața de pește Hawassa – Lacurile Riftului (Abjata, Shalla, Langano, Zeway, Koka) – Shashemene („Bob Marley”) – Parcul Național Abjata Shalla – Addis Abeba.
Mic dejun. Dimineața vom vizita piața de pește de lângă Lacul Hawassa, după care ne vom îndrepta spre Addis Abeba prin zona lacurilor din regiunea Riftului: Abjata, Shalla, Langano, Zeway și lacul artificial Koka. Vom trece pe lângă orașul „Bob Marley”, Shashemene și vom afla cum au ajuns locuitorii Jamaicei în Etiopia și de ce a fost ridicat un monument lui Bob Marley în Addis Abeba. Dejun pe parcurs. Vom face o vizită în Parcul Național Abjata Shalla pentru un scurt safari prilej cu care vom putea vedea gazele, dik dik, struți și păsări acvatice. Cină și cazare în Addis Abeba la Hotel Best Western Plus Pearl (sau similar).
Ziua
7
-
17.01.2026
Addis Abeba – Lalibela
- Hotel Panoramic View (sau similar)
- Lalibela (Patrimoniu UNESCO) – Complexul de biserici din piatră – Bieta Medhanialem – Bieta Mariam – Bieta Denagel – Bieta Meskel – Debre Sina – Bieta Golghotha.
Mic dejun. Transfer la aeroport pentru zborul spre Lalibela, loc important de pelerinaj şi devoţiune al creştinătăţii etiopiene, oraş care poartă numele regelui Lalibela, cel care a construit aici primele biserici din piatră la sfârşitul sec. al XII-lea, începutul sec. al XIII-lea. Lalibela sau „Noul Ierusalim” este unul dintre cele mai remarcabile locuri ale creştinătăţii, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1978, oraş unde se află peste 200 de biserici, unele ascunse în peşteri, dintre care 11 sunt considerate a fi „a 8-a minune a lumii”, capodopere de arhitectură şi artă. Dejun inclus. În continuarea zilei vom vizita complexul de biserici care aparţin primului grup de biserici din Lalibela. Remarcabilele structuri sunt săpate în interior şi exterior în rocă solidă, fiecare clădire unică din punct de vedere architectural reflectând execuţii meşteşugit realizate, unele dintre ele fiind decorate cu picturi fascinante. Aceste edificii remarcabile au rămas locuri de rugăciune până în zilele noastre. Vom vizita Bieta Medhanialem (Capela Sfântului Mântuitor) care este cea mai mare și Bieta Mariam (Capela Mariei). Vom continua cu Bieta Denagel (Capela Fecioarelor), Bieta Meskel (Capela crucii) și, în final, „biserica dublă” Debre Sina și Bieta Golghotha (femeile nu au voie în aceasta din urmă, deoarece este locul unde sunt rămășițele regelui Lalibela și, de asemenea, deoarece conține tabernacolul Sfintei Treimi). Cină şi cazare în Lalibela la Hotel Panoramic View (sau similar).
Ziua
8
-
18.01.2026
Lalibela (Seara de Bobotează - după Calendarul Iulian)
- Hotel Panoramic View (sau similar)
- Mănăstirea Asheton Maryam – Ceremonia de Bobotează (Patrimoniu UNESCO).
Mic dejun. În prima parte a zilei ne vom îndrepta spre Mănăstirea Asheton Maryam. În comparație cu bisericile extraordinare din Lalibela, arhitectura mănăstirii poate părea relativ simplă, dar vizita va merita cu siguranță. Dejun inclus. Seara vom participa la ceremonia de Bobotează, inclusă ca patrimoniu imaterial pe lista UNESCO. Copiile Chivotului Legii sunt purtate sub umbrele uriașe colorate, diaconii purtând cruci procesionale în ceremonii impresionante la care participă clerici și etiopienii îmbrăcați în straie tradiționale. Aceasta este o zi specială pentru Biserica Ortodoxă Etiopiană şi este celebrată cu multă devoţiune, respectând ritualurile străvechi. Cină şi cazare în Lalibela la Hotel Panoramic View (sau similar).
Ziua
9
-
19.01.2026
Lalibela: Sărbătoarea Bobotezei (Epifania)
- Hotel Panoramic View (sau similar)
- Procesiunile Bobotezei – Al doilea grup de biserici în piatră din Lalibela – Beta Gabriel și Raphael – Bete Merkorios – Bete Emanuel – Bethlehem – Bete Aba Libanos – Biserica Bete Giorgis – Ceremonia tradițională a cafelei.
Mic dejun. Dimineaţa devreme vom fi transferați pentru a asista la procesiunile Bobotezei. Vom vedea enoriașii osteniți după noaptea petrecută în rugăciune dar vom vedea în ochii lor lumina, bucurie și credință. Pentru cei care nu doresc să se trezească devreme, ziua va începe cu dejunul, după care vom porni să vizităm cel de-al doilea grup de biserici în piatră din oraş, care reprezintă cele şapte trepte ale Paradisului. Vom vizita bisericile Beta Gabriel and Raphael, Bete Merkorios Bete Emanuel, Bethlehem, Bete Aba Libanos şi Biserica Bete Giorgis (Sf. Gheorghe), care este considerată a fi cea mai frumoasă biserică monolitică în formă de cruce, simbolul Arcei lui Noe, care a devenit imaginea-simbol a Lalibelei. În continuarea zilei, vom participa la o ceremonie tradiţională a cafelei, într-un local special din Lalibela. Cină şi cazare în Lalibela la Hotel Panoramic View (sau similar).
Ziua
10
-
20.01.2026
Lalibela – Gondar
- Hotel Gonder Hills (sau similar)
- Gondar (Patrimoniu UNESCO) – Tur panoramic – „Combinația regală” – Palatul împăratului Fasilides – Castelul împăratului Iyasu I – Biblioteca lui Fasilides – Sala Mare („Casa Cântecului”) – Biserica Debre Berhan Selassie („Capela Sixtină a Etiopiei”).
Mic dejun. Transfer la aeroport pentru zborul spre Gondar, cel mai „european” oraş al Etiopiei, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, oraş situat la o altitudine de 2.500 m, care a fost pentru o perioadă de 236 de ani capitala Etiopiei, din perioada împăratului Fasilides (anul 1632) până la căderea lui Tewodros (anul 1868), timp în care s-au construit numeroase castele şi clădiri după standarde europene, ceva unic pentru continentul african, palatele fiind construite în stil iberic. Vom face turul panoramic al oraşului „portughez”, care va include „Combinaţia regală”, cu castele măreţe, construite în stilul Evului Mediu european: Palatul împăratului Fasilides, Castelul împăratului Iyasu I, fiul lui Johanes, Biblioteca lui Fasilides, fiul împăratului Yohannes, Sala Mare sau „Casa Cântecului” a împăratului David al III-lea, Lungul V, formă care cuprinde cele două etaje din palat care au aparţinut împărătesei Mentewab. Dejun în timpul vizitelor. În continuarea zilei vom vizita cea mai frumoasă biserică care nu a fost niciodată distrusă, Debre Berhan Selassie sau „Treimea de pe Muntele Luminii” (Muntele Schimbării la Faţă), celebră pentru „fețele îngerilor înaripaţi”, 104 la număr, care decorează plafonul şi datorită cărora i se mai spune „Capela Sixtină a Etiopiei”. Cină şi cazare în Gondar la Hotel Gonder Hills (sau similar).
Ziua
11
-
21.01.2026
Gondar – Lacul Tana – Bahir Dar
- Hotel Jacaranda (sau similar)
- Lacul Tana – Mănăstirea Debre Sina Mariam – Mănăstirea Narga Selassie – Insula Dek – Mănăstirea Ura Kidane Mihret – Bahir Dar.
Mic dejun. Zi dedicată explorării lacului Tana cu barca. Vom vizita cu acest prilej 3 mănăstiri vechi şi anume Ura Kidane Mihret, Narga Selassie şi Debre Sina Mariam. Lacul Tana, una dintre comorile naturale ale Etiopiei, cu o suprafaţă de aprox. 3600 km2 este presărat cu 37 de insule dintre care 20 adăpostesc fascinante biserici şi mănăstiri, dintre care unele datează din sec. al XIII-lea, decorate cu fresce viu colorate. Vom începe cu vizitarea mănăstirii Debre Sina Mariam, situată în partea de nord a lacului Tana, construcţia sa datând din Evul Mediu. Vom continua cu vizitarea mănăstirii Narga Selassie, situată pe Insula Dek, cea mai mare insulă a lacului Tana. Biserica a fost construită de Împărăteasa Mentewab la sfârşitul sec. al XVIII-lea şi are la intrare un portret al exploratorului scoţian James Bruce, cel care a vizitat la sfârşitul sec. al XIX-lea capitala de atunci, Gondar. Dejun picnic. În final vom vizita Mănăstirea Ura Kidane Mihret, localizată în Peninsula Zege, considerată una dintre cele mai atractive biserici din regiunea Lacului Tana. Actuala biserică datează din sec. al XVI-lea, cu pereţi decoraţi cu numeroase picturi murale. Ne vom deplasa apoi spre Bahir Dar pentru cină și cazare la Hotel Jacaranda (sau similar).
Ziua
12
-
22.01.2026
Bahir Dar – Izvoarele Nilului – Addis Abeba
- Hotel Best Western Plus Pearl 4* (sau similar 4*)
- Izvoarele Nilului – Cascada Nilului Albastru („Tis Issat”) – Addis Abeba.
Mic dejun. În prima parte a zilei vom pleca spre Izvoarele Nilului în apropierea cărora vom vedea Cascada Nilului Albastru numită „Tis Issat”, în traducere „Fum de Apă”, a cărei cădere de apă este de aprox. 40 m, fiind situată în amonte. Debitul său variază în funcţie de sezon, iar noile hidrocentrale au afectat întrucâtva măreţia acestei cascade, dar priveliştea este una memorabilă. Dejun. Transfer la aeroport pentru zborul spre Addis Abeba. Cină și cazare în Addis Abeba la Hotel Hotel Best Western Plus Pearl 4* (sau similar 4*).
Ziua
13
-
23.01.2026
Addis Abeba
- Muntele Entoto – Parcul Entoto – Biserica Sf. Maria – Palatul Menelik al II-lea – Catedrala Trinității – Parcul Unității – Mănăstirea Ta'eka Negest Ba'eta Le Mariam – Biserica Bet Kidane Meheret – Biserica Debre Mengist St. Gabriel – Merkato – Cină tradițională cu muzică și dansuri
Mic dejun. Dimineața vom urca pe Muntele Entoto, vom vizita noul Parc Entoto, vom putea fotografia conurile vulcanice din jur și vom avea o frumoasă vedere panoramică asupra capitalei etiopiene. Vom vedea Biserica Sf. Maria unde a fost încoronat Împăratul Menelik I şi palatul fondatorului Addis Abebei, Menelik al II-lea, un adevărat muzeu cu obiecte imperiale, ce expune costume ceremoniale și obiecte ce au aparținut împăraților Etiopiei. Vom continua cu vizitarea Catedralei Trinității, una dintre cele mai importante biserici din oraș, locul de odihnă al Împăratului Haile Selassie. Dejun inclus. În continuarea zilei vom vizita Parcul Unității situat în vecinătatea Palatului Menelik, cunoscut și sub denumirea de Palatul Imperial. Complexul conține mai multe clădiri rezidențiale, capele și clădiri de lucru. Acesta a fost construit de Împăratul Menelik al II-lea cu 100 de ani în urmă, fiind cunoscut pentru expansiunea sa teritorială și crearea Etiopiei moderne. În prezent, palatul este sediul Primului Ministru, iar grădinile palatului adăpostesc diferite biserici. Cea mai importantă este Mănăstirea Ta'eka Negest Ba'eta Le Mariam (locul de odihnă al regilor). Biserica servește ca mausoleu pentru Împăratul Menelik al II-lea, soția sa Împărăteasa Taitu și Împărăteasa Zewditu, fiica sa și eventualul succesor. Alte biserici din cadrul grădinilor sunt Biserica Bet Kidane Meheret și Biserica Debre Mengist St. Gabriel. Vom continua cu Merkato, cea mai mare piaţă în aer liber din estul Africii pentru cumpărături. Seara ne vom bucura de o cină de rămas bun cu muzică și dansuri. Transfer aeroportul din Addis Abeba pentru zborul spre Istanbul.
Ziua
14
-
24.01.2026
Addis Abeba – Istanbul – Bucureşti
Plecarea spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, zbor TK 677 (00:55 / 07:05), de unde se va pleca spre Bucureşti cu zborul TK 1043 (08:30 / 08:50).